|
forum.optyczne.pl
|
 |
Inne akcesoria fotograficzne - Laptop do obróbki zdjęć
Aquos - Pon 18 Lut, 2013 Temat postu: Laptop do obróbki zdjęć Witam!
Zacznę od zapewnienia, że zdaję sobie sprawę, że do edycji zdjęć lepszy byłby komputer stacjonarny, niż laptop, ale (jak to zwykle w życiu bywa) muszę pogodzić kilka rzeczy, bo komputer musi sprostać kilku zadaniom, a zdjęcia to tylko jedno z nich. A teraz do sedna.
Chcę kupić laptopa, który będzie nadawać się do edycji zdjęć. Zaznaczam, że chodzi jedynie o zastosowania hobbystycznie, a nie profesjonalne. Z tego co udało mi się już wyczytać (m.in. na forach komputerowych) wygląda na to, że nie pociąga to za sobą szczególnie wygórowanych wymagań sprzętowych (procesor, karta graficzna, RAM) z jednym wyjątkiem - ekranem.
Wiem już, że powinna być to matryca IPS z możliwie najlepszym odwzorowaniem kolorów (przynajmniej sRGB), ale niestety nie są to parametry, które łatwo ustalić w odniesieniu do poszczególnych modeli. Może więc jesteście w stanie polecić mi jakieś sprawdzone laptopy, które dobrze nadają się dla osób zajmujących się fotografią?
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi i z góry za nie dziękuję!
komor - Wto 19 Lut, 2013
Przeniosłem do działu, w którym są już podobne tematy.
Aquos, nie podałeś budżetu jaki jesteś w stanie wydać na taki sprzęt. W dziale, do którego przeniosłem pytanie, są już wątki do poczytania:
Jaki laptop do obróbki zdjęć w cenie do ok. 3000 zł?
Laptop w cenie do 4tys zł
komputer do zdjęć
Laptop z dobrą matrycą
Aquos - Wto 19 Lut, 2013
Budżet, jaki mogę przeznaczyć na laptopa? Hmmm... Najchętniej coś w okolicach 3 tys. zł, ale już wiem, że to będzie trudne (o ile w ogóle realne), więc liczę się z wydatkiem około 4 tys. zł, ale... No właśnie, ale - jeśli powyżej tej kwoty będzie coś bardzo atrakcyjnego, wyraźnie lepszego, to jestem skłonny dojść nawet do 5 tys. Wolę nieco wyższą ratę, niż późniejsze utyskiwanie na samego siebie, że niepotrzebnie oszczędzałem, bo laptop nie sprawdza się tak, jak powinien. Chodzi jednak o to, że różnica w cenie musi dawać realną różnice w użytkowaniu, a nie tylko jakieś magiczne cyferki w testach.
Dodam, bo zapewne zaraz się to pojawi, że nie chciałbym Maca (z kilku powodów, nad którymi nie będę się rozwodzić, bo nie temu służy ten wątek).
Dzięki za linki, komor, zaraz sobie poczytam, choć jak zauważyłem niektóre wątki są już wiekowe...
pan.tadeusz - Sro 20 Lut, 2013
rozważ opcję lap + monitor zewnętrzny
Aquos - Czw 21 Lut, 2013
Laptop + dodatkowy monitor to nie jest zła droga, bo z pewnością ułatwi znalezienie kompromisu. Tym bardziej, że w moich poszukiwaniach na forach i serwisach komputerowych zawsze w końcu dochodzę do mobilnych stacji roboczych, takich jak Dell Precision czy Lenovo ThinkPad W, a ich ceny są poza moim zasięgiem.
Jestem więc otwarty nie tylko na sugestie laptopów z dobrymi matrycami, ale i dobrych monitorów (ale w rozsądnych cenach).
FotoAkcesoria - Pią 22 Lut, 2013
Mac nie będzie konieczny,moja propozycja dla Ciebie to model Lenovo Y580,pod względem wydajności bardzo dobrze się prezentuje,a mocna i wydajna grafika podoła obróbką zdjęć.
Aquos - Sob 23 Lut, 2013
Y580 ma rzeczywiście sporo mocy, ale ta chyba nie jest priorytetem przy obróbce zdjęć - to nie jest bardzo wymagające zadanie. Ważniejsza jest jakość matrycy i odwzorowanie kolorów, a ten model Lenovo (choć wypada całkiem przyzwoicie na tle większości laptopów) niestety nie zapewnia pokrycia przestrzeni sRGB.
pan.tadeusz - Nie 24 Lut, 2013
przy rosnących rozmiarach surowicy z matrycy moc obliczeniowa raczej nie do pogardzenia.
mało lapów w rozsądnych cenach pokryje nawet sRGB dlatego celuj w monitor.
rafisko - Nie 24 Lut, 2013
FotoAkcesoria napisał/a: | mocna i wydajna grafika podoła obróbką zdjęć |
Ani PS ani LR nie korzystają z karty graficznej przy obróbce.
Lepiej mieć 16GB ramu i to pomaga.
komor - Nie 24 Lut, 2013
No, PS akurat coś tam korzysta. http://helpx.adobe.com/ph...s6-gpu-faq.html
Niestety nie stać mnie na CS6 i nie znam jego możliwości-a moja CS3 nie korzysta z grafiki.
pan.tadeusz - Nie 24 Lut, 2013
CaptureOne też chyba korzysta trochę z grafy - ma takie ustawienie w preferencjach.
hijax_pl - Nie 24 Lut, 2013
rafisko napisał/a: | Niestety nie stać mnie na CS6 i nie znam jego możliwości-a moja CS3 nie korzysta z grafiki. | CS4 już wspierał...
hijax_pl napisał/a: | rafisko napisał/a: | Niestety nie stać mnie na CS6 i nie znam jego możliwości-a moja CS3 nie korzysta z grafiki. | CS4 już wspierał... |
No to jestem zacofany
komor - Nie 24 Lut, 2013
rafisko, nie bój nic, ja przesiadłem się na CS6 z… CS1.
komor napisał/a: | rafisko, nie bój nic, ja przesiadłem się na CS6 z… CS1. |
Na chwilę obecną bliższy jest mi LR niż PS.
Aquos - Pon 25 Lut, 2013
Jak zobaczyłem ilość odpowiedzi to gęba mi się ucieszyła, by byłem przekonany, że znajdę wiele sprzętowych rekomendacji... Kwestie użycia karty graficznej przez programy w sumie też są istotne i ta wiedza będzie pomocna, ale (jeśli pozwolicie) chciałbym jednak skierować dyskusję na główny tor.
Wstępnie wyszukałem 3 laptopy, nad którymi mocno się zastanawiam:
- Asus N76VZ - http://www.notebookcheck....VZ.76827.0.html
- HP Envy dv7-7260sw - http://www.notebookcheck....sw.84658.0.html
- Dell Inspirion 17R SE 7720 - http://www.notebookcheck....20.79724.0.html
HP ma najlepszą matrycę, ale słyszałem o tej marce sporo niepochlebnych opinii i sam też mam kiepskie doświadczenia. Skłaniam się do Asusa, bo odwzorowaniem barw bliżej mu do ideału niż Dellowi.
Różnice między wszystkim trzema są jednak nieduże i nie jestem pewien co jest najtrafniejszym wyborem. Co o tym myślicie? A może macie jakieś własne, jeszcze inne propozycje?
rafisko - Pon 25 Lut, 2013
Wziąłbym HP z tego powodu, że żona używa ponad 7 lat i nadal jest to sprawny sprzęt. Mało awaryjny i wydajny, a prawie codziennie go nosi ze sobą.
pan.tadeusz - Sro 27 Lut, 2013
ale ten HPek cierpi na throttling
Aquos - Pią 01 Mar, 2013
Dowiedziałem się, że z różnych względów (m.in. z uwagi na mocne przegrzewanie) HP Envy dv7 jednak nie jest dobrym wyborem.
Niestety wszystkie 3 wymienione przeze mnie laptopy mają pewne wady, dlatego bardzo chętnie poznałbym jakąś alternatywę. Jak dotąd szukam jej bezskutecznie
matys - Nie 03 Mar, 2013
Posiadam tego Della 17R SE 7720 z FHD i jestem zadowolony, fotki robię typowo amatorsko, dla siebie. Kolory matrycy lekko uciekają w stronę niebieskiego(to stwierdzam tak "na oko", nie mam pro sprzętu żeby to sprawdzić) z reszta na grafice w notebookcheck.pl tez to lekko widać. Wykonanie jest ok, aluminium robi swoje. O grzaniu sie itp. nie ma mowy, bateria długo trzyma mimo tego ze to 17.
Też myślałem miedzy asusem i dellem, padło na Della z tego w względu, że w tej samej cenie(prawie) co asus udalo mi sie dorwać Della z 128ssd i grafika jest na ddr5 nie na ddr3.
|
|