Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Nie 21 Lut, 2010
Sigma SD15
Autor Wiadomość
sigmiarz 
Optyczny

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   Sigma SD15

Dla porządku zmieniłem trochę temat. Tutaj proszę o opinie dotyczące Sigmy SD15. Wątki dotyczące nowych obiektywów Sigmy są w dziale "Obiektywy fotograficzne". goltar

Ze względu na swój nick czuję się zobowiązany ;)

SIGMA SD15
http://www.dpreview.com/n...09sigmasd15.asp

SIGMA DP1x
http://www.dpreview.com/n...12sigmadp1x.asp

SIGMA DP2s
http://www.dpreview.com/n...13sigmadp2s.asp

W Sigma sd15 czeka 77-polowy pomiar światła, to chyba sporo ;)
Coś o nazwie AFE(Analog Front End)
Cytat:
AFE (Analog Front End) converts the color data, which full-color capture systems record, to a digital signal. This enables the camera to reproduce high definition and richly colored images.

czy to marketing, czy to coś "robi" się okaże.

TRUE II image processing engine - o tym wszyscy wiedzą

Pojawił się również Sigma Photo Pro w wersji 4.0

[ Dodano: Nie 21 Lut, 2010 03:59 ]
to wygląda, na bardzo wygodne

Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 21 Lut, 2010, w całości zmieniany 4 razy  

Reklama

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 21 Lut, 2010   

Body jak body, ale to co pokazali w kwestii obiektywów, jest naprawdę imponujące - bardzo jestem ciekawy jak sprawuje się ten 8-16...

sigmiarz 
Optyczny

też jestem bardzo ciekawy tego obiektywu,
ciekawy też jestem kontroli odszumiania w sigma photo pro 4.0, bo ma być do tego slider...
przy iso 3200 warto mieć na to wpływ.

MC 

To co napisałem w plotkach: 8-16 i 17-50 mnie nie dotyczą, ale mają szansę być hitami.
Za 70-200OS, 50-500OS i 85/1,4 wielkie brawa o ile ich jakość będzie odpowiednia i cena adekwatna.
Aparaty jak aparaty - niestety pozostaną sprzętem niszowym.

jaad75 
Klub Pierdzieli

MC napisał/a:
Aparaty jak aparaty - niestety pozostaną sprzętem niszowym.
W sumie szkoda, bo Sigma miałaby szansę być jednym z najbardziej kompletnych i dostępnych cenowo systemów. Musieliby jednak zrobić Foveona tak z 3x8MP - pliki jakie produkuje obecny sensor mimo świetnej jakości są ciut zbyt małe, do poważniejszych zastosowań...

mavierk 
never knows best

ale pliki czy sensor za mały?

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

No to sigma trochę pokazała. Teraz tyklo czekać na sampelki z tych obiektywów. To na prawdę ciekawe premiery.

jaad75 
Klub Pierdzieli

mavierk napisał/a:
ale pliki czy sensor za mały?
Pliki. Dlatego napisałem 3x8MP. Sensor mógłby być trochę większy (z mnożnikiem 1.5), ale to nie jest aż takie istotne - w końcu w Sigmie jest tylko odrobinkę mniejszy niż w Canonie APS-C... :smile:

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Tak czy siak, sigma optycznym zrobiła niezły prezent do testowania. Bo na każdy z tych obiektywów, znajdzie się wielu chętnych.

- 8-16 - najszerszy obiektyw na tycie matryce, a znam parę osób dla których 10mm to było wąsko.

- 17-50 - niby kolejny jasny zastępca kita. Ale widać w tym segmencie jest baardzo dużo miejsca, skoro w samej sigmie to już co najmniej 3 taki zastępca.

- 70-200 - ludzie narzekali na mydełkowatość poprzedniczki, to może teraz uda się wyostrzyć pełną dziurę.

- 85 - dodatek do 30 1.4 i 50 1.4. Jeśli stosunek ceny do jakości będzie taki jak w tych dwóch ... to grzechem będzie jej nie mieć.

- bigma II. Jedynym powodem, dla którego nie brałem wcześniej tego obiektywu pod uwagę był brak stabilizacji. To chyba teraz nie mam powodu.

Mam nadzieję, że choć 1 sztuka z każdego obiektywu (na różne systemy) będzie dostępna na zlocie. Co najmniej trzy z nich widzę przyszłościowo u siebie (8-16 / 85 / 50-500)

Arek 
Redaktor

Mi też się premiery Sigmy podobają. W zasadzie nie miałbym nic przeciwko temu, żeby wszystkie znalazły się w moim arsenale :) Mam nadzieję, że przeczyta to Pan Yamaki i
już jutro do moich drzwi zapuka kurier ;)

mavierk 
never knows best

jaad75 napisał/a:
Pliki. Dlatego napisałem 3x8MP.
Przyznam się, żę dopiero teraz zobaczyłem, że to ma 3 x 4mpix, cholernie mało, ale myślę, że to nie jest strzał w kolanko i jakość będzie porażająca :)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Arek napisał/a:
Mi też się premiery Sigmy podobają. W zasadzie nie miałbym nic przeciwko temu, żeby wszystkie znalazły się w moim arsenale :) Mam nadzieję, że przeczyta to Pan Yamaki i
już jutro do moich drzwi zapuka kurier ;)

Poproś o osiemdziesiątkę na Pentaksa i wyślij mi ją do testów, bo nie wiem czy jeszcze chcę Samyanga ;)

Arek 
Redaktor

Poproszę, żeby od razu wysłali do Ciebie. Oszczędzimy na przesyłce ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

No to czekam :mrgreen:

fotostrzal
[Usunięty]

Wysłany: Pon 22 Lut, 2010   

Szkła, rzeczywiście imponujące. 8-16 i ta 85tka mi się widzą tylko żeby nie z wielką premierą przyszła wielka cena... A co do puszki to jakoś nie jestem przekonany co do tego pomysłu o osadzeniu spustu na pokrętle. Wolałbym chyba fajnie wyprofilowany spust i oddzielnie pokrętło tak jak to jest zazwyczaj.

Odpowiedz do tematu