Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do zdjęc nocnych - Canon
Autor Wiadomość
mormax 
Nowy

Wysłany: Wto 04 Lis, 2008   Jaki obiektyw do zdjęc nocnych - Canon

Witam,

Mam problem ze zdjęciami nocnymi po przesiadce na lustrzankę cyfrową. Wcześniej pracowałem na analogowej Praktice ze szkłami Pentacona 50/1.8, 135/3.5, 29/2.8 i nigdy nie miałem efektów, które chcę pokazac niżej - mianowicie chodzi o nienaturalne odblaski od jasnych punktów, a wszystko pochodzi z Canona 28-135/IS. Dodatkowo zauważyłem prawidłowośc, że te "artefakty" narastają wraz z przymykaniem przysłony - a są mało widoczne przy maksymalnie otwartej.

Maksymalny otwór przysłony (F3.5) - widoczne "placki" wokół świateł (koma?):

Po domknięciu (F4.5): placki zamieniają się w "miotły" - nie gwiazdy ;)

(F11)

Dla porównania coś, do czego przywykłem z czasów analogowych - MIR 1B 37/2.8:

Podejrzewam, że na te artefakty wpływ ma wiele czynników - jeśli się mylę, to prosze o korektę:

- liczba listków i kształt przysłony (czy im więcej to tym lepiej, oraz czy mała liczba zawsze musi oznaczac kłopoty?)
- koma, astygmatyzm (czytałem, że koma największy wpływ ma przy całkowicie otwartej przysłonie, czy po domknięciu wpływ tej wady zanika?)
- zdolnośc do likwidowania odblasków

Już wiem, że mój zoom nie jest najlepszy w tym "teście". Pytanie - czy z testów na optyczne.pl można wywnioskowac jak dany obiektyw zachowa się przy zdjęciach nocnych? Na które parametry zwracac uwagę?

Przymierzam się do kupna jakiegoś obiektywu (stały lub krótki zoom) z zakresu 28-35mm, ale muszę byc dośc pewny, że nocne zdjęcia będą coś prezentowały. Zazdroszczę koledze Nikkora 18-70, gdyż on nie ma tam takich problemów...

Proszę o jakiekolwiek wskazówki.

Pzdr

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Wto 04 Lis, 2008   

Niestety - wyjścia masz 2 :) Albo zakupisz sobie filtr gwiazdkowy, albo lepszy obiektyw... ale który da Ci ładne gwiazdki?

komor 
Moderator

Fajny problem, ciekawe co na to powiedzą fachowcy. Ja sobie myślę, że nie ma jednej przyczyny. Po pierwsze być może na matrycy cyfrowej następuje „przelewanie” się światła do sąsiednich pikseli, czego nie było na filmie. Być może fakt, że matryca bardziej odbija światło (stąd nowe powłoki w obiektywach projektowanych z myślą o cyfrze) ma na to wpływ. No i po trzecie myślę, że zoom składający się z wielu soczewek też może być bardziej podatny na odblaski wewnętrzne niż prosty obiektyw stałoogniskowy. Ale skoro na Nikkorze 18-70 takiego problemu nie ma, to wskazywałoby może jednak na specyficzny problem tego obiektywu.
Nie ma wyjścia, musisz pożyczyć od kogoś inny obiektyw i spróbować. Jesteś z Wrocławia, to zapraszamy na Warsztaty Tematyczne - Wrocław. :) Albo możemy się kiedyś umówić na jakiś wspólny wypad na dworzec/stację, żeby w tych samych warunkach zrobić zdjęcia kilkoma obiektywami i dwoma puszkami.

mavierk 
never knows best

komor, moim zdaniem to wina tylko i wyłącznie obiektywu - co zresztą kolega mormax zauważyłby, gdyby chociazby ręką przyłożył mira do aparatu i zrobił jakieś zdjęcie lampeczki.

Wszystko dlatego, że Mir ma ciekawy kształt przysłony - taka gwiazdkowa :) Gdy natomiast jest niemalże idealnie okrągła (jak w przypadku najnowszych zoomów), wtedy mamy światełka takie brzydkie :)

mormax 
Nowy

mavierk napisał/a:
komor, moim zdaniem to wina tylko i wyłącznie obiektywu - co zresztą kolega mormax zauważyłby, gdyby chociazby ręką przyłożył mira do aparatu i zrobił jakieś zdjęcie lampeczki.

Zdjęcie z MIRa jest jak najbardziej zrobione tym samym 400d (zostawiłem exif'y). Czytałem, że od kształtu przysłony zależy kształt gwiazdek - zdaję sobie sprawę, że dzisiejszymi zoomami czy stałkami mogę tego nie osiągnąc - ale mi na nich nie zależy, bardziej chciałbym się pozbyc tych "mioteł", zdecydowanie bardziej wolę okrągłe plamy widoczne na pierwszym zdjęciu, jednak praca na maksymalnym otworze nie wchodzi w grę z racji braku głębi ostrości, fatalnego rysowania itp. itd.

MIR też jest kiepski pod tym względem z racji słabych powłok antyodblaskowych, poniżej dla porównania 28-135 kontra helios 44 58/2.0:

28-135

helios

O ile "gwiazki" są ładniejsze z heliosa, to odblaski dyskwalifikują go całkowicie.

komor, jest to niezły pomysł, ale najpierw muszę stworzyc jakieś obiektywne i powtarzalne środowisko testowe - w ostatnich dniach we Wrocławiu wieczorami jest mgliście, więc nawet na moim zoomie ostatnio nie mogłem narzekac na światła.

Ale zostawmy pentacony, miry, heliosy w spokoju, przymierzam się do czegoś na bagnet EF i chciałbym się dowiedziec, czy z testów na "optycznych" można coś wnioskowac w kwestii "zachowania" szkła w nocy.

mavierk 
never knows best

Możesz zobaczyć, które szkła łapią flary, a które nie... a tak po za tym to nie bardzo możesz się zorientować :)

A co do mioteł... zainwestuj w filtr gwiazdkowy... na innym forum polecają te x6 a ja wziąłbym x8 chociaż najbardziej podobał mi się efekt x16 z mojego Sony R1 :P

http://www.allegro.pl/sea...iltr+gwiazdkowy

mormax 
Nowy

Wysłany: Sro 05 Lis, 2008   

mavierk napisał/a:
Możesz zobaczyć, które szkła łapią flary, a które nie... a tak po za tym to nie bardzo możesz się zorientować :)

Flary to jedno, kształt jasnych punktów po domknięciu przysłony to drugie. I na tym drugim chcę się skupic - odblaski są dośc dobrze pokazane w testach.
mavierk napisał/a:
A co do mioteł... zainwestuj w filtr gwiazdkowy... na innym forum polecają te x6 a ja wziąłbym x8 chociaż najbardziej podobał mi się efekt x16 z mojego Sony R1 :P

Nigdy nie miałem takiego filtra, aczkolwiek wydaje mi się, że będzie tylko gorzej - nie wyobrażam sobie jak filtr gwiazdkowy miałby zlikwidowac "miotły" a w ich miejsce wstawic gwiazdki. Wydaje mi się, że to nie tędy droga.

mavierk 
never knows best

mormax napisał/a:
Nigdy nie miałem takiego filtra, aczkolwiek wydaje mi się, że będzie tylko gorzej - nie wyobrażam sobie jak filtr gwiazdkowy miałby zlikwidowac "miotły" a w ich miejsce wstawic gwiazdki. Wydaje mi się, że to nie tędy droga.
Polecałbym wybrać się do sklepu i zapytać, czy możesz taki filtr przykręcić i obfocić chociaż lampkę na suficie - moim zdaniem ten filtr da rade :]

Jacek(Baton) 
Rozmowny
Jacek(Baton)

Ja posiadam to szkło 28-135 IS USM i nie rzuca się w oczy taki "efekt" o którym pisze mormax.
No może trochę... ale czy to przeszkadza?

Foto.jpg
Na tym trudno się dopatrzeć blików.
Plik ściągnięto 7786 raz(y) 427,51 KB

IMG_0693.JPG
Tu może trochę widać...
Plik ściągnięto 7779 raz(y) 182,69 KB

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Czw 06 Lis, 2008   

Autorze tematu, pomimo że nie pomogę to bardzo podoba mi się Twoja tematyka zdjęć. Może dlatego że sam kocham kolej (może nie nasze PKP i ich usługi oraz obsługę czy wygodę jazdy), ale jeśli mam wybierać pomiędzy samochodem, autobusem a pociagiem to stawiam na pociąg. Nie wiem skąd mi się to wzięło.
A zdjęcia lokomotyw i kolei chętnie bym porobił.
Tak jak komor - zapraszam do tematu "Warsztaty tematyczne Wrocław" i umówmy się jakoś na nocne zdjęcia kolei :)

mormax 
Nowy

Wysłany: Pią 14 Lis, 2008   

Jacek(Baton) napisał/a:
Ja posiadam to szkło 28-135 IS USM i nie rzuca się w oczy taki "efekt" o którym pisze mormax.
No może trochę... ale czy to przeszkadza?

Wszystko zależy od natężenia światła - czasami jest to nieszkodliwe, czasami denerwuje.

Widzę, że analitycznie problemu nie da się rozgryźc i pozostaje testowanie. Na zakończenie dla porównania 3 warianty tej samej sceny:

28-135 @50mm, F8.0

Pentacon MC 50/1.8 @F8.0

Industar 50-2 50 @F8

Dla mnie w tej konkurencji zwycięzcą jest Industar. Teraz wyruszam na poszukiwania odpowiedniego zooma ;)

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

pozdrawiam

Odpowiedz do tematu