Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lornetki dziennej, około 2000PLN
Autor Wiadomość
Emmet_B 
Nowy

Wysłany: Pią 16 Paź, 2015   Wybór lornetki dziennej, około 2000PLN

Witam po raz pierwszy na tym forum,

Planuję zakup uniwersalnej lornetki dziennej, do okazjonalnego użytkowania, na resztę życia. :smile:
Do tej pory spoglądałem przez Tento BPC 7x50.
Po przewertowaniu poradników, testów i dostępnych opinii określiłem klasę sprzętu na 10x42 i budżet w okolicach 2000PLN.
W tej klasie cenowej wytypowałem trójkę kandydatów: Vortex Viper HD, Vanguard Endeavor ED II, Kamakura MR-3.
Do ewentualnego rozważenia pozostają jeszcze nieco tańsze: Olympus EXWP I, Kowa BD XD.

Z pierwszej trójki najpoważniejszy dylemat to, czy lepiej wziąć Vanguarda z większym (6,5 vs 6,1), lepiej skorygowanym polem, czy Vortexa z lepszą (89 vs 80) transmisją .
Kamakurę dołaczyłem do tej trójki, gdyż dosłownie w jednym miejscu natknąłem się na opinię, że jest to świetny sprzęt w tej klasie cenowej, tylko mało znany i niedoceniany.
Z danych producenta wynika, że jej pole jest takie samo jak w Vanguardzie.

Nikona 10x35 E II z bólem serca :sad: odrzuciłem - za ładny i bez uszczelnień.

Pozdrawiam z nieśmiałą nadzieją na sugestie :roll:

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 16 Paź, 2015   

Szczerze mówiąc z grupy Vortex, Vanguard, Olek i Kowa sam miałbym duży problem aby wybrać faworyta. Każda ma coś.

Najlepiej by było abyś przez nie spojrzał, bo to ważna sprawa jak lornetka leży przy oku i może okazać się kluczowe w wyborze.

Volver 
Entuzjasta

Miałem Vortexa Viper HD 10x42 i gorąco polecam! U mnie wybór padł na porro po jakimś czasie i chwalę Nikona EII10x35, ale rozumiem Twój wybór i preferencje. Z Vortexa będziesz baaardziej niż zadowolony! To doskonały sprzęt, choć pow. 2000 zł.

Marlut 
Optyczny

Cześć,
Nie bardzo rozumiem jak lornetka może być zbyt ładna? EII jest do patrzenia przez "na łonie" i na w domu ;)

Musisz mieć uszczelnianą lornetkę?

W dzień transmisja nie jest tak istotna jak nocą, bardziej liczy się pole widzenia, oddanie kolorów i brak AC.
Obserwując w dzień skupiam się bardziej na centrum kadru.

Emmet_B 
Nowy

Dziękuję za szybkie odpowiedzi :smile:
Z obejrzeniem ww. lornetek w moim mieście może być problem.
Dlatego właśnie poprosiłem praktyków o pomoc :smile:

W zasadzie moim silniejszym kandydatem był Vanguard, ale zastanawiam się, jak bardzo niższa transmisja będzie odczuwana w praktyce - przy nieco gorszych warunkach oświetleniowych :?:

Wiem też, że na tym forum bywa wielbiciel marki Kowa i Kamakura :wink: więc stąd pytanie o Kamakurę MR-3

widoczek 
Optyczny

Ja bym postawił na Kowe BD XD, ale w sumie co byś nie wziął z wyżej wymienionych, to "będzie Pan zadowolony" :wink:

Emmet_B 
Nowy

Lornetka "za ładna" to taka lornetka, którą strach zabrać ze sobą, żeby coś się jej nie stało :wink:

[ Dodano: Pią 16 Paź, 2015 23:49 ]
widoczek napisał/a:
Ja bym postawił na Kowe BD XD, ale w sumie co byś nie wziął z wyżej wymienionych, to "będzie Pan zadowolony" :wink:

Czyli uważasz, że różnica w jakości nie będzie warta swojej ceny?
Nie wątpię, że na początku będę zadowolony, zwłaszcza porównując z Tento 7x50 :smile:
Ale po początkowej euforii zaczyna się dostrzegać wady - kwestia, które zaczną najszybciej drażnić.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sob 17 Paź, 2015   

Może zamów przez internet i potestuj kilka dni. Teoretyczne rozeznanie zrobiłeś, czas sprawdzić na żywo. Lornetka teoretycznie trochę gorsza może ci bardziej pasować do oka.

Emmet_B 
Nowy

Marlut napisał/a:
Może zamów przez internet i potestuj kilka dni. Teoretyczne rozeznanie zrobiłeś, czas sprawdzić na żywo. Lornetka teoretycznie trochę gorsza może ci bardziej pasować do oka.

To też jest, oczywiście, opcja.
Ale dzięki Twoim uwagom bardziej skłaniam się w kierunku Vanguarda.
Przeboleję gorszą transmisję, a gdybym nabrał ochoty na wieczorne obserwacje to pomyślę o czymś zdecydowanie jaśniejszym.

Arek 
Redaktor

Kilka % transmisji w dzień nie robi dużej różnicy. Większe pole za to zauważysz bez problemów. Za Vortexem przemawia jednak Made in Japan. Vanguard i Kowa to jednak chińszczyzna, choć bardzo solidna. Tak jak mówiłem, nie masz łatwego wyboru.

Emmet_B 
Nowy

Arek napisał/a:
Kilka % transmisji w dzień nie robi dużej różnicy. Większe pole za to zauważysz bez problemów. Za Vortexem przemawia jednak Made in Japan. Vanguard i Kowa to jednak chińszczyzna, choć bardzo solidna. Tak jak mówiłem, nie masz łatwego wyboru.

Chińszczyzna, ale, na szczęście, z wieczystą gwarancją (Vanguard).
Do chińskich produktów nie mam uprzedzeń. Mam, np. chińskie słuchawki audio dobrej klasy - dobrze brzmią i solidnie wykonane.
A Vortex, choć japoński, ale źrenice ma pościnane :wink:

Wiem, że nie mam łatwego wyboru i dlatego zawracam Wam głowę :smile:
Wiem też, że może za mało powiedziałem o możliwych warunkach użytkowania i stąd dość ostrożne odpowiedzi.

W tej chwili najbardziej prawdopodobnym może być obserwacja w okolicach działki - w pobliżu jest nawet mały rezerwat.
Ale może też się zdarzyć wyjazd na urlop i mała wędrówka piesza, choćby w Tatrach i stąd moje wymaganie co do uszczelnień. Myślę, że gabaryty 10x42 będą dla mnie do udźwignięcia :smile:

Santre 
Entuzjasta

Lornetka "za ładna" to taka lornetka, którą strach zabrać ze sobą, żeby coś się jej nie stało :wink:
Już to kolego przerabiałem miałem ze sobą steinera NH w górach Velebit bo szkoda było nikona EII.
Cały czas miałem wrażenie że czegoś zapomniałem albo straciłem nigdy więcej EII nie zostanie w domu. :wink:

Emmet_B 
Nowy

Santre napisał/a:
Już to kolego przerabiałem miałem ze sobą steinera NH w górach Velebit bo szkoda było nikona EII.
Cały czas miałem wrażenie że czegoś zapomniałem albo straciłem nigdy więcej EII nie zostanie w domu. :wink:

Ja, jednak, boję się, że stałby się dla mnie obiektem adoracji :wink:
Po lekturze tego forum czuję, że jest to sprzęt z duszą - nie widać tego po parametrach, ale patrzy się bosko. I jeszcze ktoś napisał, że też wygląda bosko.
Więc dlatego pewnie Vanguard..

Santre 
Entuzjasta

Ja jednak boję się chińczyka :razz: Tak na poważnie jestem zwolennikiem porro ale vortex viper lub coś z Japonii kova :grin: zasługuje na uwagę.

Emmet_B 
Nowy

Santre napisał/a:
Ja jednak boję się chińczyka :razz: Tak na poważnie jestem zwolennikiem porro ale vortex viper lub coś z Japonii kova :grin: zasługuje na uwagę.

Raczej Chinki :grin:
Cytat ze strony firmy: "A woman-owned and operated company, Vanguard World is headquartered in Guangdong, China,..."

Zalety porro są powszechnie znane :smile: , ale w tej klasie cenowej co jest wartego uwagi (i dostępnego u nas), oprócz Nikona EII?

Odpowiedz do tematu