Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam
Mam zamiar wymienić mój stary A60. I nie mogę się zdecydować : P80 cz G9? Żona robi ładne fotki, ale interesuje ją tylko tryb AUTO, ja natomiast bym się troche pobawił. Spędziłem już niejedną noc na porównianiach, forach itd. I poziom mojej wiedzy jest taki sam. Pomocy, który aparat na dłużej zaspokoji potrzeby średnio zaawansowanego amatora?
Pozdrawiam
Ja powiem tak: Oba aparaty są bardzo dobre ale nikon jest tańszy od G9. Co prawda G9 ma więcej mpx bo 12 ale na to nie patrzmy. Tak Nikon ma zoom X18 a Canon tylko 6 więc jak byś chciał robić zdjęcia dalekich przedmiotów to nikon będzie się lepiej sprawował, nikon ma ciut jaśniejszy obiektyw na końcach ogniskowych ale to są znikome różnice. Nikon również posiada blokadę AF czego canon nie ma. Nikon ma większy zakres ISO bo aż do 6400 a canon do 1600, za to canon ma większy wyświetlacz od nikona ale to nie są duże różnice (nikon 2,7 Canon 3 cale). Nikon również posiada redukcję czerwonych oczu a canon nie. Według mnie Nikon jest dużo lepszy od Canona i na twoim miejscu bym go wziął. Canon też jest dobry ale nikon jest zaawasnowanych kompaktem.
Nie powiedziałem, że o wyższości modelu ma decydować większe ISO ale dla porównania rzuciłem kilka przykładów. MM, Canona za bardzo nie znam tyle co z testów więc nie wiem, czy to zaawansowany czy niezaawansowany kompakt ale może tak jest.
Canony z serii G (ostatnio G10) to najbardziej zaawansowane kompakty tej firmy. Jeżeli za oznakę zaawansowania ktoś bierze krotność zoomu to ... niech nie pisze tego publicznie bo to lekki obciach. Generalnie jest wręcz przeciwnie.
W fotografii najlepszy zoom to najczęściej ten mający krotność ... 1! , czyli stałka
Ja to wszystko wiem, wiem, że to co wymieniłem nie wpływa na to czy aparat jest czy nie jest zaawansowany. Po prostu chciałem przytoczyć kilka funkcji dla porównania.tjmaxx, Odbiegając od tych 2 modeli godny uwagi jest Sony DSC-H9.
MC, "Tak, bardzo. Trzeba uwazac, aby go nie kupic"
NIe rozumiem co miałeś na myśli.
H9 jako kompakt jest dobry.
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Sob 22 Lis, 2008
Osobiscie zmienialem aparat z Canona A85 (i jednoczesnie nikona 3100) na...Panasonika FZ28. Po w miare wnikliwym porownianiu fot i testów z Nikonem P80. Polecam uwadze FZ28 - moja zona robi foty nim na automacie albo na swoim trybie Custom2, a ja bawie się jak mogę, rownież na swoim tryvie Custom. Fajna sprawa jak jest 2 użytkowników aparatu i ne chcemy non stop poprawiac ustawien "po" kims.
drogi321, uzytkowales (jak twierdzisz) wiele aparatow. Powinienes wiec wiedziec, ze H9 jest co najwyzej bardzo przecietny. Daje bardzo duze mydlo, nawet jak na kompakt.
Jak masz tak doradzac uzytkownikom, to lepiej sie jeszcze raz zastanow, bo opowiadasz co najmniej dziwne historie.
Canony z serii G (ostatnio G10) to najbardziej zaawansowane kompakty tej firmy. Jeżeli za oznakę zaawansowania ktoś bierze krotność zoomu to ... niech nie pisze tego publicznie bo to lekki obciach. Generalnie jest wręcz przeciwnie.
W fotografii najlepszy zoom to najczęściej ten mający krotność ... 1! , czyli stałka
Nie mogę odmówić ci sporej racji, zwlaszcza co do pierwszego. Ale zoom jest naprawdę bardzo pożyteczny, przynajmniej w mojej sytuacji, bo często chcę zrobić zbliżenie detalu architektonicznego, dalekich gór czy skał, a czasem chce sfotografować lub nakręcić fragment czyjegoś wystąpienia na konferencji z dalszej ławki.
To może nie jest tak, że duże współczesne zoomy nie są dużym osiągnięciem inżynieryjnym. Tyle, że wiadomo, że duży zakres zoomu musi swoje kosztować - przede wszystkim mniejszą zdolność rozdzielczą i mniejszy stopień ograniczenia wielu wad optycznych, pomimo zastosowania sporej liczby soczewek (łącznie z asferycznymi czy niskodyspersyjnymi) zwiększających koszt aparatu. Jest to bardziej trudne i kosztowne w przypadku lustrzanek, bo krótsze ogniskowe wynikające z malych wymiarów matryc w kompaktach ułatwiają ograniczenie wad optycznych.
Ja fotografowałem stałkami ze standardowymi ogniskowymi, przez 2/3 czasu mego zajmowania się fotografią czyli przeszło 25 lat. Więc też można, ale swoje się nabiegałem.
Tyle tylko że ma to niewielkie znaczenie jeśli się zastanawiamy nad wyborem modelu aparatu kompaktowego
Jeśli komuś zależy głownie na jakości to zdecyduję się na lustrzanke, ale decydując się na nią bardzo wątpię czy zadowoli się do robienia nią fotek tylko stałką
Jeśli ktoś się decyduje na aparat kompaktowy tzn. wyraźnie że inne ma priorytety: uniwersalność, funkcjonalność, przy w miarę dobrej jakości.
Nie sądzę żeby kompakt z zoomem 1 znalazł wielu nabywców, nawet jakby robił fotki jakości podobnej do tych robionych lustrzanka
Dlatego kompakt o zoomie 5-6 jest według mnie optymalny w sensie uniwersalność-jakość
Nowy G10 ma parametry ogniskowych jak dla mnie idealne - ciekawe jak reszta
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10