Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor
Autor Wiadomość
PM
Nowy

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor

Witam!
Planuję zakup obiektywu 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor i podłączyć go do Nikona D50. Moje pytanie brzmi: co myślicie o tym szkiełku? Warto się w nie zaopatrywać? Chwilowo nie znalazłem jeszcze testów odnośnie tego Nikkora ale może już go koś z was ma i... troszkę mi pomoże :)
Ostateczność to Sigma 50-150 mm f/2.8 DC EX APO, ale niestety jest ciut za droga i na nią będzie trzeba jeszcze więcej skarbonek uzbierać ;)
Duży zoom jest mi potrzebny do focenia przyrody, głównie ptaków :)

Pozdrawiam

PM

Reklama

olaieryk 
Bywalec

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

Czekamy na testy. :roll:

Pewnie jest dobry.
Zaleta VR II
Nikon reklamuje, że optycznie też ma być na wysokim poziomie.

Niestety dość ciemny (co nie ułatwia łapania ostrości - może się skończyć jak z Canonem 70-300 4-5,6 IS)

Sigma 50-150 2,5 K PLN to jedno, ale przydałbysię do tego telekonwerter i jeszcze 1K PLN w plecy. Za to światło 2,8 daje spore możliwości, których nie da ten nikkor.

Do focenia ptaków to 150 może być za mało
A nawet 300 to też nie rewelacja (VR może się przydać)

Chyba trzeba pozbierać jeszcze więcej :cry:

PM
Nowy

Wysłany: Pon 04 Gru, 2006   

No to nie czuję się pocieszony :( myślałem że ten Nikkor będzie ok.
Olaieryk jak podaje nikon: 70-300 mm to jest ogniskowa dla analogów, a przy lustrzankach cyfrowych ogniskowa ma wynosić 105-450mm, czy to też będzie za mało? Czy może już starczy? Konwerter można dokupić już troszkę później, naraz wszystkiego nie dam rady kupić, a sam konwerter mi się do niczego nie przyda :(
VR drugiej generacji brzmi bardzo zachęcająco :)
Zdaję sobie sprawę że jest to ciemne szkło, jednak łudziłem się że wystarczy, a teraz to już sam nie wiem.

Pozdrawiam

olaieryk 
Bywalec

Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

czy 70-300 x1,5 będzie mało?
raczej tak bo ptaki zwykle nie dają się blisko podejść, i nie są duże.

Niestety przejście na coś o większych ogniskowych jest już bardzo drogie, więc myślę, że ten nikkor warty jest wypróbowania (a może wystarczy)

rozwiązania "mocniejsze tele"
a trzeba zwrócić uwagę, że 400 to wcale nie dużo więcej jak 300
np.
Sigma 100-300/4 HSM EX DG APO + TCx1,4 - 4600 PLN
Sigma 120-300/2.8 HSM EX DG APO + TCx1,4 + TCx2 = 11 500 PLN
Sigma 135-400/4.5-5.6 APO DG = 2400 PLN
Sigma 170-500/5-6.3 APO DG = 3100 PLN (ale światło 6,3 nie sprzyja dobremu ustawianiu ostrości)
Sigma 80-400/4.5-5.6 EX DG OS (ma stabilizację) - 6500 PLN
Sigma APO 80-400mm F4.5-5.6 EX OS -(ma stabilizację) - starsza wersja - 4500
Nikkor AF VR 80-400 F4.5-5.6 - 5500 PLN
Tamron SP AF200-500mm F/5-6.3 Di LD (IF) - 3400 PLN
Tokina AT-X D 80-400mm f/4.5-5.6 - 2900 PLN

nie piszę tu o rozwiązaniach "pro"
Jak np Nikkor 200-400 f/4 czy stałkach

no cóż ... należy mieć nadzieję, że 70-300 wystarczy bo jak widać tele to droga zabawa.

PM
Nowy

Wysłany: Wto 05 Gru, 2006   

Oj bardzo mnie zmartwiłęś, bardzo :(
No nic, chwilowo zbieram dalej, może pojawią się jakieś testy i dowiemy się co ten nikkor potrafi :)
Dzięki za pomoc, pozdrawiam

pm

007areka
[Usunięty]

Wysłany: Sob 09 Gru, 2006   

... :-)

Ornitolog
Nowy

Wysłany: Sob 09 Gru, 2006   

Z mojego doświadczenia (focę ptaki od 3 lat) wynika, że ogniskowa 300mm w zupełności wystarczy. Cały sekret polega na rozpoznaniu terenu, znajomości "zwyczajów" ptaków i zbudowaniu odpowiedniej czatowni. Moim zdaniem powinieneś postawić na obiektyw stałoogniskowy (dobra ostrość pozwalająca rozróżnić fakturę upierzenia). Jednak przede wszystkim potrzebna jest cierpliwość (niejednokrotnie leżałem na brzuchu w ciasnej czatowni po 12 godzin dziennie przez kilka dni, by strzelić jedną fotkę.

PM
Nowy

Wysłany: Nie 10 Gru, 2006   

Panie Ornitolog :) czy obiektyw o świetle f/4.5-5.6 wystarczy czy za ciemny? Bo to też jest (moim amatorskim okiem) ważne. Czy nie lepiej jest kupić szkło np. 150mm f/2.8 i do tego dokupić TC?

Pozdrawiam

Ornitolog
Nowy

W zupełności wystarczy (choć "światła" nigdy za wiele). I tak trzeba stosować większe przysłony by uzyskać odpowiednią głębię ostrości (kłania się statyw) np. focąc z odległości 2 metrów, chyba, że chce się mieć ostry tylko czubek dzioba ptaka.

olaieryk 
Bywalec

Potwierdzam że 5,6 przy 300 to dość mała GO i warto trochę przymknąć. Lepsze światło sprzyja jednak lepszemu ustawieniu ostrości.

Należy brać pod uwagę, że wg. Pana. Ornitolog'a 300 może wystarczyć (choć moje doświadczenia są takie, że często to za mało - może brak mi tej cierpliwości)

150 z TCx2 daje tylko 300

może watro kupić 70-200 f/2,8
z TCx2 daje 400 a wydatek chyba niewiele większy.

dobrze by robić testy szkieł tele f/2,8 z TC
Jakość optyczna tego nikkor'a 70-300 przy 300 powinna być lepsza niż Sigmy 50-150 + TCx2.

Poczekajmy na test :!:

007areka
[Usunięty]

... a czekaky, czekamy... porownamy z 70-300 is

PM
Nowy

Wysłany: Pon 11 Gru, 2006   

No ja też czekam na test Nikkora, mam nadzieję że długo nie będziemy musieli czekać ;) 70-200 f/2.8 jak dla mnie za drogi :( muszę jeszcze trochę zbierać, bo coraz bardziej mi przechodzi ochota na nikkora 70-300 f/4.5-5.6G AF-S VR

Pozdrawiam :)

PM
Nowy

Wysłany: Pon 11 Gru, 2006   

P.S.
...i jeszcze chciałem powiedzieć że podoba mi się pomysł żeby robić testy szkieł tele + TC
Dzięki za pomoc

Pozdrawiam

PM

Odpowiedz do tematu