Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 17 mm ts-e f/4l ktoś wie coś więcej
Autor Wiadomość
zakopiec 
Bywalec

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   Canon 17 mm ts-e f/4l ktoś wie coś więcej

Witam
Znalazłem tylko ze dwa sample w necie przy wykorzystaniu tego obiekywu.
Z informacji wynika, że przeznaczony do architektury, pejazażu, itd.

Zastanawia mnie praca z pejzażami. Jaka jest różnica w porownianiu z szerokimi szkłami.
Może znacie miejsce lub macie swoje fotki do obejrzenia z tego szkła.
pozdrawiam

Reklama

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 26 Maj, 2009   

tutaj masz parę fotek...

http://ak-foto.blogspot.c...01_archive.html

Canon TS-E 24L fajowe szkło!!!

krisv740
[Usunięty]

zakopiec, masz wiekszą możliwośc ingerencji w perpektywę ....
cenne gdy nie można przechylić aparatu, a chcesz obiekt na zdjęciu miec prosto.
no i zabawy z GO i ostroscią - nieocenione... :mrgreen:

zakopiec 
Bywalec

as... napisał/a:
tutaj masz parę fotek...

http://ak-foto.blogspot.c...01_archive.html

Canon TS-E 24L fajowe szkło!!!

Ciekawe czy te przejscia ostrosci rozmycia to efekt szkła czy softu.

Dzieki Wam za informacje.

as... 
Entuzjasta

szkiełko podpięte pod 1dmarkIII i jak sądzę max. dziura bez zabawy softem :arrow:

zakopiec 
Bywalec

Zastanawiam sie nad jakimś do pejzażu pod 1dmarkIII lub 5dII n adniach kupuje, a ze kasy jeszcze doszlo wiec jakies fajne szkiełko bo sigma 10-20 to ani fajne szklo ani pod te body.

krisv740
[Usunięty]

zakopiec,
nie wiem jak 17mm t&s
ale gdybym miał kase to 24 T&S natychmiast bym zanabył... :roll:

zakopiec 
Bywalec

krisv740 napisał/a:
zakopiec,
nie wiem jak 17mm t&s
ale gdybym miał kase to 24 T&S natychmiast bym zanabył... :roll:

No to pomyśle
Teraz od piatek do niedzieli poświecam z kumplem czas i pojedziemy chyba do wrocka i do wawy cos poglądać ze szkieł i bodusiów.

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 27 Maj, 2009   

Może mi się źle wydaje, ale czy do krajobrazów obiektyw T&S to nie jest troszkę niszowe zastosowanie? Te zabawy z głębią są dobre na niewielkich odległościach przedmiotowych jak mi się wydaje, a z kolei korekta perspektywy czy przydaje się do krajobrazów? Co sądzicie?
To znaczy wiem, że można do przyrody zastosować T&S, ale biorąc pod uwagę cenę takich szkieł czy to powinien być priorytet przy kompletowaniu sprzętu do przyrody?

krisv740
[Usunięty]

komor,
oczywiście masz rację, że zastosowanie tylko i wyłącznie do landsaftów to było by ograniczenie mozliwości obiektywu t&s. do architektury, wnętrz jest wymarzony.
mój typ 24mm na FF to bajka i może kiedyś... :roll:

ja natomiast widzę zastosowanie tego szkła np w "ciasnych" landszaftach - widziałem jedno takie zdjęcie z parku narodowego zion i jego wykonanie przypisuję właśnie temu szkłu. było to zdjęcie wodospadu - piękna perpektywa bardzo wysokiego spadu wody...

w takich zastosowaniach widzę ten obiektyw.. :cool:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Mam podobne zdanie.
Ostatnio mnie znów napadło. Lensbaby to nie dla mnie. Tam (z tego co wywnioskowałem) jest tylko tilt, a mnie właśnie bardziej zależy na shifcie.
Grzebałem na ebayu...
http://cgi.ebay.com/MC-2-...parms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50
http://cgi.ebay.com/Hartb...parms=72%3A1234|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318|301%3A1|293%3A1|294%3A50
http://cgi.ebay.com/Canon...trkparms=66%3A2|65%3A15|39%3A1|240%3A1318|301%3A0|293%3A1|294%3A50

zakopiec 
Bywalec

komor napisał/a:
Może mi się źle wydaje, ale czy do krajobrazów obiektyw T&S to nie jest troszkę niszowe zastosowanie? Te zabawy z głębią są dobre na niewielkich odległościach przedmiotowych jak mi się wydaje, a z kolei korekta perspektywy czy przydaje się do krajobrazów? Co sądzicie?
To znaczy wiem, że można do przyrody zastosować T&S, ale biorąc pod uwagę cenę takich szkieł czy to powinien być priorytet przy kompletowaniu sprzętu do przyrody?

Zapomniałem zaznaczyć, że robie rownież zdjęcia we wnętrzach - takie do reklam noclegowych.
I gdyby bylo dobre do tych dwoch dziedzin to praca czyli stronki a przyjemnosc widoki, przyroda.

candy 
Maniak
óć

dziwne pytanie:
Cytat:

a pod jakim katem zainteresowal cie ten obiektyw?bo jest to raczej specyficzny model :P

krisv740
[Usunięty]

candy napisał/a:
dziwne pytanie:
Cytat:

a pod jakim katem zainteresowal cie ten obiektyw?bo jest to raczej specyficzny model :P

ja dopiero obejrzałem zdjęcia z linka .... :oops:
uczucia mieszane... :roll:
do wielu z tych zdjęć akurat imho ten obiektyw nie musiał/powinien byc uzyty, ale to kwestia fotografa...
pierwsze zamieszczone zdjęcia , te z zabawą przestrzenią ostrości , są zasługą obiektywu...

candy 
Maniak
óć

no i o to mi chodzilo,bo jesli chce sie zdjecia architektury robic,to owszem mozna,lae to raczej obiektyw do fotografii "kreatywnej",artystycznej..nie wiem jak to wytlumaczyc...

Odpowiedz do tematu