Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak jak w temacie proszę o radę i informacje, czy warto dopłacić do nowszego canona 100mm z usm? Z tego co doczytałam wiem że starszy model nie ma wewnętrznego ogniskowania.
Jakie są jeszcze różnice pomiędzy tymi obiektywami?
Może znajdą się na forum użytkownicy tych szkieł którzy podzielą się uwagami na ich temat...
Obiektyw będzie używany z 40D głównie do zdjęć roślinek i robaczków.
Polecam setkę usm. Świetne szkło nie tylko do makro, ale także i portretów! Ostre jak brzytwa, piękny bokeh... Wewnętrzne ogniskowanie i usm to bardzo przydatne funkcje.
Dziękuje za odpowiedz.
Tak też się do niego przymierzałam od początku, ale teraz miałam propozycję za połowę jego ceny kupić starszy model... więc troszkę kusi, bo niemało on kosztuje niestety, ale chyba jednak dozbieram.
Mnie również nie stać na "tańsze" zamienniki, dlatego polecam zakup nowszej wersji. Sam nie zamierzam kupować obiektywów "na jakiś czas".
Rozumiem że panowie maja tylko obiektywy po parę tysięcy i wszystkie mają wewnętrzne ogniskowanie, bo innymi nie najlepsze zdjęcia wychodzą i są mniej trwałe...
Ja też bym chciała mieć to co najlepsze, ale czasem zastanawiam się czy jest sens płacić 2 razy więcej, a jak tak to za co dopłacam. Dlatego pytałam o opie na temat obu obiektywów. Czy starszy model 100 macro jest gorszy optycznie?
Renia, nie. Moj najdrozszy obiektyw kosztuje 2100... Przykro mi, ze Cie rozczarowalem. Zaden nie ma wewnetrznego ogniskowania i silnika ultradzwiekowego. Ale kazdy z nich uwazam za bardzo dobry.
PS. a z tele to mialem kitowego Sony, ktory wart jest kilkaset PLN.
bolsa, je się to z chlebkiem i musztardą. bo Pan Jesienny zapomniał napisać
ps. wewnętrzne ogniskowanie ma też swoje wady, największą jest to, że ogniskowa ulega zmianie wraz ze zmianą punktu ustawienia ostrości, widoczne zwłaszcza w obiektywach macro, na nieskończoności jest 100mm ogniskowej a na minimalnej jest już 70mm.
Ostatnio zmieniony przez piotrmkg Pią 05 Gru, 2008, w całości zmieniany 1 raz
bolsa, uzupełniłem swój post jeśli kupujesz obiektyw głównie do macro to odpuść sobie USM i tak większość zdjęć macro robi się na MF, i dopłacanie do USM mija się z celem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9