Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 15 Lis, 2008 nikon D90 lub D300 oraz obiektyw 18-200mm DX VR
Witam!
Chciałbym na wstępie pozdrowić wszystkich fotoamatorów i stałych bywalców tego forum.
Tak się składa że mam przyjaciół, którzy mogą sprowadzić mi sprzęt jaki chcę w dobrej jak przypuszczam cenie. W Singapurze jest generalnie tanio i produkty które wchodzą do Europy tam już są w fazie schodzącej. Można coś fajnie kupić.
Nie ukrywam, że na foto sprzęcie się kompletnie nie znam poza robieniem fotek idioten kamerą nikon colpix 4600 ale cieżko to nazwać fotografowaniem. Chciałem jednak na poważnie zająć się tą dziedziną i poniekąd wykorzystać możliwości w zakupie sprzętu.
Poradźcie mi zatem:
1. Czy zakup w Azji aparatu z gwarancją międzynarodową (NIKON World) da mi możliwość naprawy sprzętu w Polsce czy będę musiał go odsyłać do znajomych?
2. D90 czy d300- pytanie wprost naiwne ale gdyby się udało dostać w dobrej cenie to chyba lepiej brać 300-tkę?
3. czy ten obiektyw to nie przerost formy nad treścią do moich podstawowych na początku zastosowań? Co ewentualnie proponujecie?
4. Czy menu aparatu może być w języku polskim mimo sprowadzenia go z innego kontynentu. Może da się jakoś dograć polskie menu?
5. Być może macie jakieś sugestie odnośnie innego doboru sprzętu.
Za wszystkie merytoryczne uwagi z góry dziękuję i pozdrawiam.
1. najlepiej dowiedziec sie u zrodla
Serwis Nikon Polska Sp. z o.o.
Ul. Postępu 14 wejście od Marynarskiej
02-676 Warszawa
tel. +48 (22) 460 87 34, 460 87 35, 460 87 36
fax. + 48 (22) 460 87 38
e-mail: service@nikon.pl
2. D300 to wyzsza polka niz D90, ale czy Ty jako amator wykozystasz mozliwosci D300 raczej watpie, a D90 to fajna puszka (sam sie nad nia zastanawiam)
3. najwiekszy atut szkla 18-200 to zakres ogniskowych i to w zasadzie tyle, raczej odradza sie tego typu obiektywy. Obiektyw w zestawie z D90 to w/g testow na optycznych dobre szkielko i warto sie nad nim zastanowic
4. pomimo kupna aparatu w innym kraju powinno byc menu w jezyku polskim
5. smialo mozesz celowac w Nikona D90 + 18–105 3,5–5,6 VR (tez jest w kregu moch zaiteresowan )
Markus1 [Usunięty]
Wysłany: Sob 15 Lis, 2008
Wszystko jednak zależy od tego na co będą dobre promocje. Znajomi wiedzą gdzie kupować żeby kupić tanio a zarazem z pewnego źródła. Prawdopodobnie gdzieś na przełomie roku.
Przy kupnie lustrzanki Pentaxa powiedziano mi wyrażnie po sprawdzeniu, że światowa gwarancja nie umożliwi mi naprawy gwarancyjnej w Polsce. Obawiam się, że w przypadku Nikona może być podobnie.
Sprzedawca uznał za punkt honoru ustawienie mi menu na język polski. Instrukcję dostalem w języku producenta - co o dziwo mi na początek wystarczyło, ale bez kłopotu ściągnąłem wersję po angielsku z internetu.
Przypominam pewną ogólnie znaną specyfikę Ludzi Wschodu. Jeżeli mogą na tobie zarobić to zrozumieją ciebie w każdym języku. Jeżeli natomiast prosisz o coś dla nich niewygodnego to nie będą ciebie rozumieć nawet w ich własnym języku. Jeżeli się to rozumie to kontakty z Ludżmi Wschodu są całkiem przyjemne i konstruktywne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10