Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie forumowiczów. Zamierzam kupić obiektyw do Canona Rebel Xsi to chyba eos 450 d w Europie ... Na chwilę obecną posiadam kitowy obiektyw, który wystarczył mi na początek ... myślę o zoomoe około 10x ... albo większym ...głownie do pejzaży... Mieszkam obecnie w Kanadzie i czekam na wyprzedaże, gdzie mam nadzieję znaleźć coś dobrego, w dobrej cenie...
Jaką markę polecacie? Chciałbym wydać około 300 $ ...
Czy warto kupować obiektyw ze stabilizacją czy różnica jest niewielka?
Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
Do widoczkow to bardziej jest przydatny szeroki kat. Po co Ci obiektyw o takim zakresie ogniskowych one zazwyczaj nie sa wiele warte optycznie...
Stabilizacja przydaje sie bardziej na dluzszych ogniskowych.
statyw posiadam .... natomiast szeroki kąt? pewnie tak...przydałby się co natomiast mylicie o teleobiektywach? Jak bardzo uzyteczne? Mam na mysli zdjecia zwierząt itd.... Mozecie polecic jakies konkretne modele ....
minio, o jakich zwierzętach myślisz? Na niektóre z 300-tką spokojnie możesz iśc z podchodu. Na częśc trzeba będzie się już pewnie zaczaic. Nie wiem jak wygląda sprawa płochliwości zwierzyny w kanadzie.
Warto zastanowic się nad Canonem 70-300 F/4-5.6 IS. Jeśli za drogo to Sigma 70-300 F/4-5.6 APO albo Canon 100-300 F/4.5-5.6
Co do Tokiny. Mam to szkło i jestem z niego zadowolony, choc mimo wszystko warto się zastanowic nad Canonem 10-22 mm. Większy zakres, czasami przydaje się podnad 20 mm i w przypadku Tokiny trzeba zmienic szkło na standardowe. Poza tym jest całkiem ok. Jest ostra jak na tego typu szkło, aberracja chromatyczna dokucza mniej niż straszą w testach, do tego jest stałe światło F/2.8, które możesz docenic w pomieszczeniach. Jakośc wykonania jest na bardzo dobrym poziomie, ogólnie to bardzo zgrabne szkło. Z tym, że wydaje mi się, że chodzi po 500, 600 $, a nie po 300. Podobnie zresztą Canon 10-22 i 70-300 IS.
Jeśli zależy Ci na pejzażach to bierz C 10-22 albo T 11-16. To fajne szkiełka, w zasadzie równorzędne. Zdecyduj czy wolisz lepsze światło, czy większy zakres ogniskowych.
Sigma 10-20 też jest bardzo sympatyczna. Korzystałem z niej przez 3 dni i może nie była tak ostra jak Canon, czy Tokina, ale nie odstawała wyraźnie. Wydaje mi się, że zdjęcia z niej były bardziej kontrastowe niż z mojej Tokiny. Ładnie oddawała zwłaszcza błękit nieba.
marekf [Usunięty]
Wysłany: Czw 25 Gru, 2008
nom canon 70-300 na początek jest nie zły. Ja swój będę niedługo chyba sprzedawał (więc jakby co ), ale dlatego że chece kupić 100-400 L
Poczytałeś testy na tym portalu czy chcesz, żebyśmy zrobili to za Ciebie? Canon 55-250 IS jest niezły optycznie jak na swoją cenę, ale jest całkowicie plastikowy, więc na ciężkie wycieczki niekoniecznie. Sigma 70-300 APO jest dość pancerna, ale ma mydlane 300 mm i powolny i mało celny AF. Nie wiem jakie stosunki cenowe są w Kanadzie ale w Polsce jest warta swojej ceny, jeśli nie przeszkadzają Ci jej wady. Do sportu to ona na pewno się nie nadaje, ale dłużej wytrzyma niż plastikowiec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10