Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 28 Lip, 2009 jaki obiektyw do piłki z nikonem d200 ???
Witam,
Prosze o pomoc w doborze obiektywu do nikona d200, któy bedzie najlepszy do fotografowania piłki nożnej, przejrzałem już forum jednak im wiecej czytam tym wieksza konsternacja, od razu powiem ze budżet to jakieś 4000 zł, posiadam już Nikona AF-S 70-300mm f/4.5-5.6G VR lecz obawiam sie że ze wzgledu na słabe oświetlenie na naszych ligowych stadionach obiektyw ten bedzie za ciemny, na początku myślałem o Sigmie 70-200mm f/2,8 EX DG HSM Macro II ale po przeczytaniu kilku opini, że jest on za krótki na piłke i słabo współpracuje z konwerterami to już sam nie wiem. Może wiec Sigma 50-500mm f/4-6.3 EX DG APO HSM RF lub Sigma 120-400mm f/4,5-5,6 APO DG OS HSM, czekam również na wasze propozycje. Z góry dziekuje za pomoc i pozdrwiam.
Sigma 50-500 lub 120-400 to ma dopiero światło - prawda? Czasami warto pomyśleć zanim się człowiek zapyta. Alternatywą dla szkła typu 70-200 może być Sigma 100-300/4.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 29 Lip, 2009
MM napisał/a:
Alternatywą dla szkła typu 70-200 może być Sigma 100-300/4.
Na polskie stadiony alternatywą dla 70-200/2.8 może być tylko 135/2 + 200/2 + pełna klatka
Sigma 100-300/4 jest w miarę jasna, ale jej cena to adsurd, chyba, że mówimy o używce. Miałem ten sprzęcik, wprawdzie pod Canona, ale co za różnica. Optycznie super, AF jak w 100-400L, ja różnicy nie widziałem żadnej
Z budżetem 4 tysiaki to w zasadzie nic więcej nie doradzimy, no może jeszcze udałoby się wyhaczyć stałkę 300/4 w wersji AF-S. Plus ewentualnie jakiś TC 1,4x, ale to już by trzeba dołożyć szmalu chyba.
Na polskie stadiony alternatywą dla 70-200/2.8 może być tylko 135/2 + 200/2 + pełna klatka
Narobiłeś się tych zdjęć na polskich stadionach... Tymi stałkami oczywiście. Na stadiony tak naprawdę to jest 70-200/2.8 plus 300/2.8 lub 400/2.8 i komplet TC
Ale tu by trzeba dysponoweać 50 tysiakami lub bogatą redakcją
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Sro 29 Lip, 2009
MM napisał/a:
Narobiłeś się tych zdjęć na polskich stadionach...
mówię, co widzę, co wyczytałem wśród ludzi, którzy robią piłkę nożną, siatkówkę - większość z nich ma D300 i robi z 70-200VR na iso 1600, po za tym oczywistym jest, że w takich ciężkich warunkach światło i porządny AF to podstawa. Nieno, jasne, można się pobawić szkłem z F4, ale jakie iso wtedy trzeba by mieć, żeby móc utrzymać czasy na porządnym poziomie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9