Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 22 Sty, 2009 Nikon D100 Problem z wbudowanym filtrem IR
Hejka,
Pisze w imieniu kolegi. Dostal Nikona D100 z uszkodzonym filtrem przed matryca (podejrzewam IR). Ktos poprostu go czyscil i jednym miejscu jest uszkodzone pokrycie filtra. W efekcie powstaja plamy na zdjeciu.
Pytania mam takie:
1. czy da sie kupic taki filtr?
2. Co sie stanie jak wogule go usunie - czy da sie normalne fotki robic?
3. Ma tez pomysl aby dokonca usunac to pokrycie z filtra - efekt taki jak po usunieciu filtra - czy da sie fotki robic.
Plama jest ciemna, bo mniej światła dochodzi do matrycy. To znaczy że wytarte są powłoki przeciwodblaskowe. Brak filtra IR rozjaśniłby zdjęcia.
Nie wiem ile krzykną w serwisie za wymianę matrycy. Obawiam się że w tej sytuacji jedynym wyjściem niskobudżetowym jest usunięcie warstw z całej powierzchni, żeby obraz był jednorodny. Nie mam pomysłu jak to zrobić bezpiecznie nie wyjmując matrycy z body :/
Zapewne ludzie, którzy zajmują się podmianką filtrów IR z matryc na taki, który przepuszcza tylko IR zajęli by się taką operacją, i można by im to powierzyć. (zapewne mieliby też odpowiednie filtry na matrycę w końcu muszą mieć zezłomowane stare - które już wyjęli), tylko nie wiem czy po pierwsze: w Polsce ktoś się tym zajmuje, a po drugie czy koszt takiej operacji byłby opłacalny.
O ile oczywiście to w tym "szkiełku" leży problem.
na tej stronie taka wymiana pokiereszowanego filtra na nowy kosztowałaby:
Price: $325.00
no hmmm tanio to nie jest.
Sam filtr 95$
Ceny podaję orientacyjnie w/g strony, którą zlinkowałem. Ile takie coś mogłoby kosztować u nas? nie mam bladego pojęcia. Może warto by było zadzwonić do serwisu i spytać po prostu.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 27 Sty, 2009
Ja też porysowałem sobie matrycę... ale bez przesaaady, to wygląda na odprysk..
belkot77 napisał/a:
1. czy da sie kupic taki filtr?
W serwisie wymieniają filtr IR, ale jest to całkiem drogie - koszt około 400-600zł
belkot77 napisał/a:
2. Co sie stanie jak wogule go usunie - czy da sie normalne fotki robic?
Wtedy matryca będzie bardzo narażona na ataki w postaci mechanicznych uszkodzeń - nie polecam. Za to polecić można to, co Jesienny wyżej napisał
belkot77 napisał/a:
3. Ma tez pomysl aby dokonca usunac to pokrycie z filtra - efekt taki jak po usunieciu filtra - czy da sie fotki robic.
nie ma tak, żeby się nie dało
Najlepiej wymienić to na jakieś szkło samo, w sumie różnicy nie powinno być duże, bo z tego, co się orientuję, to d70s i d100 mają bardzo słabe filtry IR. - no i do tego dojdzie kolejny, wielki atut - zdjęcia IR będą po prostu łatwiejsze do zrobienia
Gdyby ktoś mi sprezentował d100/70/50 to z miejsca bym sobie kupił taki filtr i go sam wmontował Już nawet nie chodzi o to by czasy były trochę krótsze, a o posiadanie normalnego wizjera i działanie z każdym obiektywem (nie martwiąc się skąd do cholery wziąć kolejny filtr
mavierk,
to nie odprysk, bo obraz w tym miejscu byłby zakrzywiony (refrakcja na nierównej powierzchni).
Myślałem o docięciu np. szkiełka nakrywkowego używanego do robienia preparatów mikroskopowych. Jest bardzo cienkie (~0.2mm) i nadałoby się. Gdzieś można spotkać je w takim "formacie". Problem jednak z tym, czy nie będą powstawały odblaski matryca - szkiełko - matryca. Zauważ że ten "filtr" jest obustronnie pokryty powłokami przeciwodblaskowymi.
Ja osobiście mógłbym naparować aluminium ale nie wiem jaki byłby z tego pożytek...
Za jakiś czas będę rozmawiał z szefem laboratorium cienkich warstw, mam trochę szkła do pokrycia, może mają materiały do naparowywania anty refleksów? Trudno powiedzieć - dawno mnie tam nie było a każdego tam nie wpuszczą przecież
Jesienny,
nie zrozumiałem chyba sensu Twojej wypowiedzi ale co ma filtr na matrycy do wizjera?
Jesienny,
nie zrozumiałem chyba sensu Twojej wypowiedzi ale co ma filtr na matrycy do wizjera?
Chodziło mi o to, że gdybym dostał taki aparat to osobiście przerobiłbym go na IR - wymieniłbym zepsuty filtr na ten blokujący światło widzialne. A co to ma do wizjera? nakręcenie filtru na obiektyw blokuje światło już na początku, Filtr na matrycy - dopiero na matrycy
(...) A co to ma do wizjera? nakręcenie filtru na obiektyw blokuje światło już na początku (...)
Aaa, już rozumiem. Oldschool
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 28 Sty, 2009
palindrom, w sumie racja (sprawdzone doświadczalnie ) Ale właściwie wygląda to tak dziwnie (ostre kontury), że jak dla mnie to mogłoby być jeszcze spowodowane za mocnym naciśnięciem w trakcie focenia i zniszczeniu jakiś detektorów...
belkot77,
Myślę że nie będą Cię satysfakcjonowały takie zdjęcia, może znajdź gdzieś szkiełko o odpowiednich wymiarach i spróbuj wymienić. Sam ocenisz efekt. Jeżeli nie masz zdolności manualno - artystycznych, możesz poszukać kogoś kto się podejmie. Tylko pamiętaj że dotknięcie matrycy = jej zniszczenie.
Możesz też przerobić aparat na IR właśnie
Jeżeli nie masz pomysłu skąd wziąć taką szybkę to może poszukaj oryginalnej (aukcje -> aparaty uszkodzone i tylko patrz czy matryca jest cała). Ja bym chyba tak zrobił. Przy okazji masz części zapasowe, z matrycą włącznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,09 sekundy. Zapytań do SQL: 14