Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 22 Lut, 2009 Fuji FinePix S2000HD co myslicie? do nauki
czolem,
Chcialbym sie pouczyc fotografi. Sprzet powinien byc niedrogi, solidny, z wizjerem i robudowanymi funkcjami man. Dobrze gdyby mial RAW, ale nie upieram sie. Od razu nadmienie, ze nie chodzi mi o aparat, ktory koniecznie musi konkurowac z lustrzankami. Na lustrzanki pewnie sie kiedys przesiade, teraz chce miec cos co nauczy mnie cos niecos o fotografi szybciej i bardziej przystepnie niz Nikon d40 i do tego bedzie od niego tansze (czyli ok 800 zl)
Siemka
więc jeśli chodzi o nauke w robieniu zdjęć myślę że będzie to aparat jak sam raz na poczatek.
Musisz sprawdzić jak leży w ręku i ewentualnie porównać go z jakimś innym np (sony H50) lub coś podobnego.
Jest gdzieś w sieci test "megazoomów" (po angielsku), niestety za CHRL nie mogę znaleźć w tej chwili do niego linka. Jest w którymś wątku na tym forum, pewnie nawet niejednym. W każdym razie ten Fuji wypadł tam fatalnie i było to widać na zdjęciach a nie tylko w opisie. Niedawno kupowałem tego rodzaju sprzęt i ten model był jednym z pierwszych, który odpadł. Z tego co piszesz chciałbyś mieć RAW, którego Fuji nie ma (nie jestem w tej chwili w 100% pewien ale zdaje się że nie), wizjera optycznego zdaje się też nie ma (tu w ogóle będzie problem bo osobiście nie kojarzę, czy któryś z aktualnie produkowanych "megazoomów" takowy ma). Jeśli koniecznie Fuji to pewnie 9600 byłby najlepszy tyle że to już tylko z 2 ręki. Albo S8000fd - przy czym tu się kieruję danymi technicznymi (jaśniejszy obiektyw, mniej MPx - a zatem prawdopodobnie lepsza jakość zdjęć, dostępne niższe ISO, minus - brak HD, ale prawda jest taka że to raczej mało użyteczny bajer, nagrywając w HD w mig zapełnisz całą pamięć; w FZ28 8GB pamięci wystarcza na 30 min., choć w Fuji pewnie trochę więcej bo ma lepszy format zapisu).
Jeśli myślisz o nauce fotografowania i ewentualnie przesiadce w przyszłości na lustrzankę to odpuść sobie H50, bo Sony - jak to Sony - jest napakowane bajerami, ale nie nauczysz się z niego "zawodowej" obsługi sprzętu foto, ponieważ jego obsługa jest pomyślana jako tzw. przyjazna;) i dla laików, nie odpowiada temu co znajdziesz w bardziej profesjonalnym sprzęcie. To podaje za opiniami/testami jakie przeczytałem, osobiście nie testowałem tego aparatu!
Ja ostatecznie wziąłem Panasonica FZ28, ale że cierpię ostatnio na absolutny brak czasu to nawet nie zdążyłem się dobrze nim pobawić, więc własnych odczuć nie podam. Jeśli Ci to coś ułatwi to powiem że sam najdłużej zastanawiałem się FZ28, Canonem SX10 oraz Olympusem SP570, a ostatecznie FZ28 a SX10. SX10 na pewno robi lepsze zdjęcia (choć nie wiem czy byłoby to zauważalne przy oglądaniu zdjęć na monitorze lub robieniu odbitek w "normalnych" formatach), jednak u mnie przegrał z paru innych powodów. Jeśli możesz trochę dorzucić do tych 800 zł to pewnie dobrze byłoby przynajmniej wziąć te modele pod uwagę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10