Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
siemka
nosze sie z zamiarem kupna lustrzanki i zastanawiam sie nad
Nikon D60 + Nikon AF-S DX Nikkor 18-70 f/3.5-4.5G IF-ED
lub
Nikon D80 + 18-55 VR
zaznaczam ze bedzie to moja 1 lustrzanka wczesniej bawilem sie Nikonem ale kompaktem
i zarowno zalezy mi na kasie jak i jakosci zdjec, a czytajac opis tam gdzie chce go kupic czyli na www.fotoaparaciki.pl to do D80 jest z gorszy obiektywem a do D60 jest lepszy a w tym momecie nie stac mnie na zakup i aparatu i obiektywu razem i mam straszny dylemat, a zlezy mi na uniwersalonsci obiektywy i jakosci jak juz napisalem,
pomozecie ?
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 07 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Proponuję Ci wpierw zmienić temat tego wątku np. na "Nikon D60 + 18-70 czy D80 + 18-55 VR", gdyż ten który napisałeś nic nikomu nie mówi - poczytaj temat na czerwono.
D80 jest nowszym modlelem i bardziej zaawansowanym, najlepiej bedzie jak weźmiesz obydwa body do ręki i porównasz, ja osobiście skłaniałbym się na zakup D80
D80 to fajny aparat, sam go miałem właśnie z nikkorem 18-70 poźniej dokupiłem 70-300 VR i komplet jak sie patrzy.
Powtórze się: Ja przez lustranki przechodziłem po kolei D40, D80 i teraz D300.
D40 i D60 to takie ......... o wiele lepszy pod kazdym względem jest D80.
Moja propozycja jest wiec taka:
Zastanów się nad samą puszką D80 a szkło 18-70 na allegro kosztuje ok 700 zł.
Ewnetulanie rozważ zakup D80 lub nawet D90 z lepszym szkłem jnp. 18-105VR w systemie 30x0%.
Najlepiej na tym sie wychodzi, bo kupuje sie raz a dobrze (z zapasem), nie ma się jakiś tam ograniczeń oraz pózniej jak przyjdzie ten czas, problemów ze zbyciem uzywanego sprzetu - zawsze zresztą ze stratą, co po przeliczeniu wychodzi, że taniej byłoby od początku zainwestowac w lepszy, niewiele droższy sprzet. Wiem co mówie, bo jestem tego przykładem.
Pamiętaj apetyt rosnie w miarę jedzenia, a różnica miedzy kompaktem a lustrem to przepaśc, a po co się ograniczac i szukac półśrodków - oczywiście wszytko w ramach rozsądku.
moje fotki z zestawu D80 + Nikkor 18-70 znajdziesz TUTAJ
Jesli natomiast chcesz i musisz przyoszczędzic i zakup ratylny w gre nie wchodzi zamiast D60 polece ci D5000.
W takim razie jeśli wpomniane przeze mnie D5000 kosztuje tyle co pisze MC rozważył bym poważnie zakup D90 z 18-105VR w bardzo zbliżonej kwocie (zestaw ok. 3600 zł)
I jak też widac zestaw D80 + kit (18-135, ew. 18-105 VR) wyjdzie taniej niż D5000 + kit (18-55VR).
Ja wybrabym tego pierwszego.
Nie wiem moze się myle lub mi się tylko wydaje, ale matryce CCD dają ostrzejszy obraz niz CMOSy (mowa o nikonie)
Wybrałbym zestaw drugi nie tylko ze względu na zaawansowanie ale ze względu na szerszy wybór obiektywów. Obiektyw 18-70 jest lepszy ale nie aż o tyle żeby dla niego rezygnować z lepszej puszki.
Wybrałbym zestaw drugi nie tylko ze względu na zaawansowanie ale ze względu na szerszy wybór obiektywów. Obiektyw 18-70 jest lepszy ale nie aż o tyle żeby dla niego rezygnować z lepszej puszki.
+1, i tu dodam ze jakiś hipotetyczno-przyszłościowy zakup 50mm f1.8 za grosze tez może iść w rachubę
rozumiem
tylko zapomnialem wczesniej dodac:P ze niestety nie dysponuje kwota na D90 czy wyzsze modele i tak w tym momecie bede musial wziasc aparacik na raty, wiec bardziej sie sklaniema na D80 bo znalazlem go w przystepnej cenie z tym obiektywem,a na nowy obiektyw niestac mnie w tej chwili, dopiero po wakcjach bede szukac jakiegos pozadnego obiektywu. tak wiec prosze nie proponujcioe mi teraz kupienia samego body czy jakis konkretniejszych modeli bo nie stac mnie na nie i tak zakup D80 tak mi sie wydaje ze to bedzie ten slinie nadwyrezy moj budżet.
Kupuj D80 nawet z kitem.
Znajomy ma D40 z 18-55 i potrafi z tego zestawu na prawdę sporo wycisnąć i to w trudnych warunkach. D80 będzie jeszcze lepszy ...a kit? Jak poczujesz przypływ gotówki to go sprzedasz za tyle co kupiłeś lub ciut taniej i dołożysz np. do 18-105VR.
Jeżeli tak, to dlaczego kolega wymienił D80 na D300
.
A to dla tego, ze przymusowo pożegnałem sie z moim D80 + 18-70 i 70-300 VR, nie było wtedy mowy o D90, który ukazał się tydzien po zakupie D300 i pewnie bymbył posiadaczem własnie D90-ki. Zresztą nie wchodzi sie 2-gi raz do tej samej rzeki.
W sierpniu 2008 roku miałem do wyboru D80 lub D300 - wybrałem drugiego, z racji tego ze jest to niewątpliwie lepszy aparat.
Nie samą rozdzielczoscią człowiek zyje i jak pisałem może mi się tylko wydaje, że CCD jest ostrzejszy od CMOS'a.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10