Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008 Nikkor 18-70 czy Nikkor 18-105
Witam!
Wiem,wiem. Kolejny z wielu podobnych tematów i kolejny gość , który szuka odpowiedzi na pytania, których sam nie do końca potrafi zadać.
Przesiadam się na dniach z Lumix FZ50 na Nikona D80 i... tyle wiem. Jestem czystej krwi amatorem i lubię pstrykać:
-wiadomo "spacerowe tematy" czyli wszystko co nie zdąży uciec przede mną
-próbuję coraz częściej robić zdjęcia obiektów w ruchu
-portrety w pomieszczeniu przy słabym, improwizowanym na szybko świetle
-rzadko landszafty
-niekiedy pseudo makro
Na razie stawiam na jedno szkło. Co dalej, to czas pokaże. Zdaje sobie sprawę, że po hybrydzie, która jest uniwersalną zabawką, będę potrzebował trochę czas, by przestawić się i ogarnąć nowy sprzęt. Przyglądałem się testom obu szkieł i są pewne różnice.
Mam pytania co do tego jak te szkła będą sprawują się w pracy w pomieszczeniach,a jak pomieszczenia to często przy słabym świetle. Jak wypadają one do tzw. obiektów w ruchu.
Trochę uczepiłem się tych dwóch szkieł, bo nie będę ukrywał, że pod wpływem pozytywnych opinii , jako dobrych obiektywów "na początek".
Jak pewnie zauważyło paru z was, nie staram się używać cyferek i liczb, a już liczb z ułamkami, to boję się panicznie. Przy sprawach czysto technicznych najwyżej zrobię minę, typu "mam pyry na gazie i lete je odcedzić" . Lubie zdjęcia, a raczej zabawę podczas robienia ich i ewentualnej niekiedy przeróbki na "kompie".
Może jest jakaś inna alternatywa dla szkieł. Dla zestawu Nikon D80+Nikkor 18-105+ jakaś tam torba dostałem cenę 2400pln i to faktycznie górna granica mojego budżetu, no ewentualnie 2500pln.
Mam tylko nadzieje, że nikt nie przysnął.
Dzięki za dobre słowo i pozdrawiam serdecznie.
Oba obiektywy są dobre i z obu będziesz zadowolony.
Niemniej jednak musisz wybrać czy wolisz stabilizację i trochę dłuższe tele w gorszej obudowie czy lepiej wykonanego Nikkora 18-70. Ja też stoję przed wyborem lustrzanki i obiektywu ale zastanawiam się pomiędzy zestawem D80 + Sigma 17-70 a tym Nikkorem 18-70. Wolę lepiej wykonany obiektyw mieć na początek
Ta Sigma ma lepsze światło (ale czy to aż taką robi różnicę dla amatorów takich jak my? ...) i tryb Macro.
No mnie sie wydaje,ze dla takich amatorow jak ja,jasne szklo tymbardziej powinno odgrywac wieksza role. Z jasniejszym szklem zaoszczedzisz na iso,czasie naswietlania z ktorym ja ciagle sie borykam w te bezsloneczne zimowe dni. Mam kita 18-55 i 50/1.8 i widze duuza roznice w jasnosci. Pstrykam w pokoju przy zarowce na tej samej ekspozycji i z kita jest ciemnosc a ze stalki widac o wiele wiecej. IMHO postaw moze na tamrona 17-50/2.8 + raynoxa 250 np,bo w tej sigmie to i tak nie bedziesz mial macro 1:1. To moje zdanie
xneon [Usunięty]
Wysłany: Sob 27 Gru, 2008
stabilizacja nie jest tak zdjęcioratująca jak lepsze światło - zostań przy Sigmie 17-70 (u N. AF działa dobrze no i jest HSM), a z czasem dołożysz 70-300VR
Jestem już po lekturze na temat tej sigmy, która wygląda na ciekawą propozycje, a której wcześniej nie brałem pod uwagę. Pozostaje mi tylko porównać ceny w różnych wariantach i podjąć ostateczną. Z tym światłem to może być to czego szukam, a na dodatek jest jakieś makro i jakie by nie było, to zawsze jest.
Panowie dziękuję za poświecenie waszego czasu na mój temat i podzielenie się ze mną waszymi radami. Postaram się napisać co nie co gdy już kupię konkretne szkło i podzielić się swoimi spostrzeżeniami co do wybranego modelu.
Dzięki i pozdrawiam.
ostatnio patrzyłem po sklepach i ciekawą zobaczyłem oferte,
D80 z obiektywem nikkor 50/1,8 było droższe od samego BODY tylko o 210 zł
Więc jak będziesz kupował osobno body i osobno obiektyw popatrz na oferty łączone
bo taka 50 jeśli Tobie się nie przyda to bez problemu na 350 się sprzeda
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10