Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
postanowiłem zrobić tutorial o tworzeniu GIF-ów w PS CS3
więc zaczynajmy:
1)Przygotujmy pliki do GIF-a (do np. JPEG-ów o rozdzielczości 640x480)
2) Zbierzmy pliki z których planujemy zrobić naszego GIF-a do folderu specjalnie do tego przeznaczonego.
3) Uruchommy PHOTOSHOP-a (nie wiem czy to działa ze starszymi wersjami niż CS3 )
4)File>Scripts>Load Images into Stacks:
5)Wyświetli nam się okienko ”Load Layers”, przy ”Use:” wybieramy ”Folder” i klikamy ”Browse”:
6)Po wybraniu interesującego nas folderu z materiałem na przyszłego gifa klikamy ”Ok”.
7)Po załadowaniu się plików klikamy ok i czekamy aż pojawi się dla nas 1 wielo warstwowy plik.
8)Ponieważ źle nazwałem pliki mimo zepsutego humoru muszę posegregować warstwy
[jeżeli GIF ma składać się z więcej niż 9 obrazów powinien się nazywać (zamiast np. 1,2,3…)
np. 1, 12, 123 lub 1, 12, 13 itp. ]
9)Klikamy window>animaton:
10)zaczyna się zabawa
przeciągamy 1-szą warstwe na ”Duplicate layer”, odznaczamy 1 wszą warstwę i tak dalej
11)po długim i męczącym klikaniu pewno już myślicie ”nareszcie, skończyłem to g****”,
macie ½ racji, jeżeli, po kliknięciu przycisku ”play” stworzony gif wam odpowiada,
możecie od razu przejść do kroku 12-stego… jeżeli nie, będziecie musieli jeszcze chwilkę wytrzymać,
jak pewno zauważyliście pod każdą klatką (frame) mamy tajemniczy napis ”0 sec”,
klikając na niego ukaże się nam pasek z różnymi cyferkami zaczynającymi się od ”0.1 seconds” do ”10.0”, jest to czas po którym klatka naszego GIF-u przejdzie do następnej…
mamy do wyboru również ”other” przy którym zwyczajnie wpisujemy pożądany przez nas niestandardowy czas.
12)ŁEEEEEEJ, nareszcie koniec,
jedyne co zostało do roboty to zapisanie naszego GIF-a, File>save for web&devices
jako format wybieramy oczywiście GIF i zapisujemy w wybranym przez siebie miejscu.
KONIEC
efekt końcowy:
Untitled1.gif otwórz w nowym okienku
Plik ściągnięto 13373 raz(y) 47,02 KB
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 20 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
Poprawiłem tytuł wątku o tę ważną informację, że chodzi o animowane GIF-y. Bo są też takie zwykłe obrazki GIF, używane często w produkcji stron WWW, które nie są animowane...
Zgodnie z retoryką redakcji temat powinien zostać usunięty jako nie mający nic wspólnego z fotografią
kijos ,
całą noc nad tym siedziałem więc nawet nie sugeruj
[ Dodano: Sro 20 Sie, 2008 16:11 ]
komor napisał/a:
Poprawiłem tytuł wątku o tę ważną informację, że chodzi o animowane GIF-y. Bo są też takie zwykłe obrazki GIF, używane często w produkcji stron WWW, które nie są animowane...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,2 sekundy. Zapytań do SQL: 15