Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009 Jaki obiektyw, zamiast kita do A700?
Witam,
Ostatnio udało mi się okazyjnie nabyć Sony A700 z obiektywem 18-70.
Chciałbym zmienić szło na coś konkretniejszego. Najbardziej zależy mi na ostrości. Abberacja też mogła by być niespecjalnie duża... .
Do korekcji dystorsji mam program, który to automatycznie naprawia, winietowanie też niekoniecznie mnie obchodzi.
Chciałbym, żeby pokrył jak największy zakres ogniskowych.
Planuję wydać na ten cel jakiś 1000 zł ( wiem że to mało, ale cóż... ).
Z góry dziękuję.
Postaraj sie uzbierac dodatkowe 250-300zl i poluj na Sony 16-105 z rozkompletowanego zestawu od A700. Na ten temat napisalismy juz tyyyyyle. Poszukaj.
minimalguy [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
Za MC, jeśli nie potrzebujesz aż tak światła to ten soniak 16-105 będzie dla Ciebie idealny
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 12 Cze, 2009
Za MC i minimalguy
16-105 da Ci bardzo wiele - 24mm to ogniskowa wręcz wymarzona do krajobrazów (przynajmniej jak dla mnie jest akuratna, bardziej niż 28). Dodatkowo masz 105, które to nadaje się już do portrecików.
Dodatkowo wg testów 16-105 jest bardzo ostre w całym zakresie już od pełnej dziurki, co powoduje, że szkiełko na prawdę się nadaje
Zdzisiek, obawiam się, że za 1000 zł nic rozsądnego nie dostaniesz. Za mniej niż 2000 dostaniesz te szkiełka:
Sony 16-105 F/3.5-5.6
Sigma 17-70 F/2.8-4.5
Tamron 17-50 F/2.8
Zdaje się, że Sigma najmniej przekracza budżet. Każde z tych szkieł da Ci więcej niż kit. Optycznie są w porządku, każdy ma swoje atuty. Sony, jak widac, ma najszerszy zakres, za to jest najciemniejszy. Sigma ma średni zakres, jest ciemniejsza od Tamrona, ale jaśniejsza od Sony i oferuje możliwośc robienia zdjęc małych obiektów z bardzo bliska (namiastka makro, wygląda to podobnie jak używanie tej funkcji w kompakcie). Tamron dominuje nad innymi światłem, ale jest najmniej uniwersalny.
O rozdzielczościach, aberracjach itd. nie będę się rozpisywał. Wszystko jest w testach
Też jestem za Sony 16-105, mam, jestem zadowolony, jest to mój jedyny obiektyw od Sony, dodam jeszcze tylko iż z paru obiektywów które kupiłem ostatnio (kilka lat do tyłu) tylko ten obiektyw nie był reklamowany czy wymieniany w okresie gwarancyjnym.
Zdzisiek [Usunięty]
Wysłany: Sob 13 Cze, 2009
Ok, wielkie dzięki za pomoc
Wychodzi na to że będzie to: Sony 16-105. Jak tylko znajdę nową pracę, będzie mój.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 17 Cze, 2009 13:14 ]
Poczytałem trochę sobie na ten temat ( i pokrewne też ), i w sumie to zdecydowałem się jednak na Tamrona 70-300mm. Jako uzupełnienie tego co już mam.
Wyższa jakość krótkich ogniskowych poczeka sobie na lepsze czasy. Na razie będę programami obrabiał co mi wyjdzie ewentualnie nie tak. ( Korekcja dystorsji, winietowania, aberracji, zajmuje kilka sekund, ewentualne problemy z ostrością mogą zejść dłużej, ale co tam aż tyle zdjęć to nie będę robił )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10