Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam, rozpocznę taki oto pytaniem:
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
Interesuje mnie zwłaszcza czy potrafi to któryś z trójki:
C 500D
N D90
N D5000
D90 potrafi, ale dla pewności sprawdzę w domu jeszcze raz (nie pamiętam czy robiłem to po HDMI czy Video) i odpiszę
[ Dodano: Wto 05 Sty, 2010 19:14 ]
Tak - działa. Po podłączeniu HDMI po prostu wyłącza się ekran lcd i obraz jest przerzucany na TV. Menu, podgląd zdjęć oraz tryb LV. Wszystko działa (sprawdziłem na 1080i)
7D działa bez problemu, inne modele zapewne mają identycznie.
tozik [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Sty, 2010
jaad75 napisał/a:
To raczej nie jest rzadko spotykane w aparatach posiadających HDMI..
No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada. Nie żebym tam miał do nich jakieś zaufanie - ale ogarnęły mnie wątpliwości, bo stwierdziłem, że w sumie, po analizie testów i specyfikacji wymienionej trójki - sam nie umiem jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie.
Więc zacząłem pytać.
Czy którakolwiek lustrzanka oferuje tryb podglądu Live View w połączeniu z transmisją HDMI - czyli krótko mówiąc umożliwia podgląd na żywo na ekranie / monitorze HD?
Interesuje mnie zwłaszcza czy potrafi to któryś z trójki:
C 500D
N D90
N D5000
Jak wymienione przez Ciebie to nie wiem, ale Canon 5DMkII działa.
MM twierdzi, że 7D działa, z tego co kojarzę z forum to 50D też, choć sam nigdy nie podłączałem, więc sądzę, że w 500D niczego nie zmienili w tym zakresie.
No ale wg arcykompetentnej obsługi działu foto znanego sklepu dla idiotów, żaden z wymienionych tej funkcji nie posiada.
chyba zacznę bronić te wszystkie sklepy...
akurat Twoje wymagania i pewnie pytanie do sprzedawcy było tak specyficzne, że nawet ja (które jakieś pojęcia o lustrach posiada) - nie byłbym w stanie Ci odpowiedzieć, a jak sam zauważyłeś, nie każdy nawet na forum jest Ci w stanie odpowiedzieć, więc już sprzedawców nie obrażaj, bo akurat znajomość takich bajerów, chyba nawet ciężko będzie w instrukcji znaleźć, a co dopiero przy dużym asortymencie sklepowym, pamiętać i sprawdzać takie rzeczy przed wystawienie aparatów do sprzedaży
edmun, no sorry, ale jak dla mnie to jest wiedza, którą powinien posiadać każdy sprzedawca sprzętu foto... A jeśli nie jest pewien, to czyta instrukcję lub po prostu podłącza sprzęt i sprawdza.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Sty, 2010
Nie no Jaad przy dużym asortymencie gdyby sprzedawca miał o każdym aparacie wiedzieć takie głupoty to by się wcześniej czy później pogubił, co który aparat może.
Prawda jest wg. mnie po srodku.
Uwazam, ze sprzedawca nie jest alfa ani tym bardziej omega i nie musi wiedziec wszystkiego. Tym bardziej w duzym sklepie, ktory ma zroznicowany asortyment.
Ale jesli czegos nie wie, to lepiej tak wlasnie powiedziec zamiast wprowadzac w blad.
Dlatego ja stosuję prostą zasadę - lepiej powiedzieć nie wiem, sprawdzę, zobaczymy
niż kłamać na podstawie własnej niewiedzy....
Tak jak MC zaznaczył, nie każdy musi wiedzieć wszystko, a tak jak mówiłem, takie pytanie jest na tyle specyficzne, że pamiętanie o czymś takim (albo sprawdzenie takiej funkcji przed wystawieniem sprzętu do sprzedaży) jest dla mnie zupełnym nieporozumieniem.
Pytanie podobne ?
Czy aparat XXX na półce to w menu ma ustawianie jasności wyświetlacza na drugiej czy czwartej zakładce?
No i weź spamiętaj takie rzeczy.
Tak samo jest z tym HDMI i LiveView - nie jest to moim zdaniem opcja, która wpływa na wybór aparatu w 99% przypadków, więc takich rzeczy po prostu przed sprzedażą się nie sprawdza, bo jest to wiedza, która jest zupełnie nieprzydatna z punktu widzenia i sprzedającego i kupującego. Gdybyśmy zestawili najważniejsze opcje aparatu i jego właściwości, to chyba lepiej pamiętać że model XXX od YYY różni się szybkością AF, ilością zdjęć w serii itp. niż fakt, że model ZZZ od XYZ różni się tym, że w modelu ZZZ mamy podgląd przez HDMI i LiveView
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10