Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Częściową odpowiedź na moje pytanie znalazłem w podsumowaniu testu NEX5N w portalu dp. Pod hasłem "Good for" umieszczono tam taką opinię: "Photographers upgrading from compact cameras, looking for the benefits of a large APS-C sensor with out the size of a traditional DSLR".
Natomiast jako "Not so good for": "People looking for a pocketable DSLR replacement". Czyli na dp patrzą w sposób zbliżony do mojego, hę?!
Soniak10, jeśli do bezlusterkowca z definicji podepniesz coś naleśnikowatego - to tak. Tylko ile takich naleśników da się zrobić przy tak małej odległości bagnetu od matrycy? W każdym innym przypadku te kompaktowe bezlusterkowce to potworki ergonomiczne. I nie ma znaczenie czy to NX, NEX, Q czy 1...
Wysłany: Pon 07 Lis, 2011 Re: Bezlusterkowiec czy zaawansowany kompakt?
Soniak10 napisał/a:
Przyglądam się, analizuję, i ciągle nie mogę rozstrzygnąć dylematów: 1) JAKI JEST TARGET RYNKOWY BEZLUSTERKOWCÓW, czyli tzw docelowy segment klientów dla tej kategorii sprzętu, i 2) CZY BEZLUSTERKOWCE SĄ KONKURENCJĄ RACZEJ DLA LUSTRZANEK, CZY DLA ZAAWANSOWANYCH KOMPAKTÓW?
Z większości dotychczasowych wypowiedzi ich użytkowników, jakie przeczytałem w necie,
Zbyt ogólnie postawione pytania.
Bezlusterkowce to nie są apraty które możesz wrzucić do jednego worka.
Są to aparaty które wyposaża się w różnej wielkości matryce w odóżnieniu od lustzranek gdzie spotyklaiśmy jak dotąd 3-4 wielkości.
Ja posiadam NX10 Samsunga i uważam to za kompromis. Jakośc obrazu Pentax K-7 cena 3x niższa wielkośc też masa też. Brak lustra i wizjera optycznego ale AF sprawny na 90% a nie 50-60 a to już spora różnica. Koszty optyki śmiesznie niskie w porównaniu do Pentaxa. Dla kogo? Jestem wymagającym przyzwoitej jakości amatroem któy nie zamierza wydawać na aparat dużych pieniedzy i bezlusterkowiec jest dla mnie.
No tak ale gdybym chciałl zakupić na przykłada Panasonica GH2 któor ybardzo mi się podba to już niestety argument kosztów odpada bo ten jesyt droższy od wielu lustrzanek.
Do tego m4/3 ma nmniejsze matryce.,.
Nikon nowośc dla rynku tu nie wiem dla kogo jest ten aparat zestaw z kitem za 4 tys?
To ja już wolę GH2 w zestawie z 14-140 OIS.
Pentaz Q - no tu już mamy matryczkę paznokieć ale optyka jest wymienna niestey ciemna jak noc i też drogo też nie wiem dla kogo.
Dla mnie aparat nawet amatorski musi byc wyposażony w miarę przyzwoity wizjer, stopkę dla flasha i wbudowaną lampę błyskową i matrycę o wielkości umożliwiahjącej stosowanie optyki która nadaje się do komntroli GO. Pomiom olbrzymiej oferty na rynku apartów belusterkowych dla mnie nie ma wiele. Jedyne co mógłbym rozważyć t Pnasonic G2/G3/Gh1/GH2 i Samsung NX10/11 (NX5 jak dla mnie ma za słaby EVF) i ewentualnie Sony NEX-7.
Te aparaty stawiam jako alternatywę dla lustrzanek z adekwatnymi matrycami.
Pentaxy Q są alternatywą dla kompaktów, Nikon 1 coś pomiędzy nimi być może jako potencjalny fotograf przyrody zwierzątek skusiłbym się na aparat z taką małą matrycą np model V1 zwłaszcza przy możłiwości stosowania lustrzankowej optyki choć nie za taką cenę.
Z tego widać ze EVILe są dla wszystkich każdy coś dla siebie znajdzie.
A co do kompaktów z przyspawanym obiektywem to zawsze wyrażam opinię, że to pomyłka konstrukcyjna.
Zawsze lepiej mieć możliwość wymiany obiektywu niż nie mieć. Po pierwsze daje to nam inne możłiwości kreacji zdjęcia po drugie w przypadku awarii pudełka obiektyw zostaje.
Po trzecie jak się maryca upaskudzi to łatwiej się do niej dostać i wyczyścić bez wysyłania do serwisu. A już całkowitą pomyłką jest kupowanie drogiego aparatu bez możliwości wymiany szkła jak np X100. Za takie pieniądze można kupić Sony NEX-7, który go deklasuje parametrami i jeszce na dobrą stałkę zostanie.
Kilka wrażeń po zmianie lustrzanki Pentaxa na NX10:
Na plus:
1. Wreszcie nie robię testów BF/FF - aparat zawsze trafia gdzie chcę.
Lepiej sprawuje się w ciemnych pomiesczeniach - lustrzanka sie poddawała - spawała wbudowanym flashem bez efektu.
2. Wszędzie łatwo zabrać aparat torba nie jest konieczna.
3. mniejsze gabaryty korpusu nie są o dziwo kłopotliwe dobrze się trzyma i operuje
4. Lepsza jakość zdjęć ale to oczywistwe bo poprzednik to Pentax istDS niemniej w porównaniu do K10/K20d czy K-7 na pewno nie gorsza.
5. Filmuje w HD i to przyzwoicie
6. LV szybkie pełny podgląd PRZED pstrykiem co ułatwia zycie zwłaszcza w trybie M
7. Bardzo tanie stałki naleśniki. Obecnie 30 mm/F2 za 555 PLN w sklepie do ;lustzranki FA31/1,6 spooooro więcej i to już jest argument jak dla mnie aby o lustzrance nie myśleć
8. Jeśłi o trybi manualnym mowa to przez adaptery można stosować optyke wielu systemów nie tylko własną.
9. Oferta firmy Samyang na bagnet NX - mamy obecnie 8,14 i 85 mm.
Na minus:
1. Trudniejsza praca w zdjęciach akcji
2. Widoczność w wizjerze gorsza niż w optycznym - czekamy na rozwój technologi EVF
3. Żywotność akumulatora znacznie mniejsza (400-500 zdjęć) z racji ciągłej pracy LV.
4. Kiepski dostęp do akcesoriów w sklepach.
5. Obiektywy naleśsniki przychodzą bez osłon przeciwsłonecznych za to na jakichś durnych podstawkach - do stania na półce?
6. Przestałem lubić manualne ostrzenie i obiektywy serii A od Pentaxa leżą na półce niemniej w moim aparacie w tej kwestii jest tylko zoom x2 co nie zawsze wystarcza - tu Sony ma lepiej - chyba lepiej niż w lustzrance nawet.
7. Obecnie mała gama szkieł systemowych - ale uznałem że nie kupię wszystkiego naraz i krok po kroczku skompletuję wymagany zestaw.
Ten problem nie dotyczy amatorów m4/3.
Więcej nie pamiętam jak sobie przypomnę to dopiszę.
TS [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Lis, 2011
Soniak10 napisał/a:
Częściową odpowiedź na moje pytanie znalazłem w podsumowaniu testu NEX5N w portalu dp.
Jak pisze Chris62, są bezlusterkowce i bezlusterkowce. Ergonomia to sprawa indywidualna, w moim wypadku jest ona nieakceptowalna w przypadku wszystkich - poza NEX-7 - modeli Sony oraz niższych PENów i Panasów. Są za małe i zbyt niewygodne do kontroli. Miniaturyzacja - tak, ale nie za wszelką cenę. Jeśli będą trochę mniejsze od lustrzanek, to już jest zysk, bo mniejsza może być też optyka.
Pod względem zastosowań patrzę na nie trochę jak na dalmierzowce (niepraktyczne w przypadku długich tele, ogniskowe 24-100 mm ekw.). Chętnie powitałbym też podobne gabarytowo korpusy, z wizjerem w lewym górnym rogu i wygodnym ręcznym ostrzeniem (ale bez rezygnacji z AF).
No cóż...
Nie przekonała mnie Leica M9, Fufu X100, ani EVIL'e.
Korpus aparatu fotograficznego, którym robię zdjecia czasem przez wiele godzin, powinien mi dobrze leżeć w dłoni. Do tego z 80-90% zdjęć wykonuję w pionie.
Optymalne gabaryty, to jakieś 1.5kg (czyli np D3+85/1.4, najlepiej MF)
No cóż...
Nie przekonała mnie Leica M9, Fufu X100, ani EVIL'e.
Korpus aparatu fotograficznego, którym robię zdjecia czasem przez wiele godzin, powinien mi dobrze leżeć w dłoni. Do tego z 80-90% zdjęć wykonuję w pionie.
Optymalne gabaryty, to jakieś 1.5kg (czyli np D3+85/1.4, najlepiej MF)
Sztuka kompromisu i indywidualnych upodobań. Mi z kolei nie odpowiada ciężar Nikona D90 po wielu godzinach to mam obolałą rękę lub kark.
Samsung NX10 mi podchodzi bo to taka jest taka mini lustrzanka OK nie leży tak dobrze jak N-D90 ale jest sporo lżejszy no i w pionie też nie ma problemu:)
Inne bezlusterkowce też mi nie leżą właśnie z powodów ergonomicznych.
Ok nie bawiłem się dłużej z serią G Panasa ale podejrzewam, że też by mi się podobało.
Chris62, jak kark boli to sie przewiesza aparat przez ramie a nie nosi na szyi. nie wiem ile ty razy w tygodniu wypuszczasz sie z aparatem na "wiele godzin". ja sobie wczoraj zrobilam 10km spacerek niedzielny z d90 i podpietym szklem wazacym prawie 1.5kg i nic mnie nie bolalo a kondycje to ja mam slabiutka
Dużo mówimy o tym co jest, o tym do jakiego segmentu uzytkowników są kierowane bezlusterkowce. W jakimś momencie, w niedalekiej przyszłosci, z aparatów znikną po prostu lustra i juz. Nietrudno sobie wyobrazić Nikona D3x bez lustra.
Chris62, jak kark boli to sie przewiesza aparat przez ramie a nie nosi na szyi. nie wiem ile ty razy w tygodniu wypuszczasz sie z aparatem na "wiele godzin". ja sobie wczoraj zrobilam 10km spacerek niedzielny z d90 i podpietym szklem wazacym prawie 1.5kg i nic mnie nie bolalo a kondycje to ja mam slabiutka
Tak ale ja na spacerku jeszcze muszę utrzymać amstaffa na smyczy zwłaszcza jak jakaś "ładna panna" jesgt w pobliżu
Takie dłuższe spacerki robię w weekendy i idęe w góry bo też miszkam w takiej okolicy że nic tylko łazić.
Aparat przewieszony przez ramię niewygodnie się bierze do ręki a taki NX +30 mm wisi sobie w lini prostej biorę do łapki i pstryk jak trzeba przy czym w ogóle nie czuję, że niosę cokolwiek. Do D90 nawet nie ma takiego obiektywu (naleśnika) pomimo olbrzymiej oferty obiektywów Nikona więc i ze stałką też jest niemały raczej.
Używam tej cegły czasem w pracy robię jakieś głupie zdjęcia VIPów
"do kroniki" jak robią konferencję potem na produkcji i na koniec grupowe itp. Po godzinie łażenia z aparatem w prawej ręce mam dość i kondycja nie ma tu nic do rzeczy - fakt, że szkło i flash dodają nieco wagi ale jednak ciężkie to bydlę i tyle.
A takie wakacje? - cały dzień w upale 36C ,po greckich górach lub w miastach. OK nikomu nie zabraniam każdy ma własne preferencje ja tam jednak w takich warunkach wolę NXa
To jakim cudem na zdjęciu w awatarze trzymasz w ręku tę nieszczęsną Practikę?
Kiedyś to się musieli męczyć z tymi korpusami, nie?
Toś się dopatrzył, złośliwcze
Praktica była złem koniecznym, nie było kasy na Eos'a 5
Poza tym, to zupełnie inna fotografia. ISO max 400, żadnego zooma, żadnego zaawansowanego pomiaru światła, AF.
Nawet w najśmielszych snach mi się nie śniło, że będę robił zdjęcia w takich warunkach, jak teraz.
A jak wziąłem hi-endowy sprzęt do łapy w zeszłą niedzielę, to jeszcze mi wzrosły oczekiwania. (przetasowały mi się pomysły na następne szkła, okazało się, że lampa w TTL'u to jest to!)
Okazuje się niestety, że D700+70-200VRII jest niewygodny, bo ma za płytki grip.
Trzeba kupić D3...
Zastosowanie dla bezlusterkowca, to chyba powrót do amatorskiej fotografii sprzed kilkudziesięciu lat: nieduży aparat, prosta obsługa, raczej nieduże krótkoogniskowe (jak na razie) szkła. Mnie to trochę przypomina fotografię z Leicą czy małymi, manualnymi SLR.
A bezlusterkowca Fuji kupię dla samego "miecia" (zapowiada się pięknie), ew. dam dziewczynie, niech się bawi, bo i małpką i komórką nawet nieźle jej wychodzi...
O ile rzecz jasna, będzie wykonany jak X100
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,47 sekundy. Zapytań do SQL: 16