Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
maly problem z lampa
Autor Wiadomość
kodzian 
Początkujący

Wysłany: Wto 23 Cze, 2009   maly problem z lampa

witam,
mysle ze mozna to zaliczyc do problemu, poniewaz mam canona 450d i wbudowana lampe blyskowa i moge robic jedynie zdjecia na tej lampie do 1/200 sec a potrzebuje robic na 1/400sec i krocej.Czy zewnetrzna lampa to zalatwi czy to jest poprostu zablokowane jakby w aparacie??

Reklama

benetnash 
Rozmowny

Wysłany: Wto 23 Cze, 2009   

afaik zewnętrzna lampa potrafi strzelać z krótszym czasem, aż do 1/8000s kosztem mniejszej mocy błysku

kodzian 
Początkujący

nie chodzi mi tu o moc blysku,pozniewaz zalezy mi na tym aby ta lampa na czasie powiedzmy 1/400 wyzwolila tylko fotocele,wiec nie musi byc to jakas mega super lampa.A tak przy okazji to czy stary sunpak bedzie gral z 450d??
Ostatnio zmieniony przez kodzian Wto 23 Cze, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

sychro z szybkimi czasami działa specyficznie.
przelot migawki trwa. zawsze.
ograniczenie około 1/200 wynika właśnie z tego. pierwsza lamelka się otwiera (1/200), cała klatka jest odsłonięta, błysk, rusza druga lamelka, zasłania klatkę (1/200).

synchro z szybkimi czasami przestawia lampę w tryb bardzo szybkich ale słabych błysków powtarzanych przez cały czas przesuwu migawki. w tym momencie można odpalić drugą lamelkę nim cała klatka się odsłoni. przesuwająca się szczelina będzie wielokrotnie naświetlała klatkę.
do zamrażania ruchu bezużyteczne. do doświetlania w plenerze przy zachowaniu małej głębii (=dużego otworu przesłony) jak znalazł.
taki tryb powoduje znaczne zmniejszenie mocy błysku, więc nie występuje w słabiutkich wbudowanych lampkach, za to wszystkie mocniejsze lampy sytemowe taki tryb posiadają (hss/fp)

kodzian 
Początkujący

czyli lampa zewnętrzna będzie działać na czasie np. 1/400 albo 1/800??Zalezy mi na fotografowaniu w nocy np http://www.pinkbike.com/photo/2835409/ .

ghost 
Optyczny

jeżeli focisz w nocy to po co ci 1/400??
ruch zamrazasz czasem błysku, nie migawki.
-------------------------
jest jeszcze wersja z zakupem starych nikonów. tam migawka na szybkich czasach była realizowana elektronicznie, co pozwala na szybsze synchro..

kodzian 
Początkujący

ok ale nie wiem czy otworzyles/as link w moim poscie i nie wiem czy rowerzysta pozostanie w takiej pozie np przez 4 sec.Czasami robimy nocne wypady na las i wtedy jest to potrzebne.

ghost 
Optyczny

a ja nie wiem czy przeczytałeś co napisałem ;)

jeżeli nie ma zastanego (jak rozumiem w nocy jest ciemno-nie mówimy o skąpanym w blasku jupiterów stadionie) to czas otwarcia migawki jest nieznaczący. czy to 1/2 czy 1/200 - zawsze będzie za ciemno. liczy się błysk. wyzwalasz normalnie lampy zewnętrzne na stojakach fotocelą z manualnej lampy - czy to wbudowanej czy zewnętrzej, albo radiowo.

synchro z szybkimi czasami nie służy do focenia w nocy bo nie po to je zaprojektowano.

kodzian 
Początkujący

ale wlasnie tu mam pytanie czy na zewnetrznej lampie bede mogl robic fotki na 1/400??Bo nie uzyskalem odp.

ghost 
Optyczny

z jakim aparatem?
z każdym nowym jeżeli włączysz szybką synchronizację.
z niektórymi nikonami - normalnie.

reszta jak wyżej. tzn 1/400 (w wersji hss/fp) nie rozwiąże prawdopodobnie twoich problemów.

kodzian 
Początkujący

aparat 450d.

ghost 
Optyczny

no to systemowe lampy poza najmniejszą zapewniają synchro dla dowolnej szybkości migawki.
powyżej 1/200 w trybie HSS / FP czy jaką nazwę nosi on w systemie Canona.
choć lepiej żeby jakiś canonier potwierdził, które lampy dokładnie to potrafią. ;)

kodzian 
Początkujący

To niech jakis fan i jednoczesnie ktos posiadajacy duza wiedze w dziedzinie canonow zaproponowal jakas niedroga lampe do canona ktora bedzie cykala fotki na czasach 1/400 1/800

goltar 
Optyczny

Tu nie trzeba mieć dużej wiedzy - Canon Speedlite 430EX II.

kodzian 
Początkujący

Nie ma czegoś tańszego?

Odpowiedz do tematu