Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 22 Lut, 2009 Panasonic Lumix TZ4, Canon PowerShot SX110 IS, czy Sony H10?
Witam!
Ja pierwszy raz na forum i od razu z zapytaniem o pomoc. Mianowicie rozglądam się od dłuższego czasu za nowym kompaktem, bo mój stary Olympus C-370 jest już wysłużony (aż za bardzo). W temacie 'fotografii' dopiero raczkuje, pomimo posiadania już wcześniej aparatu (bardziej służył za aparat rodzinny), więc proszę o konkretne i przejrzyste odpowiedzi.
Mam na oku trzy modele (jak w temacie), mianowicie:
1. Panasonic Lumix TZ4
2. Canon PowerShot SX110 IS
3. Sony H10
Aparatu potrzebuje do robienia zdjęć na wakacjach, w klubie, w pomieszczeniach, czasem jakiś krajobraz, jakieś zwierzątko w ZOO itp. Chciałbym się na tym modelu nauczyć trochę robić zdjęcia, a zarazem powinien on być na tyle prosty, by umieli skorzystać z niego moi bliscy.
Rozglądałem się trochę po internecie i nie ma spójnych opinii na temat tych modeli. Jednym pasują, są cudowne, a innym robią szumy i źle leżą w ręce i czegoś brakuje - ja zdaję sobie sprawę, że nie istnieje aparat idealny, ale który z tych trzech jest godny polecenia, albo jakiś inny jeszcze model wziąć pod uwagę podczas wyboru aparatu????
Radził bym ci iść do najblizszego sklepu w twojej okolicy i pomacać wszystkie te aparaty ponieważ jednemu bedzie dobrze leżał a drugiemu nie zabardzo.
Ogulnie według mnie dobrym wyborem będzie DSC H10 ale równie dobrze możesz zastanowić się nad DSC H50 sam mam takiego i jestem z niego bardzo zadowolony.
Niech jeszcze wypowiedzą się w tym temacie inni użytkownicy ale ja bym polecił
DSC H10 a jak możesz troszke dołożyć to DSC H50.
Pzdr.
Dzięki za rade, nie omieszkam sprawdzić DSC H50.
Ale dalej chciałbym, żeby ktoś podjął się wytypowania może nie najlepszego, ale najbardziej wszechstronnego i funkcjonalnego z tych trzech modeli. Dla ułatwienia zrobiłem porównanie:
Ja ciągle biorę pod uwagę Sony H10 i Canona SX110 IS, najmniej odpowiada mi Panasonic (spotkałem się z opinią, że Panasonic to robi dobre, ale... telewizory ), nie podchodzi mi, brak mi w nim możliwości manualnego ustawiania i to że jest na akumulator, w sumie to też jest jedna z większych wad Sony i najbardziej przemawia do mnie Canon (ale chciałbym mieć więcej pewności!!!!!!!).
Już każdy z tych modeli obejrzałem, pomacałem i TZ4 jakoś tak biednie przy pozostałych dwóch wyszedł i nie leży mi ręce.
Że też te firmy tyle tego wypuściły i człowiekowi robią tylko wodę z mózgu !
Kamcio649 dzięki za odpowiedź i za polecenie Sony H50 , przejrzałem ten model, ale narazie nie wezme go pod uwagę (trochę odstrasza mnie cena). Pozdrawiam
Niezupełnie się mogę zgodzić z odrzuceniem Panasonica, bo ma chyba najciekawszy obiektyw. Przede wszystkim ma najlepszy szeroki kąt, a poza tym obiektywy Leici, mają nieco lepszą opinię od Vario Tessarów. Spotykalem narzekania na ostrość zdjęć z H 10. Poza tym Panasonic ma chyba największe tradycje w stosowaniu stabilizacji optycznej.
Witam
Wojciechu mam prośbę czy możesz wyjaśnić mi tak na babski rozum czym różni się
Panasonic tz4 od tz5
Wiem, że pikselami i wielkością matrycy lecz nie potrafię sobie przełożyć tego na zdjęcia.
Czy warto dokładać 200zł do tz5 , jakość filmów mnie nie interesuje.
WojciechuW, a powiedz mi co sądzisz o Canonie? Jak go oceniasz w porównaniu do pozostałych dwóch modeli? Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 19:37 ]
Aha! WojciechuW zapomniałem dodać, że szukam aparatu z możliwością ustawień ręcznych, a z tego co wiem to Panasonic tak owych nie posiada, no i jest na akumulator, co nie bardzo mi się podoba.
Co do wątpliwej ostrości fotek z H10, to też o tym słyszałem.
Najwięcej plusów ma dla mnie Canon, ale chciałby usłyszeć opinie o jakiegoś użytkownika lub byłego użytkownika tego modelu Canona, co on sądzi o tym aparacie.
Pomóżcie! Bo poważnie zastanawiam się nad kupnem, a jetem w kropce przez duże 'k'!!!
Witam
Wojciechu mam prośbę czy możesz wyjaśnić mi tak na babski rozum czym różni się
Panasonic tz4 od tz5
Wiem, że pikselami i wielkością matrycy lecz nie potrafię sobie przełożyć tego na zdjęcia.
Czy warto dokładać 200zł do tz5 , jakość filmów mnie nie interesuje.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Różnica ceny na pewno nie jest spowodowana różnicą MP matrycy, która na zdjęciach będzie niezauważalna, podobnia jak jej wplyw na szumy. Nie wiem jak jest z zasilaniem tz4 - być może 200 zl jest kosztem akumulatora w tz5, a może różnią się procesorami obrazu. Jak znajdę gdzieś informacje o istocie różnicy napiszę w osobnym poście.
Ja jestem zwolennikiem większych liczb MP, bo wole ostrzejsze zdjęcia, a stosunkowo malo fotografuję przy złym oświetleniu gdy konieczne są wyższe czulości generujące szumy. W świetle moich doświadczeń zdolność rozdzielczą matrycyy10 MP można docenić na odbitkach A4 o rozdzielczości ok 320-350 dpi uzyskiwanych np. na najlepszych drukarkach.
Pozdrawiam,
WojciechW
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 22:19 ]
3sz napisał/a:
WojciechuW, a powiedz mi co sądzisz o Canonie? Jak go oceniasz w porównaniu do pozostałych dwóch modeli? Pozdrawiam
[ Dodano: Wto 24 Lut, 2009 19:37 ]
Aha! WojciechuW zapomniałem dodać, że szukam aparatu z możliwością ustawień ręcznych, a z tego co wiem to Panasonic tak owych nie posiada, no i jest na akumulator, co nie bardzo mi się podoba.
Co do wątpliwej ostrości fotek z H10, to też o tym słyszałem.
Najwięcej plusów ma dla mnie Canon, ale chciałby usłyszeć opinie o jakiegoś użytkownika lub byłego użytkownika tego modelu Canona, co on sądzi o tym aparacie.
Pomóżcie! Bo poważnie zastanawiam się nad kupnem, a jetem w kropce przez duże 'k'!!!
Oczywiście, aparat musisz sam wybrać, ale czulem się zobowiązany podkreśliłić bardzo istotną zaletę tz4.
Co do Canonów - aktualnie najczęściej używam G9, z którego jestem bardzo zadowolony, a sporadycznie miałem styczność z wcześniejszymi powershotami. Kompakty Canona są moim zdaniem ogólnie nienajgorsze - niezla optyka, sporo funkcji, odpowiadająca mi kolorystyka zdjęć, bliskie makro. Ale równoważnik 36 mm najkrótszej ogniskowej dla niektórych użytkowników jest wyraźnie za mały.
Co do problemu dedykowany akumulator-baterie AA (czytaj akumulatorki paluszkowe). Trochę się tego bałem kupując G9, ale teraz jestem bardzo zadowolony. W przeciwieństwie do akumulatorków paluszkowych NiMn dedykowane akumulatory się nie rozladowują i starczają na przeszlo 400 typowych zdjęć (część z błyskiem). Dokupilem dwa bardzo tanie lecz dzialające bez zarzutu zamienniki i odczuwam znacznie większy komfort niż w przypadku poprzedniego aparatu na paluszki.
Najwięcej plusów przemawia za Canonem... więc zdecydowałem się na niego. Na razie muszę dozbierać jeszcze parę złotych, a potem lecę do sklepu. Jak już go zakupie podzielę się wrażeniami.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 12:08 ]
Ostatnio napotkałem się w optyczne.pl na Canona PowerShot SX200 IS. Wygląda dużo lepiej niż SX110 IS nad którym się zastanawiałem i ma też lepsze parametry.
Wiem że miał premierę nieco ponad tydzień temu, ale nie wie ktoś może jakie ceny są/będą tego kompakta? Szperałem po sieci, ale nic nie znalazłem... .
Jak ktoś ma pojęcie to proszę o info w tej sprawię.
[ Dodano: Czw 26 Lut, 2009 22:47 ]
Ha! Szperałem, szperałem i ... wyszperałem. Znalazłem jakieś portal z cenami i datami premier w Polsce (tak mi się wydaje ) kilku najnowszych Canonów, m.in.:
PowerShot SX200 IS.
Mnie niestety cena SX200 IS zniechęciła, nawet jakby był tańszy o 300 - 400 zł to pasuje - nie na moją studencką kieszeń. Ale innym polecam i czekam na opinie, jak się sprzęt sprawuje .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10