Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A200 ... jaki wybrac obiektyw ?
Autor Wiadomość
degol 
Optyczny

Wysłany: Sob 23 Maj, 2009   Sony A200 ... jaki wybrac obiektyw ?

Witam.

Posiadam Sony A200 , ze względu na focenie w terenie nie zawsze mam możliwość zbliżenia się do fotografowanego obiektu lub bliższe podejście spłoszyłoby latający , biegający obiekt :) zastanawiam się nad zakupem np. Sony DT 55-200 , Sony 70-300 , a może Sigmę ? Co byście mi doradzili ?! Z góry serdeczne dzięki za każdą wypowiedź , podpowiedź m, sugestię etc.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Sob 23 Maj, 2009   

kwota?

degol 
Optyczny

sorki zapomniałem dodać , w kwocie do 1 tyś. w sumie wymieniając powyższe obiektywy można się zorientować jaką kwotę ew. mam zamiar przeznaczyć ;)

ghost 
Optyczny

a) flinta czyli MAF 70-210 f/4
b) tamron 70-300 f/4.5-5.6
c) sigma 70-300 f/4.5-5.6
d) przeszukaj forum, bo identycznych tematów widziałem już kilka.

degol 
Optyczny

dzięki za odp.
zastanawiam się wł. nad Sigmą 70 - 300 , ale też nad Sony DT 55-200 lub Sony 70-300 , który z nich byłby najodpowiedniejszy do body A200 ? Swojego czasu czytałem testy i tam na temat obiektywu Sony 70-300 było mniej pochlebnie napisane niż w odniesieniu co do Sony DT 55-200 . A może jednak Sigma 70-300 będzie lepszym wyborem ?! Pytam , bo nie mam pojęcia co z tego powyższego towarzystwa wybrać , w sumie skłaniam się ku Sony DT 55-200 , czy to dobry kierunek ?!

PS
Przez założeniem tego tematu prześledziłem 14 str. innych i jakoś nie udało mi się odnaleźć satysfakcjonującej mnie odp.

ghost 
Optyczny

sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji.. z tych ogniskowych to tamron albo sigma. sa porównywalne.

jeżeli nie zależy ci na 300mm to sugerowałbym 70-210 f/4.

degol 
Optyczny

A co sądzisz o Sony DT 55 200 ?
A co dokładniej w 70-210 ? Znalazłem cosik takiego :
http://www.allegro.pl/ite...nta_70_210.html

zug
[Usunięty]

degol, 70-210 tak zwana flinta możliwy do kupienia jedynie jako używany.
dobre i polecane szkło
Ja miałem Sigmę 70-300 APO jest to na początek dobry obiektyw,
tylko że najlepszy w zakresie 70-200 powyżej to mydełko.

SlawGaw 
Optyczny

degol, Sony DT 55 200 to bliźniak Tamrona 55-200, test jest na optyczne.pl
Tani, zwyczajny, nic rewelacyjnego ale i niczego czepiać się nie można biorąc pod uwagę cenę. Jeśli już to kupuj Tamrona ma dłuższą gwarancję (dwa lata) i niższą cenę niż Sony.

Minolta 70-210 f/4 - legendarna flinta, świetny optycznie, trudny do dobicia, ma wady ale jakość zdjęć rekompensuje wszystkie.

ghost napisał/a:
sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji..

Kosztuje sporo, ale też sporo osób go chwali.

zug
[Usunięty]

SlawGaw napisał/a:
ghost napisał/a:
sony 70-300 bym pominął bo kosztuje sporo, a optycznie jest słabszy od konkurencji..
Kosztuje sporo, ale też sporo osób go chwali.

ale to chyba mowa jest o 75-300 bo 70-300 w cenie do 1 tyś, to chyba jeszcze nie teraz :razz:
Sony 75-300 moim zdaniem nie warto, szkoda kasy.
No i serwis,tu lepiej jest z Sigmą, co do Tamrona to nie ma on pochlebnych opinii

ghost 
Optyczny

Sony 7x-300G to juz inna kategoria. chodziło mi oczywiście o tanie szkło kitowe. bez literki G.
(musze się kiedyś nauczyć tych końcówek)

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Dla uporzadkowania:
Sony 70-300G - z cala pewnoscia nie gorszy optycznie od konkurencji :wink: tyle, ze zdecydowanie najdrozszy i trzykrotnie wykraczajacy poza budzet.
Sony 75-300 - slaby, wolny itp. Gdyby udalo sie dostac za 250-300zl to ok. Za wiecej sie nie oplaca. I to o nim z cala pewnoscia sie ghost wypowiadal.
Sony/Tamron 55-200 to taki w zasadzie dluzszy kiciak. Nie jest tragiczny, ale bez rewelacji.
Sigma/Tamron 70-300 - bezposrednie porownanie widzialem na kanondesce i roznice byly minimalne. Tamron wyraznie tanszy, Sigma ponoc ma problem z zebatkami napedu AFa, ktore sie rozpadaja.

ghost 
Optyczny

ponoć już się nie rozpadają bo sigma zmieniła ich konstrukcję.

degol 
Optyczny

podsumowując
Sony 75-300 - odpada :)

Sony 55-200 można brać pod uwagę tak samo jak Tamron-a 55-200 , ale czy Tamron będzie w tym przypadku lepszy ? Pytam , gdyż słyszałem niepochlebne opinie na temat Tamrona , ale nie wiem jak jest naprawdę ?! Czy Tamron będzie w pełni współpracował z body Sony A200 ? Czy w powyższym przypadku czegoś się nie traci w zamian za troszkę niższą cenę ? Zerkałem na Allegro i Tamron 55-200 wychodzi średnio ze stówkę taniej od obiektywu Sony 55-200 .

link Tamron 55-200 Nowy W-wa :

http://www.allegro.pl/ite...sony_f_vat.html
za 489,0 pln

i jeszcze taki , Tamron 18-200 :

http://www.allegro.pl/ite...at_nowy_uv.html
za 819,00 pln
Czy wart zainteresowanie ?!

Sigma/Tamron 70-300 ( takie same ceny zakupu ) - hmmmm ... czy w moim przypadku warte zainteresowania ?
Jeśli od 200 zaczynają rozmywać w takim razie chyba lepiej skupić się na zakupie Sigma/Tamron 55-200 ? ale może coś pominąłem i jednak się mylę ?!

Coś mnie korci Tamron 18-200 , ale muszę jeszcze w testach i opiniach na jego temat poczytać ...

Ale komiczne podsumowanie , powinno być , krótkie , zwięzłe , czytelne , a wyszedł "poemat" , kolejne wątpliwości , kolejne zapytania :D

Serdecznie dziękuję za wszelkie odpowiedzi/podpowiedzi/komentarze , oczywiście zrewanżuję się klikając w opcję "pomógł"

Pomóżcie coś wybrać , jak czytam testy , to niektóre użyte pojęcia/określenia niewiele mi mówią , więc i moja ocena/decyzja może być lekko przestrzelona
:mrgreen:

ghost 
Optyczny

rozmywa, ale ciągle ma te 300mm.
jeżeli nie masz jakichś specjalnych wymagań, taki 55-200 spełni swoje zadanie.
100 zł pewno jest za napis sony. choć podobno tamron 18-200 i jego kopia/odpowiednik sony różnią się AFem. nie miałem w rękach, więc może to być plotka ;)

zaletą bez watpienia jest cena. droższe szkła więcej tracą w momencie wyjęcia z pudełka ;)
(ale i jakość zapewniają inną)

jeżeli koniecznie chcesz all-in-one to tami 18-250. ma swoje wady, ale zapewnia przyzwoitą jakość obrazu, bez konieczności noszenia i zmian szkła.

jak uznasz że chcesz więcej - zostanie jako spacer zoom, kiedy wygoda będzie najważniejsza.
tylko nie mówmy ani o 500 ani o 1000 zł ;)

i nieustająco proponuję 70-210 f/4. to stare szkło, ale solidne i jakością przebijające wszelkie 55200 i 75300 (poza G)

Odpowiedz do tematu