Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
dobór taniej lunety obserwacyjnej (~200zł)
Autor Wiadomość
marw 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   dobór taniej lunety obserwacyjnej (~200zł)

Proszę o poradę na temat wyboru taniej lunety obserwacyjnej. Mam zamiar obserwować przez nią i krajobraz i niebo(raczej Księżyc). Szukam czegoś o funkcjonalności uniwersalnej lornetki (10x50), z możliwością większego powiększenia, lżejszej, z łatwym montażem na statywie.
Obserwacje z ręki powiększenie 10-20x:
- krajobraz, ptaki
- niebo
Obserwacje ze statywy powiększenie 20x-80x:
- szczegóły krajobrazu
- Księżyc

Jak na razie mam lornetkę turystyczną 10x25, oraz niewielkie zasoby finansowe, najchętniej wydałbym do 150zł ale jak będzie warto to do 250zł.

Priorytety:
- uniwersalność, przenośność
- w miarę dobra transmisja światła
- w miarę ostry obraz

Godzę się na:
- zniekształcenia typu poduszka lub beczka
- średnie zniekształcenia typu aberracja chromatyczna

Mam zamiar bardzo amatorsko robić zdjęcia przez taką lunetkę, a ostatnio interesuję różnymi cyfrowymi metodami korekcji wad układów optycznych, dlatego nie mam zamiaru kupować bardzo dobrej lunety, tylko raczej średniej jakości.

Jakie lunety udało mi się znaleźć:
Yukon 20-50x50 225zł http://fotozakupy.pl/lune...0-50x50wa,3681s
Opticon 18,60x70 150zł http://allegro.pl/item611...60x_statyw.html
HQ Optics 10-30x50 170zł http://allegro.pl/item609..._hq_optics.html

Czy ktoś ma pomysł na zastępcę taniej lornetki 10x50?

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   Re: dobór taniej lunety obserwacyjnej (~200zł)

jeśli mozesz wydać tyle ile piszesz to kup tego Yukona - chociaż istnieja jakiekolwiek opinie o tym sprzęcie (nadaje się do użytku). O reszcie najprawdopodobniej nikt nic nie wie.

marw napisał/a:

Mam zamiar bardzo amatorsko robić zdjęcia przez taką lunetkę, a ostatnio interesuję różnymi cyfrowymi metodami korekcji wad układów optycznych, dlatego nie mam zamiaru kupować bardzo dobrej lunety, tylko raczej średniej jakości.

Hmm, może to będzie nieco niegrzeczne, ale pragnąłbym przywrócic jakieś proporcje:

luneta obserwacyjna bardzo dobra (faktycznie - top end) to np:
http://www.ecotone.pl/?id...kat=187&id=1128

luneta średniej (no raczej dolne zakresy stanów średnich) jakości to niech będzie:
http://deltaoptical.pl/lu...ma-65,d331.html

W optyce cudów nie ma - dobra optyka kosztuje. Jaka taka optyka kosztuje mniej. Nie spodziewaj się średniej jakości lunety dającej powiększenia rzedu 50x za cenę plajstikowej lornetki najniższej klasy.

Jeśli chcesz robic przez lunetkę zdjęcia to wiedz, że komputerem nie poprawisz kiepskiej optyki... Taka np. aberracja chromatyczna nie tylko daje sławetne obwódki ale najnormalniej w świecie zabija szczegóły obrazu.
Ale spróbuj. Sam zobaczysz. 2.5 stówy to niedużo, aczkolwiek Twoje rezultaty widzę marnie.
Do fotografii przez lunetę rozumianej tak trochę bardziej poważnie niż szczery zapał bedziesz potrzebował statywu (i to co najmniej w miarę stabilnego...), jakiegoś wyzwalacza zdalnego, jakiegoś zamocowania aparatu do lunety... (częśc można zmajstrowac samodzielnie) Bo przy tych ogniskowych poruszenia są jeszcze bardziej zabójcze od kiepskiej optyki.

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 16 Kwi, 2009   

marw napisał/a:
Czy ktoś ma pomysł na zastępcę taniej lornetki 10x50?

Kiedyś na rynku było sporo połówek Kronosów lub Tento 20x60. Kosztowało to właśnie około 200 zł.
No i miało dobry stosunek jakości do ceny.

marw 
Nowy

Wysłany: Pią 17 Kwi, 2009   

Dzięki za szybką odpowiedź :)

@RG
I za przywrócenie proporcji ;) Zdaję sobie sprawę jak bardzo poruszanie jest zabójcze dla szczegółów. Dla mnie nie jest ważne samo robienie dobrych jakościowo zdjęć, ale też sama walka z dystorsjami(jestem informatykiem i hobbistycznie interesuję się przetwarzaniem obrazów).

@Arek
Dzięki za info, to byłoby dobre rozwiązanie.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 31 Maj, 2009   

W założonym budżecie też stawiałbym na Yukona. Firma ta dysponuje także tanimi lunetami stałogniskowymi 20x50 i 30x50. Tę ostatnią miałem w rękach, jak za 139 zł całkiem przyzwoity sprzęt ale wolałbym 20x50 - jaśniejsza i łatwiej prowadzić obserwacje z ręki.

Odpowiedz do tematu