Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie. Dzisiaj chciałbym sie podzileic moim problemem dotyczącym akumulatorków AA. Od lat uzywam lampy nikon Sb-800 i niejednokrotnie wkładałem wpełni naładowane akumulatory gdzie po zrobieniu kilku zdjęc lampa nie doświetlała o -1 EV. Przypuszczam ze akumulatory są szajskie. Wiec moja prosba co byście doradzili. Ostatnio pojawiły sie tez nowość takie jak sanyo Enloop łaczące własciwości akumulatorów i baterii alkaicznych ale ich pojemnoś wynosi max 2000 mAh. prosze o pomoc zalęzy mi na czyms nie zawodnym. cena nie gra roli
po zrobieniu kilku zdjęc lampa nie doświetlała o -1 EV
Zapewne nie nadąża się ładować, lampy pierw ładują kondensator i z niego przy błysku biorą energię, gorsze baterie będą dłużej ładować kondensator. -1 niekoniecznie więc wynika z nietrzymających naładowania baterii, a raczej z tego że błyskasz lampą która się jeszcze nie naładowała. Warto używać wyższych czułości błysk potrzebuje mniej energii i szybciej się lampa ładuje.
zwirek210 napisał/a:
sanyo Enloop łaczące własciwości akumulatorów i baterii alkaicznych ale ich pojemnoś wynosi max 2000 mAh
Polecam, są świetne a 2000 mAh to wystarczająca wartość aby zrobić nawet 1000 zdjęć a ładuje się je szybciej niż baterie z większą pojemnością.
A baterii alkalicznych mam dobre wspomnienia z Vartą, jednak od dłuższego czasu alkaliki siedzą u mnie tylko w pilotach.
Z akumulatorów mogę polecić Energizery i GP natomiast odradzam Pentagramy (szybko trafił je szlag).
A te Sanyo to niby jak łączą cechy baterii alkalicznych i akumulatorów?
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 09 Cze, 2009
myślę że każdy Ci poleci Sanyo Eneloop...
do tego zaletą ich jest to, że prawie nie rozładowują się leżąc nieużywane.
E tam szajs. Używam obecnie dwóch firm które posiadają pojemność 2650 i nie mam powodów do narzekań. Sprawują się bardzo dobrze, eneloopy też są super zwłaszcza jak używasz ich sporadycznie. Do tego dobra ładowarka i wszystko śmiga aż miło.
Ja używam
Energizery 2500 - dwa lata i trochę
Eneloopki 2000 - rok i trochę
No name 2300 - nie pamiętam jak długo ich używam, ale tak trzy lata to dobrze i dopiero teraz bywają z nimi problemy.
Na tej podstawie wiem że niewysokie pojemności są wystarczające oraz że warto mieć dwa trzy zestawy baterii i to każde z innej firmy, nie trzeba zaznaczać które z jakiego zastawu. Swoją drogą to łatwo załatwić sobie aku przez wymieszanie się różnych pojemności, zdarzyło się to znajomemu, który używał AA do zasilania Pentaxa, ta sama firma, takie same etykiety, tylko małe napisy o pojemności inne, no i d...
sanyo enelop, najlepsze co może być!
qpiłem dwa komplety do swojej lampy, naładowałem i bawiłem się w zdjęcia...
Dopiero po 5miesiącach 1komplet powiedział dość
wpakowałem 2gi komplet do lampy i jadę do dnia dzisiejszego, tamte oczywiście naładowałem i trzymam w torbie jako rezerwa!!
Spokojnie można zrobić na komplecie enelopoów ponad 1.5k błyśnięć
Miałem energizery ( jak to się pisze ) pentagramy i nic się nie umywa do sanyo, naładowane działają po 5miesiąch, tak jak bym je wczoraj naładował.
Ich wadą jest ich waga....
2 sztuki ważą tyle co jakieś 4 no name 2700
as..., na podstawie tego co piszesz to rzeczywiście Sanyo enelop są dla ciebie najlepsze, jednak ich przewaga nad tradycyjnymi aku maleje jeśli w ciągu jednego wieczora robisz te 1,5k błyśnięć, wtedy stare też dają radę i chyba z tych większych pojemności wyciągnie się więcej. Tradycyjne NiMH ładuje się w jak najkrótszym czasie przed użyciem i też jest ok.
Sanyo enelop są zdecydowanie lepsze jeśli używa się baterii sporadycznie.
dokładnie,
Enelopy są niesamowite:
- jeśli są używane sporadycznie, no ale jak jednego wieczoru zrobił bym 1.5k błyśnięć
( aż tak ciężkiego palca to nie mam )
To zawsze mam 2gi komplet w zapasie....który jak został naładowany również kilka miesięcy temu to trzyma i zjada energisery pentagramy i takie tam
Także w moim bardzo amatorskim przypadku pojemność akumulator-a to pojęcie względne...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9