Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Wto 10 Lis, 2009
Sigma 17-70
Autor Wiadomość
ryto 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   Sigma 17-70

Witam,
przewertowałem forum i google i nie mogę znaleźć odpowiedzi na pytanie: z HSM czy bez? Chodzi o to, że posiadam Nikona D50 tak więc nie potrzebuję wbudowanego silnika w obiektyw...

I teraz czy warto dopłacać ok. 500zł (nowy HSM to 1200zł, używany bez HSM, ale na gwarancji to 750zł) do HSM czy lepiej zaoszczędzić? Bo jeżeli to hsm ma być tylko ciche to raczej nie warte świeczki. Ale jezeli dużo lepiej ostrzy i szybciej to być może gra jest warta świeczki...

Ten obiektyw będzie na razie moim podstawowym spacerzoomem i w zasadzie jedynym obiektywem. Być może dokupię sobie jasną stałkę, ale to odległa przyszłość...

Zastanawiałem się też nad Tamronem 17-50/f2.8 bo cena bardzo podobna, ale wydaje się, że na spacerzoom i na razie jedyny obiektyw jakim będę dysponował tamron ma za mały zakres ogniskowych. Poza tym sigma oferuje jeszcze macro (do amatorskich rozwiązan pewnie wystarczy).

Robię głównie krajobrazy, architekturę + oczywiście spacery z moja panią ;-)
Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Reklama

Sejthan 
Bywalec
Mhroczny

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   

Ja na Twoim miejscu wziąłbym mimo wszystko Tamrona. Mam nadal Sigmę 18-50/2.8, która była spory okres czasu moim jedynym szkłem i prawdę mówiąc brak tych 20 mm spokojnie nadrobisz nogami, a stałego światła już nie.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 10 Lis, 2009   

a ja wzialbym sigme bez hsm

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

Na uniwersalny zoom Sigma moim zdaniem jest lepsza. Jeśli chodzi o 70 mm to można na tej ogniskowej robić całkiem przyjemne head-shoty a f/4.5. Oczywiście tamronowe 50 mm na f/2,8 też ma swoje zalety, ale funkcji makro już w Tamronie nie ma, podobnie jak solidnej budowy.
Wątków Tamron 17-50 kontra Sigma 17-70 jest sporo, to sobie możesz poczytać, natomiast co do kwestii czy wersja z HSM czy nie to nie pomogę, bo mam Canona i tu nie ma wersji z HSM. Nie ma na tym forum zbyt wiele opinii o wersji HSM, powinna ostrzyć nieco lepiej, ale czy optycznie czymś się różni?

Odpowiedz do tematu