Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam!
Jestem nowy na tym forum. Mam Sony A200 od lutego z pewnymi perypetiami i przerwami w użytkowaniu. Jeszcze nie zbyt bardzo znam się na tej całej fotografii i chciałbym się dowiedzieć jak mogę zrobić dobre zdjęcie makro. Kupiłem sobie ostatnio soczewki, ale nie jestem z nich zadowolony w 100%. Co mogę dokupić, aby robić dobre zdjęcia makro?? Mam trochę ograniczony budżet, więc prosiłbym o jakieś poważne wypowiedzi, a nie żebym kupił sobie lepszy aparat
Obiektyw makro. Z używanych szkieł, w cenie ok. 1000 zł, można poszukać minoltowskich 50/2,8 macro lub 50/3,5 macro, ale ten drugi, choć doskonały optycznie, daje odwzorowanie tylko 1:2.
W październiku pojawi się w handlu nowy obiektyw Sony DT 30/2,8 Macro (1:1), w cenie ok.700 zł
Ciekawe efekty mozna uzyskac kit+wspomniany Raynox, chociaz jest to dosyc meczacy kompromis.
Fajnie by bylo napisac co rozumiesz przez pojecie ograniczonego budzetu
Chciałbym się wyrobić do 600zł. Wiem, że to mało, ale niestety jestem studentem
Czy tanim sprzętem da radę zrobić fotki takie jak:
http://www.dfv.pl/gallery..._itemId=1703471
Jeśli nie to kupię tego Ryanox'a DCR-250.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009
markus383 napisał/a:
Chciałbym się wyrobić do 600zł. Wiem, że to mało, ale niestety jestem studentem
myślę że na początek Raynox będzie dobrą inwestycją, miałem i polecam
na forum jest sporo osób które go używają i sobie chwalą
zobacz tutaj, pierwsza lepsza strona ze zdjęciami zrobionymi przy użyciu Raynoxa TU
oczywiście efekty mogą być różne, jakie masz szkło?
No niestety obiektyw KIT'owy. Wiem, że nie da to zbyt dobrego efektu, ale z czasem myślę, że będę zakupował już lepsze obiektywy Teraz sporo wydałem na naprawę tego aparatu i dokupienie obiektywu KIT'owego, bo z poprzedniego niewiele zostało.
zug [Usunięty]
Wysłany: Pon 17 Sie, 2009
markus383, raynox jest z adapterem o średnicy od 52 do 67 mm tak więc będziesz miał na przyszłość
W pewnym miejscu zobaczyłem RAYNOX'a DCR-250 i z przodu napisane jest fi=49mm. Czy będzie pasował do mojego obiektywu kitowego?? On ma fi=55mm.
zug [Usunięty]
Wysłany: Czw 20 Sie, 2009
markus383 napisał/a:
RAYNOX'a DCR-250 i z przodu napisane jest fi=49mm
to jest jego rozmiar, tak jak pisałem Ci wcześniej do niego dołączany jest adapter który umożliwi Ci założenie na obiektyw
tu masz konwerter oddzielenie i adapter TU
A jest jeszcze coś takiego jak pierścienie pośrednie. Czy jest to dobre rozwiązanie?? Przeczytałem na forum, że do lustrzanek lepsze są pierścienie, ponieważ obiektywy są dobrze zbudowane z przodu i nie powinno się już nic dokładać przed obiektywem. Teraz już sam nie wiem co o tym myśleć.
Tu są jakieś pierścienie:
http://allegro.pl/item709..._a300_a200.html
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12