Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szukam aparatu dla siostry. A właściwie siostra szuka za moim pośrednictwem.
Siostra zaczęła się interesować fotografią i chciała by się trochę w to wciągnąć. Chce nowym aparatem robić coś więcej niż zdjęcia rodzinne.
Obecnie posiadamy rodzinny starszy aparat Kodak EasyShare CX7310, który swoje lata już ma.
Cena to maksymalnie 800 zł.
Jako że to będzie jej początek z trochę poważniejszym fotografowaniem, myślę że taka kwota powinna wystarczyć.
Tylko proszę nie piszcie żeby dołożyć i kupić aparat powyżej 1k zł, bo to nie ja będę za niego płacił, a siostra nie łatwo rozstaje się z pieniędzmi
Myślę że głównie będzie fotografowała krajobrazy,widoczki etc.
Czasami jakieś zdjęcia ze znajomymi, bądź rozmaite imprezy okolicznościowe i rodzinne.
Chciałbym żeby był to najlepiej manual, a jak już nie da rady zmieścić się w tej kwocie to chociaż półmanual, z którym można już poważniej zacząć swoją przygodę z fotografią.
W tej cenie, z takimi wymaganiami raczej nic nowego nie kupisz.
Polecam używane fuji, niedawno na allegro były w tej cenie refabrykowane panasoniki.
Pamiętałbym też o szerokim kącie - przynajmniej od 28 mm.
Serie:
Canon Poweshot Sx ... bodajże jest S5 teraz, chyba w to bym strzelała jakbym miała wrócić do kompakta
Panasonic Lumix FZ-xx (osobiście miałam fz7, oprócz strasznych szumów w złym świetle reszta ok, serie 20/30/50 to już wyższa klasa)
Fuji S5900... itp (chociaż mi bardziej pasował panas ergonomią)
...i generalnie manual w kompaktach jest niewygodny :]
Na Twoim miejscu kupiłbym używane Fuji S6500. Tam z manualem problemu nie będzie. Jeśli zależy Ci na używaniu mocniejszej lampy błyskowej to może być też Fuji S9600 ale tu ISO 400 jest trochę gorsze.
Panasonic FZ8 też mi się bardzo podobał....
To naprawdę dobre kompakty.
Pozdr.
ja polecam uzywanego Panasonica Fz50-kumpel mial i naprawde dawal rade -na allegro jest jakis za 799 zl ajak nie to Fuji, ale to opinia ściagnięta z internetu - z fuji mialem stycznosc tylko jesli chodzi o model 6500 a są juz nowsze mieszczace sie w limicie
O to co się pytasz to tak jak by szukać igły w stogu siana.
Poszukaj sobie 20- aparatów różnych firm w tym przedziale cenowym następnie porównaj dane techniczne ( i czytaj recenzje testy opinie w internecie i przejrzyj forumi wybierz np. cztery modele najbardziej spełniające twoje oczekiwania. I wtenczas zadaj pytania użytkownikom dnego modelu
Bo w ten sposób jak podeszłeś do sprawy , to nic nie uzyskasz. Ilu jest internautów na forum tyle jest opinii na temat modeli poszczególnych aparatów.
Jesli to Ci pomoże to na forum w dziale pt. " Pomagamy wyborze cyfrowego aparatu kompaktowego"
w założonym w moim temacie Pt. "Jaki wybrać kompakt Panasonic , Nikon ,Pentax, Olympus"
jest załączony link jak należy dokonywać wyboru kompaktu
Pozdrowienia
benek89 [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Lip, 2009
Pisałem już że aparat ma być NOWY, zatem Fuji odpadają :/ bo nowych nie dostane..
Panasonic fz8 ma ogniskową aż 36 cm :/
Może polecilibyście jakiś aparaty (np krótką listę) które mają manual lub półmanual, do takiego aparatu co nie byłby tylko małpką, bo w opisie aparatów nic o tym raczej nie pisze, więc jak mam dokonać wyboru
ZDZICHOO link do tego poradnika nie działa (źle podany) możesz wrzucić ten link?
[ Dodano: Czw 30 Lip, 2009 23:50 ]
co sądzicie o Panasonic Lumix DMC-Lz10
W tej cenie ciężko o aparat do robienia "czegoś więcej niż zdjęcia rodzinne", ale myślę, że można kupić coś w stylu Canona SX110 IS. Na pewno dobre zdjęcia będzie się dało nim zrobić.
LZ10 - dość ciemny obiektyw, mniej ustawień manualnych od np. SX110 IS, dla mnie to już taka małpka
Kolego benek89 !!
Szukasz ludzi żeby wykonali zza Ciebie czarną robotę.
Trochę własnej inwencji i cierpliwości benek89 czyżby nie chciało Ci się szukać w internecie?
I nie podoba mi się twój ton kolego w stosunku do internautów benek89 (Ludzie starają się ci pomóc a ty na nich krzyczysz to nie w porządku.
Czytaj , czytaj bo jest napisane (a telefony do producentów)!!!!!
PS.
Ten link w sprawie doboru kompaktu jest jest tez pod adresem "Canon SX1 czy Sony HX1"
(Po prostu masz kiepską przeglądarkę)
Po pierwsze na nikogo nie krzyczę. Nie wiem skąd takie wrażenie z twojej strony ZDZICHOO.
Po drugie przyszedłem do tego forum po to żeby uzyskać pomoc w wyboprze aparatu a nie się kłócić
Po trzecie nie chcę żeby ktoś za mnie odwalał "czarną robotę". Kilkanaście razy przejrzałem allegro i ceneo pod kątem aparatu którego szukam.
Chodzi głównie o to że któryś z użytkowników może kupował niedawno jakiś aparat w mniej więcej tym zakresie cenowym lub zna/widział jakiś aparat godny polecenia w tej cenie.
Do 800 zl jesli koniecznie ma miec manual to cos z canona A.... jesli zoom koniecznie wiecej niz 3x to fuji jesli szeroki kat to lumix FX... lub TZ...
Osobiscie uwazam ze manual w kompaktach to w wielu wypadkach bajer ktory wcale nie ma wplywu na zdjecia i tak aparat zrobi swoje. Czesto sa bezsensowne ograniczenia czasu lub przyslony a lampa mimo zmiany ustawien i tak wali z taka sama moca. W tanim kompakcie manual nie bedzie wiele przydatny. Osobiscie stawiala bym na dobre auto no ale dziewczyna chce sie uczyc wiec... no wlasnie i tu zaczyna sie problem z kasa
Powodzenia w kupnie.
A jesli tanio i dobrze to poczytaj sobie w sieci o tym: KODAK Z8612 mialam 2 tygodnie temu za te cene trudno o cos lepszego.
DamageMax [Usunięty]
Wysłany: Pią 31 Lip, 2009
benek89 - zapoluj na Panasonica FZ-18 - bywaja w cenie 800-900 zł - jego jedyna wada wieksza (poza szumem) to mała dynamika - pojawiaja sie przepalenia w mocno sloneczne dni. Ale to nie przeszkadza za te pieniadze.
Skasowałem część wypowiedzi nie na temat. goltar
Ostatnio zmieniony przez goltar Pią 31 Lip, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10