Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 08 Lip, 2012
FOTOGRAFIE HDR Styczeń-Czerwiec 2012
Autor Wiadomość
Aetius 
Nowy

Wysłany: Wto 07 Lut, 2012   

też miałem takie skojarzenia jak mi te chmury takie wyszły po przeróbce ;)

Reklama

fatman 
Optyczny

Z całej serii podoba mi się tylko 33.
Tu i technika i obróbka jest na miejscu.

wild whisper 
Bywalec

fatman napisał/a:
Z całej serii podoba mi się tylko 33.
Tu i technika i obróbka jest na miejscu.

33 technicznie niestety też leży. Zbyt forsowany materiał, wyszedł szum, artefakty, posypał się kontrast, legło światło ... wrrr. Najpierw jeden plik, nawet suwaczkami, ale ostrożnie. Przeciąganie suwaków o kilka stopni tak by dało szybki efekt to nie najlepsze wyjście.

I powtórzę, nie każda scena wymaga techniki HDR. Stosujmy tę tylko wtedy kiedy aparat nie radzi sobie z rozpiętością tonalną rejestrowanej sceny. W każdym innym wypadku to troszkę mija się z celem. Dobra fota musi być dobra od podstaw, hdr może nam tylko pomóc w czytelniejszej prezentacji. Nie powinien być tematem samym w sobie.

Foty przekontrastowane, przekolorowane a tematycznie nie wiadomo o co chodzi. Nie tędy droga :/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 08 Lut, 2012   

wild whisper napisał/a:
W każdym innym wypadku to troszkę mija się z celem.
No chyba, że - jak sam pisałeś kiedyś - chcesz coś zyskać na kontraście lokalnym ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 09 Lut, 2012   

34-ty, radosny, nieprostowany pstryk.

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 11 Lut, 2012   

Dyskusja o technikaliach HDR i powodach jej używania została wydzielona do działu Warsztat foto, literatura, teoria, art do wątku HDR - dyskusja o technice i jej zastosowaniach.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 12 Lut, 2012   

Brawo komor !

szymon.k 
Uczestnik

Wysłany: Pią 17 Lut, 2012   

35. Witam i pozdrawiam wszystkich. To mój pierwszy panoramo-hdr. Proszę o oceny i rady co ew poprawić.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

szymon.k, dla mnie całkiem ok, ale czy tu hdr był potrzebny?

szymon.k 
Uczestnik

Wydaje mi się, że tak bo w oryginale fotki były bardzo mało kontrastowe i dopiero po nałożeniu trzech ujęć i pobawieniu się suwakami udałe się je wyciągnąć.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

szymon.k napisał/a:
Wydaje mi się, że tak bo w oryginale fotki były bardzo mało kontrastowe
Technika HDR nie służy do wyciągania kontrastów z mdłego zdjęcia, ale by zachować kontrast bardzo kontrastowej sceny ;)

szymon.k, a możesz wkleić jako przykład obrazek sprzed "uhadeerowania"?

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

szymon.k, jak wyżej. Nie chcę bez sensu krytykować tylko może dokładasz sobie roboty :)

A HDR przydaje się właśnie przy dużych kontrastach, przy małych jest zbędny.

szymon.k 
Uczestnik

hijax_pl teraz mogę wstawić tylko jedną z trzech fotek które składają się na całe ujęcie, myślę że to ci pozwoli ocenić moje intencje dla których zdecydowałem się zrobić pseudo "hdr-a" gdyż po złożeniu tych trzech cząstkowych fotek w panoramę, wykonałem hdr z trzykrotnego nałożenia tego ujęcia z korekcją ekspozycji już w programie, a potem bawiłem się suwakami i wyszło moim zdaniem całkiem znośnie. Piszę że to pseudo hdr bo zdaję sobie sprawę z uproszczonej formy wykonania jak również z braku doświadczenia w tej dziedzinie. Poniżej oryginalna fotka /jedna z trzech, ale to myślę że ci wystarczy/

36.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

To tak na szybko... Obróbka JPGa prymitywna (gięcie krzywych i takie tam) + filtr ND na chmury. Zajęło to z 20s...

Pokazuję to tylko w celu zobrazowania ile da się zrobić bez stosowania "hadeera"

szymon.k 
Uczestnik

Hijax_pl jak to mówią nieraz nie trzeba odkrywać ameryki żeby coś zrobić, jednak ludzka natura jest taka że zawsze sobie komplikujemy nasze działania. Ja się męczyłem, męczyłem i w końcu wymęczyłem a trwało to pewnie ze 2h.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi