Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Uzupełnienie 28-70L do 40D
Autor Wiadomość
Puchacz666 
Uczestnik

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   Uzupełnienie 28-70L do 40D

Zdaję sobie sprawę, że może dubluję jakiś temat, ale jakoś nie znalazłem nic co by mnie satysfakcjonowało w istniejących wątkach.

Zacznę może nietypowo od pytania o obiekty, który już mam :) Otóż jest to (pożyczony, ale w zasadzie jak własny) 28-70L f/2.8 . Konstrukcja wydaje się bardzo podobna do 24-70L I, ale nie jestem pewien. Generalnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale chciałem się spytać czy ktoś z bardziej doświadczonych forumowiczów miał go w rękach i ma jakieś przemyślenia z nim związane :) .

Przechodząc do właściwego zagadnienia - fotografuję narazie głównie architekturę i moje koty. Zastanawiałem się nad czymś szerokim, bo z cropem 28mm to już dość wąska ogniskowa. Polecicie coś do 1500 zł? Jako alternatywa rozważałem jakąś standardową stałkę. Mam już nieco doświadczenia z czasów gdy fotografowałem na analogach, ale teraz właściwie zaczynam od nowa i może nieco szkoły z 50 by mi się przydało...

Proszę o rady i wyrozumiałość dla nowego na forum w wypadku jakiegogoś naruszenia tutejszego sovoir vivre'u :)

Reklama

belkot77 
Rozmowny

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

Hmm....

Troche nie rozumie czego dokladnie oczekujesz....

Najpierw przemyslen na temat obiektywu ktory masz, potem cos szerokiego do architektury chcialbys miec a jako alternatywe stalke 50 mm?

A jaka architekture robisz? potrzebujesz jasny obiektyw czy nie? wewnatrz czy na zewnatrz? 17-85 ci nie wytarcza (masz w stopce ten obiektyw)? zbyt waska czy slabo optycznie?

Jezeli chcesz cos super szeroko w tej cenie (no prawie) to sigma 10-20
Jezeli chcesz do 1500 pln kupic standardowa stalke to 50 f/1.4

Puchacz666 
Uczestnik

Wysłany: Czw 08 Sty, 2009   

Dobra, to precyzując - potrzebuję obiektyw do architektury (głównie warszawskie widoczki - wieżowce, trochę starszej architektury, ale dość szeroki kąt potrzebny) ale byłoby mile widziane, gdybym mógł nim też robić nieco rodzinnych portretów - najlepiej ze światłem koło f/2.

Myślałem na razie o:
Sigmie 10-20, ale jest ciemna i dość droga
Canonie 35mm f/2.0 - nie wiem czy się sprawdzi
Sigmie 30mm f/1.4
Canonie 50mm f/1.4
Sigmie 50mm f/1.4

Przy czym na cropie 50mm to trochę za długa ofniskowa i pokrywa się z moim obiektywem - stąd pytanie eksperckie o moje 28-70 czy jest na 50 porównywalnie dobre do wymienionych alternatyw.

Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem :)

kamfil06 
Maniak

Wysłany: Pią 09 Sty, 2009   

Puchacz666,

a może tokina 11-16 :?:

belkot77 
Rozmowny

Puchacz666.

Do architektury masz do wyboru sigme 10-20 lub tak jak napisal Kamfil06 tokine. Canon to juz inna polka cenowa.

Co do portetow to 85 1.8. Na cropie ideal.

Jesli chcesz miec takze 50 w swoim zasobie to kup tania 50 1.8

35mm do architektury na cropie bedzie za wasko.

a zoom 28-70 sobie zostaw do uniwersalnych zastosowan

Puchacz666 
Uczestnik

A ten obiektyw Sigmy 30mm f/1.4? Też za wąski do architektury?
W ogóle które z tych obiektywów są projektowane pod pełną klatkę a które pod cropa, bo chciałbym budować zestaw na dłuższy czas a nie wykluczam kupienia np za 2 lata 5D MkII czy coś...

I czy warto inwestować w Canona 50mm f/1.8 bo czytałem, ze się szybko zużywa i nie jest najlepszej jakości...

kamfil06 
Maniak

do cropa: sigma 10-20, tokina 11-16, sigma 30mm

reszta jest pod FF

jeżeli chcesz coś b. szerokiego na FF to może warto zastanowić się nad sigmą 12-24
(choć szczerze wątpie by wyrabiał na 21mp matrycy)

piotrmkg 
Optyczny

Puchacz666, opinie co do słabej trwałości 50@1.8 są przesadzone, jeśli jako tako dbasz o sprzęt będzie ci służył na lata. Architektura i crop pasują do siebie jak śledź i dżem. Skoro masz zamiar przesiąść się na pełną klatkę, kup sobie Sigmę 50@1.4 jest sporo lepsza od Canona 1.4 przy przysłonach od 1.4 do 2.8. na cropie ta Sigma da ci fajne szkło portretowe a po przesiadce na FF, będziesz miał bardzo fajny standard. jak już będziesz miał tego FF, to dopiero będziesz wiedział jakiej ogniskowej tobie brakuje do architektury, ale zapewne będzie to coś w okolicach ogniskowej 16mm.

BTW zapraszam w sobotę na warsztaty ja mam FF i 14mm więc będziesz miał możliwość sprawdzenia sobie co i jak :)

Puchacz666 
Uczestnik

Dzięki piotrmg. W zasadzie o taką radę mi chodziło :) . Niestety w tą sobotę nie mogę, ale jeśli tradycja warsztatów byłaby kontynuowana to chętnie przyjdę.

W takim razie skłaniam się ku Sigmie 50mm f/1.4... Pewnie i tak trochę potrwa, zanim będę miał kasę na nowy obiektyw, będę miał czas popróbować możliwości mojego sprzętu i doprecyzuję czego potrzebuję :) .

Jeszcze pytanko odnośnie obiektywów do architektury.
Czy tylko obiektywy typu shift (są w ogóle do cyfry?) dają dobry efekt przy robieniu zdjęć z poziomu ziemi wysokim budynkom? Bo trochę mnie odrzucają zdjęcia architektury z taką dystorsją i zbiegającymi się liniami pionowymi:
http://pliki.optyczne.pl/...11-16_fot14.jpg

piotrmkg 
Optyczny

Puchacz666, obiektywy T&S są wręcz stworzone do fotografii architektury, ale zakup takiego obiektywu (24mm f/3.5L) proponowałbym Tobie w momencie przejścia na FF, ponieważ na cropie będzie on raczej "za ciasny".

Puchacz666 
Uczestnik

Wysłany: Sob 10 Sty, 2009   

A czy nie są one przypadkiem kosmicznie drogie :) ?

piotrmkg 
Optyczny

Puchacz666, 24L T&S jest tańsze niż 24L bez tej funkcji :mrgreen:
ale fakt, te same efekty można uzyskać ślęcząc nad PSujem :P , ale traci się cząstkę tej frajdy jaką daje zabawa z tym typem obiektywów.

Puchacz666 
Uczestnik

Pomijając fakt, że za PSuja też sie płaci jak za dobrą L-kę :)

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

... a nie zastanawiałeś się może nad Sigmą 20/1.8? Masz szerzej niż jakiekolwiek szkło, jakie podałeś powyżej, całkiem jasne i od 2.5 bardzo ostre.

No i powtórzę zdanie przedmówcy: Tokina 11-16/2.8 :]

piotrmkg 
Optyczny

mavierk, ale po co kupować Tokinę, mając w planach przesiadkę na FF :?: Tokina to nie eLka canon'a że sprzedaż używkę za 80-90% ceny nowej.

Odpowiedz do tematu