Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam problem, otóż ostatnio moje 28-75 Tamrona straaaaaaaasznie mydli. Po prostu można powiedzieć, że pojęcie ostrości dla niego przestała istnieć. W związku z tym planuję kupić coś porządnego w jego miejsce, bo samym 70-200 się nie da robić zdjęć na co dzień.
I mam dylemat, których z tych (16-35 24-70 obie L z 2.8) obiektywów wybrać. Z jednej strony szerszy kąt, którego czasem brakowało, a z drugiej większa uniwersalność... Obiektyw używany do zastosowań "codziennych", a puszka to 30d
Optycznie jakie są te obiektywy to Ci nie poradze, bo nie wiem. Natomiast zakres ogniskowych 16-35 wydaje się być bardziej użyteczny niz 24-70 na matrycy aps-c. Musisz się zastanowić czego sam potrzebujesz.
gdybym nie planował w przyszłości przesiadki na coś lepszego to bym się nawet nie wahał, a że to ma EF-S więc w przypadku zmiany puszki znów musiałbym się rozglądać za czymś "codziennym"
poza tym, jeśli dobrze mi się wydaje, to przy EF-S nie ma mnożnika, tak? Zatem mam "czyste" 17-55, a np. dla 16-35 wychodzi 25-56?
gdybym nie planował w przyszłości przesiadki na coś lepszego to bym się nawet nie wahał, a że to ma EF-S więc w przypadku zmiany puszki znów musiałbym się rozglądać za czymś "codziennym"
poza tym, jeśli dobrze mi się wydaje, to przy EF-S nie ma mnożnika, tak? Zatem mam "czyste" 17-55, a np. dla 16-35 wychodzi 25-56?
Obiektywy EF-S, z tego co mi wiadomo, tylko i wyłącznie pasuje do cropa, więc możesz korzystać z dobrodziejstw 17-55 2.8 IS dopóki nie przejdziesz na pełną klatkę.
Obiektywów EF możesz używać zarówno z cropem jak i z FF.
Oznaczenia na obiektywie to ogniskowe dla pełnej klatki. Gdy podepniesz jakikolwiek obiektyw na cropa, ogniskowa zwiększy się o mnożnik - niezależnie od tego czy jest to EF-S 17-55 czy EF 16-35.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Czw 28 Sie, 2008, w całości zmieniany 1 raz
eśli dobrze mi się wydaje, to przy EF-S nie ma mnożnika, tak? Zatem mam "czyste" 17-55, a np. dla 16-35 wychodzi 25-56?
Nie za bardzo rozumiem.
Obiektyw, ktory Arek proponuje nie jest przeznaczony do wspolpracy z aparatami pelnoklatkowymi. Co nie zmienia faktu, ze jego kat widzenia bedzie odpowiadal 27-88 z pelnej klatki.
Jesli chodzi o 16-35, to zalezy do czego go podepniesz. Jesli do 5D, to bedziesz mial (jak to piszesz "czysty") kat widzenia odpowiadajacy wlasnie tym ogniskowym. Jesli np. do 40D i wielu innych, to bedzie on zawezony do odpowiednika 25-56 jak piszesz.
chodziło mi o to, że wydawało mi się, że przy EF-S nie trzeba dawać mnożnika *1.6 dla 30D, żeby mieć "rzeczywistą" ogniskową. Sprawdziłem i się okazało, że jednak się myliłem.
O tym, co do czego można podpinać wiem dobrze:)
dlatego mówię, że gdyby to nie było EF-S tylko EF to nie byłoby problemy, bo bym mógł podpiąć do każdego Canona, jaki wyprodukują. A przy przesiadce na np. 5D, czy jakiegoś Marka znów musiałbym coś do uzupełnienia 70-200
Dokladnie. Musisz przeanalizowac co Ci jest bardziej potrzebne i czy przesiadka na FF jest realna. Jesli tak, to ja bym sie w szkla EF-S nie bawil, bo szkoda potem wymieniac. Na poczatek (o ile szeroki kat nie jest az tak istotny) to chyba 24-70/2.8 byloby bardziej uzyteczne (przynajmniej dla mnie).
Jesli FF nie masz w planach dosyc realnych, to 17-55 bedzie swietnym wyborem.
Ja bym wziął 16-35 oraz dokupiłbym 50mm f1,4. Ale to sam powinieneśokreślić jakie ogniskowe CIę interesuja i czy do czasu ewentualnego przejścia w przyszłości na FF wybrany zakres ogniskowych nie będzie Ci istotnie przeszkadzał.
Musisz przeanalizowac co Ci jest bardziej potrzebne i czy przesiadka na FF jest realna. Jesli tak, to ja bym sie w szkla EF-S nie bawil, bo szkoda potem wymieniac.
dokładnie to miałem na myśli
MC napisał/a:
Jesli FF nie masz w planach dosyc realnych
prędzej miałem na myśli przesiadkę na Marka, a to ze względu na to, że robię głównie sport i "im szybsze strzelanie, tym lepiej"
muad napisał/a:
czy do czasu ewentualnego przejścia w przyszłości na FF wybrany zakres ogniskowych nie będzie Ci istotnie przeszkadzał.
miałem 28-75 przez półtora roku i szerszego kąta brakowało dosłownie tylko kilka razy. Sama zmiana na 24-70 dałaby już (po przeliczeniu) 7mm więcej...
Teraz jak tak czytam, to widzę, że sam próbuję obalać 16-35 na rzecz 24-70, więc chyba wyszło, że sam sobie tutaj pomogłem
heh, najlepiej kupić oba gdybym miał sam wybrać jeden to byloby ciężko... chyba zrobiłbym tak jak pisze muad 16-35 + 50mm f/1.4... choć może do sportu rzeczywiście szeroki kąt nie potrzebny aż tak bardzo...
to jest oczywista oczywistość ale jak nie ma kasy na oba tylko na jeden, to trza coś wybrać
teraz mam inny dylemat: kupować już teraz, czy czekać do października na CashBacka... z jednej strony mam obiektyw już teraz, a z drugiej może wyjdzie mnie to taniej napisałem "może", bo jak czytam, że jednak osoba już półtora roku czeka na zwrot pieniędzy, to wcale nie wydaje się to takie pewne...
Mając 30D kupuj teraz 16-35/2.8 L II. Bardziej przydatny zakres i lepsza jakość optyczna. To jest nowe szkło i długo go nie zmienią. Co innego 24-70L, ten może mieć wkrótce następcę.
chyba zrobiłbym tak jak pisze muad 16-35 + 50mm f/1.4...
Wybrałem tą opcje i jestem zadowolony, teraz spokojnie czekam na następcę 5D... 24-70 w dalszych planach, może już w nowszej wersji po photokinie Pytanie z CashBack-iem to do wróżki, chyba nikt nie wie czy i kiedy będzie
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 28 Sie, 2008, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9