Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 50D lub Nikon D90 portret/macro
Autor Wiadomość
kantor 
Nowy

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   Canon 50D lub Nikon D90 portret/macro

Witam

W sierpniu/wrześniu planuje zakup pierwszej lustrzanki. Aktualnie posiadam FUJI 6500 od ponad dwóch lat (uważam, że jak na kompakt aparat super – nie zamierzam sprzedawać)
Do lustra przymierzałem się od jakiegoś czasu. Fotografia zajmuję się z od jakiś 30 lat oczywiście z różną intensywnością. Aktualne zainteresowania to głównie portret i makro z tym, że takie nietypowe (akwarystyka). Kwota, którą będę mógł przeznaczyć to ok. 5000 na korpus + szkło (na razie jakieś podstawowe i w miarę uniwersalne). Jestem zdecydowanym zwolennikiem kupowania raczej na lata, – czyli raz a dobrze. Dlatego jestem zdecydowany więcej wydać na body wbrew temu, co sugerują niektórzy. Oczywiście w 100% zgadzam się, że zdjęcia przy w miarę wyrównanym poziomie różnych lustrzanek zależą większej mierze (pomijając fotografa) od obiektywu. Jestem w trakcie wyboru między Nikonem D90 + 18-105VR a Canonem 50D + 17-85 IS. Oczywiście z czasem dokupię szkła raczej jakieś stałoogniskowe do makro i portretu, (stałoogniskowe, – dlatego że przy mniejszej kasie lepsza jakość) Byłem już raczej na 99% zdecydowany na C50D, ale czytam, czytam i czytam (problemach FF i BF źle działającej mikroregulacji o wadliwych sRAW-ach) i sam już nie wiem nie chciałbym się rozczarować…
Posiadam kilka szkieł M42.
Co wybrać?

pozdrawiam Janusz

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

kantor, z tego duetu to ja bym bardziej patrzył na cwakona...

z mikroregulacją nie jest tak źle.... po pewnym czasie nie jest konieczna. a sraw to ja nie wiem, ale u mnie jest ok.....
jeśli koniecznie potrzebujesz ficzerów z 50d to ok. , ale jeśli nie to lepiej 40d.
ew. pomyśl o lepszym szkle na początek. szkoda (jeśli masz już 30 lat doświadczenia w lustrzankach/fotografii) wydawać kase na podstawowe szkła....

ale, ale .... d90 to też dobry wybór. :smile:

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 10 Lip, 2009   

kantor, którykolwiek z nich kupisz nie będziesz żałował :smile:
Ja wybrałem 50d-problemów typu FF, BF nie mam-używam obiektywów canona-mikroregulacja dotychczas nie była mi potrzebna, sRaw-ów nie używam-tylko RAW-y i JPEG-i i jest O.K. :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 11 Lip, 2009   

kantor, ja co prawda fotografią zajmuję się tylko 3 lata a nie 30 ale już wiem, że puszka byle jaka, a szkło się liczy. :) Nie wiem co dla Ciebie oznacza „portret” ale wybór systemu (Canon czy Nikon) zacząłbym od wyboru jakie szkła chcesz w przyszłości kupić. Tutaj obydwa systemy mają swoje mocne i słabe strony. Jest też Sigma z paroma fajnymi szkłami, a one dostępne są zarówno dla C jak i dla N.
Jak chcesz w jednym szkle portret i makro to polecam Sigmę 17-70, którą sam używam i jestem zadowolony. Do makro ma odwzorowanie 1:2,3, a portrety na 70 mm i f/4.5 też nie są złe, ostrości mi nie brakuje. Nikon ma fajne systemowe szkła kitowe, ale nie nadają się one do makro. Canon w zakresie tańszych szkieł nie ma zbyt wiele do tych zastosowań.
Jeśli zdecydujesz się na Canona to ja bym brał 40D a więcej przeznaczył na szkło. W Nikonie niestety nie znajdziesz nic przyzwoitego w cenie Canona 40D, pozostaje więc D90, który jest fajny, ale swoje kosztuje. Do wyboru będziesz miał za to więcej przyzwoitych szkieł kitowych.

mavierk 
never knows best

d90 z 18-105, potem AF-S 35/1.8, 50/1.4, może będzie odświeżone 85/1.8 i fajny komplecik stałek będzie :)

rafalg 
Rozmowny

D90 i 50D są to aparaty porównywalne, z trochę inną ideologią obsługi. Bardziej niż nad aparatem, należy zastanowić się nad systemem w który, poprzez zakup body się idzie. Zarówno C jak i N mają ciekawe szkła, jednak moje spostrzeżenie jest takie że C ma ich więciej i w różnych bardziej zróżnicowanych segmentach, ale to tylko moje osobiste zdanie na ten temat.

Sunders 

komor napisał/a:
Jeśli zdecydujesz się na Canona to ja bym brał 40D a więcej przeznaczył na szkło.

kantor, to bardzo fajna koncepcja-też o czymś takim pomyślałem-możesz za 5000pln kupić canona 40d z obiektywem canon 100/2,8 macro-taki zestaw nada się bardzo dobrze do makro i nieżle do "wąskich" portretów-do "szerszych portretów" za ok. 450pln możesz potem dokupić canona 50/1,8.
komor, słusznie napisał, że nie warto kupować droższej puszki kosztem zakupu kiepskiego szkła, ale jeśli "będziesz obstawał" przy canonie 50d, to możesz go kupić z obiektywem canon 50/1,8 i z konwerterem raynox DCR-250- też będziesz miał portretówkę i "trochę" słabsze makro i zmieścisz się w budżecie.

mavierk 
never knows best

ok, to teraz tak na serio Ci odpiszę - Pentax K20 albo k-7 z kitem - moim zdaniem jest to idealny sprzęt dla Ciebie - obiektywy standardowe są w miarę ostre, bezproblemowa praca z wszystkimi obiektywami m42 i duży system szkieł manualnych, do tego 17-70/4 czy 60-250/4 - dwa obiektywy niemalze stworzone dla zaawansowanego amatora :)

kantor 
Nowy

Dzięki za zainteresowanie i wypowiedzi
Chciałbym dodać że, na pewno kit czy w canonie czy w nikonie nie będzie moim stałym obiektywem. W zależności od tego co kupię następnym zakupem będzie stałka macro (w tym przypadku bardzo zależy mi na sprawnym - szybkim autofocusie) ok 100mm czyli odpowiednio EF 100 f/2.8 Macro lub Nikkor AF-S Micro 105 f/2.8G IF-ED VR i tu przewaga przynajmniej pod względem ceny jest na korzyść C. Następnie coś w granicach 50 mm ale to jeszcze wyjdzie w praniu. Na dany moment to widze swój docelowy zestaw tak: C50D + 17 85 + 100 macro + 50 / 1,4 C lub S + 70 -200/4C Pentaxa również brałem pod uwagę ze względu na budowę ale mam słabe rozeznanie co do szkieł te 60-250 masakrycznie drogie: http://www.ceneo.pl/categ...xPrice=99999999
pozdrawiam Janusz

mavierk 
never knows best

kantor napisał/a:
C50D + 17 85 + 100 macro + 50 / 1,4 C lub S + 70 -200/4C
warto w coś takiego zainwestować :)

Sunders 

kantor napisał/a:
widze swój docelowy zestaw tak: C50D + 17 85 + 100 macro + 50 / 1,4 C lub S + 70 -200/4C

kantor, ładny zestaw docelowy, tylko "lub" zastąp "i" i będzie O.K. :smile:

mavierk 
never knows best

Sunders napisał/a:
kantor, ładny zestaw docelowy, tylko "lub" zastąp "i" i będzie O.K. :smile:
ale na co kantorowi dwie 50/1.4 (C i S) :???:

Sunders 

mavierk napisał/a:
ale na co kantorowi dwie 50/1.4 (C i S)

mavierk, masz rację wystarczy mu jedna-chyba lepiej C, a ja przeoczyłem, że to odnosi się do dwóch 50, a nie do 70-200 :roll:

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kantor napisał/a:
widze swój docelowy zestaw tak: C50D + 17 85 + 100 macro + 50 / 1,4 C lub S + 70 -200/4C
Z mego doświadczenia ten zestaw będzie optymalny. Szkło 17-85 wbrew opiniom wielu, jest według mnie godne zaintereosowania w zestawie z 50D (sam taki kupiłem), macro 100 f/2,8 to jeden z lepszych wyborów, a 50f/1,4 to super szkiełko "podstawe" (np. mój avatar był nim wykonany aparatem 50D). C70-200f/4 to ekonomiczna wersja zooma klasy L do 200 mm w systemie Canona.

Kupuj i fotografuj! :wink:

kantor 
Nowy

Wysłany: Pon 20 Lip, 2009   

Dzięki za odpowiedzi. Jestem zdecydowany na C50D
Jeszce tylko pytanie do użytkowników C17 -85 Jak wygląda sprawa z tym obiektywem...? Masa krytycznych wypowiedzi w necie...Interesuje mnie jakie ma wady (bo na pewno ma).
Ja rozumiem wszystkie jego niedoskonałości związane ze światłem lecz niestety nie stać mnie na 24 - 70 / 2,8L który w zakresie ogniskowych jako uniwersalny by mi najbardziej odpowiadał.
Może zamiast niego kupić na razie stałkę 50 / 1,4 - tylko niestety nie jest to ogniskowa której najczęściej używam - przeglądałem fotki z fuji przy portrecie to raczej ogniskowe 100-160mm a ta 50 / 1,4 da mi około 80mm na C50D. Do portretu poza C17-85 (mam nadzieję że zestaw C50D + C17-85 nie będzie gorszy od Fuji 6500) będę głównie wykorzystywać 100 / 2,8 macro które kupię mam nadzieję pod koniec roku.
Janusz

Odpowiedz do tematu