Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
MEOPTA 8x32
Autor Wiadomość
az
Uczestnik

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008   MEOPTA 8x32

Jestem posiadaczem Celestrona Noble 8x42 ( to takie coś na poziomie Monarcha 8x42 - według testujących podobne parametry i jakość obrazu) i takich tam paru innych. W ramach upgreatu moich lornetek postanowiłem kupić coś : lepszego , mniejszego i fajnijszego , z większym polem widzenia ale bez przesady z ceną . Poszukiwania były żmudne i niełatwe . Na koniec padło na nowego Votrexa Fury 6,5x32 lub 8x32 cena około 300$, raczej w stronę 6,5x32 z uwagi na prawdopodobnie większą głębię ostrości . Decyzja prawie zapadła kiedy okazało się ,że Vortexy nie są wcale takie małe ( są prawie jak monarch 8x42 , są "plastikowe" jak większość lornetek z tej półki a ich poziom cenowy wskazuje na jakość tą samą co moje Noble) . W zasadzie nikt poza trójką i Nikonem nie ma produktu 8x32 z kątem widzenia 8' . Wtedy okazało się ,że Meopta zaczeła produkcję 8x32 a , że miałem do czynienia z jej większymi produktami wydało się to bardzo interesujące. OK decyzja zapadła i kupiłem ją.
I co ..., lornetka bardzo mała i bardzo zgrabna , zewnętrznie wygląd i wykończenie trzy klasy lepiej od Noble czy Monacha , zupełnie inna półka , solidny metalowy korpus. Własności optyczne : bardzo szerokie pole widzenia , prawie 8' czyli 139m, jak dla porównanie patrzę przez Noble 6,5' to tak jak bym patrzył prze dziurkę od klucza , a obrazowo przez 6,5' widać w budynku niedaleko dwa okna a przy 8' trzy okna w polu widzenia , to daje do myślenia. Ostrość OK , gwiazdy OK. Jest bardzo jasna , testowaliśmy w dwie osoby pociemku nowego poro Berkuta 7x50, Noble 8x42 i Meoptę 8x32 i Berkut odpadł pierwszy a pomiędzu Noble a Meoptą nie mogliśmy się zdecydować więc przy tym 32mm ze sprawnością optyczną musi być nieżle a pod znakiem zapytania staje konieczność targania klocka 42mm. Odległość oczna 15 mm z kawałkiem ale jako okularnik stwierdzam ,że w okularach spokojnie obejmuje się całe pole widzenia więc OK , ponadto nie tworzą sie żadne poświaty i kręgi . Aberacja na krawędziach minimalna , mniejsza dużo niż w Noble . Meopta jest prawie pozbawiona dysorcji co jest super , Noble niestety nie . No i najważniejsze np. dla ptasiarzy, ma wielką wielką głębię ostrości, raz ustawiona ostrość na fiperfokalną i koniec kręcenia, wszystko tak od 18m do nieskończoności ostre , w Noble niestety nie , trzeba dokręcać a to wkurza . Ciężko chodzi pokrętło ostrości i wymaga ok 3 obrotów na przejście całego zaksu od 1,8m do nieskończoności i trochę mnie to zdenerwowało ale w próbie terenowej okazało się to lepsze niż rozwiazanie z Noble ( lekko chodzi i ma tylko 1,25 obrotu ). W Meopcie ostrość nastawiasz tylko raz i koniec , sama ci się przypadkiem nie przekręci , a to pokrętło jest bardzo precyzyjne i łapiesz ostrość szybciej niż w Noble, ciekawe . Obraz ..., nie miałem specjalnego porównawczego kontaktu z lornetkami z trójki ale jeśli ktoś pisze że lornetki typy Noble czy Monarch mają obraz niewiele odbiegający to chyba mija się z prawdą , Meopta nie jest z tej trójki ale obraz z Noble z , którego byłem dotychczas bardzo zadowolony przy bezpośrednim porównaniu wydaje się być jakby matowy i nieoddający trójwymiarowości i waloru przedmiotów , w sumie ciężko to opisać ale po spojżeniu przez Meoptę , Noble pozostawia spory niedosyt....
To tyle z pierwszych wrażeń
Jak będzie ktoś zainteresowany wrzucę jakieś fotki porównawcze do np.8x42

ps. Nie ma rzeczy doskonałych , kupowałem od polskiego dystrybutora, pierwsza Meopta 8x32 , którą dostałem była odrazu uszkodzona wewnętrznie i producent bez gadania ją wymienił ale trwało to 1,5 m-ca co przy odległości Polski do Czech wydaje się być nie do przyjęcia , więc jak by ktoś chciał to kupić za oceanem to odradzam , bo nie wiem jak by reklamacja miała wyglądać .

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008   

Kurcze, z tymi lornetkami to urwanie głowy. Tego modelu nawet nie ma na stronie producenta. Dane znalazłem w jakimś sklepie i uzupełniłem naszą bazę:

http://www.optyczne.pl/91...a_lornetki.html

Jeśli Ci się chce, to możesz dodać swoją opinię.

A przyznam się szczerze, że noszę się z zamiarem kupna podobnego maleństwa. Jak na razie oscyluję pomiędzy Kową 8x32, Steinerem NightHunterem XP 8x30, Nikonem SE 8x32 oraz Zeissem Conquest 8x30. Ale ta Meopta wygląda kusząco właśnie ze względu na duże pole. Można zapytać ile zapłaciłeś?

az
Uczestnik

Wysłany: Sob 01 Lis, 2008   

Lornetka jest na stronie producenta ale w czeskiej wersji : http://www.meopta.com/index.php?id=324
Ja dowiedziałem się o niej na birdforum
tania niestety nie jest - 2300 u bezpośredniego importera.
Z ciekawostek mogę dodać , że ma niespotykany ( przynajmiej dla mnie ) pasek półelasyczny z takimi wypustkami amortyzująco odpowietrzającymi na ciepłe dni . Różne paski widziałem ale takiego cuda jeszcze nie . Ale te wypustki i jego półelastyczność dają wrażenie bardzo skuteczne , że niewiele się ma na szyi , bardzo ciekawe rozwiązanie . Futerał też ciekawy taki filcowy ( nie szeleści ) z systemem cichego zapinania a nie z rzepem co w lesie jest ważne ( żeby podczas wyciągania nie uciekło to co chcemy zobaczyć :) ale niezbyt wygodnie się do niego wkłada i wyciąga bo dali mu gumkę przytrzymującą przed wypadnięciem na wylocie . Zatyczki przednie świetnie dopasowane , nie spadają , zamontowane na sznureczkach na śrubie statywu, zatyczki okularów bardzo sprytne zachaczją jednostronnie o przerwę między gumą obudowy a muszli oczej . Ta przerwa zresztą bardzo ułatwia wykręcanie muszli ( z regulacją wielostopniową ) we wcześniejszych Meoptach jej nie było więc chłopaki się uczą .
Te, które wymieniłeś odpadły w moim wyborze nie wiem czy słusznie : Kową 8x32- małe pole widzenia ale bardzo interesująca pozycja zwłaszcza po lekturze : http://www.holgermerlitz.de/kowa85x44.html
Steinerem NightHunterem XP 8x30 - brak centralnego ogniskowania , Nikon SE 8x32 - kąt nie za rewelacyjny no i trochę spory , nie wim czy hermetyczny.
Zeiss Conquest 8x30 - mały kąt , na Birdforum piszą , że to nic specjalnego ale nazywa się Zeiss ;) i nie jest to Victory , ale w rękach nie miałem więc nie wiem .

Czas pokaże jak ta Meopta będzie się spisywać , po doświadczeniach z korpusami ze sztucznego tworzywa chciałem mieć pewną metalową obudowę , jak ruskiej solidnej lornetce

Adam Bieniasz
Początkujący

Wysłany: Nie 02 Lis, 2008   

Ja też się zastanawiam nad kupnem małej, lekkiej, wysokiej jakości lornetki i dodam do wyżej wymienionych szerokokątnego Nikona 8x30 EII który jest podobno nieznacznie gorszy od serii 8x32 SE ale prawie dwa razy mniej kosztujący no i znowu dostępny.

az
Uczestnik

Wysłany: Pon 03 Lis, 2008   

Jakieś dwa lata temu miałem w rękach we Wrocławskim Mediamarkcie takiego małego Nikona poro (ale nie wiem jaki to był model ) z bardzo szerokim polem widzenia , niestety miał straszną dysorcję i dawał efekt jakby rybiego oka

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sro 26 Lis, 2008   

To pewnie 8x30 EII. A ja w końcu też kupiłem sprzęt tej klasy. Za 2 tygodnie może napiszę coś więcej ;)

macs 
Bywalec

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   

2 tygodnie minely, Redaktorze :wink: napisz cos wiecej o nowym nabytku! EII czy SE?
czy jakis roof?

pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pią 12 Gru, 2008   

http://www.optyczne.pl//1...a_lornetki.html

Wrzuciłem już tam nawet zdjęcia sprzętu. Mówiąc krótko, w kenijskich burzach piaskowych
i deszczach spisała się znakomicie. Optyka bardzo dobra, choć nie wyśmienita, ale klasyk Porro, wybitnie szczelny i solidnie wykonany. Mówiąc krótko, z zakupu jestem zadowolony.

Odpowiedz do tematu