Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Wto 22 Wrz, 2009
makrofotografia
Autor Wiadomość
Voldo 
Początkujący

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009   makrofotografia

witam mam pytanie w sumie kilka pytań

nie stać mnie puki co na wydanie ponad 2k na obiektyw stałoogniskowy wiec będę próbował kombinować nieco tańszymi kosztami:

najpierw obiektyw tanim kosztem
tamron

i mały gadżet

Raynox

wyjdzie powiedzmy około 1000zl

czy lepiej poczekac i dozbierac na cos innego czy jakies inne propozycje

aa i aparacik jak posiadam to nikon d5000

z gory dzieki za opd

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 13 Wrz, 2009   

Tamron 90mm f2.8 macro jest zdecydowanie lepszym wyborem
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/84149

Żyleta jeśli chodzi o ostrość. Świetny obiektyw.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Nie 13 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Voldo 
Początkujący

noo tylko 1700zl :D 700zl nie chodzi piechota

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Poczekaj i dozbieraj. Będziesz zadowolony.

No chyba że na szybko chcesz kupić raynoxa i używac z tym co masz.

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Voldo napisał/a:
700zl nie chodzi piechota
taka ostrość i światło piechotą też nie chodzi ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Święta prawda :)

oracle 
Maniak

Najtaniej wyjdzie cie sigma 70-300 APO DG MACRO. Ale tak jak powyżej, to zupełnie inna klasa.

muzyk 

Pomyśl o Tokinie 100. Świetny obiektyw. Nie pobija Tamrona w ostrości, ale to są tak małe róznice, że nie zauważysz.
Za to budowa jest lepsza i to, że od 2.8 masz ładne zdjęcia - tzn. ciekawe, bo w ogóle przy 2.8 mała GO.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk, makro przy 2.8?

litlfisch 
Optyczny
litlfisch

Voldo, nigdy nie byłem za półśrodkami, tanie rzeczy nie są dla ludzi z małą kasą nie tylko w foto

poczekaj i dozbieraj, jak chcesz wcześniej rozpocząć zabawę z macro to kup Raynoxa i ćwicz na tym szkle które masz

Voldo 
Początkujący

najchętniej bym wziął sigmę 150mm ale to dopiero w przyszłym roku a do tego czasu szkoliłbym się na czymś innym.

wiec chciałbym trochę zaoszczędzić puki co ;]

aktualnie mam kita 15-55 z raynoxem coś z tego będzie?

a tak możne bym sigmę albo tamrona 70-300 używkę tanio kupił.
Ostatnio zmieniony przez Voldo Nie 13 Wrz, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Voldo, to kupuj raynoxa - zmierzysz się z problemami przy fotografii makro. Jak się przekonasz kupisz coś specjalizowanego.

muzyk 

hijax_pl napisał/a:
muzyk, makro przy 2.8?

hmm, no może nie, ale ... jeśli się chce mieć tylko małe cuś zmakrowane, to czemu nie? Nie zawsze musi być 11 czy nawet 22. :neutral:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk, No ale wtedy masz GO grubości żyletki.... To dobre do reprodukcji płaskich obiektów... Absolutnie płaskich.

f/2.8 się przydaje do portretów.

muzyk 

hijax_pl napisał/a:
muzyk, No ale wtedy masz GO grubości żyletki.... To dobre do reprodukcji płaskich obiektów... Absolutnie płaskich.

f/2.8 się przydaje do portretów.

No jo. Ja tak nie siedzę aż ostro w temacie i każde miłe zdanie wspomagające cieszy.
Ja jestem za Tokiną. Długo się zastanawiałem. Najpierw kupiłem 4x powiększenie do kita.
Lipa - tzn. ćwierćśrodek.
Idę raz sobie, patrzę photodose ... wchodzę, o jest Tokina.
Nie od razu kupiłem, ale za kilka dni 379 euro jedyne i jest.

Kurde, naprawdę zarąbista budowa. Zastanawiałem się nad Tamronem 90, ale jednak... budowa i ta 2.8 przeważyły. No i nie ukrywam, że test z optycznych i photozone...

AF ... mówią, że kupując Tokinę 100 kupuje się prosiaka, bo AF tak chodzi jak prosiak kwiczy (czasem... i to JAK - :shock: hehe :mrgreen:
Coś w tym jest, ale ... przy pomiarze SKUPIONYM, nie przy 1:1, AF daje sobie radę.
Przy bliskim 1:1 tylko MF zostaje - to oczywiste.
Wziąć do ręki, porównać, porobić kilka zdjęć i kupić.
POLECAM TEN OBIEKTYW!!!

Odpowiedz do tematu