Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pisanie że cena obiektywu 1400-1800 jest niewielka, w Polsce to przesada gdy większość zarobków na rękę jest w granicach 1000-2000 zł.Wystarczy porównać tą relację w innych krajach. To samo dotyczy jakości. Dlaczego uznajecie że dla amatora wystarczy. Fotoamator to jakiś gorszy gatunek? Można karmić go lipą?.A porównał ktoś ile sprzedaję się rocznie sprzętu profesjonalnego a ile amatorskiego? Na czym jest większy zarobek?
wiszko, absolutnie, calkowicie totalnie i zupelnie sie z Toba nie zgodze.
Czy samochod za 5tys PLN kosztuje duzo czy malo? Ano malo, bo srednio samochody kosztuja duzo wiecej.
Dlatego obiektyw za 1400-1800 nie jest drogi. QED.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 25 Lis, 2008
wiszko, dzień dobry przede wszystkim...wstałeś lewą nogą, czy po prostu wkładasz kij w mrowisko, żeby popatrzeć jak rozkręci się dyskusja...?
...........a tak na serio to o co chodzi......?>
no to wylałeś żale w odpowiednim miejscu, jak sama nazwa wskazuje, to właśnie tutaj zajmujemy się rynkiem amatorskim . Z tym poważniejszym traktowaniem amatorów to masz na myśli postulat w rodzaju : mniej plastiku w obiektywach, czy raczej: róbcie tańsze obiektywy kosztem większej ilości plastiku....?
Samochód za 5000 w polskich warunkach to złom. Czy tak powinno być?. O tym, że mam rację świadczy fakt, że moderator przeniósł mój wpis z działu, którego dotyczył do ogólnego.
Chodzi o jakość a nie, że dla amatora to może być.
Ja też nie specjalnie rozumiem o co chodzi. Dobra optyka kosztuje i tyle. Nie da się zrobić świetnych optycznie i mechanicznie oraz tanich obiektywów. A firmy które produkują optykę nie są instytucjami
charytatywnymi. Co nie zmienia faktu, że tak samo jak Ty ubolewam nad małymi zarobkami w Polsce
i cenami produktów, które są na przykład wyższe niż w USA. Naprawdę wolałbym, żebyśmy zarabiali
więcej, a sprzęt był tańszy. Sytuacja na rynku pokazuje, że obiektywy z cenami poniżej 1500 zł to niższa półka cenowa, okolice 2000 zł to średnia półka, a powyżej 3000 zł to wysoka półka cenowa. Patrząc z tej
perspektywy obiektyw kosztujący 1000 zł jest tani. Choć patrząc z perspektywy naszych zarobków
wcale tanim nazwać go nie można. Kwestia punktu odniesienia.
O tym, że mam rację świadczy fakt, że moderator przeniósł mój wpis z działu, którego dotyczył do ogólnego.
Dział "Obiektywy fotograficzne" jest działem technicznym, a nie o cenach. Twoje pytanie było na tyle dziwne że zastanawiałem się co z nim zrobić. Nie bardzo rozumiem jaki był cel tego postu, czy chodzi o to że producenci nie doceniają rynku amatorskiego ? - do tego są na "Wolne tematy", czy o to, że portal optyczne.pl nie docenia produktów dla amatorów - do tego jest dział "Opinie i uwagi". A może o jeszcze coś innego ?
No dobrze zarobki zarobkami ( w końcu każdy wie ile zarabia i ile mu zostaje po spłaceniu rachunków), ale do tego trzeba jeszcze wziąć pod uwagę. Że obiektywy to nie jest coś co kupujemy idąc w niedzielę do supermarketu po mleko. To inwestycja na dłuższy czas. Czasem trzeba mieć cierpliwość w zbieraniu na swój wymarzony zestaw.
Też bym chciał żeby elektronika była tańsza itd... Ale obiektyw ma służyć dłużej. Więc też bez przesady akurat z obiektywami w granicach 1500 zł.
wiszko, drogi kolego... mam mocno narzucające się przeczucie, że zarejestrowałeś się na tym forum tylko po to żeby zrobić trochę fermentu... takiego trollowego fermentu...
Obiektywy kosztują ile kosztują - czy marudzisz widząc cene Aston Martina - i mówisz że za drogi i że producent robiąc go nie myśli o rynku w polsce??
Jeśli nie odpowiada Ci cena optyki którą chciałbyś kupić - uważasz że to wydatek przekraczający Twoj budżet - to po prostu jej nie kupuj. Albo tak jak większość ludzi - zbieraj na nią kasę przez dłuższy czas i w końcu kup wymarzone szkło... jeśli uważasz że to zvyt wielkie poświęcenie, to wtedy z pomocą przychodzą Ci tanie obiektywy budżetowe - jednak ich jakość również jest "tania"... masz chłopie wybór... oczywiście możesz sobie również dać spokój z fotografią, co chyba w Twoim przypadku byłoby ciekawym rozwiązaniem... pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10