Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test Nissina Di866
Autor Wiadomość
luke130 
Rozmowny

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   Test Nissina Di866

Witam!
Mam dostęp do nowego nissina di 866 w wersji na Nikosia. Jeśli ktoś jes zainteresowany to mogę pstryknąć jakieś przykładowe fotki po czym te same z sb-600 i wbudowaną. jak są jakieś sugestie to proszę bardzo co kogo interesuje.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 23 Sty, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

nie pytaj czy ktoś chce, tylko pyknij kilka fotek dla porównania, napisz swoje uwagi, zwłaszcza odnośnie obsługi błyskadełka :)
Czekamy!

MasterB 
Maniak

Wysłany: Wto 01 Wrz, 2009   

luke130,
Dawaj dawaj, ja jestem bardzo zainteresowany :)
Jak możesz to opisz też jakość budowy, i czy ten nowy ekranik LCD to badziewie czy jednak faktycznie się przydaje.

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Sro 02 Wrz, 2009   

No więc zrobię tak: teraz opiszę wrażenia z 24 h użytkowania tego nissina a później wkleję jakieś przykładowe zdjątka.
1. Obudowa. Plastik, wszechobecny plastik. Jakby mogli to styki byłyby z plastiku. Ale żeby oddać sprawiedliwość jest to plastik bardzo wysokiej jakości. Kompletnie nic nie skrzypi ani nie ma luzów. zawias palnika chodzi z oporami ale takimi jakie są potrzebne do utrzymania go we właściwej pozycji. Nie ma przycisku blokowania jak w sabinkach. Stopka natomiast to też plastik i z tego co mi się wydaje taki sam jak w obudowie. Jednakże cała stopa jest demontowalna i po oględzinach wydaje mi się że można ją bez problemu wymienić w razie czego. System mocowania do korpusu w pierwszej chwili nie przypadł mi do gustu: jakoś tak ciężko wchodzi i to kółko. Błeee.... Ale po jakimś czasie doszedłem do wniosku że nie jest najgorzej. Raz że lampa się nie chwieje jak ma to miejsce przy sb-600 i jej metalowej stopce a dwa że oprócz dociskania mechanicznego do sanek w trakcie obracania kółka wysuwa się bolec zabezpieczający jak w modelach nikona. to powoduje że lampa na aparacie siedzi naprawdę solidnie. Zacząłem być na tak z tym mocowaniem.
2. Działanie na korpusie.
Co do działania na korpusie to mogę powiedzieć jedno. Jest ok. W każdym trybie A, M, Av, TTL działa bezproblemowo i naświetla właściwie. Mniej więcej tak samo jak sb-600. Czy palnik jest mocniejszy? tak, chyba tak. Jeszcze co prawda nie miałem okazji żeby go puknąć z pełną mocą bo nie mam pod ręką dość dużej sali ale myślę że jest silniejsza. I duużo głośniejsza niestety. Zoom palnika wyje dość głośno, podobnie do autofokusa z obiektywem ze śrubokrętem ale ma mniej przyjemny dla ucha dźwięk.
3. Działanie bezprzewodowe
Tu ciekawostka: lampa działa jako slave sterowana przez body d70s w trybach M i Av. W TTL-u jeszcze nie udało mi się zmusić jej do pracy. Coś robię źle jak sądzę.
Trybu Commander w tej lampie nie sprawdzałem. Będę miał wieczorem dostęp do sb-600 to dopiszę.
4. LCD
Jakbym mógł to od razy bym go wypi...lił zastąpił zwykłym monochromatycznym. Ten jest kolorowy a co za tym idzie fatalny w słońcu, wolny bo menu jest animowane, ale jest i przenetuje informacje. Zagłębianie się w menu trwa wieki. Całe szczęście że lampa ma jedną ciekawą cechę: to wyświetlacz nie nadąża za resztą. Oto przykład: w trybie M zmiana zoom-u palnika odbywa się poprze przyciskanie kursorów góra-dół (o ile mnie pamięć nie myli). Po przyciśnięciu palnik reaguje natychmiast a ekran zmienia się z pewną zwłoką, ok 1 sek. Dokładnie tak jest we wszystkim. Autorotację wyłączyłem w ogóle. Okres przełączania trwał dobre kilka sekund.

Jeśli chodzi o pewne plotki z którymi się zetknąłem:
- minimalna moc palnika w trybie M wynosi 1/128 co daje błysk trwający 1/22 000s (za instrukcją). Słyszałem opinie że jest to tylko 1/64.
- Lampa prawidłowo rozpoznaje zoom obiektywów nienikonowskich.
- Dodatkowym wyposażeniem jest miękki futerał i stopka z gwintem. Dodatkowo dostałem zapasowy koszyk na baterie.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Czyli wrażenia ambiwalentne. Szkoda, bo zacząłem o tym Nissinie myśleć na poważnie.
Co można kupić do 1000 zł:
969 - Nissin 866 z LP 60 przy 105 mm.
879 - Metz 48 z LP 48 przy 105 mm.
999 - Canon 430 II z LP 43 przy 105 mm.
Ciekawiło by mnie porównanie tego Nissina do Metza 58 i 580 EX II. Czy w ogóle wytrzymałby takie porównanie pod względem np. prędkości ładowania, obsługi, etc...

luke130 
Rozmowny

Baku napisał/a:
Ciekawiło by mnie porównanie tego Nissina do Metza 58 i 580 EX II. Czy w ogóle wytrzymałby takie porównanie pod względem np. prędkości ładowania, obsługi, etc...

Wrażenia neutralnie pozytywne powiedziałbym. Jakby na to nie patrzeć jestem jeszcze uczącym użytkownikiem tej lampy więc przez wiele funkcji dopiero muszę się przekopać.
Niestety ładowanie na tej lampie to nie jest rekord świata. Owszem potrafi cykać w ttl-u kilkanaście fotek pod rząd., ale już 1/1 i naładowanie trwa od 3-4 sek do 6-7 w zależności od stanu baterii. zawodowcy chyba po nią nie sięgną ale dla mnie jako amatora będzie wystarczająca z tego co widzę

komor 
Moderator

luke130 napisał/a:
lampa działa jako slave sterowana przez body d70s w trybach M i Av. W TTL-u jeszcze nie udało mi się zmusić jej do pracy.

Słabszy model Di 622 w trybie bezprzewodowym pracuje tylko z manualnie ustawioną mocą, a nie w TTL. Jest to wyraźnie napisane w instrukcji. Sprawdź czy w nowym modelu jest inaczej, bo może jednak tak samo?

MasterB 
Maniak

Czyli jest tak jak się obawiałem - niezła lampa popsuta przez niedopracowany "bajerek" jakim jest kolorowy ekran :sad: .
To ja chyba kupię di622, myślę że wystarczy do moich potrzeb...

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 03 Wrz, 2009   

Dalsze wypowiedzi dotyczące modelu Di 622 przeniosłem do tematu Nissin Di 622.

Misek
[Usunięty]

Ta lampa obsługuje bardzo krótkie czasy naświetlania w Canonie??

luke130 
Rozmowny

Oglądania Nissina ciąg dalszy:
1. Bardzo ładnie synchronizuje z krótkimi czasami migawki. Na body D70s 1/500 wychodzi ładnie bez pasów od przesuwających się lamelek migawki.
2. Mimo usilnych starań nie udało mi się zmusić tej lampy do pracy w trybie TTL slave. Z uporem maniaka lampa wyzwala błysk ale nie wtedy kiedy trzeba. Palnik odzywa się razem z ostatnim błyskiem sterującym. Tak mi się przynajmniej wydaje, na oko i ucho. Trochę się nad tym zastanawiam czy rzeczywiście jest to duży problem bo w innych trybach hula aż miło. Zwłaszcza chodzi mi o tryb priorytetu przysłony który jest u mnie najczęściej używany.
3. Palniczek przedni mógłby mieć możliwość zmniejszania mocy do mniej niż 1/8. Pomimo mizernej liczby przewodniej (12) i ustawieniu mocy na minimum dość mocno przepala przy bliskiej odległości od osoby/ przedmiotu. Dość to dziwne ale wygląda to tak jakby lampa nie uwzględniała dodatkowego oświetlenia z przedniej lampy i nie ujmuje mocy lampie głównej. Skutek jest taki że trzeba focić z odległości co najmniej 2-3m lub kompensować czułością matrycy i mocą palnika głównego. Z większej odległości już jest ok.
4. Nie zauważyłem konieczności zbijania mocy planika o 1/3 lub 2/3 EV jak to podobno ma miejsce przy Nissinie 622 ()takie opinie słyszałem.
5. Na chwilę obecną uważam że największym minusem lampy jest długi czas ładowania po błysku 1/1. Zanim nie ujrzę zielonej lampki mija dobre 6-7 sek.

Jutro mam zamiar pobawić się dodatkowo z SB-600 i pokatuję ją w trybie Commander. Zobaczę co z tego wyniknie. Dodatkowo spróbuję ją (Nissina) wysterować w slavie z D300. Mam nadzieję że to wina mojego d70s a nie lampy.
tyle
Ostatnio zmieniony przez komor Czw 03 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

lama 
Rozmowny

luke130, D70s posiada mechaniczno - elektroniczną migawkę i dzięki temu potrafi synchronizować błysk z każdym czasem, o ile nie wykryje obecności lampy bo wtedy pewno ogranicza czas do 1/500. Tak więc D70s nie jest najlepszym aparatem do testowania FP w lampie :wink:

komor 
Moderator

luke130, ponawiam pytanie: sprawdź w instrukcji czy ta lampa w ogóle pracuje jako slave w trybie TTL. Starszy model 622 – nie. Co do pracy w priorytecie przysłony to nie wiem czy to ma coś wspólnego z TTL, przynajmniej w Canonie nie ma – mogę aparat ustawić w AV, lampę w TTL i działa, czasem tak działam. Nie powinno mieć to moim zdaniem wpływu na sposób pracy bezprzewodowej.
Co do długości ładowania się po pełnym błysku to powinieneś jeszcze napisać na jakich bateriach/akumulatorach jechałeś, bo to też ma wpływ na czas ładowania.
Co do palnika przedniego to chyba Twoje odczucia są podobne do tych jakie Palindrom miał z Metzem wyposażonym w podobny palniczek. Ten bajer jeśli ma się sprawdzać to raczej z większej odległości, żeby błysk na wprost mógł się trochę rozproszyć. Da się ten palniczek wyłączyć?

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009   

palniczek oczywiście się da wyłączyć.
co do instrukcji to...
hmm... nie jestem pewien bo nissin z oczywistych powodów określenia cls nie może używać ale wydaje mie się można. chyba.
oto cytat z instrukcji:

Tryb Błysku Bezprzewodowego TTL
Lampa Di866 posiada dwie możliwości zdalnej bezprzewodowej obsługi
błysku.
Na tej stronie zawarte są informacje na temat bezprzewodowej kontroli
błysku w systemie TTL.
(Inny system, zdalnego wyzwalania lamp Slave realizowany przy ustawieniach
M oraz Av opisano na str. 18)
Lampa umieszczona na aparacie, podłączona za pomocą zewnętrznego
przewodu, wbudowana lampa aparatu lub systemowy sterownik lamp
błyskowych nazywają się „Lampą główną”. Można ustawić tylko jedną
lampę główną.
Lampa umieszczona poza aparatem jest nazywana „Lampą zdalną”.
Można ustawić wiele lamp, które będą kontrolowane w 3 różnych
grupach (A, B i C).
Dostępne są 4 kanały do transmisji sygnału pomiędzy lampą główną
a lampą zdalną.

i dalej

Błysk zdalny
Ilość jednocześnie ustawionych lamp zdalnych jest nieograniczona. Zaleca
się jednak ustawić w jednej grupie maksymalnie 3 lampy, ponieważ większa
ich liczba może powodować interferencje pomiędzy lampami, w zależności
od warunków fotografowania.
Aby ustawić lampę zdalną należy użyć podstawki. Lampa na podstawce może
stać samodzielnie na płaskiej powierzchni lub być umieszczona na statywie
za pomocą gwintu znajdującego się na spodzie podstawki.
Kiedy ustawiamy lampę jako lampę zdalną, niektóre lampy automatycznie
kasują ustawienie auto-off (automatycznego wyłączania). Lampa Di866 nie
posiada tej funkcji. Zalecane jest skasowanie ustawień automatycznego
wyłączania lub nastawienie zegara na 60 minut w ustawieniach osobistych –
patrz str. 30.
Dokładne informacje na temat tej funkcji należy sprawdzić w instrukcji
użytkowania, ponieważ pomiędzy różnymi modelami lamp mogą
występować różnice.
W trybie zdalnym lampa Di866 automatycznie ustawiona jest na zoom
manualny a pozycja reflektora na 24mm, aby pokryć szerszy kąt błysku.
Możliwe jest ustawienie pożądanego kąta stożka błysku manualnie klawiszem
wyboru .
Przy rozmieszczaniu zdalnej lampy należy wziąć pod uwagę następujące
wskazówki:
1. Lampa zdalna nie powinna wyzwalać błysku bezpośrednio w obiektyw
aparatu.
2. Czujnik lampy bezprzewodowej w lampie zdalnej nie może być niczym
zasłonięty.
3. Lampa zdalna zwykle nie jest umieszczana za lampą główną.
4. W synchronizacji światła dziennego, czujnik lampy zdalnej może być
poddany nadmiernemu oświetleniu słonecznemu, co może negatywnie
wpłynąć na jego działanie. W takim wypadku należy rzucić cień na czujnik.

Ustawianie Lampy Zdalnej
Na lampie zdalnej należy ustawić kanał, grupę oraz pozycję zoomu reflektora
lampy.
Na lampie zdalnej dostępny jest tryb TTL i manualny, jednakże ustawiony
może on być jedynie przez lampę główną.
Spośród 6 ikon na wyświetlaczu wybrać Wireless
i zatwierdzić wybór przyciskiem Set. Wybrać Remote
i Set. Światło wspomagające automatykę AF zaczyna
migać co 2 sekundy, pokazując, że lampa Di866 jest
w trybie lampy zdalnej.
Wybrać pozycję kanał (channel) i ustawić kanał.
Dostępne są kanały 1-4.
Wybrać pozycję grupa (group) i ustawić grupę.
Dostępne są 3 grupy A-C.
Wybrać pozycję zoom i ustawić położenie zoomu.
Kiedy lampa Di866 pracuje w trybie zdalnym, zoom
ustawia się automatycznie na położenie 24 mm.
Położenie to może zostać zmienione manualnie na
dowolne inne dostępne położenie.
Nacisnąć przycisk zasilania, aby zablokować wartość.
(Nacisnąć go ponownie, aby zwolnić blokadę).
Lub nacisnąć przycisk Set– ekran pokaże 6 ikon a następnie po 8
sekundach powróci do widoku wielofunkcyjnego. Funkcja i wartość
pozostają zapisane.
Przy ustawianiu większej ilości lamp należy powtórzyć powyższą procedurę.
Wybrana grupa może być dowolna (A, B lub C), ale ustawiony kanał musi
być taki sam.
Tryb i siła błysku lampy nie mogą być ustawione na lampie zdalnej,
a jedynie na lampie głównej.

tak to wygląda

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 04 Wrz, 2009   

luke130 napisał/a:
W trybie zdalnym lampa Di866 automatycznie ustawiona jest na zoom
manualny a pozycja reflektora na 24mm, aby pokryć szerszy kąt błysku.
Możliwe jest ustawienie pożądanego kąta stożka błysku manualnie klawiszem
wyboru .

To zmiana w stosunku do 622 – on w trybie bezprzewodowym zawsze ma 24 mm czy coś koło tego.

Co do działania w TTL to tutaj widzę klucz:

luke130 napisał/a:
Na lampie zdalnej dostępny jest tryb TTL i manualny, jednakże ustawiony może on być jedynie przez lampę główną.

oraz:

luke130 napisał/a:
Tryb i siła błysku lampy nie mogą być ustawione na lampie zdalnej, a jedynie na lampie głównej.

Czyli jest możliwe to co piszesz, ale ustawia się to na lampie głównej, czyli w Twoim przypadku być może w aparacie? Bo sterownikiem u Ciebie jest lampa wbudowana w D90?

Odpowiedz do tematu