Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 16 Lip, 2009 cień w dolnej części kadru
Przede wszystkim chcialbym sie przywitać, to mój 1 post
Wczoraj pierwszy raz spotkałem się z takim problemem. W 1/4 części kadru pojawiło się coś na kształt plamy / gradientu. Zawsze znajdowało się to w dolnej części matrycy (czyli jeśli robiłem zdjęcia kadrowane pionowo to plama pojawiała się z boku). Robiłem zdjęcia z lampami (nie na aparacie) więc naturalnie biorę pod uwagę możliwość np złej synchronizacji z lampami, ale jako że nie przekraczałem standardowego 1/200 to uznaje to za mało prawdopodobne.
Dodam jeszcze, że nie znalazłem zależności pomiędzy pojawianiem się plamy a ogniskowymi i przysłoną. Po zmianie obiektywu było ok, stąd podejrzenie pada - niestety (a może stety) - na szkło.
Co to może być?? Może listki przysłony szwankują i gdzieś się przyblokowały??
Pozdrawiam
ps. niestety nie mogę udostępnić zdjęć z tymi plamami ale załączam poglądówkę
Witamy!
Szkoda że nie możesz pokazać zdjęć na których ten problem występuje. Z tego co opisujesz to wygląda na to, że kurtyna migawki się blokuje?
Taki pas to chyba nie byłby spowodowany zawieszonym listkiem przysłony, ale tutaj tylko zgaduję
Ja bym obstawiał problem z migawką, jakieś zdjęcia, będzie łatwiej coś powiedzieć. Chociaż z drugiej strony migawka przebiega z góry na dół po matrycy, ale dostajemy obrócony obraz, więc z punktu widzenia obrazu z dołu do góry. Jeśli więc jest to totalnie czarna plama, to raczej nie ma fizycznie możliwości takiego naświetlenia klatki. Chyba, że jest to tylko spadek jasności, to co innego. Miałem niedawno podobny problem, winowajcą okazało się lustro, które czasem z niewyjaśnionych przyczyn nie podnosiło się Tak czy inaczej bez zdjęć ciężko cokolwiek przypuszczać.
niestety nie jest to zaciemnienie a całkowicie czarna plama. Dosyć istotna rzeczą, o której nie wspomniałem wcześniej jest to, że ta plama miała różne rozmiary tzn jak się pojawiała to przyjmowała jeden rozmiar w serii np 10 zdjęć, a gdy już z jakichś przyczyn znikała, a następnie pojawiała się znowu to przyjmowała np rozmiar mniejszy (wyraźnie mniejszy, np 1/8 kadru)
habzimierz, czy granica między zdjęciem a tą czarną plamą jest taka jak na moim zdjęciu? Znaczy się dość wąskie przejście, będzie to wskazywało na problem z synchronizacją lampy z migawką, jeśli jest to szersze i bardziej płynne, rozmyte, to raczej to co sugeruje Kocur, to będzie problem z lustrem które się nie podnosi do końca. Problem z lustrem tłumaczy także dlaczego nie z każdym obiektywem to się dzieje, rozmiar tylnych soczewek w różnych obiektywach jest różny więc w jednym lustro częściowo zasłania w innym nie, choć tak samo się nie podniosło do końca.
Sugestia że jest to wina karty jest najmniej prawdopodobna, granica byłaby ostra co do jednego piksela i ta część gdzie nie byłoby zdjęcia byłaby raczej szara nie czarna, ale kto to wie, może.
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 16 Lip, 2009
SlawGaw napisał/a:
Sugestia że jest to wina karty jest najmniej prawdopodobna, granica byłaby ostra co do jednego piksela i ta część gdzie nie byłoby zdjęcia byłaby raczej szara nie czarna, ale kto to wie, może.
właśnie w poprzednim poście pytałem czy były robione zdjęcia na różnych kartach, czy występuję to samo.
ale doszedłem do wniosku że to mało prawdopodobne i wykasowałem.
dzięki za pomoc, wezmę go wieczorem na kolejne testy i jeszcze raz postaram się zaobserwować tą plamę i okoliczności w jakich zachodzi. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.
habzimierz, jeśli jeszcze nie zaobserwowałeś tego na zdjęciach bez lampy to raczej nie jest to sprawa lustra, chyba ze miałeś takie "szczęście" że tak się złożyło.
musiałem się pomylić i przestawiłem czas, tak że nie było synchronizacji z lampą. To była właściwie pierwsza rzecz, którą powinienem był sprawdzić. Niemniej dziękuję za pomoc
habzimierz, nie wiem jak to jest w Canonie, ale chyba nie ma możliwości aby aparat udostępnił czas krótszy niż czas synchronizacji, jeśli nie jest włączone HSS, z lampami oryginalnymi raczej nie powinno się udać wybieranie czasu który uniemożliwia zrobienie dobrego zdjęcia.
Jeśli miałeś lampę (nie od systemu EOS) która się nie komunikowała z aparatem to jest to możliwe.
<b>SlawGlaw</b>zgadza się, z tym że ja odpalałem lampy bezprzewodowo, więc max to jest 1/200s. Chociaż pocketwizard ma w swojej ofercie sprzęt do canon odpalający lampy nawet z 1/8000s
Witam serdecznie. Ja mam podobny problem, zatem zamieszczę w tym temacie.
Tak jak na dodanych fotkach widać, niezależnie od założonego szkiełka występuje ten sam problem w zależności od ustawionego czasu naświetlania - mam pewne podejrzenia, ale nie będę nic sugerował? Wykluczam całkowicie obiektywy i podnoszenie lustra, ponieważ nawet ze zdjętym obiektywem i przytrzymanym palcem lustrem w górze efekt jest dokładnie taki sam . Chciałem zaktualizować soft w aparacie, ale gdzie go znaleźć? Bo na stronie Canona dla 5d są tylko programy na PC t.j. PhotoStitch, ZoomBrowser itp
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,38 sekundy. Zapytań do SQL: 22