Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Potrzebuję wzór umowy na wykonanie zdjęć, ale nie ślubnych tylko jak najbardziej uniwersalnej.
Żeby nie było że idę na łatwiznę - grzebałem w googlach i tam prawie same ślubne albo jakieś jałowe dyskusje o umowach, a wzoru nie znalazłem.
Aha - jest wzór na fotografowanie modelki, już sobie spisałem, ale potrzebuję na fotografowanie np. hotelu w celach reklamowych, albo jakiegoś reportażu z imprezy, widoczków do kalendarza itp.
Nawet nie wiem czy to ma być umowa zlecenie czy umowa o dzieło i jakie są różnice.
Jeśli ktoś się na tym zna to proszę o informacje.
Ostatnio zmieniony przez henk Pią 15 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz
,,§ 6.
Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są nieograniczone i że
przenosi na Zamawiającego prawa autorskie do tego dzieła i wyłączne prawa do
wykorzystania dzieła, wprowadzenia do obrotu, wprowadzenia do pamięci komputera."
trochę mnie niepokoi, bo pozbawia mnie możliwości wykorzystania zdjęć do autopromocji, co jest powszechnie praktykowane przez fotografów i bardzo by mi się przydało.
Nie wiem na ile można modyfikować treść umowy, żeby zapewnić sobie możliwość korzystania ze zdjęć w celach reklamowych i nie podpaść pod jakieś przepisy.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pią 15 Maj, 2009
henk, podałem Ci jako przykład, a ten paragraf myślę że możesz zmienić
informacje o umowach:
umowa zlecenie umowa o dzieło
zug....Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do wykonanego dzieła są nieograniczone i że
przenosi na Zamawiającego prawa autorskie do tego dzieła i wyłączne prawa do
wykorzystania dzieła,.....
Nigdy sie tego nie robi, najwieksza glupota, nie przenosi sie praw autorskich. Przenosi sie tylko prawa wykonawcze i to tez z ograniczonym czasem i iloscia.
A co sie stanie jak jedno ze zdjec zostanie sprzedane za ogromna sume do jakiegos popularnego na swiecie magazynu? - cala kasa omija Twoja kieszen
A co sie stanie jesli ktos poczuje sie obrazony publikacja zdjecia bo zostalo zmanipulowane
przez osobe ktorej to sprzedales? Nie masz wplywu na publikacje ale jestes jednoczesnie autorem pracy i zostajesz pociagniety do odpowiedzialnosci na spolke z tym co to zrobil.
(sprzedales prawa autorskie ale jestes nadal autorem i odpowiadasz za tresc pracy)
Allan, czyli słusznie mnie to zaniepokoiło, chociaż z trochę innego powodu, nie wiedziałem że aż takie konsekwencje może pociągnąć ten zapisek.
Wykombinowałem coś takiego:
UMOWA O DZIEŁO
Zawarta w dniu ............................ w ...............................................................
pomiędzy:
§ 2.
Do wykonania dzieła Wykonawca użyje własnych materiałów i narzędzi.
§ 3.
Rozpoczęcie dzieła nastąpi ......................., a zakończenie ...........................
§ 4.
1. Za wykonanie dzieła Zamawiający zobowiązuje się zapłacić
Wykonawcy wynagrodzenie
w wysokości ....................... zł brutto
(słownie:.....................................................................................................).
2. Wynagrodzenie będzie płatne najpóźniej ................................ dni po
przedłożeniu rachunku przez Wykonawcę.
§ 5.
Wykonawca nie może powierzyć wykonania dzieła innym osobom bez
pisemnej zgody Zamawiającego.
§ 6.
Wykonawca zachowa na swój użytek, w szczególności dla celów swojej
reklamy i promocji, fotografie wykonane jednocześnie z oryginałami dla
zamawiających.
Zamawiający wyraża zgodę/nie wyraża zgody na późniejsze
wykorzystanie dzieła w materiałach reklamujących działalność
wykonawcy i z tego tytułu w przyszłości nie będzie przedstawiał
żadnych roszczeń finansowych,
Wykorzystanie dzieła poprzez jego rozpowszechnianie w publicznej
prasie i telewizji, jak również umieszczenie dzieła na stronie internetowej
innej niż strona internetowa Wykonawcy oraz rozpowszechnienie dzieła
poprzez jego wykorzystanie w akacji plakatowej, bilboardowej bądź
innego rodzaju, wymaga uprzedniej pisemnej zgody zamawiającego.
Jednocześnie wykonawca zobowiązuje się nie wykorzystywać dzieła w
żadnym innym charakterze niż wspomniane w niniejszym paragrafie.
§ 7.
W sprawach nie unormowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu
Cywilnego oraz Prawa Autorskiego.
§ 8.
Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej
ze Stron.
To znaczy jesli juz jestes zmuszony (bo taki jest czyjs warunek) przeniesc prawa autorskie robisz to na "czas ograniczony" i na "ilosc egzemplarzy" np 200 kopii do 2010 roku. Oznacza to ze Taki ktos ma od Ciebie wylaczne prawo do wydania czy sprzedania nie wiecej niz 200 kopii. Ma na to czas do roku 2010. Cokolwiek chce zmienic musi sie z Toba dogadac na nastepna umowe.
W tej umowie ktora tutaj pokazales masz "futke" w numerze 7 cyt.
§ 7.
W sprawach nie unormowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu
Cywilnego oraz Prawa Autorskiego.
Prawo autorskie jest ponad prawem cywilnym wiec zabezpieczy Cie przed "wpadkami" na zle napisanej albo niejasnej umowie.
Dzisiaj jak bede w domu przejrze swoje druki, zobacze co mozna/trzeba poprawic i wysle Ci pozniej
Dzięki Allan.
Temat wydaje się banalnie prosty, ale gdy przychodzi do szczegółów to zaczynają się schody.
Jak wykombinujesz sensowny wzór umowy to daj znać.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10