Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009 Canon ma 70-200/4L, a Nikon?
Witam!
Zastanawiam się nad teleobiektywem do mojego D90. Potrzebuję ogniskowej maksymalnie do 200mm, o dobrym świetle (tak, f4 to dla mnie bardzo dobre światło ). U Canona wybór jest prosty - 70-200/4L, a jak jest u Nikona? Oprócz ciemnego 70-300 VR nic ciekawego nie znalazłem...
To bierz 70-300 lub zbieraj od razu na Nikkora 70-200/2,8 ewentualnie możesz nabyć coś z Sigmy lub Tamrona - oba ze światłem 2,8. A f4 to niestety nie jest jasne szkło.
Więc może być w zupełności wystarczające. Dla mnie to też bardzo dobre światło ...ale ja zwykle nie działam w pieczarach tylko w plenerze.
A swoją drogą ciekawą propozycją jest Tamron 70-200/2.8. Z Nikonem jego AF podobno działa szybciej i lepiej niż z Canonem. Gdybym miał Nikona albo Sony to bym się nie zastanawiał i kupował właśnie tego Tamrona.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Wto 07 Lip, 2009
80-200/2.8 Pompka za 1600-2400
80-200/2.8 dwupierścieniowy za 2200-3500
80-200/2.8 AF-S 3500-5000
70-200/2.8 VR za 5500-8500
dodatkowo jeszcze
Sigmy 70-200/2.8 (bez macro, z macro wersje I i II)
Tamron 70-200/2.8
no i jeszcze możesz podpiąć ręką 70-200/4L do nikona, ale wtedy ostrzy do 40cm
Jak się z Mavierkiem spotykamy na warsztatach to nie takie rzeczy Maciek próbuje… Gdzieś mam zachomikowane całkiem ostre zdjęcie, które Maciek zrobił którymś moim szkłem przyłożonym po prostu do swojego bagnetu.
mam zachomikowane całkiem ostre zdjęcie, które Maciek zrobił którymś moim szkłem przyłożonym po prostu do swojego bagnetu.
komor, jeśli to zdjęcie z 70-200/4L, to wrzucaj-wszyscy chyba chętnie "to" obejrzą
A propos tematu wątku, to śmieszy mnie to, że liczni canonierzy wzdychają do 70-200/2,8LIS/nawet jeśli mają 70-200/4L/, mając canona 70-300ISUSM "woleliby" coś bliższego nikonowi 70-300VR, a tu nikonowicz mając w systemie 70-200/2,8VR i 70-300/4,5-5,6VR, "wzdycha" do 70-200/4 Te rady-żeby najpierw zastanawiać się nad szkłami a potem nad puszką, do której mozna by je podpiąć są jednak słuszne
Ja tam nie wzdycham do nikosiowego 70-200VR. Wzdycham do 70-200L/4 lub jeśli znajdę walizkę z pieniędzmi to do 70-200L/2.8. W ogóle to z systemu Nikona wzdycham co najwyżej do D700 i 14-24 - ale tego u Canona nie ma.
komor,
Szkoda że mam daleko do Wrocławia, takie eksperymenty zdecydowanie mnie kręcą
Sunders,
Wiesz jak jest, po drugiej stronie trawa jest zawsze bardziej zielona
Jeśli chodzi o 70-200 wolę 70-200/4 IS, mimo że w podobnej cenie można kupić 70-200/2.8 - a to ze względu na wagę.
Mój nikodem z 70-200/4L klik na większe zdjęcie
No i od paru godzin mam nowy projekt - zrobić 135tkę f4 z Heliosa 44m (58/2)
mavierk, to jest właśnie współpraca ponad podziałami.
Szkoda, że w drugą stronę nie bardzo się da, tzn. obiektyw Nikkor przyłożyć do kanonierskiej puszki – u was zdaje się przysłona jest cały czas domknięta jak obiektyw nie jest w bagnecie? Czy Nikkory G też tak mają? Tzn. Twoje 35G jest domknięte, jak trzymasz je w ręku?
Szkoda, że w drugą stronę nie bardzo się da, tzn. obiektyw Nikkor przyłożyć do kanonierskiej puszki
komor, puszka nikona z obiektywem canona to chyba jednak lepsze zestawienie niż na odwrót
Ciekawy jestem, czy Ty jesteś zadowolony ze swojego 70-200/4L, czy zamieniłbyś go chętnie na jakąś inną odmianę/4IS,2,8 lub 2,8IS/ albo na komplet d90+n70-300VR lub n70-200/2,8VR
komor, wszystkie nikony G są na maksa domknięte, gdy nie są wpięte w bagnet, ale co szkodzi zablokować ten bolec, żeby się złapało, ale 44mm kontra 46,5 powoduje, że bezpośrednio przyłożony obiektyw będzie ostrzył poza nieskończoność - byś musiał trzymać troszeczkę przed bagnetem, co wywoła pewnie sporą kome
co szkodzi zablokować ten bolec, żeby się złapało, ale 44mm kontra 46,5 powoduje, że bezpośrednio przyłożony obiektyw będzie ostrzył poza nieskończoność - byś musiał trzymać troszeczkę przed bagnetem, co wywoła pewnie sporą kome
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9