forum.optyczne.pl

Pomagamy w wyborze lustrzanki cyfrowej - Nikon D90 czy Canon 50D

paki - Pon 14 Wrz, 2009
Temat postu: Nikon D90 czy Canon 50D
Na początku chciałbym sie przywitac bo to mój pierwszy post:).
Od jakiegoś czasu śledze forum i czym więcej czytam tym mam więcej pytań.
Obecnie bawiłem sie typowo amatorsko canonem 350d z kitem + 70-300.
Teraz z uwagi na fakt ze pozbyłem sie całego sprzętu to szukam czegoś innego.
Mam do wyboru (odziwo w tej samej cenie):

Nikon D90 + 18-105
Canon 50d + 28-135

Nie wiem co mam wybrac. Albo brać coś z tych konfiguracji w/w albo sprzedać szkło i wymienić na coś innego. Najchetniej chcialbym miec dobre body + jakies dobre szklo i to na poczatek jedno zeby nie czarowac za duzo tzn jak mialem tego kita 18-55 to bardzo brakowało mi mozliwosci jezeli chodzi o zooma, wiec szukam czegos najlepiej od 17,18 do 100....
Przeglądając forum to opinie o 17-85 są rożne, a znowu 28-135 nie ma szerokiego kąta.
Idąc dalej to opinie o 18-200 sa dobre ale przy nikonie a nie canonie wiec dlatego prosze o pomoc w rozwianiu moich watpliwosci.

Co do samego body to jeżeli chodzi o wage to mogł by być nikon d5000 albo canon 500d ale jak patrze na wykonanie i sposób trzymania to zostaje nikon d90 albo canon 50d bo reszta to inna półka cenowa a patrząc na moje umiejętności to tego nie wykorzystam:).

Z góry dziękuję za pomoc przy wyborze sprzętu.

hijax_pl - Pon 14 Wrz, 2009

Po pierwsze nikt za Ciebie decyzji nie podejmie. To będzie Twoja decyzja, my co najwyżej możemy Ci wskazać to i owo.

I tak - jako człowiek posiadający nikony i trochę o nich wiedzy odpowiem tak:

D90 - bo matryca jak z D300/D3, bo to lustrzanka która w 200% spełni oczekiwania zaawansowanego użytkownika. Co prawda D5000 ma tą samą matrycę i może ciut nowszy soft, ale nie ma wiertarki - więc tylko szkła z silnikiem zastosujesz.

Szkło? 18-200 bardzo dobre, uniwersalne szkło, jeśli tak daleko nie potrzebujesz, to tańszy 18-70 lub kitowy 18-105 będzie też wystarczający. Z innych - szukaj czegoś o stałym świetle, np tamron 17-55 f/2.8

paki - Pon 14 Wrz, 2009

No to źle sie wyraziłem. Chodzi mi o wasze spostrzeżenia a nie o wytypowanie "masz wziąść to czy to" bo jestem świadomy że decyzji za mnie nikt nie podejmie. A w jakiej kolejnosc mozna ustawic te szkla co wymieniles jezeli chodzi o jakosc, bo jak patrze a testy to kazde maja cos w minusach. W sumie gdyby bylok ok to napewno najbardziej uniwersalnym jest 18-200
alsimair - Pon 14 Wrz, 2009

Jeżeli chcesz mieć szeroki zakres ogniskowych i przyjemny w trzymaniu aparat - pomyśl o jakimś zaawansowanym hyper-zoomie.

To się określ jaka fotografia cię najbardziej interesuje...
paki - Pon 14 Wrz, 2009

Na tą chwile to aparat wykorzystuje tylko jak narzędzie uwieczniające wszelakie wypady tzn: wakacje, urodzinki. itp. Najwięcej wyjazdy plenerowe.

No to N18-200 :)
paki - Pon 14 Wrz, 2009

alsimair napisał/a:
Jeżeli chcesz mieć szeroki zakres ogniskowych i przyjemny w trzymaniu aparat - pomyśl o jakimś zaawansowanym hyper-zoomie.

Tą kwestie juz przechodziłem i juz decyzja podjęta była przy wyborze canona 350d. Wiec zostaje przy lustrzance. Przy lustrzance mam mozliwosc rozwoju i zmian decyzji w zależności od potrzeb.

Zacznij zatem od N18-200. Nawet jak podejmiesz decyzje kiedyś o rozszerzaniu bazy szkiełek - będziesz miał bardzo wygodny spacerzoom. A z czasem możesz stałka N35/1.8...
paki - Pon 14 Wrz, 2009

A jak ma sie do tego ten canon 50d?
zug - Pon 14 Wrz, 2009

paki, wybrałeś te dwa modele na papierze czy byłeś w sklepie i "macałeś" ?
paki - Pon 14 Wrz, 2009

zug napisał/a:
paki, wybrałeś te dwa modele na papierze czy byłeś w sklepie i "macałeś" ?

Trzymałem w rekach nikona i canona ale opinia wyrabia sie dopiero po jakimś czasie współpracy. Przymierzając sie do nikona d5000 i canona 500d odrazu lepiej leżał mi d90 i 50d dlatego pomiędzy tymi wybieram. Gdyby nie jakosc i trzymanie to byłby ktorys ze słabszych chociażby ze względu na wagę ale wszystkiego nie da się połączyć.

zug - Pon 14 Wrz, 2009

widzisz z tych dwóch ja bym wybrał C ze względu na jego wielkość,dobrze mi leżał mam spore łapy :wink:
zwróciłem uwagę na to że trzymając N nadgarstkiem naciskałem przycisk wielofunkcyjny.
Na razie jedno szkło ale jak wiadomo na tym się nie skończy :wink:
zoom, stałka,macro popatrz na podstawowe szkiełka i zobacz porównaj ceny, czy będziesz kupował raczej firmowe szkła czy np Sigma Tamron różna bywa współpraca tych szkieł z tymi puszkami.

Sejthan - Pon 14 Wrz, 2009

Jak dla mnie D90 + 18-105. Ostro, tanio i 105 na spacery powinno wystarczyć. Z resztą moim zdaniem to najlepszy zestaw body +kit obecnie na rynku.
Sunders - Wto 15 Wrz, 2009

paki napisał/a:
szukam czegos najlepiej od 17,18 do 100....

Jesli tak, to wybór wydaje mi sie oczywisty i tylko zacytuję:
Sejthan napisał/a:
D90 + 18-105. Ostro, tanio i 105 na spacery powinno wystarczyć

:smile:

Lolipop - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Canon 50D vs Nikon D90
Witam. Znudziło mnie już fotografowanie zwykłym kompaktem. Chcę poważnie zająć się fotografią. Który z tych dwóch modeli mi polecacie :?: Jak na razie będę fotografowała architekturę, krajobraz. Później przejdę do makro i ptaków :P
Sunders - Pią 27 Lis, 2009

Oba są dobre. Ważniejsze od aparatów będą obiektywy :smile: Ze względu na ich wybór wolałbym canona.

A Ty jaki masz model i jaki obiektyw/y :?: :D

50D+17-55/2,8+70-200/2,8 :smile:

Ja tak się rozejrzałem i pomyślałem o: Canon 18-55mm i Canon 70-300mm

Jeśli 70-300IS USM, to moze być. Jeśli 18-55IS to też może być-chociaż chyba wolałbym nieco droższy 17-85IS USM.

A TC może być do tego 70-300mm :?:

TC canona nie współpracują z tym obiektywem. Moim zdaniem podpinanie jakiegokolwiek TC do tego obiektywu nie ma sensu-jeśli nawet będzie możliwe, to "będzie bardzo ciemno" i nie będzie działał AF. Nie słyszałem zeby ktoś próbował takich połączeń.

Czyli jak nie do 70-300, to pewnie do 70-200, 100-300 i 100-400 :D

Lolipop, "do ptaków" z podanych przez Ciebie najlepszy jest 100-400L.

A TC da się podpiąć. Jaki jest maksymalny, który można podpiąć i będą dobre zdjęcia :?: :P

Do 100-400L da się podpiąć TC, ale AF nie będzie działał i degradacja jakości obrazu będzie duża=to nie ma sensu.
Co rozumiesz przez "będą dobre zdjęcia" :?:

krewzszafy - Pią 27 Lis, 2009

Lolipop ja bym polecał zdobyć więcej wiedzy zanim zdecydujesz sie na kupno. Niedawno byłem świadkiem zakupów pewnej pani w MM.
-"a co to jest ta matryca i do czego służy?"
-"a nie da sie bardziej przybliżyć?"
-"a do czego sa te filtry?"

pani z panem kupowała jakieś nowsze sony, pan wziął puszkę i natychmiast wypadła mu z ręki :???: to była masakra po prostu. Skutkiem zakupów było wspomniane sony z kitem i sigma 70-300, obowiązkowo filtry na obiektywy bo sie pobrudzą szkła itd... obsługa wciskała klientom takie bajery że zaprzestałem macania olka e3 i sobie poszedłem bo mi uszy więdły. taka historyjka :mrgreen:

a wracając do tematu
Lolipop napisał/a:

do 50d :?: chyba oczekujesz niemożliwego: wypasiona pucha i słabe szkła

hijax_pl - Pią 27 Lis, 2009
Temat postu: Re: Canon 50D vs Nikon D90
Lolipop napisał/a:
Witam. Znudziło mnie już fotografowanie zwykłym kompaktem. Chcę poważnie zająć się fotografią. Który z tych dwóch modeli mi polecacie :?: Jak na razie będę fotografowała architekturę, krajobraz. Później przejdę do makro i ptaków :P

Masz jakiś limit budżetowy?

Tak sobie ten wątek przeczytałem i dochodzę do wniosku że D90+18-105VR będzie najlepszym starterem. Dlaczego? z uagi na dobry kitowy obiektywik.
A co dalej - to się zastanów po półrocznym/rocznym użytkowaniu. Zadaj sobie wtedy pytanie co potrzebujesz: coś krótszego, coś dłuższego, zoom a może kilka stałek?

Tranquilizer - Pią 27 Lis, 2009

Po prawdzie to obydwa modele są dobre, kwestia tylko co do nich podepniesz i ile kasy chcesz nosić potem w plecaku/torbie.

Lolipop napisał/a:

Ponoć na szkłach się nie oszczędza i dlatego zamiast tego Canona 18-55 radził bym poszukać Tamrona 17-55 f/2.8.

Co do tele to się nie wypowiem bo to jest zakres poza moimi potrzebami, choć jakbym miał się decydować to bym brał 70-200 f/4.

lukk - Pon 01 Lut, 2010
Temat postu: 50d vs d90
Witam
Od kilku lat bawię się w fotografowanie moim Fuji S5600 i myslę że nadszedł czas na przeskok na troche lepszy sprzęt. Przymierzam się do zakupu lustrzanki i utknąłem pomiędzy canon 50d a nikonem d90. Wiem że dużo tematów było już poruszanych na ten temat, że to różna półka itp itd, ale chce wybrać "lepszy" sprzęt w tym przedziale cenowym (2400-3000 za body, droższy nie musi oznaczać lepszy). Czytając najróżniejsze fora na temat fotografii, większość osób poleca canona. Przeglądając testy sprzętu na różnych polskich stronach (także tutaj), canon dostaje wyższe oceny i wypada lepiej od nikona. Czyli...mój problem chyba się rozwiązał.
Ale przeglądając zagraniczne portale z testami sprzętu takimi jak:
http://www.dpreview.com/r...nD90/page36.asp
http://www.dpreview.com/r...S50D/page31.asp
http://www.digitalcamerai...cs--Ratings.htm
http://www.digitalcamerai...cs--Ratings.htm
lepiej wychodzi Nikon.
W takim razie...komu zaufać??? Kto jest bardziej obiektywny??? Czy te portale maja jakiś "autorytet" w dziedzinie fotografii???
No i czy przypadkiem Polska nie jest za bardzo pro canonowska???

hijax_pl - Pon 01 Lut, 2010

lukk, 50d czy d90 jeden pies.. Jak wybierzesz szkła, którymi chcesz fotografować - wybór puszki będzie prymitywnie prosty ;)
lotofag - Pon 01 Lut, 2010
Temat postu: Re: 50d vs d90
lukk napisał/a:
W
No i czy przypadkiem Polska nie jest za bardzo pro canonowska???

Czyżby spisek Grupy Trzymającej Władzę? :mrgreen:
Weź sobie do serca to co napisał hijax...

komor - Pon 01 Lut, 2010

lukk, przede wszystkim lepszy ale w czym. Bo aspektów lepszości w puszce jest więcej niż jeden: ergonomia, obrazowanie, wizjer, megapiksele, szybkostrzelność, celność AF i możliwość jego pracy w słabych warunkach oświetleniowych, …
A teraz idę szukać tematu do którego trzeba dokleić niniejszy nowy, bo bynajmniej nie jest to pierwszy temat o tytule „50d vs d90”.

Baku - Wto 02 Lut, 2010

Cytat:
Jak wybierzesz szkła, którymi chcesz fotografować - wybór puszki będzie prymitywnie prosty

Właśnie. Tego rodzaju pytania (o system, nie o korpus) powinno się raczej zadawać w dziale 'pomagamy w wyborze obiektywu'.
lukk. Najpierw określ swój nieprzekraczalny budżet, zobacz co oferują poszczególne systemy, dobierz szkła ...i zobacz na ile musisz się zapożyczyć, żeby kupić korpus.
To oczywiście żart, ale pokazuje pewien mechanizm świadomego wyboru sprzętu do fotografowania.

tph - Czw 08 Kwi, 2010
Temat postu: 50D czy D90 ?
Witam,

Mam dylemat. Chce zakupić sobie lustrzanke do ktorej dam rade dobrac w miare porządnego kito-spacerzooma ale przede wszystkim na razie 50tke 1.8, a w niedalekiej przyszłości 85tke 1.8 (portrety portrety, strasznie mi podchodzi ta ogniskowa na cropie). Potem mam w planach rozbudowac sie o lampki, może pięćdziesiątkę jaśniejszą.

W każdym razie chciałem postawić na nowe body, a ze wzgledu na brak opcji 85mm w rozsądnych cenach (jak dla mnie przynajmniej) padło na Nikona albo Canona. Miałem dziś oba aparaty w rękach i ergonomicznie oba wydają się być świetne, choć muszę przyznać, że strasznie lubie rozwiązanie tego kółka którym nawiguje się po menu w Canonach (miałem 30D i lubiłem). Także tu mikro plusik dla Canona. Z kolei rozne inne ...... (jak np. karta SD - mam do niej czytnij w MacBooku) też po trochu przemawiają na korzyść Nikona.

Ale rzecz ważniejsza - szklarnia. Po przeczytaniu testów to ogólnie stwierdzam, że obie 50tki (1.8 i 1.4) jak i również 85/1.8 w obydwu systemach spisują się naprawdę świetnie (mam na mysli stosunek jakosci zdjec do ich ceny). Problem pojawia sie przy spacerzoomie (z ktorego bede korzystal tez dosc czesto). Przymierzalbym sie do 17-85 u Canona, ktory z kolei nie zachwyca mnie zbytnio przy szerszych kątach (a te bardziej mnie będą interesowały), poza tym wydaje się być nie taki zły. Ale u Nikona jest 18-105, który nie tylko ma odrobinę lepsze światło, ale przede wszystkim jakościowo spisuje się lepiej przy podobnej cenie.

Wiem, że Canon ma dużo większy wybór tele szkiełek (mysle tu o wszystkich kombinacjach 70-200), ale z doświadczenia wiem, że nadmiar szkieł wcale mi nie służy (zwlaszcza na portfel), wiec prawdopobonie predzej pojde w zabawe lampami (tu z kolei przewaga Nikona - zdalne wyzwalanie w aparacie, nie?)

No i tu pytanie do innych forumowiczów- czy ktoś miał podobny dylemat? Czy możecie coś poradzić? Czy jest coś na co nie zwracam uwagi, a powinienem ? Z przyjemnoscia poslucham porad. Dajcie znac,

edmun - Czw 08 Kwi, 2010

gdyby nie przeszkadzałoby mi podświetlenie górnego wyświetlacza w Nikonie, to brałbym Nikona :)
seba65310 - Czw 08 Kwi, 2010

TEST porównawczy Nikon D90 vs canon 50D

Z tego ,że D90 + 18-105mm ,jest tańszy od 50D , to można byłoby kupić d90 I ZA ZAOSZCZĘDZONE PIENIĄDZE KUPIŁBYM od razu Nikorr-A 50mm f1,4 . Resztę najlepiej wywnioskuj z testu (wady i zalety)

tph - Pią 09 Kwi, 2010

seba65310 napisał/a:
TEST porównawczy Nikon D90 vs canon 50D

Z tego ,że D90 + 18-105mm ,jest tańszy od 50D , to można byłoby kupić d90 I ZA ZAOSZCZĘDZONE PIENIĄDZE KUPIŁBYM od razu Nikorr-A 50mm f1,4 . Resztę najlepiej wywnioskuj z testu (wady i zalety)

Dzięki za link, naprawdę pomocny. Tzn troszkę namieszał w głowie, ale chyba rzeczywiście różnica w cenie odgrywa tu dosyć dużą rolę. Za różnicę w cenie chyba bardziej wolałbym kupić 85tke 1.8..

edmun napisał/a:
gdyby nie przeszkadzałoby mi podświetlenie górnego wyświetlacza w Nikonie, to brałbym Nikona :)

A co konkretnie jest z nim nie tak ?

Poza tym czy np. jakieś uwagi odnośnie szkarni macie może ? Czy w Canonie jest kombinacja, która stosunkiem cena/jakość zbliży się do D90 + 18-105 + 85/1.8 ?

B o g d a n - Pią 09 Kwi, 2010

tph napisał/a:
Mam dylemat....
Czy możecie coś poradzić? Czy jest coś na co nie zwracam uwagi, a powinienem ?

Hmm, ... i co Ci tu napisać?
Pewnie z 30D został Ci EF 50/1.8 ale to żaden argument. Ale jeżeli piszesz o magicznym kółku w 50D to ... jest argument i wbrew pozorom nie taki błachy.
Myslę też, że 30D troche Cie znudził i stąd poszukiwanie czegoś "nowego". Jak znam życie, zatoczysz koło i ... kupisz Canona. :smile:

Wiele rzeczy za tym przemawia, choćby twoje miłe doświadczenie z 30D, czy te kolory zdjęć, nad czym się nawet nie zastanawiasz, że mogą być lekko inne w Nikonie, itp. Najmniej brałbym pod uwagę wbudowany czytnik kart SD w notebooku, ale rodzaj plików w archiwum (RAW) już tak, szczególnie gdy używałeś np. DPP.

Jeżeli szukasz czegoś znacznie nowszego, czegoś, co cię zaskoczy w nowym aparacie, da więcej radości, to może zastanów się nad Canonem 7D?
O 50D złego słowa nie napiszę ale w 7D można odkryć trochę pomocnych nowinek. Choćby nowy system AF, pomiaru światła, czy sterowanie lampami, o którym myslisz.

Według mnie wybór Nikona D90 nie będzie dla Ciebie zrobieniem kroku do przodu. To jednak, pod pewnymi względami trochę niżej niż C50D.
To tyle na początek. :wink:

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2010 00:49 ]
tph napisał/a:
Czy w Canonie jest kombinacja, która stosunkiem cena/jakość zbliży się do D90 + 18-105 + 85/1.8 ?
Jest taki zestaw, którego sam używałem:
1. Canon EOS 50D
2. Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
3. Canon EF 85 mm f/1.8 USM

W punkcie drugim, jeżeli chciałbyś mieć trochę lepiej i niestety też drożej, to ja rozważałbym, w zależności od potrzeb, np.
2a. Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
2b. Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
Wszystkie w/w szkła mają napęd USM, a to robi różnicę i daje zdecydowanie krok do przodu. :smile:

sigmiarz - Pią 09 Kwi, 2010

a ja uwazam ze to kolko to porażka...
stalem przed podobnym dylematem, wybrałem d90

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2010 05:17 ]
jesli blyskasz bardzo duze znaczenie moga miec mozliwosci sterowania tymze blyskiem w nikonie,
w canonie to kolejne zakupy

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2010 05:25 ]
co do porownania z linku seby to testujacy wyraznie lubi canona..

Usjwo - Pią 09 Kwi, 2010

sigmiarz napisał/a:
a ja uwazam ze to kolko to porażka...
stalem przed podobnym dylematem, wybrałem d90

...i kolko zdecydowalo o wyborze systemu... :zalamany: :wink: :mrgreen:
No i po co te kilkudziesieciostronicowe dyskusje.

sigmiarz napisał/a:
co do porownania z linku seby to testujacy wyraznie lubi canona..

Taka natura czlowieka, kazdy lubi to co lepsze :mrgreen: :mrgreen:

jaad75 - Pią 09 Kwi, 2010

Usjwo napisał/a:
Taka natura czlowieka, kazdy lubi to co lepsze :mrgreen: :mrgreen:
Aaa, to już wiem, dlaczego lubię Pentaksa... :razz:
kozidron - Pią 09 Kwi, 2010

tph, zastanów się lepiej jakie potrzebujesz ogniskowe/szkła, zrób sobie listę, zobacz gdzie będzie taniej, no i lepiej (oba systemy mają sporo zalet).

edmun napisał/a:

jak widać można kierować się dziwnymi przesłankami przy wyborze sprzętu, no 1 raz spotkałem się z taką opinią

arietiss - Pią 09 Kwi, 2010

Myślę, ze możesz z powodzeniem rzucić monetą - zaoszczędzi Ci to sporo stresu. Oba body bardzo dobre, oba systemy bardzo dobre. W kazdym są pewne plusy i pewne minusy. Czasem trzeba po prostu zamknać oczy i zdecydować, a potem to już popychasz to co wykombinowałeś... :wink:
Baku - Pią 09 Kwi, 2010

Canonowskie kółeczko jest bardzo wygodne. Dla mnie był to jeden z dość mocnych punktów by inwestować w 40D.
Niestety to może być za mało na argumenty w których Nikon czuje się szczególnie mocno:

Cytat:
Problem pojawia sie przy spacerzoomie (z ktorego bede korzystal tez dosc czesto)

Cytat:
pojde w zabawe lampami (tu z kolei przewaga Nikona - zdalne wyzwalanie w aparacie, nie?)

Niestety Nikon wychodzi tu znacznie taniej (bo do Canona to faktycznie 17-55IS, albo 15-85IS, no i to dedykowany sterownik bezprzewodowy do lamp). A piszę niestety, bo choć uważam za wybór D90 za najbardziej trafiony w tym przypadku, to sam bym wybrał jednak 50D. Gdyby budżet nie był mocnym ograniczeniem kupiłbym Canona i się nie zastanawiał.

MC - Pią 09 Kwi, 2010

Jeśli chodzi o kółeczko, to jednak wolałem rozwiązanie z A700 czy D300 :oops:
Ale i do tego da się przyzwyczaić.

W sumie wybór tutaj bym uzależniał od szkieł. Mocnym atutem Nikona w tym przypadku jest 18-105 oraz 35/1.8.

tph - Pią 09 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:
Jeżeli szukasz czegoś znacznie nowszego, czegoś, co cię zaskoczy w nowym aparacie, da więcej radości, to może zastanów się nad Canonem 7D?
O 50D złego słowa nie napiszę ale w 7D można odkryć trochę pomocnych nowinek. Choćby nowy system AF, pomiaru światła, czy sterowanie lampami, o którym myslisz.

No 7D brzmi świetnie, ale cena to już są dla mnie zbyt wysokie progi. Mimo wszystko fotografie bede traktował amatorsko.

B o g d a n napisał/a:
Według mnie wybór Nikona D90 nie będzie dla Ciebie zrobieniem kroku do przodu. To jednak, pod pewnymi względami trochę niżej niż C50D.

Sprawa polega na tym, że nie potrzebuję robić wyraźnych kroków do przodu. A mam wrażenie że transfer z 30D na D90 to mimo wszystko jakiś progres.

B o g d a n napisał/a:
Jest taki zestaw, którego sam używałem:
1. Canon EOS 50D
2. Canon EF-S 17-85 mm f/4-5.6 IS USM
3. Canon EF 85 mm f/1.8 USM

W punkcie drugim, jeżeli chciałbyś mieć trochę lepiej i niestety też drożej, to ja rozważałbym, w zależności od potrzeb, np.
2a. Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM
2b. Canon EF-S 15-85 mm f/3.5-5.6 IS USM
Wszystkie w/w szkła mają napęd USM, a to robi różnicę i daje zdecydowanie krok do przodu. :smile:

Zgadza się, ale z testów i opinii wyczytałem, że jednak 17-85 w Canonie to nie jest aż tak dobry kit, że tu mimo wszystko przebija go 18 - 105 nikona. O 85/1.8 Canona wiem, znam, pamiętam, że to było świetne szkiełko. Co do dwóch pozostałych zaproponowanych obiektywów, oba niestety porażają mnie ceną. Kit ma tu być tak naprawdę uzupełnieniem dla 85tki, ale bardzo solidnym uzupełnieniem.

kozidron napisał/a:
tph, zastanów się lepiej jakie potrzebujesz ogniskowe/szkła, zrób sobie listę, zobacz gdzie będzie taniej, no i lepiej (oba systemy mają sporo zalet).

Kombinacja D90-18-105 + 85 jest ewidentnie tańsza niż 50D + 17-85mm + 85. Po tych obiektywach tak naprawdę będę chciał pójść w kierunku lamp (1-2óch). Składałem sobie kiedyś oświetlenie ze starych lamp wyzwalanych phottixem, ale wiem, że tym razem chciałbym już pójść w coś o dużo większej regulacji, zdecydowanie pewniejszego. I tu przede wszystkich wyzwalanie CLSem jest na plus dla Nikona. Do Canona mam jednak sentyment, wiem, że samo body ma pewna przewage nad D90. Tylko nie jestem pewien czy byłby sens iść w Canona tylko przez body, a potem używać przez to słabszego allround-zooma.

Baku napisał/a:
Gdyby budżet nie był mocnym ograniczeniem kupiłbym Canona i się nie zastanawiał.

No tylko, że budżet będzie mnie tu mimo wszystko ograniczał, zarówno teraz jak i w przyszłości.

Baku - Pią 09 Kwi, 2010

Więc pozostaje D90 na placu boju. Jest CLS, niezły spacerzoom i stałki nie odbiegające optycznie od oferty Canona. Tak myślałem, że właśnie na D90 padnie...
RB - Pią 09 Kwi, 2010

tph napisał/a:
[Do Canona mam jednak sentyment, wiem, że samo body ma pewna przewage nad D90. Tylko nie jestem pewien czy byłby sens iść w Canona tylko przez body, a potem używać przez to słabszego allround-zooma.

No tylko, że budżet będzie mnie tu mimo wszystko ograniczał, zarówno teraz jak i w przyszłości.

Zakup Canona trzeba by konstruować (moim zdaniem) na jeszcze wyższy budżet: 50d+15-85+85/1.8
Zakres, trwałośc canonowego zuma itede na plus wzg. plastikowego 18-105 Nikona. Optycznie oba bdb. Korpus - co kto lubi.
Cena - cóż... jest różnica. Czy się opłaca? Nie wiem.
IMO mimo wszystko C 15-85 ma większe szanse posłuzyć dlugie lata niz 'lepszy kit' Nikona.

Baku - Pią 09 Kwi, 2010

Tylko to sterowanie lampami... Albo sterownik bezprzewodowy (dodatkowy koszt), albo mniej wygodne rozwiązania...
hijax_pl - Pią 09 Kwi, 2010

tph napisał/a:
Czy jest coś na co nie zwracam uwagi, a powinienem ?

50D został wprowadzony aby... dogonić D300. Więc porównując specyfikacje bardziej powinno się patrzeć w tą stronę. Stąd też oczywiście specyfikacyjne różnice między 50D a D90 na korzyść Canona.
Jednak różnice praktyczne między 50D i D90 są tak minimalne, że porównywanie ich nie ma za bardzo sensu. Lepszym rozwiązaniem jest:
arietiss napisał/a:
rzucić monetą - zaoszczędzi Ci to sporo stresu

Z moich doświadczeń/spostrzeżeń:
D90 lepiej wyznacza poprawną ekspozycję
50D lepiej pracuje ze starymi, manualnymi szkłami
D90 lepiej radzi sobie z ogólnie pojętym błyskiem (szczególnie z SB900)
D90 ładniej szumi
D90 jako tako ale... nagrywa filmy HD

tph, w takim przypadku weź D90, jak masz brać jako krótki zoom wice króla aberracji to lepiej plastikowego 18-105VR

edit
hijax_pl napisał/a:
Z moich doświadczeń/spostrzeżeń:
D90 lepiej wyznacza poprawną ekspozycję
50D lepiej pracuje ze starymi, manualnymi szkłami
D90 lepiej radzi sobie z ogólnie pojętym błyskiem (szczególnie z SB900)
D90 ładniej szumi
D90 jako tako ale... nagrywa filmy HD

przecież:
1. to zależy od warunków oświetleniowych, rodzaju pomiaru i jeszcze a paru innych czynników
2. przecież to zależy od szkła, przejściówki itd.
3. "Ogólnie pojęty błysk" to takie pojęcie jak "dobro międzynarodowe"
4. ładniej szumi - jak dla kogo.......
5 . No dobra nagrywa -niech Ci będzie :razz:

ale argumenty..... :twisted: :razz:

Baku - Pią 09 Kwi, 2010

kozidron, to są argumenty mające na celu szybkie zakończenie tego wątku. Teraz to rozgrzebałeś i na nowo mieszasz w głowie biednego tph. Ale przynależność do tak zacnego klubu jest na pewno wielce motywująca :lol: :wink:

kozidron, dla jednego jest ważne wysokie iso, dla drugiego gigantyczna rozdzielczość, dla innych może to co napisałem ;)

Ad1) nie do końca - w tych samych warunkach Nikon ma tendencje do lekkiego niedoświetlenia, ale to powoduje że trudniej o przepały. Z drugiej strony ciut lepszy DR Nikona nie powoduje dużych strat w cieniach.
Ad2) D90 nie mierzy światła z obiektywami bez CPU, aby uzyskać nieskończoność w m42 potrzebne są adaptery z soczewą, ze względu na sposób sterowania przesłoną - nie da się elektyfikować mieszka. A Canon? Przyklejasz dandeliona i już.
Ad3) Po prostu to działa. Już nawet nie mówię o sterowaniu w CLS...

komor - Pią 09 Kwi, 2010

hijax_pl napisał/a:
50D został wprowadzony aby... dogonić D300.

Moim zdaniem 50D nie dogania D300 bo jest na półeczce niżej niż D300, i pół półeczki wyżej niż D90. Jeśli ktoś się chce bawić lampkami to niech weźmie pod uwagę, że 2-cyfrowe Canony mają nieco lepszy czas synchronizacji z lampami niż 2-cyfrowe Nikony (1/250 a nie 1/200) i natywne ISO 100, co ułatwia amatorską zabawę w błyskanie, bo łatwiej zabić światło zastane w studio zaaranżowanym naprędce w mieszkaniu.
Przewagą Nikona jest możliwość wyzwolenia lamp systemowych przy pomocy wbudowanej, czego 50D nie potrafi. W 50D można wymienić matówkę na taką, która wspomaga ręczne ustawianie ostrości oraz jej ocenę przy korzystaniu z AF, co przy portrecie i niewielkim wizjerze ma znaczenie. Nie wiem czy w D90 jest możliwość wymiany matówki, poza Katz-Eye które kosztuje spore pieniądze. Matówka Ef-S firmowana przez Canona kosztuje nieco ponad 100 zł.

hijax_pl, Ad 3. ja się "czepiam" :wink: pojęcia a nie istoty sprawy
Ad2. pewnie że soczewka powoduje degradację ale w zestawie kolegi z tego co zrozumiałem nie miały znajdować się manualne szkła ..........więc za rozgrzebywanie tematu witaj w klubie :razz: :wink:

Ad 1. świadomy użytkownik poruszający się na trybie M będzie o takim drobnym szczególe pamiętał, nanosząc odpowiednią korektę

ps. Baku, ty tym ostatnim postem, też nic nie wniosłeś do tematu - zapraszam do klubu :wink:

a poruszając się w temacie wątku, polecam D90 w związku z CLS i tym że pod 50D miałby pracować vice król aberracji

komor napisał/a:
Moim zdaniem 50D nie dogania D300 bo jest na półeczce niżej niż D300, i pół półeczki wyżej niż D90

Wg mnie też nie dogania, ale mam wrażenie że pojawienie się 50D miało uszczypnąć cześć tortu należącego do D300, tyle że pojawienie się D90 pokrzyżowało szyki ;)
komor napisał/a:
. Jeśli ktoś się chce bawić lampkami to niech weźmie pod uwagę, że 2-cyfrowe Canony mają nieco lepszy czas synchronizacji z lampami niż 2-cyfrowe Nikony (1/250 a nie 1/200)

Fakt, ale różnica nie jest w sumie znacząca.
komor napisał/a:
i natywne ISO 100

Tylko ciekawe dlaczego wg pomiarów ISO aparatu 50D zrobionych przez DXO 100 to de facto 157, a 200 to 158 (D90 odpowiednio 145 i 145) :???:
Jeśli taka jest prawda, to wolę już rozwiązanie Nikona ;)
komor napisał/a:
Nie wiem czy w D90 jest możliwość wymiany matówki, poza Katz-Eye które kosztuje spore pieniądze

http://www.focusingscreen.com/work/d90en.htm
komor napisał/a:
Matówka Ef-S firmowana przez Canona kosztuje nieco ponad 100 zł.

Niestety Nikon nie robi matówek do cyfrowych korpusów. Te co są w ofercie są de facto do topowych analogów, jak np F6
kozidron napisał/a:
Ad2. pewnie że soczewka powoduje degradację ale w zestawie kolegi z tego co zrozumiałem nie miały znajdować się manualne szkła

Oczywiście, ale kolega tph pytał też o inne aspekty więc się dzielę tym co jest dla mnie istotne. A co do manualnych - wystarczy założyć odwrotnie nikkora z CPU i już mamy szkło bez CPU ;)
kozidron napisał/a:
Ad 1. świadomy użytkownik poruszający się na trybie M będzie o takim drobnym szczególe pamiętał, nanosząc odpowiednią korektę

Świadomy użytkownik D90 wejdzie sobie do menu i zaprogramuje korekcję wskazań światłomierza dla np pomiaru matrycowego o np 1/6EV :)

Baku - Pią 09 Kwi, 2010

A dzięki, kozidron, kombinowałem jak mogłem i w końcu się udało.

My się tu rozwodzimy nad różnicami między D90 i 50D - zaczyna to już powoli się ocierać o wojenkę systemową - a tymczasem w zastosowaniach o których wspomina tph Nikon wychodzi bezdyskusyjnie taniej. Różnice owszem są, ale bilans wychodzi dość wyrównany, więc wyjście może być - niestety - w zasadzie tylko jedno.

Wujek_Pstrykacz - Pią 09 Kwi, 2010

Oba aparaty są niezłe i nie kosztują fortuny. Ja używam 50d i jestem z niego bardzo zadowolony, ale wiem, że D90 to też solidny aparat. Mnie akurat nie brakuje sterowania lampami tak jak w Nikonie, natomiast bardziej wymagam większej serii i większego bufora. To mi 50d gwarantuje. A co do obiektywów. Nikon ma przewagę w kitach, natomiast stałki to domena Canona :razz:
komor - Pią 09 Kwi, 2010

hijax_pl napisał/a:
mam wrażenie że pojawienie się 50D miało uszczypnąć cześć tortu należącego do D300, tyle że pojawienie się D90 pokrzyżowało szyki :wink:

D90 jest słabszy niż 50D, więc komu coś pokrzyżowało? :P

Baku napisał/a:
w zastosowaniach o których wspomina tph Nikon wychodzi bezdyskusyjnie taniej.

Czemu bezdyskusyjnie? Chodzi o cenę zakupu D90 czy jak?

tph - Pią 09 Kwi, 2010

RB napisał/a:
Zakup Canona trzeba by konstruować (moim zdaniem) na jeszcze wyższy budżet: 50d+15-85+85/1.8
Zakres, trwałośc canonowego zuma itede na plus wzg. plastikowego 18-105 Nikona. Optycznie oba bdb. Korpus - co kto lubi.
Cena - cóż... jest różnica. Czy się opłaca? Nie wiem.
IMO mimo wszystko C 15-85 ma większe szanse posłuzyć dlugie lata niz 'lepszy kit' Nikona.

Jedyny problem to taki że w Canonie spacerzoom jest albo przecietny/poniżej przecietnej (ale tani), albo fantastyczny(jak 17-55 czy 15-85, ale bardzo drogi). A ja spacerzoom chce miec jako dodatek, ale który daje rade. Przede wszystkim bede focił 85tką. Dlatego nie pasuje mi wydać na tego spacerzooma 2x albo 3x wiecej niż na tę stałkę.

Baku napisał/a:
Więc pozostaje D90 na placu boju. Jest CLS, niezły spacerzoom i stałki nie odbiegające optycznie od oferty Canona. Tak myślałem, że właśnie na D90 padnie...

Kolega w firmie a Amsterdamie zapowiedział, że może dać mi się nim pobawić, także podskoczę do niego i zobaczę co i jak.

Ogólnie to podsumowując, to tak naprawdę w Canonie najbardziej podobało by mi się kółko i solidniejsza obudowa. Ale w tych kategoriach (dla mnie chyba najważniejszych) jest:

- spacerzoom (przewaga nikona)
- stałki - 50/85 (remis)
- lampy (przewaga nikona - cls)

Także chyba pójdę w stronę Nikona, ale jeszcze sprawę przemyślę. Dzięki wszystkim za rady i uwagi! Fajnie jest tu raz na jakiś czas wpaść i posłuchać mądrych ludzi :>

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2010 11:58 ]
komor napisał/a:
Baku napisał/a:
w zastosowaniach o których wspomina tph Nikon wychodzi bezdyskusyjnie taniej.

Czemu bezdyskusyjnie? Chodzi o cenę zakupu D90 czy jak?

Chyba chodzi tu o to, że D90+18-105+85 bedzie tanszym rozwiazaniem od 50D+17-85+85. Nastepnie jak pójdę w te całe lampy, również przyoszczędzę na ST-E2.

Baku - Pią 09 Kwi, 2010

O to dokładnie chodziło.
Już nie wspominam o zestawach Canona z 17-55 czy 15-85...

sigmiarz - Pią 09 Kwi, 2010

Usjwo napisał/a:
...i kolko zdecydowalo o wyborze systemu...
No i po co te kilkudziesieciostronicowe dyskusje.

nie tylko ale między innymi,
jak DR, rzeczywista rozdzielczość.

OCzywiście ważne jest to że pudełka w jakich dostaje się sprzęt nikona
są po prostu ładniejsze, od tych canona, które wyglądają jak od sprzętu agd :D
Żart oczywiście. :)

[ Dodano: Pią 09 Kwi, 2010 18:19 ]
Baku, Ty masz kalpki na oczach. :lol:

komor - Nie 11 Kwi, 2010

tph, moim zdaniem budżetowe spacerzoomy to można wybrać także spośród produktów Sigmy czy Tamrona, jeśli nie pasuje Ci oferta Canona. 18-105 VR jest fajny, ale to jednak zwykły plasticzak (ale o dobrych własnościach optycznych), dla bardziej zaawansowanych osób przydałoby się coś o lepszych parametrach i/lub solidniejszej budowie.
A po co Ci ST-E2 do portretu? Z tego co czytam to jest już nieco przestarzały produkt, np. w tym opisie piszą, że nie pozwala na manualne ustawianie mocy lamp. Jest tyle innych możliwości, że i tak wylądujesz albo na kabelku PC, albo na radiowym wyzwalaczu, choćby prostym i tanim. Jeśli całe oświetlenie chcesz zbudować na firmowych lampach Canona czy Nikona to przygotuj dużą sakiewkę, a jeśli jednak kupisz jakieś tanie lampy studyjne to CLS Nikona też na nic się nie przyda.

edmun - Nie 11 Kwi, 2010

@Kozidron
wracając do podświetlenia górnego LCD

nie sądzisz, że mogli zrobić to lepiej ? nie wiem czemu ale różnic w obydwóch sprzętach jest naprawdę sporo :) Porównywałem wtedy 40D do D90. Denerwuje mnie w Canonie że nie mam bracketingu opisanego tak jak u was, denerwuje mnie w Nikonie właśnie to podświetlenie górnego LCD.... Nie wiem... mi po prostu to w Canonie bardzo odpowiada, choć też kolorystycznie nie pasuje mi do podświetlenia tarczy zegarka (bo mam Casio i świeci na zielono) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Pustelnik_ - Nie 11 Kwi, 2010

A właściwie, to co z tym podświetleniem jest nie tak?
hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010

edmun napisał/a:
nie sądzisz, że mogli zrobić to lepiej ?

Ale.... w jakim sensie? Czego brakuje? Co jest nie tak?

lotofag - Nie 11 Kwi, 2010

Może kolor? :mrgreen:
edmun - Nie 11 Kwi, 2010

nie kolor.
uwaga:
Nikon D90
http://www.youtube.com/wa...feature=related od 1:01 do 1:09

Canon 40D :)
http://www.youtube.com/watch?v=EzRU4KG-jE4
1:14 do 1:16

Nie wiem czemu ale podświetlenie w Canonie nie dość że jest jaśniejsze, to jeszcze jest równomierne na całym wyświetlaczu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

hijax_pl - Nie 11 Kwi, 2010

edmun, ło matko... księżniczka na ziarnku grochu z Ciebie :D

Nie wiem czemu zatem, ale posiadając D90 jakoś nigdy nie było to dla mnie problemem. A w nocy mnie LCD nie oślepiał ;)

sigmiarz - Pon 12 Kwi, 2010

tam było za widno żeby było widać czy rzeczywiście podświetlanie jest równe czy nierówne..
u mnie jest w miarę równo, poza tym to nie ma żadnego znaczenia, a kółko w c jest w takim miejscu
że możliwe że inżynierowie myśleli o zmienianiu nastawów policzkiem.. nie wiem, ale mi ono przeszkadza.

B o g d a n - Pon 12 Kwi, 2010

sigmiarz napisał/a:
a kółko w c jest w takim miejscu
że możliwe że inżynierowie myśleli o zmienianiu nastawów policzkiem.. nie wiem, ale mi ono przeszkadza.

Bo lustrzankę przykłada się do prawego oka, a nie lewego. :mrgreen: :razz:

Baku - Pon 12 Kwi, 2010

Cytat:
OCzywiście ważne jest to że pudełka w jakich dostaje się sprzęt nikona

Żartując w podobnym tonie, można powiedzieć, że obiektywy Nikkora mają wyjątkowo paskudną czcionkę w odpustowym złotym kolorze. Białe (kremowe) tuby Cwanona jawią się tu jako szczyt smaku i elegancji.

Nikon (przynajmniej jak dla mnie) ma bardziej intuicyjny sposób pracy z lampą błyskową (nawet wbudowaną) w zakresie odczytu poziomu ekspozycji. I w sumie tyle przewag. Ergonomicznie nie sprawia problemów, a jakość obrazowania? Zależy co kto lubi.

sigmiarz - Pon 12 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:
sigmiarz napisał/a:
a kółko w c jest w takim miejscu

chyba że ktoś jest lewooczny

lupo57 - Pon 12 Kwi, 2010

B o g d a n napisał/a:

A gdzie to jest napisane :???:
Bo ja na przykład jestem praworęczny, natomiast przez wizjer patrzę lewym okiem.

tph - Pon 12 Kwi, 2010

Pozwolę sobie się oderwać od dyskusji na temat jakości podświetlenia drugiego wyświetlacza i zapytać o parę rzeczy jeszcze.

komor napisał/a:
tph, moim zdaniem budżetowe spacerzoomy to można wybrać także spośród produktów Sigmy czy Tamrona, jeśli nie pasuje Ci oferta Canona. 18-105 VR jest fajny, ale to jednak zwykły plasticzak (ale o dobrych własnościach optycznych), dla bardziej zaawansowanych osób przydałoby się coś o lepszych parametrach i/lub solidniejszej budowie.

Jak tu się ma do tego na przykład Tamron 28-75/2.8. Wiem, że na cropie to raczej nie jest spacerzoom (bolałby mnie tu brak naprawdę szerokiego kadru, ale z drugiej strony najczęściej rzeczywiście produkuje portrety, więc z kolei nie chciałbym iść w 17-50/2.8, miałem przez chwilę 17-40/4L i z najszerszych kadrów nie korzystałem zbyt często ). Tylko czy wtedy miała by sens dodatkowa inwestycja w np. 85/1.8 ? Czy ktoś lubujący się w portretach mógłby tu coś podpowiedzieć ?

kozidron - Pon 12 Kwi, 2010

edmun napisał/a:
@Kozidron

nie sądzisz, że mogli zrobić to lepiej ? nie wiem czemu ale różnic w obydwóch sprzętach jest naprawdę sporo :) Porównywałem wtedy 40D do D90. Denerwuje mnie w Canonie że nie mam bracketingu opisanego tak jak u was, denerwuje mnie w Nikonie właśnie to podświetlenie górnego LCD.... Nie wiem... mi po prostu to w Canonie bardzo odpowiada, choć też kolorystycznie nie pasuje mi do podświetlenia tarczy zegarka (bo mam Casio i świeci na zielono) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

zmień zegarek albo zdejmij :wink: , nie wiem ale 1 raz się z taką opinią spotykam, muszę sobie zapamiętać bo to dość osobliwe spostrzeżenie ....jak widać każdy ma swoje upodobania, mi osobiści bardzo pasuje ergonomia K10 ale to już OT

komor - Pon 12 Kwi, 2010

tph napisał/a:
Tylko czy wtedy miała by sens dodatkowa inwestycja w np. 85/1.8 ?

tph, może to kwestia gustu, ale popatrz na fajne zdjęcie zrobione obiektywem 85/1,8 i sam sobie odpowiedz na takie pytanie. Nawet jak nie chcesz skorzystać z dużej jasności (małej głębi) to sposób rozmywania tła powinien być* szlachetniejszy i przyjemniejszy.

* disklejmer: uwaga na degustibusy oraz YMMV.  To jest piękne polskie zdanie.

tph - Pon 12 Kwi, 2010

komor napisał/a:
tph napisał/a:
Tylko czy wtedy miała by sens dodatkowa inwestycja w np. 85/1.8 ?

tph, może to kwestia gustu, ale popatrz na fajne zdjęcie zrobione obiektywem 85/1,8 i sam sobie odpowiedz na takie pytanie. Nawet jak nie chcesz skorzystać z dużej jasności (małej głębi) to sposób rozmywania tła powinien być* szlachetniejszy i przyjemniejszy.

* disklejmer: uwaga na degustibusy oraz YMMV.  To jest piękne polskie zdanie.

Nie no, jasne. Pytanie troszeczke bez sensu. Po prostu strasznie sobie zamieszalem w glowie przy tym wszystkim. Chyba jednak zdecyduje sie zostac przy D90, kit i 85tka. Plastik nie plastik, spacerzoom ma byc tylko dodatkiem :> Najwyzej kiedys zupgraduje.

Ilona - Pon 12 Kwi, 2010

Dołączam do klubu "lewoocznych" :D (ale z przykładaniem C350 kuzynki też problemu nie było)
wlacha - Pią 14 Maj, 2010

hijax_pl napisał/a:
lukk, 50d czy d90 jeden pies.. Jak wybierzesz szkła, którymi chcesz fotografować - wybór puszki będzie prymitywnie prosty ;)

Właśnie stoję przed wyborem jednego z apartów :) Ile już czytałem o porównaniach głowa mi pęka :smile: Wiem trzeba kupić a nie się zastanawiać :smile: W sumie racja jeden pies które body. Tylko chodzi mi teraz o obiektywy jeśli chodzi o fotografie to nie mam jednego kierunku fotografuje wszystko. Jest to moja pierwsza lustrzanka. Chciałbym jeden obiektyw uniwersalny w przyszłości jakis zoom i stałke.

Nikon D90 z ob. Nikkor 18-105mm DX VR 3199 w fotojokerze
Canon EOS 50D (Body) 2889 obiektyw kit będę miał pożyczony od znajomego jak kupię sobie coś uniwersalnego.

Obiektyw 3-4 tys uniwersalny nikon czy canon oferuje lepiej. Widziałem że nikony są droższe w tej wyższej półce. Znowu na początek fotografi Nikon wypada lepiej??

Proszę o pomoc

sami - Pią 14 Maj, 2010

mialem identyczny problem. Problem był tylko dlatego że zastanawiałem się czy będę potrzebował filmów w body. Ostatecznie wybralem 50D z 17-85 i jestem bardzo zadowolony. Co do obiektywu, jesli mialbyś mieć kit do 50D to jaki? Mi 17-85 gdy stosuje sie do pewnych "zasad" dość przyjemnie ostrzy. Dodam tylko że tak naprawdę po paru sektach zdjęć określiłem czego się oczekuje po body i jakie obiektywy by były idealne.

sami napisał/a:
mialem identyczny problem. Problem był tylko dlatego że zastanawiałem się czy będę potrzebował filmów w body. Ostatecznie wybralem 50D z 17-85 i jestem bardzo zadowolony. Co do obiektywu, jesli mialbyś mieć kit do 50D to jaki? Mi 17-85 gdy stosuje sie do pewnych "zasad" dość przyjemnie ostrzy. Dodam tylko że tak naprawdę po paru sektach zdjęć określiłem czego się oczekuje po body i jakie obiektywy by były idealne.

Jesli chodzi o obiektyw będę wiedział dokładnie dzisiaj wieczorem. Nagrywanie nie jest mi potrzebne.

sami - Pią 14 Maj, 2010

Nikon D90 z ob. Nikkor 18-105mm tez mi chodził po głowie i z tego co przeczytałem większość ten zestaw poleca na początek. Mi Canon spasował też bo mam znajomych co akurat mają ten system i czasem dobrze jest pogadać o "znanych" sprawach lub się czymś wymienić na testy. Moim marzeniem jest 17-55/2.8 IS + 70-200/4L IS USM i chyba to by mi wystarczyło w zupełności. Niestety cena za zestaw to około 7 tys. wiec ostro oszczędzam...
Sunders - Pią 14 Maj, 2010

sami napisał/a:
Moim marzeniem jest 17-55/2.8 IS + 70-200/4L IS USM i chyba to by mi wystarczyło w zupełności.

sami, nie licz na to. Mam to o czym marzysz i ... uwierz, że to nie wystarcza :smile: Ale do zabierania na spacer, to całkiem praktyczny zestaw.

zug - Pią 14 Maj, 2010

Sunders napisał/a:
Mam to o czym marzysz i ... uwierz, że to nie wystarcza

no to go teraz pocieszyłeś :mrgreen:

Sunders - Pią 14 Maj, 2010

zug napisał/a:
to go teraz pocieszyłeś

"Zestaw podstawowy" wybrał sobie taki jak ja=moim zdaniem bardzo dobry, ale czy na tym forum jest ktoś komu wystarcza posiadany sprzęt :???: :smile:

chłopaki ale wy straszycie :smile:
bbeeaa - Sro 07 Lip, 2010

Kolejna przymiarka do zakupu lustrzanki

Albo canon 50 D, albo nikon D90.
Zakup konkretnego body uzależniona od ewentualnych obiektywów.
Najważniejszy na początek obiektyw uniwersalny (około 18-80) oraz coś do makro. Któryś z nich z dodatkowym przeznaczeniem do portretów.
Jeśli nikon to myślałam o 18 -105, ale co do makro?
Jeśli 50 D, to do niego 100 f/ 2.8 L Macro IS USM, ale nie mam pomysłu na coś uniwersalnego, z ładnym światełkiem.

moronica - Sro 07 Lip, 2010

do makro jest sporo obiektywow niezaleznych producentow, ktore sa dostepne pod oba te systemy, ja uzywam tamrona 90mm wlasnie z d90
lupo57 - Sro 07 Lip, 2010

uniwersalny to sigma 17-70 F/2.8-4.5 DC MACRO zarówno pod canona lub z silniczkiem do nikona
Sunders - Sro 07 Lip, 2010

bbeeaa napisał/a:
Jeśli 50 D, to do niego 100 f/ 2.8 L Macro IS USM, ale nie mam pomysłu na coś uniwersalnego, z ładnym światełkiem.

Canon 17-55/2,8IS USM.

komor - Sro 07 Lip, 2010

bbeeaa, na pewno potrzebujesz ładować kasę w 100L? Poprzednia setka makro, bez L, nadal robi ładne zdjęcia. Wolałbym za zaoszczędzone pieniądze kupić 85/1,8 do potretów, lub 50/1,4 czy cokolwiek innego fajnego.

No oczywiście, że nie ma sensu przepłacać i wezmę pod uwagę setkę bez eLki. Przeglądając na CENEO ucieszyłam się, że eLka kosztuje poniżej 2000 zł :shock: , ale to był ten, o którym Ty piszesz - jego poprzednik.
Uniwersalny - Canon 17-55/2,8 IS USM - podoba się, tylko ta cena.

bbeeaa napisał/a:
nie ma sensu przepłacać

Wydaje mi się, że trudno mówić o przepłacaniu. Można się tylko zastanowić czy za solidniejszą konstrukcję, większą szczelność, stabilizację, możliwość ograniczania zakresu pracy AF-a/co zwiększa jego szybkość/ i nieco większą ostrość, warto dopłacić jakieś 1350pln :???:

Nawet jeśli warto zapłacić więcej i zyskać na jakości, to jednak dla mnie to za duży wydatek.

bbeeaa, podobną jakość optyczną uzyskasz kupując alternatywny zestaw:
tamron 17-50/2,8 + tamron 90/2,8 Di Makro.
Komfort pracy będzie może trochę mniejszy niż z zestawem canonów, ale jakość uzyskiwanych kadrów na pewno nie będzie gorsza, a za cenę canona 17-55/2,8 kupisz tamrona 90/2,8 i 17-50 nawet w wersji stabilizowanej/VC/. Podobny zestaw można kupić do nikona d90.

No tak, może być tamron 17-50/2,8 + tamron 90/2,8 Di Makro.
A może proponowana przez lupo 57 sigma 17-70 F/2.8-4.5 DC MACRO?

bbeeaa napisał/a:
A może proponowana przez lupo 57 sigma 17-70 F/2.8-4.5 DC MACRO?

Może, ale "światełko" nie będzie już takie "ładne" i makro będzie tylko namiastka :smile:

Rozumiem.
Więc załóżmy, że podstawowym byłby tamron 17 - 50.
A do makro: tamron 90 2,8 czy o 400 zł droższy canon EF 100 2,8. Ot dylemat.

bbeeaa napisał/a:
do makro: tamron 90 2,8 czy o 400 zł droższy canon EF 100 2,8

Dopłaciłbym do canona ze względu na wewnętrzne ogniskowanie, USM i FTM.

hijax_pl - Sro 07 Lip, 2010

Do nikona jest całkiem fajny nowy Nikkor DX 85/3.5VR za rozsądne pieniądze ( de facto w cenie Tamrona 90)

Dobrze, wezmę pod uwagę tego nikkora.
Ale mam kolejną wątpliwość. Może, skoro nie planuję zakupu lepszych technicznie obiektywów, nie ma sensu sięgać po D90 czy 50D :???: ? Jakie jest Wasze zdanie?

bbeeaa napisał/a:
Może, skoro nie planuję zakupu lepszych technicznie obiektywów, nie ma sensu sięgać po D90 czy 50D ?

Sprawdź d5000 i 500d i zobacz, czy będzie Ci w nich czegoś brakować, niżej już nie chodź :smile: niżej już nie schodź

Najbardziej martwi mnie ewentualny spadek jakości zdjęć.
Sunders - Czw 08 Lip, 2010

bbeeaa napisał/a:
martwi mnie ewentualny spadek jakości zdjęć.

Niepotrzebnie się martwisz. Jakość zdjęć będzie zależeć bardziej od Ciebie niż od aparatu :smile: .

bbeeaa - Czw 08 Lip, 2010

Satysfakcjonuje mnie taka odpowiedź : )
Dziękuję za cierpliwość ; ) Do jutra.

hijax_pl - Czw 08 Lip, 2010

Sunders napisał/a:
bbeeaa napisał/a:
martwi mnie ewentualny spadek jakości zdjęć.

Niepotrzebnie się martwisz. Jakość zdjęć będzie zależeć bardziej od Ciebie niż od aparatu :smile: .

Dodatkowo Nikon D90 i Nikon D5000 obrazuję identycznie ;)

Baku - Czw 08 Lip, 2010

Może nie będzie aż tak uniwersalny (bo trochę zabraknie górnego zakresu) ale optycznie obiektyw znakomity: 17-55/2.8 IS. Systemowy odpowiednik Nikkora kosztuje ponad 1300 zł więcej!
Ale w sumie jeżeli światłosiła 18-105VR jest dla Ciebie satysfakcjonująca to dlaczego nie 15-85IS? Bardzo udany obiektyw o rozsądnej cenie.

[ Dodano: Czw 08 Lip, 2010 09:38 ]
Ech.. widzę, że mi dwie strony tekstu przepadły... :oops:

bbeeaa - Czw 08 Lip, 2010

Światłosiła w !8-105 średnio cieszy, ale ciekawy zakres, dlatego wzięłam go pod uwagę.
Wcześniej w ogóle nie myślałam o nikonie D5000, ale ponieważ przyzwyczaiłam się do ruchomego ekraniku (zwłaszcza przy zdjęciach makro), to dla mnie duży plus.

lotofag - Sob 10 Lip, 2010

bbeeaa napisał/a:
Światłosiła w !8-105 średnio cieszy,

Jest typowa w tym segmencie.
bbeeaa napisał/a:

przyzwyczaiłam się do ruchomego ekraniku (zwłaszcza przy zdjęciach makro), to dla mnie duży plus.

Ruchomy ekranik bywa przydatny przy pracy na statywie czy pod jakimiś dziwnymi kątami kiedy wizjer jest trudniej dostępny, ale przy obecnym ładnym słoneczku za oknem będzie bezużyteczny ;)

drek91 - Nie 29 Sie, 2010
Temat postu: Canon EOS-50D A Nikon D90
Witam chcę zakupić aparat Canon EOS-50D lub Nikon D90 ma on służyć do codziennego użytkowania ,czyli robienia zdjęc wszystkimu.Chcę żeby był szybki ,robił bardzo ładne zdjęcia najlepiej w trybie auto ,bo z takiego mam zamiar korzystać,robił nie zamazane zdjęcia w lekkim ruchu.Mam do przeznaczenia 1000 funtów i chce żeby był kupiony w tym sklepie co dam linki do niego .Może doradzicie mi jakiś inny czekam na wasze rady bo jestem totalnym amatorem.Posiadam teraz cyfrówke sony dsc-T77 i robi mi czesto zamazane zdjęcia czego nie moge już znieść,robie mało zdjęć ale chcę zeby były najlebszej jakości .Z góry dzięx za odpowiedzi.

http://www.jacobsdigital....roduct_id=12356

http://www.jacobsdigital....roduct_id=69546

http://www.jacobsdigital....roduct_id=93801

http://www.jacobsdigital....roduct_id=93779

maroos - Nie 29 Sie, 2010

sorry, ale takie rzeczy to tylko w erze :lol:
Przy braku wiedzy najlepszy sprzęt nic nie da.
Doczytaj teorii, przećwicz tryby manualne w tym sprzęcie co masz a dopiero potem rzuć się z kasą na sprzęt.
Sama lustrzanka dla trybu auto to strata kasy - ale jak cię stać to po prostu przymierz sprzęt i wybierz ten który wydaje się wygodniejszy.
p.s.
ściągnij z netu instrukcje i wybierz ten co wydaje się łatwiejszy.

Spodziewalem sie takiej odpowiedzi ,ale wracając do tematu jednak bym wolał lustrzanke która na auto bedzie robiła mi bardzo dobre zdjęcia
maroos - Nie 29 Sie, 2010

Nie upieraj się tak bardzo na tryby auto. Manualne w lustrzankach naprawdę szybkie są i łatwo się je przestawia. Co tu więcej pisać - w twoim przypadku najlepiej będzie jak w sklepie pomacasz sprzęt i wybierzesz najbardziej Tobie pasujący. Wcześniej przestudiowana instrukcja tylko pomoże połapać się co z czym się je.

W sklepach już byłem miałem w rękach nie tylko te dwa porobiłem sporo zdjęc nie tylko na auto i powiem że nikon na wyświetlaczu miał bardziej natyralne światło i ostrość była lebsza na bokach zdjęcia niż canon .Ale tak jak mówie to było na wyświetlaczu aje jak to ma sie do oglądania zdjęć już na kompie to nie wiem
lotofag - Nie 29 Sie, 2010

drek91 napisał/a:
W sklepach już byłem miałem w rękach nie tylko te dwa porobiłem sporo zdjęc nie tylko na auto i powiem że nikon na wyświetlaczu miał bardziej natyralne światło i ostrość była lebsza na bokach zdjęcia niż canon .Ale tak jak mówie to było na wyświetlaczu aje jak to ma sie do oglądania zdjęć już na kompie to nie wiem

Kup cokolwiek, naprawdę... Na tym etapie jaki, sądząc z Twoich wypowiedzi, prezentujesz to kompletnie wszystko jedno co kupisz. IMHO zestaw D5000 + 18-105VR (bardzo uniwersalny i dobry optycznie obiektyw - nie zająknąłeś się nawet o szkle w swoich wypowiedziach, a korpus sam zdjęcia nie zrobi, to tylko rejestrator, zwłaszcza przy korzystaniu z pełnej automatyki) wystarczy aż nadto. W wielu sytuacjach i tak spodziewam się Twojego rozczarowania. Czemu D5000 zamiast D90? Obrazowanie będzie to samo, a tego co oferuje więcej D90 i tak nie będziesz wykorzystał skoro interesuje Cię tylko tryb auto. Z tego samego powodu odrzuciłbym 50D. Rozejrzyj się też wśród tego co oferuje Sony - któraś z najprostszych Alf też może być dobrym rozwiązaniem.

Masz racje wezme to co bedzie robiło dobre zdjęcia i bedzie uniwersalne,jutro jade do sklepu i zobacze nikona D5000 tego co proponujesz,tylko powiedz mi czy mam patrzeć na jakość zdjęcia na wyswietlaczu czy to nie ma żadnego wpływu do tego co zobacze na kompie

Najlepiej zabierz do sklepu własną kartę SD, poproś obsługę o naładowaną baterię, zrób trochę zdjęć i na spokojnie obejrzyj w domu.

lotofag napisał/a:
Najlepiej zabierz do sklepu własną kartę SD, poproś obsługę o naładowaną baterię, zrób trochę zdjęć i na spokojnie obejrzyj w domu.

swietne rozwiązanie jutro test już co prawda mają mnie dosyć po dwuch dniach około 5 godzin pstrykania w sklepie ale co tam to nie małe kwoty

P_M_ - Nie 29 Sie, 2010

No pewnie, a potem ktos napisze na forum, ze kupil nowy aparat z przebiegiem 2k zdjec i ze sprzedawca to ostatni q..s, bo mu taki gruchot sprzedal. Nie przeginajcie. Fot jest mnostwo w sieci. Aparat wziac wygodniej lezacy w dloni i kropka.
Tutejszyn - Nie 29 Sie, 2010

A wszystko po to, aby kiedyś tam cyknąć parę zdjęć z pokrętłem ustawionym na zielonym polu.. Horror..

Nie przeginajmy też w druga stronę, większe czy wyspecjalizowane sklepy mają trochę sprzętu na wystawie, do demonstracji - co szkodzi z niego skorzystać. Nie mów, że sam czasem nie sprawdziłbyś chętnie jakiegoś sprzętu tak z czystej ciekawości. Czy sklep będzie chciał to potem sprzedać jako 'nówka sztuka nieśmigane' to już inna sprawa.
A sample w sieci to jeszcze insza inszość, też warto pooglądać oczywiście mając na uwadze to, że mógł zostać zastosowany dowolnie zaawansowany postproces.

hijax_pl - Nie 29 Sie, 2010

To może iPhone? Albo jakiś Samsung?

I mówię całkiem poważnie... Z takiej matrycy i takiego obiektywiszczątka zdjęcia (w dobrym oświetleniu) będą takie jak chcesz - ostre, kolorowe. I co ważniejsze wystarczy tylko nacisnąć guzik.

hijax_pl napisał/a:
To może iPhone? Albo jakiś Samsung?

I mówię całkiem poważnie... Z takiej matrycy i takiego obiektywiszczątka zdjęcia (w dobrym oświetleniu) będą takie jak chcesz - ostre, kolorowe. I co ważniejsze wystarczy tylko nacisnąć guzik.

Iphona 4 mam zdjęcia robi syfiaste nie masz pojęcia to nie pisz

[ Dodano: Nie 29 Sie, 2010 19:59 ]
Tutejszyn napisał/a:
A wszystko po to, aby kiedyś tam cyknąć parę zdjęć z pokrętłem ustawionym na zielonym polu.. Horror..

Co cię boli że sobie pare zdjęć porobie i aparat wsadze do szafy i wyciągne go sobie za rok żeby na urodziny zrobić nastepne 10 zdjęć moja sprawa ja się pytam o jakość zdjęć z danego aparatu

bacruk - Nie 29 Sie, 2010

drek91, jak masz taki kaprys to kup sobie Nikona z 18-105 i pstrykaj ile dusza zapragnie.
W zielonym trybie będzie lepszy niż Canon.

Teraz każdy może sobie kupić więc kup i Ty, czemu nie...
Kiedyś taki sprzęt był zarezerwowany dla profesjonalistów a teraz jest dostępny dla "niedzielnych pstrykaczy" i nic w tym złego.

bacruk napisał/a:
drek91, jak masz taki kaprys to kup sobie Nikona z 18-105 i pstrykaj ile dusza zapragnie.
W zielonym trybie będzie lepszy niż Canon.

Teraz każdy może sobie kupić więc kup i Ty, czemu nie...
Kiedyś taki sprzęt był zarezerwowany dla profesjonalistów a teraz jest dostępny dla "niedzielnych pstrykaczy" i nic w tym złego.

I wielkie dzięki za konkretną odpowiedz ,nierozumiem dlaczego osoba co robi mało zdjęć nie może mieć dobrego sprzetu .Byłem też tak nastawiony na tego nikona i chyba go sobie kupie dziex

drek91, musisz wiedzieć, że lustrzanka nie zrobi sama (w zielonym trybie) ostrego zdjęcia bez Twojego nadzoru...

Jasne obiektywy (ale także te kitowe, otwarte na maksa i z bliższych dystansów) powodują uzyskanie dość małych głębi ostrości, a aparaty w trybie automatyki AF mają tendencję do ustawiania ostrości na najbliższy, złapany przecz czujnik AF, obiekt. Efekt? Coś ostre a coś rozmazane... Co gorsza często ostre będzie nie to co byś chciał. Pal licho jeśli fotografujesz kwiatek w wazonie, ale gdy to grupa ludzi - już możesz się zawieźć (no chyba że to zbiurka w szeregu harcerzy).
Jeśli Ty będziesz kontrolował ten proces to będzie ostre to co chcesz - tu oczywiście chodzi nie tylko o kontrolowanie systemu AF, a także użytej przysłony (co się przekłada na głębię ostrości). W kompaktach nie jest to takie trudne, bo tam głębia ostrości jest hiperwielka i w zasadzie aparat nie musi ustawiać ostrości dokładniej niż korzystając z trzech ustawień: blisko, niedaleko, bardzo daleko.

Absolutnie nie chcę Cię zniechęcać... Chcę tylko byś wiedział, że im bardziej profesjonalny sprzęt tym mniej robi sam i tym prościej się nim operuje. To jest cenne w takich aparatach...

k33l - Nie 29 Sie, 2010

drek91 napisał/a:
Co cię boli że sobie pare zdjęć porobie i aparat wsadze do szafy i wyciągne go sobie za rok żeby na urodziny zrobić nastepne 10 zdjęć moja sprawa ja się pytam o jakość zdjęć z danego aparatu

Chodzi o to że nie zobaczysz tej jakości. Naprawdę lepiej kupić sobie jakiegoś kompakta czy też hybrydę niż lustro, panuje przekonanie że jak lustro to jakość kosmicznie dobra :shock:
Zastanów się nad Fujifilm FinePix S100FS

drek91 napisał/a:
ja się pytam o jakość zdjęć z danego aparatu

Problem w tym, że mało osób tu zdaje się posiada zdjęcia robione na trybie zielonym. Bo gdy się kontroluje wszystkie parametry - i Canon 50D i Nikon D90 zrobi fantastyczne zdjęcie. No a Ty pytasz o jakość automatyki a nie matrycy czy obiektywu...

Panowie dziękuje za wasze rady teraz one dopiero mi pomogły i już wiem że będe musiał przeczytać całą instrukcję obsługi i nie działać tylko na auto a zmieniać ustawiena na profesjonalne bo mi chodzi właśnie żeby zdjęcia miały bardzo dużą ostrość dzięx

drek91, nad lustrzankami jest tzw średni format. Aparaty w cenie dobrych samochodów. Jakość powala lustrzanki na kolana, ale aby tą jakość uzyskać... No - to już jest naprawdę wyższa szkoła jazdy.

A jest jeszcze duży format - jeszcze lepsza jakość, jeszcze wyższe ceny i... Tu zrobienie zdjęcia zajmuje około pół godziny, no ale to jest tak magia fotografii właśnie ;)

Życzę Ci - cokolwiek nie kupisz - zadowolenia z użytkowania i samych udanych kadrów. Szczerze. I bez podtekstów.

jaad75 - Nie 29 Sie, 2010

Hmm, to teraz aparaty na profesjonalnych ustawieniach potrafią zrobić profesjonalne zdjęcia... Chyba czas zmienić aparat na taki z profesjonalnymi ustawieniami...

jaad75 napisał/a:
Hmm, to teraz aparaty na profesjonalnych ustawieniach potrafią zrobić profesjonalne zdjęcia... Chyba czas zmienić aparat na taki z profesjonalnymi ustawieniami...

Dobre dobre przecież pisałem ze sie nie znam jestem laikiem amatorem ale chce tylko dobrych zdjęć dzięki paru osobom na tym forum dowiedziałem sie że auto w lustrzankach to lipa trzeba dopasowywać ustawienia do danego obiektu,a przede wszystkim trzeba przeczytać instrukcję i wtedy robi się troche jasniej,ale zawsze musi paść jakaś profesjonalna odpowiedz

drek91 napisał/a:
Panowie dziękuje za wasze rady teraz one dopiero mi pomogły i już wiem że będe musiał przeczytać całą instrukcję obsłógi i nie działać tylko na auto a zmieniać ustawiena na profesjonalne bo mi chodzi właśnie żeby zdjęcia miały bardzo dużą ostrość dzięx

drek91, to nie są żadne 'ustawienia profesjonalne' a zwykła kontrola 3 parametrów (czasu naświetlania, przysłony i czułości) na podstawie wskazań światłomierza i własnego doświadczenia - to nie gryzie i można się tego nauczyć. Można przecież korzystać też z trybów półautomatycznych (priorytet przysłony i czasu) co już da większe pole do popisu.
Ostrość zdjęcia to jeszcze inna sprawa, dużo zależy tu od obiektywu, stabilnego trzymania aparatu, głębi ostrości itp. Zacznij od tejże instrukcji obsługi (można sobie jeszcze przed zakupem ściągnąć ze strony producenta) i przejrzenia jakiejś książki czy strony internetowej o podstawach fotografii.
Oczywiście można też używać lustrzanki jak klasycznej 'małpy' - różnice na plus i tak będą wbrew temu co tu i ówdzie ktoś lansuje: mamy większą fizycznie matrycę oraz optykę nawet w podstawowym szkle lepszą niż w gros kompaktów na rynku, do tego szybszy AF o ile nie używamy Live View (wyjątkiem jest Sony, gdzie ten tryb pracy mocniej dopracowano). Problem w tym, że wyniki używania pełnego automatu nadal będą poniekąd przypadkowe...

hijax_pl napisał/a:
nad lustrzankami jest tzw średni format.

Który też miewa lustra :mrgreen: Poza tym pominąłeś kultową 'pełną klatkę' ;)

jaad75 - Nie 29 Sie, 2010

lotofag napisał/a:
Który też miewa lustra :mrgreen:
Miewa?
lotofag napisał/a:
Poza tym pominąłeś kultową 'pełną klatkę' ;)
Leiki... :razz:
FuzBal - Pon 30 Sie, 2010

przeczytanie samej instrukcji moze nie pomoc... :P
AM - Pon 30 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
lotofag napisał/a:
Miewa?

Ano miewa. Na szczescie sredniego formatu nie dopadlo dziwne przekonanie, ze lustro dobre na wszystko.

Tutejszyn - Pon 30 Sie, 2010

drek91 napisał/a:
..Co cię boli że sobie pare zdjęć porobie i aparat wsadze do szafy i wyciągne go sobie za rok żeby na urodziny zrobić nastepne 10 zdjęć moja sprawa ja się pytam o jakość zdjęć z danego aparatu
Z aparatem rób sobie co chcesz. Współczuje tylko obsłudze sklepu. 5 godzin międolenia... Horror i moralny terror.
jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

AM napisał/a:
jaad75 napisał/a:
lotofag napisał/a:
Miewa?

Ano miewa. Na szczescie sredniego formatu nie dopadlo dziwne przekonanie, ze lustro dobre na wszystko.
Tak z ciekawości - które jednoobiektywowe aparaty średnioformatowe nie mają lustra w swojej konstrukcji?
hijax_pl - Pon 30 Sie, 2010

lotofag napisał/a:
Akurat pisałem to w kontekście wielkości matrycy - powinienem dopisać "małoobrazkowy" :roll:
lotofag napisał/a:
Poza tym pominąłeś kultową 'pełną klatkę' ;)

Fakt.

AM - Pon 30 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
AM napisał/a:
jaad75 napisał/a:
lotofag napisał/a:
Miewa?

Tak z ciekawości - które jednoobiektywowe aparaty średnioformatowe nie mają lustra w swojej konstrukcji?

Nie do konca rozumiem pytanie - w koncu polski nie jest moim natywnym jezykiem.

Jednoobiektywowe znaczy bez wymiennych obiektywow? Czy po prostu nie TLR?

jaad75 - Pon 30 Sie, 2010

AM, nie TLR (i nie dalmierze, bo to oczywiste)... No i cyfrowe, bądź mające opcję podpięcia ścianki...

AM napisał/a:
w koncu polski nie jest moim natywnym jezykiem.
Serio? W życiu bym się nie domyślił...
AM - Pon 30 Sie, 2010

No oczywiscie wszystkie aparaty w stylu alpy, arci rm3d i cambo ds. Oraz te wszystkie nowe monoraile typu linhof m679, sinar i arca tez odswiezyli swoje standardy na potrzeby formatu 6x9.
O ile alpa czy stare cambo to nic specjalnego a monoraile sa po prostu wykonane z wieksza precyzja i mniejszym zakresem to kilka aparatow typowo dla cyfry powstalo. Arca rm3d czy sinar artec to moim zdaniem calkiem przelomowe konstrukcje.

Oczywiscie mozna do nich dokupic wizjery z lustrem, ale piszac wczesniej o "lustrach" mialem na mysli typowe slry. Jasne, studio z ludzmi to zadanie dla lustra. Moze jakies on-location z ludzmi tez moze byc - znajomy robil sesje narciarzy leica s2, ale to jest czlowiek, ktory potrafil do Barcelony w 92 wziac pentaxa 67. O tyle pozostale dziedziny to raczej domena innego rodzaju konstrukcji.

jaad75 napisał/a:
Serio? W życiu bym się nie domyślił...

Uznam to za mily komplement.

drek91 - Wto 31 Sie, 2010

Panowie doszło do małej zmiany z kupnem aparatu i prosze was jeszcze raz o rade .Ponieważ dostałem teraz nową dorywczą prace związaną z wyścigami sportowymi,a dokładniej chodzi mi o rajdy samochodowe,wyścigi konne i tego typu sporty,czyli będe fotografował obiekty w ruchu co mam kupić ,prosze podać konkretny model i obiektyw do tego cena to nadal 1000 funtów dzięki.( a tak na marginesie to już kupowałem tego canona ale nie mogli go znaleść na magazynie ,może to będzie też dobry wybór do tego co potrzebuje) http://www.jacobsdigital....roduct_id=69546
hijax_pl - Wto 31 Sie, 2010

drek91, no to na pewno nie będziesz zadowolony z efektów trybu zielonego. Rozumiem, że interesuje Cię szybki AF? Czyli tandem korpus-obiektyw... Nadal w cenie 1000funtów?

hijax_pl napisał/a:
drek91, no to na pewno nie będziesz zadowolony z efektów trybu zielonego. Rozumiem, że interesuje Cię szybki AF? Czyli tandem korpus-obiektyw... Nadal w cenie 1000funtów?
Masz racje odpada i to zupełnie ma być szybki i żeby zdjęcia nie były rozmazane ,ostre .Wychodzi teraz canon 60d jest troszke droższy bo same body bedzie kosztować 1100 funtów ale jestem w stanie to przełamać tak max do 1500 ale najlepiej zeby było do 1000 f
dragossani - Wto 31 Sie, 2010

Wystarczy po prostu poszukać czy ktoś nie oferuje zestawu Nikon D300 + Nikkor 200/2 VR + Nikkor 400/2.8 w okazyjnej cenie 1000 funtów :razz:

A tak poważnie to może np. używany D300 + Nikon AF 180 f/2.8D IF-ED? D300 ma najlepszy AF z puszek DX. Co do obiektywów to tak trochę strzeliłem - lepiej żeby się wypowiedział ktoś kto porównywał szybkość AF w jasnych i tanich tele dla Nikona (są takie? :smile: ).

komor - Wto 31 Sie, 2010

Poczytaj w wątku Canon EOS 60D czy aby na pewno chcesz 60D zamiast 50D, w kontekście sportu i większych wymagań. :)
Ja bym nadal wybierał między Canonem 50D a Nikonem D90. Biorąc pod uwagę niewielki budżet system Canona oferuje relatywnie tani obiektyw 70-200/4L, którym z powodzeniem opękasz takie zadanie (plus choćby kitowy Canon 17-85 IS). Ale to wszystko nie za £1000 raczej… Nie ten poziom jakości albo nie ta cena. Poczytaj wątki:
Wybor sprzetu od poczatku [ 450d / 40d / 50d ] + obiektyw
sprzet dla amatora ; fotografowanie w ruchu
Zestaw do fotografii koni, 4000 zł

jaad75 - Wto 31 Sie, 2010

komor napisał/a:
Ja bym nadal wybierał między Canonem 50D a Nikonem D90.
D90, ma taki sobie AF...
komor napisał/a:
Canona oferuje relatywnie tani obiektyw 70-200/4L, którym z powodzeniem opękasz takie zadanie
Szkło f/4 do szybkiego sportu? Byłeś kiedyś w Anglii? :razz:
Do tego 50D nie jest mistrzem świata jeśli chodzi o podkręcanie czułości...

komor - Wto 31 Sie, 2010

jaad75 – budżet! Lepsze ostre fotki na wyższym ISO niż nieostre z powodu nietrafienia AF. Poza tym na wysokie czułości w 50D nie narzekam, jeśli zdjęcia lądują w internecie. Do ISO 1600 spokojnie można użyć, jak się naświetli prawidłowo i nie wyciąga za uszy z cieni.
Zresztą zamiast krytykować moją propozycję lepiej przedstawcie inne alternatywy. Nikon D90 ma kiepski AF? :shock: To jaki ma Canon 50D? Dramatyczny? :D

komor napisał/a:
To jaki ma Canon 50D?
IMHO - lepszy...

A ja myślę że najlepszą opcją byłoby znalezienie używki D300, 51 punktów pokrywających praktycznie cały kadr + śledzenie 3D z identyfikacją koloru - to jest to co się sprawdzi przy takich szybkich obiektach... No i iso da się podbić łatwo ;)

Do tego 70-200/2.8 VR

Hm.. I wyskakujemy poza budżet... :roll:

komor napisał/a:
Zresztą zamiast krytykować moją propozycję lepiej przedstawcie inne alternatywy.
W tej cenie i do pracy? Niewykonalne.

jaki bym musiał kupić obiektyw do nikona d300

drek91 napisał/a:
70(ew.80)-200/2.8...

Niestety troche za dużo wyjdzie z 1700f nie jestem taki bogaty heh .Teraz już sam nie wiem co wybrać : Zalety canona to że ma już obiektyw EF 18-200mm IS lens w cenie ,nikon 90d jak dla mnie lepiej łapał af, a canon 60d to jeszcze nie wiadoma

drek91 napisał/a:
Zalety canona to że ma już obiektyw EF 18-200mm IS lens w cenie
Z tym czymś, to zapomnij o sporcie.
moronica - Wto 31 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
drek91 napisał/a:
70(ew.80)-200/2.8...

80-200 af-s jest bardzo ciezko zdobyc, byl produkowany jedynie kilka lat. duzo latwiej upolowac 80-200 af-d (nadal sa dostepne nowki, na ebayu masa uzywek, szklo w stanie bardzo dobrym/idealnym mozna miec nawet za ~650eur) ktory jest calkiem szybki (i co wazniejsze celny) jak na swoje latka i typ autofokusa jednakze czy nadazy za wyscigami samochodowymi - calkiem mozliwe, ze jednak nie. tylko trzeba uwazac bo byly dwie wersje af-d, jedna pompka z wolnym AFem a druga, nowsza z pierscieniem

drek91, szukałeś używek starszej wersji Nikkora 70-200/2.8VR

hijax_pl napisał/a:
drek91, szukałeś używek starszej wersji Nikkora 70-200/2.8VR

Ceny niestety powalaja ok 500-600f

AM - Wto 31 Sie, 2010

drek91, ale masz swiadomosc, ze nawet jak kupisz do d300 i 70-200vr to i tak bedziesz musial sam duzo robic, by zdjecia wyszly?
To nie jest jakas magia i wierze, ze poradzisz sobie. Pytanie czy nadazysz za wymaganiami pracy dorywczej - naprawde jest tego warta? Grubej inwestycji w sprzet, siedzenia i testowania sprzetu nie dla frajdy tylko na termin i frustracji, gdy o czyms zapominasz i zdjecia nie wychodza?

maziek - Wto 31 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
komor napisał/a:
To jaki ma Canon 50D?
IMHO - lepszy...
A to mnie zaciekawiłeś. Co prawda nie wiem, jaki AF ma D90, ale jeśli nie gorszy niż D80 to w porównaniu z nim AF 50D to jedno pasmo nieszczęść i udręki.

Przy 50D D80 był super wybiórczy plus możliwość przełączenia na szersze pole pomiaru. W normalnym ustawieniu mierzył tylko to, co w kwadraciku i można było jedno konkretne źdźbło trawy sfotografować wśród 100 innych. Zrób to 50D.

50D ma wyłącznie "szersze pole" ale nawet w tym jest gorszy - że jak już takowe jest potrzebne, to D80 miał je szersze...

maziek napisał/a:
A to mnie zaciekawiłeś. Co prawda nie wiem, jaki AF ma D90, ale jeśli nie gorszy niż D80 to w porównaniu z nim AF 50D to jedno pasmo nieszczęść i udręki.
W moim odczuciu, D80 ma AF porównywalny z K10D - AF 50D odbieram jako szybszy i pewniejszy, choć w to wszystko trzeba jeszcze wliczyć różnice w obiektywach...

A jak bym kupił samo body canona 50d 700f lub-nikona d90 630f ,i dotego dokupł obiektyw 70 lub 80 -200/2.8VR około 550 f . czy by wtedy było ok

Skąd masz tak tanio 70-200/2.8VR :shock:
moronica - Wto 31 Sie, 2010

jesli znajdziesz 70-200 za 550f to kup od razu kilka i odsprzedaj to ci sie caly koszt zwroci ;) a tak powaznie to nie wiem skad ta cene wziales. 80-200 uzywany to owszem przy odrobinie szczescia tylko jak juz wspominalam AF moze nie wyrobic

mozesz powalczyc o tego http://cgi.ebay.co.uk/Nik...ensesFilters_JN
wszystkie inne, ktore widzialam, sa powyzej 600 funtow

maziek - Wto 31 Sie, 2010

jaad75 napisał/a:
maziek napisał/a:
W moim odczuciu, D80 ma AF porównywalny z K10D - AF 50D odbieram jako szybszy i pewniejszy, choć w to wszystko trzeba jeszcze wliczyć różnice w obiektywach...
No w odczuciu to może. Bo w praktyce to ja porównuję D80 z 70-300VR i 50D ze 100-400L więc przewaga powinna być po stronie Canona. A nie jest. I mówię to na podstawie konkretnych ujęć, które wykonałem D80 a nie mogłem powtórzyć 50D. Przy czym tylko w tej jednej kwestii, bo ogólnie to uważam, że 50D jest o pół klasy wyżej.
akuio - Czw 09 Wrz, 2010
Temat postu: Canon 50D czy Nikon D90 - [body+obiektyw+lampa]?
Witam wszystkich,

od około 3 lat robię zdjęcia Canon 400D z kitowym obiektywem i nadszedł czas aby kupić coś lepszego. Zastanawiam się nad Canon'em 50D lub Nikon'em D90. Czytałem już dużo recenzji na ich temat i ciężko mi podjąć decyzję. Do wydania mam 6000 zł. Jeśli chodzi o zdjęcia, to interesują mnie panoramy (również zdjęcia nocne), oraz od czasu do czasu zdjęcia ludzi, np. portrety itp...

Np. coś takiego:
1. http://www.digart.pl/zoom...AT_(SPAIN).html
2. http://www.digart.pl/zoom..._G_(SPAIN).html

Zestaw Canon'a wyobrażam sobie tak:

1. Canon 50D body = 2693,-
2. Canon EF 17-40 mm f/4 L USM = 2595,-
3. Canon Speedlite 430 EX II = 870,-

Suma: 6158,-

Zestaw Nikon'a:

1. Nikon D90 body = 2627,-
2. Nikon Nikkor AF-S DX VR 16-85 mm f/3.5-5.6G ED = 1699,-
3. Nikon SB-600 = 950,-

Suma: 5276,-

Od razu chcę powiedzieć że nie znam się na Nikonie, dlatego jeśli ktoś mi może coś poradzić to z przyjemnością czekam na info.

Dzięki za pomoc :)

hijax_pl - Czw 09 Wrz, 2010

akuio, jak dla mnie 16-85VR nikkora nie jest na tyle lepsze od kitowego 18-105VR, by uzasadniało różnicę w cenie. Myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie kit + dedykowane szerokie szkiełko np Tamron 28-75/2.8 - do ludzi/portretów w sam raz :)
akuio - Czw 09 Wrz, 2010

hijax_pl - a co powiesz o tym szkiełku?

Nikon Nikkor AF 18-35 mm f/3.5-4.5D IF-ED

akuio, porządnie zbudowane o jakości np 18-70... Jakiego szkiełka szukasz? Pod coś konkretnego? Jak robisz panoramy? Składasz z kilku zdjęć? Czy może z jednego, szerokiego ujęcia?
akuio - Czw 09 Wrz, 2010

hijax_pl - jedno szerokie zdjęcie. Już jakiś czas bawie się w nocne zdjęcia i w panoramki ale chciałbym spróbować czegoś nowego, np. jakąś fajną sesje zdjęciową dziewczyny na tle ciekawej panoramki.

To na Twoim miejscu bym się zainteresował czymś szerokim, np Tokiną 11-16 czy Sigmą 10-20
akuio napisał/a:
jakąś fajną sesje zdjęciową dziewczyny na tle ciekawej panoramki.

I chcesz mieć oba plany ostre? ;)

akuio - Czw 09 Wrz, 2010

hijax_pl - hehe... ;] Dobrze wiesz że nie będą ;]

Hmm... jeśli chodzi o obiektywy to jeszcze się zastanowie, teraz ciężko myślę nad body które wybrać :]

No akurat między D90 a 50D różnice są minimalne, na korzyść Canona :)
komor - Czw 09 Wrz, 2010

akuio, scaliłem Twój temat ze zbiorczym, który już istniał. Masz 11 stron czytania.
dizzywench - Pon 27 Wrz, 2010
Temat postu: Canon 50D czy NIKON D90
Witam,
Zastanawiam się na zakupem lustrzanki.
Rozważam zakup 2 modeli, mianowicie Canon 50D czy Nikon d90.
Zwolennikow obu marek jest tak samo wielu jak przeciwnikow, dlatego tez szukam informacji tutaj.
Z gory dziękuje za opinie.

hijax_pl - Pon 27 Wrz, 2010

50D jest lepszy od D90, ale różnice są detaliczne. Ważniejsze od wyboru samego korpusu będzie to co będziesz chciała do niego dołączyć - czyli obiektywy...
Wybierz korpus tego producenta, którego obiektywy wybierzesz - no chyba, że chcesz jakiegoś Tamrona czy Sigmę - wtedy wrócimy do tematu korpusu ;)

goltar - Pon 27 Wrz, 2010

dizzywench, scaliłem Twój temat ze zbiorczym, który już istniał. Masz 12 stron czytania. Proszę, czytajcie to co już jest nim zadacie pytanie...
d.prowadzisz - Wto 28 Wrz, 2010

akuio napisał/a:
Do wydania mam 6000 zł. Jeśli chodzi o zdjęcia, to interesują mnie panoramy (również zdjęcia nocne), oraz od czasu do czasu zdjęcia ludzi, np. portrety itp...

Do robienia fotek pokazanych przez Ciebie nie jest potrzebny jakiś wymyślny sprzęt, ale jeżeli chcesz się rozwijać, a nie lubisz kupować dwa razy, to praktycznie pozostaje Ci sprzęt lepszy, ale używany. Między 450D a 50D/D90 różnic wartych tych pieniędzy nie zobaczysz.

Poszukaj na Allegroszu EF-28/1.8 i EF-85/1.8 oraz 5D i masz na prawdę przyzwoity zestaw do krajobrazu (28, 85) i portretu (85). Proste.

http://www.flickr.com/cameras/canon/eos_5d/
Przykładowe obrazy. Jest i portraits i landscapes.

pozdrawiam.

lucas - Wto 28 Wrz, 2010

Zestaw D 90 + N 18 - 105, jest świetny na dobry początek, oferuję bardzo wiele, tak wiele, że dla amatora to może wywołać zadławienie:)

kiedyś używałem Alfy 700, teraz D 90 i jedyne czego mi brak to ergonomii Alfy, jej ciężaru, miała też czas 1/8000 s i pamięć trzech nastawów osobistych. Dla mnie ideał to włożyć wnętrzności D 90 do puszki po Alfie 700:)

Mam pytanie, może głupie, ale...czy EOS 50 nie jest bliższy Alfie 700 niż D 90
I kolejne pytanie: która puszka ma lepszy Af i lepszy pomiar światła?

hijax_pl - Wto 28 Wrz, 2010

Bawiłem się i 50D i D90 i wg mnie lepszy AF oraz pomiar światła ma... Nikon. I to mimo, że 50D ma wszystkie punkty krzyżowe i mikroregulację, AF w D90 lepiej sobie radzi w dynamicznych scenach i jest minimalnie, acz odczuwalnie czulszy.
Zdaję sobie jednak sprawę z tego, że w 90% sytuacji amatorskiej fotografii różnice te będą niewidoczne.

cybertoman - Wto 28 Wrz, 2010

Mialem te przyjemnosc, kilka dni eksperymentowac z D90 + 18-200 , i w tym zestawieniu bardziej podoba mi sie praca AF zestawu 50D + 15-85. Nie wykluczam, ze 18-200 byl nadpsuty, bo kilka tygodni pozniej przestal dzialac.

Właśnie o to chodzi jak ocenić pracę AF nie biorąc pod uwagę uwarunkowań użytego obiektywu. Ewentualnie stosując ten sam model ;)

Takiego obiektywu to raczej nie ma, chyba, ze manualny...

cybertoman, no można się posiłkować jakąś multibagnetową, osilnikowaną Sigmą ;)

O to właśnie chodzi - zależy na jakie obiektywy się trafi - takie odczucia. A szkła raz mają lepszy "AF", a raz gorszy...

Fajnie by bylo, tylko czy na podstawie krecenia Sigma, obiektywem "obcym" i jednemu i drugiemu systemowi, mozna wyciagac jakies (nomen omen) obiektywne wnioski.
gigaset00 - Wto 28 Wrz, 2010
Temat postu: Canon 50d, nikon d90, obiektywy
Witam,
zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest tu mnóstwo, przejrzałam ich naprawdę sporo ale żaden tak naprawdę nie pomógł mi w wyborze mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej. Liczę na pomoc starszych, mądrzejszych i bardziej doświadczonych kolegów.

Jak już zaznaczyłam, przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki. Nie mam zamiaru zaczynać mojej przygody z fotografią od plastikowych trzycyfrowych eosób canona, a lżejsze nikony (d3000, d5000) źle leżą mi w rękach. Dlatego wybór pomiędzy tymi dwoma.

Chcę zaznaczyć że do producentów innych marek nie mam zaufania i rozważam głównie te dwie możliwości.

A więc może określę, na czym polega problem. Jakoś tak od początku skłaniam się ku canonowi, choć jest on cięższy i bardziej zaawansowany, ponieważ bliższy jest mi ten system i w nim się orientuję. Co nie wyklucza jednak od razu nikona d90.
Mam problem z wyborem szkieł. Boję się, że nikonowe kity (np. 18-105) nie spełnią moich oczekiwań, dlatego wogóle zastanawiam się, czy od nich zaczynać, a czy nie wyjść od razu z lepszym szkłem. Co do canona, czytałam że bez sensu podpinać jest do niego kity, które nie wyciągną z niego wszystkich możliwości, poza tym są ciemne.

Interesują mnie głównie portrety, klasyczne i tzw. sytuacyjne oraz krajobrazy i trochę makro, dlatego zastanawiałam się nad tamronami 28-75 oraz 17-50 o świetle 2.8. Wiem, że 17-50 ma stabilizację i jest bardziej uniwersalny, z kolei bardziej odpowiadają mi ogniskowe tamrona 28-75 (portret). Co radzicie mi zrobić w tej sytuacji? Wiem, że wybór korpusu to nie wszystko i właściwie nie zauważę teraz różnicy pomiędzy fotkami z canona i nikona, lecz chciałabym wybrać dobrze, ponieważ z pewnością nie zmienie puszki w przeciągu 3 lat. Szkło chciałabym mieć odpowiednie do portretu, wiem, że do krajobrazu to trochę za wąski kąt, a więc co teraz? Czy może mam inne opcje? Dodam tylko, że na obiektyw mam zamiar przeznaczyć może trochę ponad 1500 złotych. Prosze o pomoc.

PS: Jeśli chodzi o tamrona 28-75 2.8 - to że nie ma on stabilizacji znaczy, że zdjęcia będą nieostre, poruszone? Czy będę mogła pracować z nim w kiepskich warunkach oświetleniowych? Czy brak stabilizacji utrudni mi życie?

komor - Wto 28 Wrz, 2010

gigaset00 napisał/a:
zdaję sobie sprawę, że takich tematów jest tu mnóstwo, przejrzałam ich naprawdę sporo ale żaden tak naprawdę nie pomógł mi w wyborze mojej pierwszej lustrzanki cyfrowej.

Ręce opadają po takim wstępie. Ten temat był wałkowany tyle razy, że nie wiem czego jeszcze oczekujesz nowego. Poza tym tuż pod Twoim tematem jest już zbiorczy wątek dotyczący dokładnie tego problemu: 50D czy D90.
Co do wyboru obiektywów, to myśląc o Tamronach czy nawet systemowych szkłach typu 85/1,8 w sumie nie ma znaczenia który z tych dwóch aparatów wybierzesz, bo Tamrony/Sigmy dostępne są zarówno do C. jak i do N., a systemowy 85/1,8 jest w podobnej cenie i zbliżonej jakości w obydwu systemach, nie powinno to więc wpływać na wybór aparatu. Można więc ten problem wyłączyć, a wątków o portretowych szkłach też jest już na forum parę, w odpowiednim dziale. Wahając się więc pomiędzy tymi aparatami trzeba brać pod uwagę inne czynniki, a dokładnie o tym jest wątek zbiorczy, do którego niniejszym podpiąłem Twój post. Poczytaj te 12 stron wstecz. Jeśli będą dalsze pytania – pytaj.

Po tym ostrym wstępie, żeby tak do końca nie zniechęcić Cię do korzystania z tego forum, wskażę Ci konkretne tematy w dziale obiektywowym, które warto przeczytać (i potem zadać w nich ewentualne dalsze pytania):
DOBRA portretówka
Która portretówka do D90
Portretówka za 2000zł
Co dokupić do Nikona: portretówkę, makro, lampę?
Obiektyw do fotografii portretowej, Canon
Portret/makro (Canon)

oraz całe mnóstwo podobnych, które wyskakują po wpisaniu w wyszukajkę słowa kluczowego „portret”, na przykład:
Jakie obiektywy na początek?

gigaset00 - Sro 29 Wrz, 2010

przepraszam najmocniej i dziękuję za wyrozumiałość, pozdrawiam
toba94 - Nie 21 Lip, 2013

Nie chce zakladac nowego watku a ten widze dotyczy miedzy innymi Nikona D90. Chcialbym sie was zapytac jak jest z zywotnoscia podswietlenia gornego LCD? Fakt, ze nie wiem jak ono jest zbudowane, wydaje sie, ze sa tam jakies dwie male lampeczki swiecace na zielono. W opcjach jest mozliwosc wlaczenia ciaglego trybu swiecenia. Czy zdazylo sie moze komus zeby z ciaglego swiecenia podswietlenie odmowilo posluszenstwa? Wiem, ze to glupie pytanie ale podchodze do swojego sprzetu z duza delikatnoscia (pewnie nawet zbyt duza)
Wydaje sie, ze skoro jest taka funkcja to powinna byla zostac przemyslania i podswietlenie powinno miec dluga zywotnosc. Dobrze mysle?
Pozdrawiam

kufel - Nie 21 Lip, 2013

ja osobiście nie spotkałem się z tym by w jakiejkolwiek puszce uległo awarii podświetlenie górnego lcd. ale może za mało widziałem ;) nie mniej nie zaprzątałbym sobie głowy tym "problemem". powinno działać bez problemów.
toba94 - Nie 21 Lip, 2013

Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że szkoda głowy na takie duperelki :D Włączyłem na świecenie ciągłe i niech cieszy moje oko ;]
siosio - Nie 21 Lip, 2013

toba94 napisał/a:
Dzięki za odpowiedź. Też mi się wydaje, że szkoda głowy na takie duperelki :D Włączyłem na świecenie ciągłe i niech cieszy moje oko ;]

Niektórzy to mają zboczenia.... :twisted:

muzyk - Pon 22 Lip, 2013

kufel napisał/a:
a osobiście nie spotkałem się z tym by w jakiejkolwiek puszce uległo awarii podświetlenie górnego lcd. ale może za mało widziałem

a nawet gdyby uległo...
to nie ma najmniejszego znaczenia.

hijax_pl - Pon 22 Lip, 2013

muzyk napisał/a:
...póki się nie foci późnym wieczorem ze statywu. Choć dziś każdy aparat ma na tylnym LCD ekran INFO ;)
muzyk - Pon 22 Lip, 2013

hijax_pl napisał/a:
Choć dziś każdy aparat ma na tylnym LCD ekran INFO

Hmm, fociłem ze statywu 30D i jakoś nie zaglądałem do górnego wyświetlacza. :roll:
W 450D nawet nie mogłem :twisted:

Poza tym... wizjer dzisiejszego lustra bogaty w informacje jest. :razz:

muzyk, wizjer się... zaślepia, a ekran górny jest po to by się nie schylać ;)
komor - Pon 22 Lip, 2013

A tak z ciekawości, czemu na świecenie ciągłe?
muzyk - Pon 22 Lip, 2013

hijax_pl napisał/a:
wizjer się... zaślepia, a ekran górny jest po to by się nie schylać

wystarczy zasłonić w zdjęciach o czasach naświetlania np. 20 sekund.

A co do schylania... zależy od sytuacji. W wielu niepotrzebny jest w zasadzie górny telewizor. :razz:

Andrzej.M. - Pon 22 Lip, 2013

komor napisał/a:
A tak z ciekawości, czemu na świecenie ciągłe?

[quote=toba94 ]napisał/a:
Włączyłem na świecenie ciągłe i niech cieszy moje oko ;][/quote]
muzyk napisał/a:
W wielu niepotrzebny jest w zasadzie górny telewizor.

Przydaje się - kilka podstawowych informacji -przysłona- czas-iso-bateria i +/_ -jednym rzutem oka przed zdjęciem sprawdzić. Gdy kadruję - nigdy w wizjerze tego nie sprawdzam - zawsze przed podniesieniem do oka - później te dane mnie nie interesują - skupiam się na czym innym. Jak używam takiego bez wyświetlacza na górze - to na tylnym sprawdzam - ale trzeba pamiętać że ten ma większy apetyt na energię. A ja nie lubię zmieniać baterii w trakcie zdjęć zwłaszcza gdy pracuję z gripem.

kufel - Pon 22 Lip, 2013

muzyk napisał/a:
a nawet gdyby uległo...
owszem ma :P np podczas używania aparatu wieczorem na statywie.

co prawda jest opcja info na tylnym LCD o którym wspomniał hijax, ale ja np i tak korzystam głownie z tego górnego.
muzyk napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
wizjer się... zaślepia, a ekran górny jest po to by się nie schylać

A co do schylania... zależy od sytuacji. W wielu niepotrzebny jest w zasadzie górny telewizor. :razz:
muzyk, dziwnie korzystasz z aparatu :P

muzyk napisał/a:
Co kto lubi. Ja wolę sprzętową przesłonę, którą mam w aparacie i irytuje mnie gdy muszę w innych zasłaniać kciukiem.
kufel napisał/a:
dziwnie korzystasz z aparatu :P
Eee tam.. Ja tam widzę człowieka skażonego GX1 :D
komor - Pon 22 Lip, 2013

AndrzejM.Makuch napisał/a:
Przydaje się - kilka podstawowych informacji -przysłona- czas-iso-bateria i +/_ -jednym rzutem oka przed zdjęciem sprawdzić.

Aż tak niewygodne jest to włączanie podświetlenia w Nikonie, żeby nie włączyć go sobie wtedy, kiedy jest potrzebne, zamiast na stałe? :)

Bo ja wiem? Ja mam ustawione tak, że za każdym razem jak machnę włącznikiem zasilania (który pracuje jak stacyjka w samochodzie) to mi się podświetlanie włącza.
Andrzej.M. - Pon 22 Lip, 2013

Ja mam ustawione tak że podświetlenie włącza mi się przy włączeniu aparatu lub lekkim naciśnięciu spustu migawki. Po kilku sekundach (8-10?) się wyłącza.
kufel - Pon 22 Lip, 2013

hijax_pl napisał/a:
Eee tam.. Ja tam widzę człowieka skażonego GX1 :D
aa no calkiem mozliwe :)

hijax_pl napisał/a:
Ja mam ustawione tak, że za każdym razem jak machnę włącznikiem zasilania (który pracuje jak stacyjka w samochodzie) to mi się podświetlanie włącza.
no niestety my canoniarze nie jesteśmy przyzwyczajeni do tak zaawansowanych możliwości ustawień puszki ;)
komor - Wto 23 Lip, 2013

kufel, akurat ten aspekt jest można powiedzieć identyczny. W Najkonie włącznik zasilania ma taki dodatkowy „stacyjkowy” bieg włączający światełko. U nas jest po prostu guziczek, łatwo dostępny pod palcem, niestety z modelu na model ciągle zmienia swoje miejsce, nie wiedzieć czemu…
kufel - Wto 23 Lip, 2013

komor napisał/a:
niestety z modelu na model ciągle zmienia swoje miejsce, nie wiedzieć czemu…
moze dlatego ze statystycznie więcej jest osób, które kupują swoją pierwszą lustrzankę niż tych którzy robią upgrad'a ,a dla tych pierwszych nie ma to większego znaczenia gdzie ten guzik będzie bo jeszcze nie mają przyzwyczajeń. no a moze przyczyna jest bardziej prozaiczna i chodzi o "ulepszenie" i "ogromny skok i zmiany " w porównaniu do poprzednika... ;)