Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 30 Wrz, 2008 Nikon d60- jakie obiektywy, ograniczenia?
Witam
Jak w temacie zakupiłem d60 z kitem AF-S 18-55 f/3.5-5.6 G DX VR ED- ponoć kit niezły?
Osobiście po kilku dniach mogę potwierdzić że kit jest całkiem całkiem
Jednak chciałbym uzupełnić mojego D60 o inne obiektywy. I tu pytanie, jakie się nadają jakie nie?? Proszę o wszelkie sugestie- zaznaczam iż nie znam się na tego rodzaju sprzęcie. Naczytałem się masę i zgłupiałem??
Oczekiwania;
Chciałbym fotografować przede wszystkim ludzi- sytuacje zastane na wolnym powietrzu jak i w warunkach studyjnych (portrety, akt = eksperymenty) ze statywu również.
Myślę o stałce Nikona AF 50 f/1.8D- fajna cena ok 360 zł, i słyszałem że szkło świetne, ale czy do mojego aparatu i zastosowań?
Jak będziesz wybierał, to pamiętaj, że każdy nikkor, który nie jest af-s będziesz musiał ostrzyć ręcznie. To niekoniecznie wada, ale lepiej wiedzieć
Proponowałbym kupić jakikolwiek stałoogniskowy między 30 a 85mm. Po pewnym czasie sam zobaczysz czy potrzebujesz szerzej czy dłużej.
AF-S to oznaczenie obiektywu firmy Nikon, które mówi czy obiektyw ma wbudowany silnik czy nie i to się tyczy zarówno zoom-ów jak i stałek. W przypadku Sigmy takie oznaczenie to HSM. Gdybyś się interesował obiektywami innych firm (Tamron, Tokina) to niestety tak łatwo nie jest i po oznaczeniu nie będziesz wiedział czy obiektyw silnik ma czy nie.
Na Nikonie D80 autofocus mają obiektywy z oraz bez AF-S, na D60 tylko te z AF-S.
Czy stałka musi mieć autofocus czy nie to już zależy od tego co lubisz
VR - a konkretnie co? Oczywiście lepiej mieć, ale żadna stałka poniżej 100mm tego nie ma, więc jakby nie ma tematu
Co do tych obiektywów, które mają wbudowany silniczek, to na optycznych masz test Nikona D60 i tam zbiorczą tabelkę z obiektywami, które będą działać z autofocusem z D60. Przejrzyj sobie.
W takim razie zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa, czy można do takiego aparatu rozważyć kwestię podpięcia obiektywu M42?
Czy taka operacja jest możliwa i na ile sensowna?
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 01 Paź, 2008
do macro jest sensowna. Do normalnych zdjęć - trzeba kupić wersję z soczewka - a to powoduje utratę pełnej dziury
Polecam raczej szkła manualne nikkora - z racji, że nikon nie zmienił bagnetu od jakiś 50 lat powoduje, że możesz spokojnie kupić sobie fajne szkiełka za niewygórowaną cenę (np 85/2 za 5 stówek)
możesz dokładniej o soczewce? przeglądałem aukcje i tam wszystkie adaptery to były zwykłe metalowe pierścienie bez żadnych soczewek. Po co w ogóle dodatkowa soczewka?
1. Proponują zamiennik Sigma 30mm f/1.4 EX DC HSM, ale drogi ok. 1300zł trzeba dać!
2. Tak sobie myślę jednak o tej stałce, co na początku pisałem (AF 50 f/1.8D)- nie ma silniczka w sobie ale ok o 1000 zł . taniej!!! Już wiem że ostrość trzeba samemu ustawić, ale może warto się pomęczyć przy jego cenie i dobrych opiniach?
3. Da się jakoś zestawić (który lepszy) te oba szkła?
4. Kolega mavierk- możesz coś więcej na temat starszych dostępnych szkieł? Jakiś link?
Już wiem że ostrość trzeba samemu ustawić, ale może warto się pomęczyć przy jego cenie i dobrych opiniach?
To już stary tylko i wyłącznie Twoja indywidualna sprawa. Ja osobiście nigdy nie kupiłbym szkiełka, z którym nie miałbym autofocusa. Ale jak ktoś jest tradycjonalistą albo lubi się bawić to już jego brocha.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
A co do 50/1.8 - czy nie lepiej mimo wszystko kupić tą sigmę 30/1.4? Czy też może poczekać na nikkora 50/1.4, który AF i ostrość na 99% będzie miał przesuper. Po co ryzykować męczenie się z niewygodnym pierścieniem do ustawiania ostrości? (50/1.8 w porównaniu do pozostałych używanych przez mnie 50tek ma najsłabszy pierścień... pomijając canona).
A jak już bez af to i bez pomiaru światła Czyli 50/1.8 E-series za 150zł
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9