Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 06 Lut, 2009 Panasonic FZ28 czy Olympus SP570UZ?
Witam,
Po kilku tygodniach ślęczenia nad specyfikacjami, testami, opiniami itp. na placu boju pozostały mi te 2 aparaty (w zasadzie jeszcze Kodak Z1015, ale że prawie nic nie można sie o nim dowiedzieć to też raczej odpadł). Praktycznie byłem już zdecydowany na FZ28 ale jak zobaczyłem oba na żywo to zacząłem się zastanawiać na nowo, bo przy tym Olku to wszystko inne (w tej klasie aparatów) wygląda jak zabawki. I stąd się zainteresowałem SP570 (wcześniej "odpadły" starsze Olympusy).
Parametry znam na wylot więc nie o to chcę zapytać. Oba są zresztą b. zbliżone.
Zależy mi (uwaga - zaskoczenie:) na jak najlepszej jakości zdjęć, zwłaszcza robionych w gorszych warunkach oświetleniowych (wiadomo, że w dobrych to każdy sprzęt sprawdzi się w miarę dobrze). I tu lekka konsternacja, bo choć wszędzie zachwalają Panasonica to po obejrzeniu różnych zdjęć testowych (np. na stronce http://www.imaging-resour...MP/COMPS01.HTM) jak na moje oko zdecydowanie lepszy jest Olympus. Również w wysokim ISO (oczywiście mam na myśli 400-800 a nie jakieś kosmiczne wartości) wbrew temu co piszą w testach różnic wielkich nie widać. Za chyba wszędzie gdzie patrzyłem fotki z panasonica wychodzą ciemniejsze (a przez to i pozornie mniej zaszumione?), co IMO nie wygląda najlepiej. Do tego lampa jakby za słaba (choć tu pewnie można sobie poprawić siłę błysku - tj. poprawić można na pewno tylko nie wiem z jakim skutkiem).
Czy ktoś z czytających miał może do czynienia z tymi dwoma aparatami w praktyce i mógłby podzielić się swoją opinią ?
Dodam jeszcze że na korzyść Panasonica - jak dla mnie - przemawia przede wszystkim szybsza reakcja przy AF. Na korzyść Olympusa - zoom/focus na pierścieniu (wprawdzie podobno z opóźnioną reakcją ale lepsze chyba to niż regulacja ostrości joystickiem, czego sobie jakoś nie mogę wyobrazić). Podobno też Olympus może nagrać tylko do 10 sek. filmu w lepszej jakości. Wprawdzie filmy nie są tu sprawą najważniejszą ale zapewne od czasu do czasu by się przydało, a te 10 sek to porażka. Reszta cech/parametrów dla mnie istotnych jest porównywalna więc nie robi mi różnicy.
Z góry dzięki za opinie.
Pzdr.
[ Dodano: Pią 06 Lut, 2009 12:40 ]
Dodam jeszcze że istotnym plusem dla FZ28 zapewne jest wszem i wobec zachwalana stabilizacja, ale z kolei nie wiem jak działa ta w SP570.
Może to trochę przesady z tym brakiem informacji o Z 1015 bo już cztery miesiące temu pojawiły się pierwsze testy np chiński http://translate.google.c...&sl=zh-CN&tl=en , a teraz jakbyś poszukał na google to byś zł więcej.
Niby tak. Parę testów jest. Nawet jeden polski. Ale nie znalazłem żadnych zdjęć porównawczych a to mi jest w stanie najwięcej powiedzieć. W polskim teście wszystkie zdjęcia w dodatku na ISO (zdaje się) 64, w każdym razie najniższym, co taki test trochę dyskwalifikuje.
A czyżbyś może miał coś do powiedzenia o tym Kodaku? Chętnie dowiedziałbym się czegoś od praktyka. Z tego co się naczytałem to minusem jest powolny zapis. A i AF szybki tylko na 1 trybie a w pozostałych porażkowo. No ale to była tylko opinia z jakiegoś forum.
Swego czasu interesowałem się raczej Z 1012, który się trochę spóżnił i m.in. z tego względu przegrał z Canonem g9, który ustępuję mu zakresem zoomu, a była to jedna z rzeczy na której mi zależało. W cenie 600-700zł jestem gotów go lub Z 1015 dodatkowo kupić z tym, że raczej dopiero w okolicach wakacji. Z 1012 miał trochę niezłych recenzji i znośne zdjęcia testowe. Z 1015 jest minimalnie cięższy od Z1012, choć znacznie lżejszy niż F9600, i ma lepszy zakres szerokokątny.
Muszę tu wyjaśnić, że jako mocno zaawansowany stażem (52 lata) fotoamator jestem trochę (acz nie do przesady) kolekcjonerem aparatów. Nie za ciężka hybryda (kompakt z dużym zoomem i wizjerem elektronicznym) to coś, co wydaje mi się znacznie praktyczniejsze na wycieczkę, zwłaszcza w góry od lustrzanki z zestawem szkieł lub spacerzoomem (w plenerze praktyczniejszym od dużego zestawu szkieł).
Polecam FZ28 do fot raczej w jasnosci - to w koncu jest kompakt. Co prawda iso 800 jest w porzadku do odbitek 10x15 ale szum (w szarosciach głownie) potrafi zaskoczyc. W FZ28 stabilizacja dziala bardzo dobrze , w czasie 1/2 sek mozna zrobic nieporuszone zdjęcie. Ostrosc manualna sprawdza sie w dzojstiku, szczególnie ze mozna wlaczyc zoom ostrzonej sceny. Moim zdaniem obiektyw FZ28 bije na glowe Olego, pod wzgledem abberacji i korekcjim, Leica daje rade. Lampa FZ28 jest mocna.
Wysłany: Sob 07 Lut, 2009 Re: Panasonic FZ28 czy Olympus SP570UZ?
DamageMax napisał/a:
Polecam FZ28 do fot raczej w jasnosci - to w koncu jest kompakt. Co prawda iso 800 jest w porzadku do odbitek 10x15 ale szum (w szarosciach głownie) potrafi zaskoczyc. W FZ28 stabilizacja dziala bardzo dobrze , w czasie 1/2 sek mozna zrobic nieporuszone zdjęcie. Ostrosc manualna sprawdza sie w dzojstiku, szczególnie ze mozna wlaczyc zoom ostrzonej sceny. Moim zdaniem obiektyw FZ28 bije na glowe Olego, pod wzgledem abberacji i korekcjim, Leica daje rade. Lampa FZ28 jest mocna.
Jeżeli mamy kompakt, który robi dobre zdjęcia na ISO 200 i lustrzankę, która łatwo osiąga ISO 1600, to przewaga tej ostatniej nie jest aż taka, jak by wynikało z różnicy ISO. Jest tak dlatego, że obiektyw kompaktu dla dobrego wykorzystania zdolności rozdzielczej wystraczy zamknąć do f 4, a obliektyw lustrzanki należałoby zaykać do f 8.
Coś mi chodzi po głowie, że F28 ma chyba już jakieś softwarowe korekcje dystorsji i innych wad. O cuda to trudno nawt u Leici, co najwyżej w Erze.
Bardzo prawdopodobne. Na pewno soft poprawia aberrację chromatyczną. Ale jeśli robi to dobrze to osobiście nie widzę problemu. Ostatnio zaczynam też rozważać Canona SX10 ale jednak jego gabaryty chyba mnie nie przekonają.
Lumix jest lepszy w:
- duużo mniejszej aberracji chromatycznej, zwłaszcza na max zoomie
- duużo mniejszemu zniekształceniu beczkowatemu na szerokim kącie (ale oprogramowanie Olympus Master dołączone do 570-tki b. ładnie to koryguje)
- duużo lepszej stablizacji obiektywu
- duużo celniejszego autofokusu
- lepszych nagrywanych filmów
- dżojstiku dającym prosty dostęp do głównych ustawień
Olek jest lepszy w:
- duużo lepszym wyglądem, użytymi materiałami, leżeniem w ręce i ergomomią
- "lustrzankowym" sterowaniu za pomocą pokręteł i panelu kontrolnego
- szerszym kącie widzenia (26 mm), pozwala zmieścić w każde więcej niż Lumix
- lepszym oddaniu kolorów i automatycznym balansem bieli
- praktycznie pozbawionej szumów czułości iso 64
- wyższą szczegółowością zdjęć do czułości 800 włącznie
- bajerami w rodzaju kompensacji cieni, bezpośredniego histogramu, zdjęć na uśmiech itp
Oczywiście to moje subiektywne odczucie ale ABW w Olympusie oceniam lepiej niż w Lumixie. Miałem okazję robić zdjęcia w tym samym czasie i miejscu oboma aparatami i np. o zachodzie słońca Olek oddawał lekką czerwoną poświatę, podczas gdy Lumix skutecznie ją eliminował, dopiero trzeba go było przełączyć na "chmurki". Co do histogramu bezpośredniego to polega on na tym. że w czasie kadrowania 570-tka potrafi wyświetlać na żywo obszary zdjęcia które po zrobieniu zdjęcia będą przepalone (na czerwono) i niedoświetlone (na niebiesko). Zwykły histogram na żywo mają oczywiście oba modele.
pozdrawiam
Tomek
A ponieważ ja już czas jakiś temu kupiłem FZ28 to dla potomnych dodam, że ma on też wyświetlanie analogicznej informacji o prześwietleniu, ale tylko o prześwietleniu i dopiero po zrobieniu zdjęcia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9