Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy zmienić Sigmę 17-70/2.8-4.5 ?
Autor Wiadomość
lucas 
Uczestnik

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   Czy zmienić Sigmę 17-70/2.8-4.5 ?

Jest sens zamieniać ten obiektyw na Sony 16 - 105, chodzi mi głównie o to, że z Alfą 700 obiektyw firmowy pewnie lepiej by współpracował, ta Sigma jest w miarę, choć żeby mieć naprawdę fany obraz, trzeba przymykać przesłonę. Z drugiej strony inni piszą że ten Sony jest ciemny i za drogi, jak na swoję możliwości, ewentualnie myślałem o Tamronie 24 - 75 i stałym świetle, 2.8. Na zakup Carla 16 - 80 raczej mnie nie stać.

zatem, zmieniać czy jednak nie warto, bo wyraźnie większej różnicy nie będzię?
dzięki i pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 09 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 08 Maj, 2009   

Przy odrobinie cierpliwosci uzywanego CZ mozna kupic za ok.2000. Do Sigmy nie mam porownania, ale Sony 16-105 jest bardzo przyzwoitym obiektywem (uzywany za 1300zl).
Ja osobiscie bym sobie tego Tamrona darowal ze wzgledu na brak szerokiego kata.

lucas 
Uczestnik

To skoro tamten Tamron nie ma szerokiego kąta, to może ten 17 - 50 f2.8? chwalą go i będzie szeroki kąt?

MC 

Jak trafisz na dobra sztuke, to bedziesz bardzo zadowolony.

lucas 
Uczestnik

Słuchaj a używałeś może Sony 24 - 105 3.5 - 4.5, na szerokim kącie tak bardzo mi nie zależy, a cenowo wychodzi prawie to samo co Tamron 17 - 50, dzięki i sorry że tak męczę

MC 

Nie. To jest zapewne to samo co Minolta 24-105. Opinia jest taka, ze ponizej f5.6 jest mydlana i malo kontrastowa. Jest za to pod pelna klatke i wolniej ciemnieje niz Sony 16-105.

SlawGaw 
Optyczny

lucas, ja mam Minoltę 24-105 (bliźniak Sony), do cyfry odradzam, średni obiektyw. Spore aberacje i nie jest jakoś wybitnie ostry.
Tamron 17-50 jest ok, ale tylko dobra sztuka, tak samo 28-75.
Sony 16-105 to dobry obiektyw, ale mając już Sigmę 17-70 chyba bym nie wymieniał, niewiele zyskujesz na zakresie ogniskowych a dużo tracisz na świetle.

lucas 
Uczestnik

z tym światłem u Sony zgoda ciemne, powiem tak im więcej czytam tym mniej ten 16 - 105 pociąga, ale z tą Sigmą jest tak, że jak mi zależy na ostrości to i tak muszę sporo przymykać przesłonę i nie wiem. Myślałem, żeby dać sobie w ogóle spokój z takim spacerowym zoomem, większość zdjęć z Sigmy robię tak w zakresie 50 - 70, jakoś te ogniskowe mi podchodzą i kupić taką stałkę Sony 50 f,1.4, wiem że to wybitnie portretowa sprawa, a w tym akurat nie siedzę, stąd kolejne pytanie, jak taka 50 sprawdzała by się w takiej codziennej eksploatacji, raczej nieportretowej

Sunders 

SlawGaw napisał/a:
Sony 16-105 to dobry obiektyw, ale mając już Sigmę 17-70 chyba bym nie wymieniał

Też tak uważam :smile:

MC 

lucas napisał/a:
jak taka 50 sprawdzała by się w takiej codziennej eksploatacji, raczej nieportretowej

Jesli chodzi o portret to szeroki. Codzienny uzytek? Niezle. Ja bym wolal na codzien 35mm, bo swoja piecdziesiatke uzywam glownie z Raynoxem do macro.

sndbk 
Bywalec

Lepiej 35 bo 50 na cropie to już właściwie tele. Bieganie z samym tele zbyt praktyczne nie jest.

lucas 
Uczestnik

a z tej 35 to jaką na przykład?

MC 

Dobry egzemplarz Sigmy 30/1.4

SlawGaw 
Optyczny

lucas
Zakup jakiejś stałki w okolicach 30 mm da tobie nowe możliwości, nie jest to zły pomysł.

Do wyboru masz:
Sony (Minolta) 35 G 1,4 - blee, drogi i taki sobie
Minolta 35 f/2 - tylko używany, ma bardzo dobrą opinię i dlatego trudno go kupić
Sony DT 30 f/2,8 Makro - zapowiedziany, więc trzeba poczekać
Sigma 30 1,4 - to chyba najlepszy wybór w tej chwili

Co do 50 mm to:
Sony 50 1,4 - dobry, warty swojej ceny
Minolta 50 1,4 - tylko używka, wszystkie wersje osiągają na tyle wysokie ceny że lepiej już kupić nowe Sony
sony DT 50 1,8 - zapowiedziany, więc trzeba poczekać
Minolta 1,7 - tylko używka, warto
Sony/Minolta Makro 50 2,8 - warto
no i Sigmy.

Jest jeszcze Sigma Makro 70 mm

Jestem za kupnem jakiejś stałki do posiadanej przez ciebie Sigmy, ale decyzja co zrobić należy do ciebie.

davaeorn 
Entuzjasta
Uszczęśliwiony :)

SlawGaw napisał/a:
Jest jeszcze Sigma Makro 70 mm

wg mnie bez sensu jest kupować szkło macro jako podstawowe szkiełko na codzień - no nieoszukujmy się - AF nie jest jakiś szalony w tych szkłach...

jeśli kolega chce stałkę to uważam że Sigma 30/1.4 będzie najsensowniejszym wyborem... a 17-70 też zawsze się przyda...

Odpowiedz do tematu