Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009 Jak ratujecie się przed utratą danych, awarią systemu ?
Chciałem dopisać swe skromne doświadczenia w temacie o problemach z przeglądarką, ale wątek już zamknięto
Jest jeszcze jedna możliwość, zamiast okresowego formatu dysku kupić sobie program do przywracania dysków/partycji, np. Acronis True Image, Norton Ghost.
Używam Acronisa i chwalę sobie. Mając np. aktywowany, zaktualizowany windows, poinstalowane potrzebne programy, skonfigurowane wszystko pod siebie skanuje sobie kompa antywirami i jeśli jest OK to nagrywam aktualny obraz partycji systemowej (lub innej lub całego dysku) w/w programem. Tak nagrany obraz można później wypalić na płytkę lub kilka (jeśli potrzeba) lub zrobić jego kopię np. na innym nośniku.
Później w razie jakichś problemów, czy to spowolnienia pracy systemu, jakichś błędów czy innego syfu lub awarii dysku w kilka/kilkunaście minut przywram z takiego obrazu wybraną partycję lub całą zawartość dysku i cieszę się takim stanem kompa jaki miałem przed awarią
Taki program naprawdę zmniejsza ilość stresów i ratuje w wielu sytuacjach. Nawet jeśli nie można odpalić windowsa to odpalam bootowalną płytkę Acronisa (taki nośnik ratunkowy) i z tego poziomu przywracam dowolny obraz (włąściwie to zawsze wolę przywracać bez odpalonej windy).
Takich różnych obrazów można mieć dowolną ilość (np. system z różnymi konfiguracjami, uaktualnieniami, programami czy różnymi sterownikami itp.), aby w razie czego szybko się poratować dowolnym z nich
próbowałem z tym acronisem ale nie mogę się do niego przekonać.
może spróbuję jeszcze raz. obraz partycji C robię normalnie z poziomu Windowsa ? (dziwi mnie to, gdyż System nie raz przeciez używa wielu plików których nie można skopiować... kwestia czy dobrze robię obraz)
bardziej przekonuje mnie norton ghost... może wypróbuję... często wkurzam się że sama instalacja windowsa i sterowników to tylko 1,5 godziny natomiast dopieszczanie systemu do potrzeb zajmuje mi 2 dni
piotrbujakowski [Usunięty]
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009
Raz w miesiącu nagrywam na płyte.
Zdjęcia w miare systematycznie na płyte.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 24 Lut, 2009
a ja nie ratuję, będę płakać, jak twardziel padnie
Ja robię obrazy Acronisem. Obrazy partycji bootującej trzymam oczywiście na partycji roboczej. Z kolei obraz danych z partycji roboczej (już bez obrazu partycji bootującej) trzymam na dysku zewnętrznym. Dysk uważam za lepszy i bezpieczniejszy od płyt. Po pierwsze płyty mają mniejszą pojemność i co ważne - są mniej trwałe.
Ja na szczęście nie mam pojęcia o czym gadacie z tym botowaniem. Zdjęcia trzymam na dysku zewnętrznym (najlepiej jakimś markowym) i jestem spokojny o swoje skarby. Komp służy mi tylko do obróbki zdjęć i błądzenia po necie, więc nawet jak mi system padnie to strata niewielka
a ja nie ratuję, będę płakać, jak twardziel padnie
Hmm.. masz chlopie nerwy! Szacun.
Ja już zaliczyłem pad dysku. Na szczescie miałem jakąś lichą i nie do końca aktualną kopię zdjęć. Straciłem jednak parę rzeczy, po stracie których do dzisiaj nie umiem się otrząsnąć.
Ostatnio zmieniony przez Tutejszyn Wto 24 Lut, 2009, w całości zmieniany 1 raz
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Przed awarią systemu to się nie da zabezpieczyć Zawsze pada w najmniej odpowiednim momencie. Ja mam dwa koła ratunkowe na wypadek awarii. Pierwsze - wszystkie zdjęcia i dokumenty są na innej partycji niż system, na wypadek padu systemu wystarcza. Drugie - z raz, dwa razy w miesiącu, ewentualnie po jakiejś ważniejszej sesji uaktualniam dane na zewnętrznym dysku twardym. Odpukać jeszcze mi nigdy nic nie zginęło, a przeżyłem awarię dysku, awarię całego kompa (spięcie w zasilaczu, poszło wszystko łącznie z dyskiem), padów system nie liczę, windows tak ma
Płyt nie polecam, bo nie dość, że zajmują więcej miejsca niż dysk, to po dłuższym czasie potrafi odpadać warstwa odblaskowa i płyty okazują się w najlepszym razie nieczytelne tylko we fragmentach.
ja straciłem już 2 razy cały komputer i 5 razy chyba padł mi całkowicie dysk twardy. zdjęć nigdy nie odzyskałem, segregowanych mp3 (wraz z okładkami, otagowane w id3 i playlisty itp) również, tam samo dokumentów.
Nauczyłem się, że szkoda marnować czasu na jakiekolwiek kolekcje mp3, filmów itp, na dysku. Na tydzień wypalam jakieś 4 płyty dvd, głównie zdjęcia. Jak na razie martwi mnie żywotność płyt (nie wspominając o płytach z 1997 roku które powoli odmawiają mi posłuszeństwa) i staram się je przechowywać w miarę dobrych warunkach (ciemny, suchy kartonik, każda płyta w folii).. Na razie udało mi się już skatalogować filmy (jakieś 1000 płytek, cd i dvd) i wrzucić do pudła. Jeszcze gry, zdjęcia, systemy operacyjne itp
Więc jeśli ktoś mi mówi że backup nie jest potrzebny, to znaczy że jeszcze nie przeżył naprawdę poważnych awarii w życiu oraz nie stracił czasami wszystkiego, co miał (vide save'y z gier na które straciło się jakieś 400 godzin a to dopiero pewnie połowa gry)
Hmm.. co jeszcze ? Na razie żyję za pomocą obrazu partycji systemowej, kopii większości rzadko używanych rzeczy na dysku zewnętrznym, ciągłym wypalaniu zdjęć na płyty, czasami ich wywoływaniu. Tyle jeśli chodzi o laptopa. Ze stacjonarnego sprzętu zrobiłem na razie tylko sprzęt do grania Szkoda tylko że stacjonarnego coś nie chcę mi się uruchomić (200gb dysk sata poszedł do kieszeni USB jako zewnętrzny) gdyż świeżo zakupiony dysk 20gb, tylko na system (za 20zł) coś nie chce bootować i muszę jakiś inny dysk kupić na którym postawię system.(a na dysku zewnętrznym mam oczywiście gry, zdjęcia i dokumenty).
Na razie tyle... myślę nad systemem RAID, ale nie chcę mi się pakować kolejnych stówek w stacjonarny komp, którego i tak nie mam czasu używać
Ja narazie przez prawie 20 lat używania Windowsa przeżyłem jedną awarię, po której straciłem ważne dane, ale obrazów dysków dalej mi się nie chce robić - mam kopie większości zdjęć na płytach, a część rzeczy na dysku zewnętrznym, strata pozostałych jakoś szczególnie mnie nie zaboli... Teraz mam dwa dyski w RAID0, więc ryzyko padu jest podwójne i chyba będę musiał się jakość zabezpieczyć... BTW, da się jakoś "rozpiąć" RAID-a, bez reinstalacji systemu? Chyba czułbym się lepiej z dwoma niezależnymi dyskami, nawet jeśli całość będzie pracowała trochę wolniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9