Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 Canon 500D czy Nikon D5000
Od pewnego czasu rozglądam się za lustrzankami, zamierzam jakąś kupić. Wpadły mi w oko dwa modele, odwieczny dylemat Canon 500D czy Nikon D5000. Wiem jest wiele takich wątków w których się pisze i porównuje te 2 lustra, ale ja che się was poradzić który dla MNIE będzie lepszym rozwiązaniem.
Moja sytuacja jest pół/pół. Chcę zaznaczyć, że jest to moja pierwsza lustrzanka.
Z jednej strony mój tata ma Nikona, z lampą i kitowym obiektywem, mówił mi, że w przyszłości planuje zakup obiektywu, w tym przypadku wybrał bym nikona, ale ten obiektyw może być również Sigmy albo można dokupić przejściówkę, i będzie pasować do obu body. Ale w końcu nie tylko na obiektywach i lampach się kończy... Mój tata myślę, że też mógłby sobie zmienić system na canonowski. (ma nikon D50)
Czytałem, że nikon minimalnie lepiej wypada jeżeli chodzi o szumy, lecz jest to podobno niewielka różnica. No i bajer - odchylany ekranik...
Z drugiej strony, wszyscy oprócz mojego taty mają Canony... ale od tych wszystkich ciężko mi będzie pożyczyć szkiełko, góra od 2 osób...(może może)
Jestem sentymentalnie związany z canonem, od zawsze mam tą firmę! bardziej mi się podoba wyglądowo od nikona i troszkę lepiej siedzi w łapie, ale to drobne szczegóły. Cenię sobię praktyczność i przepraszam, że lubie pomysł kręcenie filmików w lustrzance. W nikonie są słabsze (bledsze) kolory za to w kanonie słychać pracę obiektywu na nagraniu podczas ostrzenia. Słyszałem że JPG z canona są milsze dla oka, ale nikon wypada lepiej w ciemnościach... Już sam nie wiem
Lubię podróżować, raczej nie robię zdjęć w pomieszczeniach, wole na zewnątrz - architektura, artystyczne fotki, zabawa ze światłem, makro itp... Lubię też poszaleć w nocy
Jakaś dziwna mania ciągnie mnie do Canona, ale wolę się zapytać specjalistów- Was, przed zakupem ;p
Co do systemu, planuje sobie kupić jakiś zwykły obiektyw i może jakiś tele, ale to później.
Nie wiem co jeszcze mogę wam powiedzieć, co pomoże wam mi coś poradzić ... Pytajcie! Albo doradzajcie!
Acha i dźwięk podnoszenia i opadania lustra bardziej podoba mi się w Canonie! -.-
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Wto 08 Gru, 2009, w całości zmieniany 2 razy
Z drugiej strony, wszyscy oprócz mojego taty mają Canony...
Rzuć monetą albo weź pod uwagę czym fotografują inni aby od nich nie odstawać , albo nie oglądaj się na innych i kup to, do czego sam się bardziej przekonujesz. Możesz też zapuścić głosowanie.
Każdy ma inne preferencje przecież. Nikt za Ciebie nie dokona wyboru na żadnym forum.
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 Re: Canon 500D czy Nikon D5000
Giergow, na razie to co napisałeś to takie pitu-pitu o Twoich wyobrażeniach i sprzęcie ojca i znajomych, dopełnione jakimiś historyjkami o kolorkach i "wypadaniu w ciemnościach"...
Weź no się za siebie, zapoznaj się z kilkoma różnymi testami wybranych modeli, obejrzyj wykonane nimi zdjęcia (najlepiej w tandemie z wybranymi przez Ciebie obiektywami), wreszcie dokonaj organoleptycznego porównania. Równolegle zastanów się na jakim poziomie jest Twoja fotograficzna wiedza, a zapewne po dotarciu do pewnych spraw i przemyśleniu sam będzie wiedział co sądzić o szumach, kolorach, o możliwościach i trudnościach w rejestracji video lustrzanką, o tym co potrzebne jest do makro a co do fotografowania w nocy.
Na obecnym etapie możesz równie dobrze rzucić monetą i w ten sposób dokonać wyboru...
Życzę powodzenia
Giergow, koledzy mają rację. Przy takim podejściu to jest jeden pies co kupisz. Zastanów się nad obiektywami, które chcesz kupić. A jeśli chcesz mieć – jak to określiłeś - jeden normalny obiektyw to kup jakiegoś Nikona z 18-105 VR, a w razie czegoś będziesz mógł jakiś obiektyw podebrać od taty.
Giergow, taniej kupisz Pentaxa k-x - puszkę o możliwościach 500D i D5000. To tak żeby Ci jeszcze trochę namieszać.
Pewnie namieszałeś W ostatnim nr Digital Foto Video jest kilka ciepłych słów o K-x , min. o matrycy (i małych szumach), wykonaniu, pracy AF... Pomacać nie zaszkodzi... Sam chciałbym potestować tą puszkę, tak z czystej ciekawości
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12