|
forum.optyczne.pl
|
 |
Lampy błyskowe i oświetlenie - Nissin Di 622
hskprzemek - Wto 06 Sty, 2009 Temat postu: Nissin Di 622 Czy ktos uzytkowal wyzej wymieniony model?? Czy ta lampa warta jest swojej ceny?
W tej chwili jest to w oklicach 500pln.
http://allegro.pl/item520..._do_canona.html
A moze moglibyscie polecicic cos lepszego w tej cenie.
Puszka to canon 40D.
komor - Wto 06 Sty, 2009
Ja bym jednak wolał dołożyć ciutkę i wziąć Canona 430 EX. Zawsze to pewność że się dobrze dogadają. Za 300-400 zł to mógłbym zaryzykować, ale cena tego Nissina jest zbyt blisko 430 EX żebym ryzykował. Takie jest moje zdanie, nie poparte jakimkolwiek obcowaniem z tą lampą.
belkot77 - Wto 06 Sty, 2009
Tak jak napisal komor dolozysz 300 pln i masz 430 EX. Ja tez sie polaszczylem na sigme DG ST zamiast canona i teraz zaluje....
Wróbel EOS - Wto 06 Sty, 2009
hskprzemek, Jestem amatorem i też kiedyś szukałem jakiejś lampy dla siebie. Na początku chciałem kupić właśnie coś do 500zł ale jak porównałem te lampy (jakość obudowy oraz jakość działania) do 430 I to powiedziałem sobie, że warto dołożyć trochę złotych do 430. Niestety złożyło się tak, że skończyłem z 580 II i nie żałuję pieniędzy na nią wydanych.
hskprzemek - Sro 07 Sty, 2009
To jednak chybe wezme w takim razie Canona, tylko chyba juz 430 EX II bo cena duzo nie wieksza od jedynki.
[ Dodano: Sro 07 Sty, 2009 07:43 ]
A co powiecie o tej lampie
http://www.cyfrowe.pl/apa...wa-48-af-1.html
Co o niej powiecie?? Troszke tansza od canona.
M. Wojtyczka - Sro 07 Sty, 2009
Calkiem fajna, ale Metz nie daje gwarancji na palnik (a w sumie to jest najwazniejszy element) i ponoc sa problemy ze wspolpraca z Canonami. Tak jak koledzy polecam EX 430 II (posiadam i jestem zadowolony) Mimo, ze "made in China" i troszke trzeszczy -jest to porzadna lampa.
offca11 - Nie 01 Lut, 2009
Odnośnie gwarancji na palnik to macie koledzy troszkę nieaktualne informacje (no chyba, że znowu się coś zmieniło). Metz już daje rok gwarancji na palniki (chyba od 05.2008) pod warunkiem, że lampa jest kupiona z oficjalnej polskiej dystrybucji. Sam szukam jakiejś taniej lampy (do 500zl). Czy naprawdę nie ma nic sensownego w tych $$??
EZOGHUL - Pon 02 Lut, 2009
a więc nikt nic nie wie?
Wynika z tego, że w internecie krążą opinie wymyślone.
Trzeba będzie na sobie przetestować.
pablospanishguy - Sob 14 Lut, 2009
EZOGHUL napisał/a: |
Trzeba będzie na sobie przetestować. |
I przetestowales? Podzielisz sie wrazeniami?
EZOGHUL - Pon 16 Lut, 2009
Jeszcze nie - body i obiektyw w kalibracji u sigmy. Nadal sie nad nia zastanawiam.
na canon-board.pl jeden forumowicz zakupił i co jakiś czas wrzuca spostrzeżenia.
dareks - Czw 19 Lut, 2009 Temat postu: LAMPY NISSIN Witam wszystkich!!
Mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów korzystał już z lamp Nissin i jest w stanie ocenić ich pracę i współpracę z aparatami Canon?
Zmieniłem czcionkę na normalną - goltar
RaV579 - Czw 19 Lut, 2009
dareks, po pierwsze to nie pisz z Caps Lockiem. Netykieta się kłania. Pisanie wszystkiego wielkimi literami traktowane jest w internecie jako krzyk. Po drugie zaś, na tym forum krąży ogólna opinia, że lepiej kupować lampy producentów body, a z tego co pamiętam to niewielu z naszych forumowiczów na lampy Nissina.
dareks - Sob 21 Lut, 2009
Witam ponownie! Widzę że nie tylko ja szukam czegoś alternatywnego dla drogich lamp canona. Nie wiem czemu, ale pomoc na forum sprowadza się zazwyczaj do udowadniania wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi, a według mnie nie w tym rzecz.
Wydanie 500 a nie prawie 900 zł. to ogromna różnica, więc nie powinno się dla zasady negować , tylko po to, by negować. Nie sądzę by wszyscy udzielający takich rad, jeżdzili super samochodami, jeżdzą takimi na jakie ich stać, samochód ma jeżdzić. Podobnie z lampami, jeżeli z trudem ktoś uzbiera niezbędną kase na tanią lampę to dlaczego nie powinien jej kupić i tak będzie ona używana tylko kilka razy w roku, i nie w celach profesjonalnych- bo wtedy nie ma dyskusji nad sprzętem.
icegrub - Sob 21 Lut, 2009
No i w związku z wieloma pytaniami na temat tańszych lamp, może Optyczne przetestuje kilka z niższej półki i będziemy wiedzieć co jest godne polecenia. Mam zamiar także kupić sobie dobrą lampę ale jak każdy nie uśmiech mi się wydawać 1500Pln, więc zatem jeśli można zaproponować jakiś test w przyszłości lamp Nissin itp będziemy na pewno wdzięczni.
Niedawno zachwycaliśmy się obiektywem
Samyang 85 mm f/1.4 Aspherical IF cena do przyjęcia jakość także, więc myślę że ten Nissin Di622 też będzie niczego sobie, chociaż obydwa sprzęty nie mają nic w spólnego ze sobą.
Tanie nie musi oznaczać takie złe, Canon 50mmII 1.8f całkiem dobry jak na takie pieniądze.
MC - Sob 21 Lut, 2009
icegrub napisał/a: | w związku z wieloma pytaniami na temat tańszych lamp, może Optyczne przetestuje kilka z niższej półki |
Temat byl juz przemawiany. Czy jestes w stanie podac procedure testowa?
icegrub - Sob 21 Lut, 2009
No właśnie nie i dlatego zastanawiałem się czy Optyczne w ogóle posiada jakiś sprzęt do testowania lamp? Jeżeli ktoś kto używa lamp Canona Speedlite 430 EX II lub 580EX II czymś musiał się sugerować zakupując właśnie te lampy i twierdząc że one naprawdę są dobre? Nie jestem expertem i właśnie chciałbym dowiedzieć się z testu która lampa jest dobra i w miarę tania?
komor - Sob 21 Lut, 2009
icegrub, wszystko fajnie, ja też chętnie dowiem się, czy Nissin czy inny Tumax jest okej. Tylko niech ktoś wreszcie weźmie i kupi taką lampą i poużywa. Bo na razie jakoś nie ma chętnych albo żaden z posiadaczy nic nie pisze. Ja nie mam nic przeciwko tańszym lampom, ale sam wolałem nie ryzykować i wziąłem to, co sprawdzone i polecane.
edmun - Sob 21 Lut, 2009
komor na następne spotkanie mogę przynieść magiczną lampę Hanimexa...
potrzemy i zobaczymy co dżin odpowie , bo oprócz samego faktu że to coś błyska (nawet po naciśnięciu spustu migawki) to na razie reszta u mnie jest owiana dosyć wielką aurą tajemnicy
może w ten sposób chociaż ja się dowiem czym różni się moja lampa od Twojego 580 EX
(choć kilka różnic wiem już na pewno, to jednak chciałbym wiedzieć dlaczego ten 580 jest taki drogi i co mi daje za takie ceny)
Co do testów na optyczne.pl - też kiedyś błagałem, ale faktycznie - nie wiem jak testować lampy Na razie wiem że wyznacznikiem jest liczba przewodnia lampy, jak szybko się ładuje i jak szybko zżera akumulatory... reszta dalej jest jedną wielką niewiadomą
cra89 - Nie 08 Mar, 2009
No więc zaryzykowałem w srode bede mial te lampe w czwartek przejdzie test i napisze jak wrazenia.
emes - Nie 08 Mar, 2009
Używałem tego Nissina pod nikonem i sprawował się elegancko, do zastosowań amatorski (bo do takich jest kierowana) bardzo dobra,TTL działa! bo np. tumax kupiony przezemnie na allegro to ttl miał chyba tylko w opisie, mocy mi wystarczało, zdalnie wyzwalana w 99% przypadków u mnie błyskała, pełen czas ładowania ok 4 sec spokojnie wystarcza (u mnie 2-3 razy nie zdązyła z ładowaniem), samo wykonanie plastiki itp bardzo dobre nic nie skrzypi jak np. jak w tumaxie, poszczególne plastiki ładnie spasowane, głowica obraca sie z należytym oporem, tak więc jakośc wykonania bez zarzutów.
Nie wiem jak jest z synchronizacją na tylnią kurtyne, bo podobno jest ale coś mi nie błyskała jak należy, może poprosu źle ustawiony aparat bo porzebowałem tylko raz użyc lecz szybko ustawiając mogłem cos pokręcic. Jedną wadą, która w moim przypadku była tragiczna w skutkach to plastikowe mocowanie stopki :/ spadając razem ze statywem (który udało mi się złapac w locie) wyrwały się plastikowe mocowania.
Wsumie 622 potwierdza moje dobre zdanie o nissinach, wiec kupując (przynajmniej w mojej opinii) nie ryzykuje się wiele. Gdybym miał wybierac pomiędzy zamiennikami to brałbym nissina, bo np. tumax to tylko wyrzucone pieniądze. Jeśli uda mi się coś wykombinowac ze stopką, bo gwaracji zapewnie nie uznają, chętnie wrzuce pare fotek testowych.
cra89 - Wto 10 Mar, 2009
Wiec tak pierwsze wrazenia jak najbardziej pozytywne moja wersja to C i podlaczona do 400d
e-ttl dziala bardzo dobrze zadna fotka nawet walona z palnikiem na wprost z bliska nie byla przepalona, laduje sie wystarczajaco szybko jak dla mnie (amatora), mozliwosc dodatkowego sterowania sila blysku z body, wg producenta nie ma a dziala synchronizacja z druga kurtyna ^^. To moje pierwsze doswiadczenia z zewnetrzna lampa blyskowa i jestem bardzo zadowolony. W sumie jedyne moje zastrzezenie moze dotyczyc diody wspomagajacej AF ktora moglaby swiecic troche jasniej bo czasem w ciemniejszym(hmm.. naprawde ciemnym) miejscu zlapac sotrosc ale nie jest zle Tryb slave dziala bdb i nie wiem co moge jeszcze dodac na pewno polecam te lampe jezeli ktos jeszcze sie waha bo naprawde warto
Jezeli ktos ma jakies specjalne zyczenie co do fotki testowej to niech napisze a w wolnej chwili postaram sie takie zdjecie zrobie i pokazac na forum:)
edmun - Wto 10 Mar, 2009
cra89, oczywiście czekamy na trochę testowych
cra89 - Wto 10 Mar, 2009
moze jakies sugestie bo nie wiem jak pokazac mozliwosci tej lampy co i jak sfotografowac??
muzyk - Czw 12 Mar, 2009
Jako, że to mój pierwszy post chciałbym serdecznie pozdrowić Wszystkie Forumowiczki i Forumowiczów, a także całą Szanowną Redakcję "optyczne.pl" .
Fajnie, że jest taka strona, dzięki której można świadomiej kupować sprzęt fotograficzny.
Dziękuję za wszystkie testy, które były mi bardzo pomocne.
Co do lampy Nissin 622.
Na 100% test na "optyczne" (mamy nadzieję na taki), skoryguje w nasze tutaj zachwalania czy narzekania dotyczące tej lampy, ale póki co napiszę tak:
absolutnie kupować i cieszyć się radością współpracy z lustrzanką (w moim wypadku Canona 450D). Lampa współpracuje wyśmienicie z E-TTL czy E-TTL II Canona (naprawdę żadnych problemów), a przy tym jest banalnie prosta w obsłudze i dość słusznych rozmiarów.
Liczba przewodnia 44, podobnie jak Canon 430 II (43 LP) w zupełności wystarcza, żeby w amatorskich warunkach robić ładne zdjęcia.
Lampa ma dyfuzor i biały element odbijający, czy raczej "zmiękczajacy" światło błysku.
200-500 błysków, w zależności od jakości baterii i siły błysku- tak sugeruje instrukcja
Ręczne ustawianie siły błysku jest bardzo proste i w pełni przydatne, choć TTL działa tak dobrze, że sięganie do ręcznego ustawienia nie jest konieczne.
Po włączeniu lampa ładuje się 3 4 sekundy, może dłużej, a później zdjęcie za zdjęciem bez żadnych przeszkód.
Kto ma dylemat: wziąć np. 430 Canona, czy lampę Nissin 622... nie powinien się w ogóle wahać i kupić Nissin, a zaoszczędzone pieniądze dodać do zakupu jakiegoś fajnego obiektywu.
arietiss - Czw 12 Mar, 2009
Bardzo jestem ciekaw porównania Nissin Di622 vs. Canon 430EX. Czy może ktoś miał do czynienia z oboma?
pablospanishguy - Wto 24 Mar, 2009
Do uzytkownikow:
czy ta lampa potrafi pracowac w trybie High Speed Sync (z krotkimi czasami migawki)?
MasterB - Sro 25 Mar, 2009
Też się przymierzam do zakupu lampy i Nissin di622 wygląda naprawdę ciekawie.
W necie można znaleźć trochę "amatorskich" testów - np. tutaj
Po przeszukaniu CAŁEGO internetu można stwierdzić, że osoby które nigdy nie miały w rękach Nissina polecają Canona speedlite 430ex (bo Canon to Canon). Ci którzy mieli okazję się nim pobawić nie narzekają...
Ja jestem prawie zdecydowany, cena jest 2x niższa niż speedlite'a 430.
pablospanishguy - Sro 25 Mar, 2009
Gdzies wyczytalem, ze Nissin w przeciwienstwie do Canonow, Sigm i Metzow nie pracuje w trybie HSS. Ale to nie bylo z pewnego zrodla. Czy uzytkownicy potwierdzaja ta informacje?
arietiss - Czw 26 Mar, 2009
Czytałem w kilku miejscach, że ten Nissin nie pracuje w trybie HSS, więc chyba to prawda? A ja jestem ciekaw jeszcze jak wygląda sprawa podświetlania punktów AF w Canonie? Ktoś może coś wie?
cra89 - Pią 27 Mar, 2009
hmm u mnie dzialaja wszystkie punkty w 400d z di622
arietiss - Czw 02 Kwi, 2009
Jakoś już straciłem zainteresowanie Nissinem, bo moja lepsza połowa zrobiła mi prezent urodzinowy: Canon Speedlite 580EX II...!
Baku - Czw 02 Kwi, 2009
Uh! Gratulacje! ...ja dostałem marynarkę...
arietiss - Czw 02 Kwi, 2009
Baku, ale prezent i tak ze wspólnego konta...
MC - Czw 02 Kwi, 2009
arietiss, nie marudz! Mi zona mowi: "to kup sobie jak masz pieniadze"
kostek - Wto 19 Maj, 2009 Temat postu: Nissin Di466 oraz Di622 O dziwo bardzo mało (bo tylko 2) postów znajduje się na forum odnosnie lamp Nissin.. Może ktoś coś wie o nich więcej? Są bardzo tanie no a parametry niczego sobie..
Pozdrawiam
edmun - Wto 19 Maj, 2009
jest cały temat o Nissinach
Słusznie, właśnie z nim scaliłem. goltar
offca11 - Czw 28 Maj, 2009
Sa juz moze jakies informacje na temat nowych lamp nissin di866?? Moze ktos juz mial z nia stycznosc? Specyfikacje wydaja sie bardzo zachecajace, jeszcze jak cena bedzie ponizej 1000zl. Tylko nie wiem po co ten kolorowy wyswietlacz
MasterB - Pią 29 Maj, 2009
offca11 napisał/a: | Sa juz moze jakies informacje na temat nowych lamp nissin di866?? Moze ktos juz mial z nia stycznosc? Specyfikacje wydaja sie bardzo zachecajace, jeszcze jak cena bedzie ponizej 1000zl. Tylko nie wiem po co ten kolorowy wyswietlacz |
U nas jeszcze nie ma, widziałem że w UK kosztują około 240 funtów - więc bez rewelacji...
Niemniej poczekam trochę, jeśli będzie poniżej 1000pln to może być dobra propozycja. Miałem kupić Nissina di622 ale trochę odstraszał mnie brak HSS.
Kolorowy wyświetlacz jest po to żeby pan w pomarańczowym krawacie wiedział co polecać
lucek92 - Pon 01 Cze, 2009
jakieś nowe doświadczenia z tą lampą ma ktoś?
jak współpraca z nikonem i canonem?
muzyk - Sro 03 Cze, 2009
http://dermoment.com/2009...ald-erhaltlich/
Nissin di866 ... jeśli ktoś zna japoński
No, liczba przewodnia 60 robi wrażenie, no i ten "telewizorek" z tyłu
Kilka zdjęć tego "żyrandola"
http://www.hwupgrade.it/a...issin_DI866.jpg
lucek92 napisał/a: | jakieś nowe doświadczenia z tą lampą ma ktoś?
jak współpraca z nikonem i canonem? |
Jeśli chodzi o Canona - Nissin 622 współpracuje bardzo dobrze.
Inaczej - jest to totalnie prosta i tania lampa o dość dużej mocy, jak na amatorskie potrzeby.
[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 23:02 ]
http://eos.serveblog.net/...shes_others.htm
Zestawienie parametrów różnych lamp, w tym ... Nissin.
jarekl - Pią 05 Cze, 2009
Witam! Chciałem opisać doświadczenia z lampą nissin622,Kupiłem ją za 485zł.Zdecydowałem się na nią z względu na cenę,może to nie najlepsze kryterium,ale pierwsze wrazenia sa pozytywne.Jakość plastiku moim zdaniem jest b.dobra.Po właczeniu podczas ładowania słychac lekki pisk(czas ład.ok4s).Zoom trochę głośny,lampka z C 450D dogaduje się,można sterować z body,choć nie wszystkie funkcje.Nie aktywne są:tryb błysku (może być tylko E-TTL II),sekwencja FEB,zoom.Tryb synchr.może być na 1 i 2 kurtyne,brak HSS.Podczs pracy dość szybko się ładuje,jeśli nie korzystam z pełnej mocy to wzasadzie jest gotowa od razu.Wbudowana lampa wyzwala ją bez problemu.Nie mam jej do czego porównać (moja pierwsza lampa)ale jestem zadowolony.
komor - Pią 05 Cze, 2009
jarekl, nową kupiłeś za tyle? To dość tanio, z tego co widzę.
edmun - Pią 05 Cze, 2009
na allegro na dzisiaj 495 zł, ceneo podaje 514 zł
jarekl - Pią 05 Cze, 2009
w euro rtv na początku kwietnia była po 485zł,póżniej dość szybko drożała.
komor - Sro 10 Cze, 2009
Test użytkownika
Niniejszym chciałem zdać relację z wczorajszego macania lampy Nissin Di622, które zakończyło się… kupnem.
Kontynuując rozważania z innego wątku (Jaka lampa najlepsza do Canona) przypominam, że mi chodziło o drugą lampę, uzupełniającą Canona 580 EX II w domowym studio, z możliwością wyzwalania kablem PC, błyskiem czy radiem, w zależności co się uda kupić, skonfigurować i będzie miało sens. Moje porównania będę odnosił do posiadanej już przeze mnie lampy Canona Speedlite 580 EX II, którą dla wygody będę w dalszym tekście określał po prostu jako 580.
Mechanicznie lampa jest w porządku, nie sprawia wrażenia czegoś, co pejoratywnie nazywamy chińskim produktem. Choć jakość plastików nie jest taka jak w 580, nie ma uszczelnień a stopka mocująca jest plastikowana a nie metalowa, to w żadnym razie nie można mówić o tandecie. Cena jest 3 razy niższa, jakość materiałów wystarczająco dobra do pracy w warunkach innych niż bojowe reporterskie przepychanki pod Sejmem w deszczu.
Sterowanie jest wystarczająco wygodne, choć do kanonowskich Speedlite’ów daleko. Ilość dostępnych funkcji jest minimalna, ale przyciski są wygodne, wypukłe i nie powinny rozpaść się po tygodniu. Po przestudiowaniu instrukcji bezproblemowe jest używanie tych funkcji, które trudno domyśleć się z opisu przy przycisku, bo wymagają dłuższego przytrzymania przycisku (przejście w tryb bezprzewodowego Slave’a). Da się z tym żyć, a aktualny tryb pracy i ustawiona moc jest sygnalizowana przez diody.
Nissin ma dyfuzor rozpraszający do obiektywów szerokokątnych i „karteczkę” do łapania błysku wypełniającego przy odbijaniu od sufitu. Wyjmowanie tego jest mniej wygodne niż w 580, bo uchwyt pod który wpycha się paznokieć jest bardzo niewielki. Trzeba się do tego przyłożyć. Otwieranie klapki od akumulatora też wymaga ostrożności – trzeba połączyć stanowczą siłę z delikatnością gdyż początkowo klapka nie chce się przesunąć do końca tak, żeby dało się ją otworzyć, trzeba wyczuć moment. Być może to się wyrobi, mam nadzieję, że się nie urwie…
Poniżej porównanie do 580 EX II: rozmiary, stopka, dołączony w komplecie stojak/podstawka. W przypadku tego ostatniego plusy dla Nissina za metalowy gwint statywowy w stojaku – u Canona całość stojaka jest plastikowa.
Tak zwane drobne różnice: Canon – made in Japan, Nissin – made in China. W Canonie mamy dodatkowo złącze PC, wyjście na zewnętrzny Battery Pack i z boku dodatkowe mocowanie do bracketu.
I ostatnia rzecz: do kompletu dołączone jest etui, ale niestety wykonane z cieniutkiego materiału typu plusz czy „misio”. W żadnym razie nie stanowi ochrony mechanicznej, tylko przed zabrudzeniami (ale nie przed wilgocią). Canon przychodzi z porządnym etui wykonanym z materiału w rodzaju Cordury, dość sztywnym, amortyzującym w pewnym stopniu ewentualne uderzenia czy naciski.
Używanie jako bezprzewodowego slave’a
W zastosowaniach strobistowych po pierwszym dniu, przeczytaniu instrukcji i wykonaniu kilku testów mogę napisać na szybko co jest na plus, co na minus w stosunku do używanych SB-26, SB-28, których cena na Allegro zbliża się baaardzo do ceny nowych Nissinów.
Wady:
- brak złącza PC, wyzwalać trzeba przez gorącą stopkę z fotocelą, kablem PC lub z wykorzystaniem funkcji wireless slave, o czym za chwilę AKTUALIZACJA: nie działa wyzwalanie poprzez gorącą stopkę z kablem PC! Szczegóły parę postów niżej.;
- manualna regulacja mocy w zakresie 1/1 do 1/32 - systemowe lampy Canona/Nikona schodzą do 1/128 mocy – to nie zawsze musi być problemem, ale trzeba o tym pamiętać, szczególnie pracując na małym obszarze, np. na stole;
- brak możliwości manualnego sterowania zoomem, przy pracy bezprzewodowej zawsze ustawiony jest na 35 mm.
Zalety:
- nowa, z gwarancją, można na fakturę, niecierpliwi mogą wejść do sklepu i kupić w 10 minut, można zapłacić kartą kredytową, pewnie ratalnie, itd.;
- działa z Canonem jako bezprzewodowy slave (z ograniczeniami, patrz niżej), czego nie można powiedzieć o Sabinkach SB-26/28; ta zaleta nie dotyczy oczywiście użytkowników Nikona, zresztą Nissin z Nikonami też działa jako element CLS;
- działa także jako bezprzewodowy master dla innego Nissina, tzn. mając dwie sztuki jedna może być master, druga slave.
Praca jako wireless slave:
Nissin Di622 pełni ograniczoną funkcję slave’a w firmowym (Canon/Nikon) systemie bezprzewodowego wyzwalania błysku. Ograniczoną, gdyż jako slave nie działa w trybie TTL, nie przyjmuje z lampy głównej rozkazów o wymaganej mocy, stosunku mocy w grupach, przyporządkowania do grupy, nie ma możliwości wyboru kanału. Moc trzeba wcześniej ustawić ręcznie na lampie, w dostępnym zakresie 1/1–1/32. Jedyna inteligencja polega na tym, że lampa nie wyzwala się podczas błysków pomiarowych/sterujących tylko prawidłowo, w momencie głównego błysku lampy głównej.
Nie jest prawdą to, co jest napisane w polskiej wersji instrukcji, że lampa główna (master) musi być ustawiona na tryb TTL, żeby Nissin mógł pracować jako slave. Przynajmniej z moją 580 EX II działa to tak, że dopóki 580 jest połączony z aparatem bezpośrednio poprzez gorącą stopkę lub kablem TTL, to 580 może być w trybie M (ręcznie ustawianie mocy). Canon nadal w tym trybie wyzwala jakieś przedbłyski (pewnie tylko sterujące a nie pomiarowe), ale Nissin błyska prawidłowo, czyli z błyskiem głównym. W takim układzie nie potrzebujemy żadnych fotocel, radia ani długiego kabla PC, żeby mieć dwie lampy z ręczną regulacją mocy. Ograniczeniem jest długość (i cena) kabla TTL.
Może się to sprawdzić, jeśli z aparatem i lampą główną skierowaną w sufit biegamy po pomieszczeniu, a Nissin postawiony jest gdzieś z boku i doświetla jakieś tło, sufit czy coś. Oczywiście lampy muszą się „widzieć” optycznie, więc są znane już ograniczenia, wpływ słońca itd. Zaletą jest to, że w takim układzie błysk flesza z innego aparatu nie wyzwala naszych lamp.
Niestety, w przypadku połączenia kablem PC aparatu z lampą 580 (która jest masterem) nie są wyzwalane przedbłyski i Nissin wtedy w ogóle nie odpala. Pozostaje praca z fotocelą (co ograniczna nas do studio), kabel PC rozdzielony na dwa lub trzeba zaopatrzyć się w radio.
Na koniec kilka obrazków z amatorskiego planu „stolikowego” dla tych, którzy nie mieli jeszcze w ogóle do czynienia z bezprzewodowym wyzwalaniem systemu lamp i nie bardzo wiedzą o czym mowa.
Przykładowy plan zdjęciowy z opisem
Inny wariant planu…
…i rezultat (na szybko, nie czepiać się!)
Uff. Koniec.
ghost - Sro 10 Cze, 2009
super.
krisv740 - Sro 10 Cze, 2009
w ferworze walki to nawet piwo się straciło w szklance ...
ale pochwały za dobry test
zug - Sro 10 Cze, 2009
Brawo komor, świetny test
komor - Sro 10 Cze, 2009
Poćwiczę jeszcze z nią na stopce jako zwykłą lampą TTL i zdam relację. Na razie przypadkiem zauważyłem, że przekazuje do body temperaturę błysku.
mavierk - Czw 11 Cze, 2009
(tutaj były tony złośliwości)
gratuluje zakupu
komor - Czw 11 Cze, 2009
mavierk, się nie wyzłośliwiaj, tylko na następne warsztaty zabieramy błyskadełka, statywy, parasolki i focimy Karolinę z użyciem światła. Mnich przyniesie swoje zabawki, ja swoje i będzie wypas-zestaw.
mavierk - Pią 12 Cze, 2009
ja tam chce 2 blendy, dwa piwka i godzinkę
zug - Pią 12 Cze, 2009
mavierk napisał/a: | ja tam chce 2 blendy, dwa piwka i godzinkę |
chyba dwie "blondi"
mavierk - Pią 12 Cze, 2009
wtedy conajmniej 4-pak i conajmniej dzionek
komor - Sob 13 Cze, 2009
No i niestety jest podstawowy zonk z tym Nissinem. Tak podstawowy, że nawet nie sprawdzałem tego przed zakupem i nie pytałem, bo wydawało mi się to oczywiste, że to musi działać. Mianowicie lampa ta w trybie całkowicie manualnym (ręczny wybór mocy, a nie TTL, nieaktywny slave systemu bezprzewodowego) nie odpala z tradycyjnego środkowego pinu na gorącej stopce. Czyli nie działa w połączeniu z kostką ze złączem PC, itd. Do takiej pracy wymaga podpięcia do aparatu, zupełnie tak, jakby wymieniał jakieś informacje pozostałymi pinami, pomimo wyłączonej diody wskazującej na aktywność trybu TTL.
Sprawdziłem to w moim egzemplarzu, oraz uprzejmi panowie z wrocławskiego Sigma Centrum sprawdzili w drugim egzemplarzu u nich. Kostka na pewno sprawna, bo z 580 EX II odpala. Zresztą zgodnie z tradycyjnym podejściem nawet kawałek drutu odpali 580 EX po zwarciu środkowego pinu z metalową stopką. W Nissinie po zwarciu pinu z blaszkami wokół stopki - nic się nie dzieje.
Na szczęście jako bezprzewodowy slave działa sprawnie, ale to tylko połowa sukcesu.
moders - Nie 14 Cze, 2009
komor IMO 580'ka jest odpalana na dwa sposoby: przez środkowy styk lub zamiennie przez piny sterujące. Używam 580 przez OC-E3 (firmy YONGNUO) który nie przenosi środkowego styku z aparatu do lampy, a mimo to lampa działa poprawnie w automacie i manualu. Widać Nissin uprościł sobie sposób wyzwalania lampy tylko do wyzwalania przez piny sterujące.
komor - Nie 14 Cze, 2009
moders, oczywiście, że piny sterujące są w użyciu kiedy używamy TTL, mamy połączenie body z tymi dodatkowymi stykami (np. kablem o którym wspominasz). Natomiast 580 II jest też wyposażona w gniazdo PC, oraz (w trybie manualnym) da się wyzwolić ze środkowego styku, np. założona na kostkę w fotocelą lub kostkę ze złączem PC (co oczywiście ma sens tylko testowy, bo lampa ma już własne gniazdo PC).
Działanie środkowego pinu było dla mnie oczywistą oczywistością, taką jak sam fakt błyskania Tymczasem Nissin tej oczywistości nie spełnia.
kostek - Sro 17 Cze, 2009
Szkoda, że nie ma jeszcze nakładek-dyfuzorów na di622 :/ na di466 już bodajże są..
komor - Sob 25 Lip, 2009
Mam wyjaśnienie od polskiego dystrybutora Nissina, firmy Migomex w sprawie problemu z wyzwalaniem tej lampy ze środkowego pinu. Niestety ten typ tak ma
Cytując z maila pana Leszka Dyrdy:
Otóż lampa Nissin Di622 zdalnie wyzwalana jest za pomocą przedbłysków lampy sterującej (master). Musi to być cyfrowa lampa, gdyż pojedynczy błysk nie wyzwoli błysku Di622. Jest to prosty "slave" nie mający nic wspólnego z systemem Wireless TTL. Nie ma tu więc mowy o "porozumiewaniu się" np. z lampą sterującą i moc błysku musi być ustawiana ręcznie.
Odnośnie zdalnego wyzwalania Di622 za pomocą fotocel, wyzwalaczy radiowych, czy kabla PC przez stopkę, potwierdziły się moje przypuszczenia. Lampa ta, jak podkreśla producent przeznaczona jest do współpracy tylko i wyłącznie z lustrzankami cyfrowymi, co w praktyce oznacza, że nie komunikuje się z aparatem przez centralny kontakt (X synch contact). Di622 po prostu nie widzi go a do jej wyzwolenia konieczny jest sygnał TTL podawany przez piny sterujące. Ponieważ wszystkie wspomniane wyzwalacze generują tylko prosty sygnał na centralny styk, lampa nie reaguje.
Dla pocieszenia mogę poinformować Pana, że nowa wersja Di622, która wg zapowiedzi ma się pojawić w przyszłym roku ma "widzieć" centralny styk, podobnie zresztą jak model Di866, którego wersję do Nikona mamy otrzymać już w sierpniu.
I to zamyka mój problem.
offca11 - Nie 26 Lip, 2009
komor powiedz czy warto wydawac 500zl czy jednak lepiej dołożyć do canona430ex?
komor - Nie 26 Lip, 2009
Ojej, to zależy do jakich celów, a odpowiedź jest na poprzednich stronach
Generalnie ta lampka nie jest zła, więc przy małym budżecie nie są to pieniądze wyrzucone w błoto. W mojej sytuacji jako druga lampa do wyzwalania zdalnego radiem - nie nadaje się.
Jak możesz wydać więcej i planujesz rozwój to 430 EX daje większe możliwości (większy zakres ręcznego ustawiania mocy, pełny Wireless Slave), ale jako jedyna lampa na stopkę jak fotografia nie jest nałogiem - moim zdaniem ten Nissin nadaje się.
offca11 - Nie 16 Sie, 2009
link
Jestem wyraźnie podekscytowany. Teraz niech ktos kupi i napisze cos wiecej na temat tej lampy.
MasterB - Pon 17 Sie, 2009
offca11,
Chyba jeszcze nie można tej lampy dostać w Polsce... Ale przynajmniej podali cenę i jest mocno zachęcająca.
Może komor kupi? Bardzo mi sie podobał test/recenzja di622
offca11 - Pon 17 Sie, 2009
Cena już jest znana a pierwsza partia tych lamp ma wjechac do polski 20sierpnia, tak przynajmniej twierdzi dystrybutor.
komor - Sob 22 Sie, 2009
MasterB napisał/a: | Może komor kupi? |
Mogę podać numer konta, osoby zainteresowane testem mogą wpłacać tam po np. 20 zetów
offca11 - Sob 22 Sie, 2009
To ja moge potestowac 400/2,8L + TCx2
komor - Sob 22 Sie, 2009
offca11, dobra! Przesyłam Ci 20 zetów
offca11 - Sob 22 Sie, 2009
A wracając do tematu to cena lamp już podskoczyła
lucek92 - Wto 25 Sie, 2009
hmm, mam pewien kłopot
podłączam nissina kablem ttl do nikona d90. aparat widzi lampke, ustawiam wszystko, chce zrobic foto a tu lampa nie blyska. zmieniam na manual - dalej nic. zmieniajac ogniskowa w lampie nic nie bzyczy. po zamontowaniu na aparat jest wszystko ok, zoom dziala, lampa blyska w ttlu i manualu. dziala rowniez jako slave.
to wina lampki czy kabla ttl?
komor - Sro 02 Wrz, 2009
MasterB, jeśli masz Canona to ja swoją 622 chętnie sprzedam, z powodów opisanych w wątku o niej.
MasterB - Sro 02 Wrz, 2009
komor,
Czytałem że miałeś problemy z wyzwalaniem przez kabel pc. Zakładam że cała reszta funkcji jest OK i sprawdza się jako podstawowa lampa?
Daj znać na priva, może się dogadamy
komor - Sro 02 Wrz, 2009
MasterB napisał/a: | Zakładam że cała reszta funkcji jest OK i sprawdza się jako podstawowa lampa? |
Tak, reszta jest OK. Muszę ją może jeszcze trochę pomęczyć na stopce aparatu, ale ciągle o tym zapominam i zakładam 580 EX II
Baku - Sro 02 Wrz, 2009
komor, do 580EXII się nie umywa. A do 430EXII?
Inaczej, czy można ją polecić z czystym sumieniem jako mocniejsze zastępstwo słabszej systemowej lampy?
komor - Czw 03 Wrz, 2009
Baku, to zależy co chcesz nią robić. Nie samą mocą człowiek żyje
430 EX jest w pełni sterowalna jako slave TTL, z mocą też chyba schodzi do 1/128 (Nissin 622 do 1/32) więc bardziej nadaje się do zabaw przy makro czy w domowym studio. Nissin jest po prostu dość prosty, nie ma żadnych Custom Functions i rozbudowanego interfejsu. Po prostu błyska, manualnie lub w TTL, a zdalnie tylko manualnie. Z tego co próbowałem to w TTL błyska dość sprawnie i tyle. Problemów z ekspozycją nie miałem, ale nie męczyłem tej lampy na żadnej imprezie/weselu/itd. więc nie wiem jak jest z niezawodnością, ładowaniem, grzaniem w warunkach bojowych.
Jak ktoś nie chce wydać na lampę 1000 tylko 500 i korzystać z niej na stopce odbijając światło od ścian/sufitów lub na wprost to powinien być zadowolony. Jak komuś dodatkowe 500 zetów nie robi różnicy to kupno 430 EX też jest dobrym rozwiązaniem.
Symbian - Sro 09 Wrz, 2009
Dobra będzie ta lampka do Nikona D60, ew. moze w przyszlosci D90 (budzet to wlasnie ok 500zł) ? Bo widziałem jeszcze jakies Tumaxy 386 lub 880 i w sumie nie wiem czym one sie tak fachowo róznia bo nie znam sie na lampkach. A z tego co widze to Di622 jest bezprzewodowa i ma sterowanie iTTL :>
hijax_pl - Sro 09 Wrz, 2009
lucek92, stawiam na tandetny kabel
luke130 - Sob 12 Wrz, 2009
komor napisał/a: | Dla pocieszenia mogę poinformować Pana, że nowa wersja Di622, która wg zapowiedzi ma się pojawić w przyszłym roku ma "widzieć" centralny styk, podobnie zresztą jak model Di866, którego wersję do Nikona mamy otrzymać już w sierpniu. |
Bzdura. Di866 również nie odpala po zwarciu do środkowego pinu.
komor - Nie 13 Wrz, 2009
luke130, to istotna informacja. Możesz, hm..., upewnić się, że tak rzeczywiście jest? Może napisać w tej sprawie do Migomexu?
luke130 - Pon 14 Wrz, 2009
Niniejszym oficjalnie biję się w pierś. Nazbyt jestem w gorącej wodzie kąpany, jak widać.
Dementi:
Lampa Nissin di866 nie odpala po zwarciu środkowego pinu w trybie Auto i TTL.
Natomiast odpala w trybach: manualnym, priorytetu przesłony i strobo.
Za wprowadzenie w błąd przepraszam.
hijax_pl - Pon 14 Wrz, 2009
luke130, odpalanie z srodkowego w trybie TTL byloby troszke bez sensu
luke130 - Pon 14 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | luke130, odpalanie z srodkowego w trybie TTL byloby troszke bez sensu |
Czemu? Jak dla mnie miałoby to sens. Przykładowo lampa po zaprogramowaniu przez inne styki czeka na sygnał ze środka a jeśli nie będzie programowania odpala z ustawieniami ostatniego błysku. Byłaby oszczędność czasu i energii.
Próżne dywagacje. Wiem.
hijax_pl - Pon 14 Wrz, 2009
Próżne.. bo i fotocela zewnętrzna, czy kostka sychroznizująca - i już problem, bo nigdy nie wiesz jak błysnie
BeCkS - Czw 17 Wrz, 2009
Ponieważ moja wiedza na temat lamp jest słaba, mam jedno pytanie. Na allegro wyszukiwałem lampy do Canon. Wyskoczyła nasza Nissini pod Canona. Wyczytałem na aukcji że w trybie [N] pracuje z Nikonami? Prawda? Jeśli nawet nie, to jak będzie się zachowywać z Nikonem? Proszę o wyjaśnienie.
lama - Czw 17 Wrz, 2009
Nie będzie. Canon i Nikon mają inaczej rozmieszczone styki.
Wojteo - Sob 19 Wrz, 2009
Używałem kiedyś lampy przeznaczonej do Canona na moim nikonie i działała... ale wypalała tylko z pełną mocą. Działała tylko w trybie manualnym (do wyboru pełna moc lub 1/16 ), ponadto ciężko ją było załóżyć na aparat.
lama - Sob 19 Wrz, 2009
Wojteo napisał/a: | ponadto ciężko ją było załóżyć na aparat |
Nikon na Canona wchodzi bez problemów
tomek__gda - Nie 20 Wrz, 2009
lama napisał/a: | Wojteo napisał/a: | ponadto ciężko ją było załóżyć na aparat |
Nikon na Canona wchodzi bez problemów |
Potwierdzam.
Wojteo - Nie 20 Wrz, 2009
Wiem, że dyskusja odbiega nieco od tematu ale pytam z ciekawości bo:
lama napisał/a: | Nikon na Canona wchodzi bez problemów |
I co? Błyska co kolwiek?
lama - Pon 21 Wrz, 2009
Wojteo napisał/a: | I co? Błyska co kolwiek? |
Oczywiście że błyska. W trybie M, A, RPT i TTL (w tym ostatnim zawsze pełną mocą).
hijax_pl - Pon 21 Wrz, 2009
lama, taaaa... na Canona da się dokręcić nikkora, założyć sabinkę, nawet uruchomić pewnie sterownik CLS... tylko w takim razie jaki sens ma kupowanie puszki C ?
lama - Pon 21 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | tylko w takim razie jaki sens ma kupowanie puszki C ? |
Dla tego białego napisu...
tomek__gda - Pon 21 Wrz, 2009
U mnie strzela zawsze z pełną mocą (tryb Av, Tv) - SB50DX - nie ma możliwości ręcznej regulacji mocy.
Ale generalnie używam jej zdalnie...
A tak z ciekawości, SB-800/900 powinien działać w trybie sterownika CLS. Założony na C też...
Ktoś próbował?
lama - Pon 21 Wrz, 2009
hijax_pl napisał/a: | A tak z ciekawości, SB-800/900 powinien działać w trybie sterownika CLS. Założony na C też...
Ktoś próbował? |
Czy wszystkie ustawienia dotyczące odpalanych lamp (moc, grupy itd) można zmieniać z poziomu lampy sterującej? Jeśli tak to mogłoby zadziałać... Oczywiście mówimy o trybach manualnych.
Tak, z poziomu lampy w trybie master można wszystko ustawić.
Jak się ustawi tryb M na każdej z grup powinno działać chyba..
lama - Pon 21 Wrz, 2009
Jak zadziała z kabla do na puszcze również.
MasterB - Wto 22 Wrz, 2009
Wczoraj znalazłem na youtube instrukcję jak wykonać modyfikację di622 żeby działała ze złączem PC...
http://www.youtube.com/watch?v=S6EzCU03ymQ
zbyszko4x4 - Pią 16 Paź, 2009
czy może ktoś sprawdzić czy i jak działa Nissin Di 622 C w trybie master strując inną lampą ???np canonem ex 430 ??
w opisie na migomex jest, że ta lampa jest oprócz slave też MASTER
jak to dziła w rzeczywistości
tj najważniejsze czy działa TTL z systemową lampa canona ??
(bo jesli tak to jest tonajtańszy transmiter radiowy )
jaad75 - Pią 16 Paź, 2009
zbyszko4x4 napisał/a: | bo jesli tak to jest tonajtańszy transmiter radiowy | Tylko gdzie tu radio...
komor - Pią 16 Paź, 2009
Nie znalazłem sposobu użycia tej lampy jako master, w instrukcji też chyba nic nie ma. Jak nie zapomnę to w domu sprawdzę, ale wątpię. Co do „radia” to jakość pracy bezprzewodowej Di622 jako slave optyczny jest taka, że lepiej o niej zapomnieć w warunkach „bojowych” - założenie parasolki skutecznie utrudnia pracę.
jaad75, to jest odpowiedż na pytanie ??
czy podbijasz ilość postów (swoich/wątku)??
radio jako urządzenie od odbioru audycji radiowych i jest dobrze opisane na wikipedia lub elektorada.pl
a tutaj idzie o sterowanie bezprzewodowe określonych urządzeń przy użyciu fal podczerwieni. czyli nieco mniej niż fale radiowe ale o takim samym przecie charakterze
[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 13:32 ]
komor, miałem nadziję że sie odezwiesz w temacie
jestem zobowiązany za sprawdzenie tematu, bo mi zależy
a na stronie importera w PL jest info że zarówno nissin 6 i jak i 8 (tylko dla Nikona) działa jako MAster
zbyszko4x4 napisał/a: | a tutaj idzie o sterowanie bezprzewodowe określonych urządzeń przy użyciu fal podczerwieni. czyli nieco mniej niż fale radiowe ale o takim samym przecie charakterze | To nie są fale radiowe, ani podczerwone - lampy komunikują się ze sobą przy pomocy widzialnych błysków ze wszystkiego tego konsekwencjami. Porównywać tego do wyzwalaczy radiowych (zwykłych, czy TTL) po prostu nie można.
dr11 - Pią 16 Paź, 2009
jaad75, a jak błyska ST-E2?
Lampy mogą komunikować się podczerwienią lub światłem widzialnym.
szkoda że w enimotkach nie ma kasztana
ja naprawde nie chce wiedziec w tym momencie jak sterowana jest lampa ...
potrzebane jest info jakie możliwości w zakresie systemu canona ma lampa (opis przwiduje że może byc MAster i Slave) ale jak wykazał Komor są ograniczenia tego Slave ... więc sie zastanawiam jak wygląda Master w NIsinie
a na marginesie wg moje wiedzy sterowanie zespołem lamp odbywa sie na falach podczerwnieni (tj tak działa transmiter canona) który przecie nie ma żarnika
i nie wykonuje przedbłysku ... ale to jest na marginesie
no a przedbłysk EX 580 przecie nie jest do przesyłania komunikacji, bo żadna lampa nie ma czegoś takiego jak fotocela żeby mogła odbierac zakodowane info świetlne
może sie myle, ale nie wydaje mi sie prawdopodoben to co piszesz
dr11 napisał/a: | jaad75, a jak błyska ST-E2? | A czy ST-E2 uważasz za lampę? Zresztą obojętne w jakim paśmie błyska master, ważne, że są to przedbłyski, które muszą być widziane przez lampy slave. Sterowanie radiowe nie wymaga by lampy się widziały i na tym polega jego główna zaleta.
[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 14:22 ]
zbyszko4x4 napisał/a: | a na marginesie wg moje wiedzy sterowanie zespołem lamp odbywa sie na falach podczerwnieni (tj tak działa transmiter canona) który przecie nie ma żarnika
i nie wykonuje przedbłysku ... ale to jest na marginesie
no a przedbłysk EX 580 przecie nie jest do przesyłania komunikacji, bo żadna lampa nie ma czegoś takiego jak fotocela żeby mogła odbierac zakodowane info świetlne
może sie myle, ale nie wydaje mi sie prawdopodoben to co piszesz | Komunikacja odbywa się na zasadzie błysków (całej ich serii). Tylko i wyłącznie. A ST-E2 po prostu błyska w podczerwieni, ale jego przedbłyski mogą odpalić lampę na zwykłej fotoceli.
hijax_pl - Pią 16 Paź, 2009
Nadawcze (master) - mogą błyskac flashem (przy minimalnej mocy) lub tez wykorzystywac transitter podczerwieni tak jak przytoczony przez dr11 ST-E2 Canona czy SU-800 Nikona. Natomiast lampy (slave'y) uzywaja czyjnikow podczerwieni tylko.
Tam nie ma żadnego radia - ile razy można powtarzać?
Kurna zasugerowalem sie - nie radiowy ale podczerwony.. juz poprawiam posta zeby nie mylilo sie
jaad75 napisał/a: | po prostu błyska w podczerwieni | gdybyś napisał że to jest IMPULS podczerwieni, to bym sie z toba zgodził, ale wg mnie nie ma czegos takiego jak błysk podczerwni bo definicja podczerwnieni obejmuje jedynie fale poza światłem widzalnym, czyli jest tak że lampy oczywiści że sie komunikują wysyłając pulsujące "widzialne dla siebie" sygnały podczerwieni
i wtedy mówimy dokładnie o tym samym
bo wg mnie BŁYSK jesli mowa o lampach zarezerwowany jest dla światła widzialnego
- chos jest to spór o definicje i nie wiele wnosi
i kominikacja radiowa jest SKRÓTEM komunikacji poza śwaitłem widzalnyum i nie chodziło mi o taki system, który (kiedys, nie wiem czy jeszcze) umożliwiał podłączenie do aparatu i do kilku lamp nadajników i odbiorników radiowych synhronizujących błysk
to tyle w zakresie głupotek
ale najważniejsze: jak Komunikuje sie Nissin ->Master z Canonem -> Slave ??
[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 15:00 ]
za późno odpisałem
OT.
Cytat: | Błysk:
1. nagłe, krótkie, silne światło, błyśnięcie; odblask światła; 2. przenośnie: nagły przejaw czegoś, przebłysk; 3. przynęta imitującą rybę do łowienia na wędkę ryb drapieżnych; błystka; błyszczka; błyszcz; błyszczyk |
Jeśłi błysk jest zarezerwowany dla światla widzialnego to.. co robi dioda nadawcza w pilocie od telewizora? Przecież to jest dioda LED tylko generuje światło o innej częstotliwości. A błyski gamma gwiazd?
koniec OT
W manualu do 622 jest napisane, że lampa ta umożliwia pracę w trybie master do manualnego wyzwolenia błysku. Rozumiem zatem, że co najwyżej wysyła razkaz"OGNIA!" bez jakiejkolwiek konfiguracji. Komor, możesz to potwierdzić?
hijax_pl napisał/a: | lampa ta umożliwia pracę w trybie master do manualnego wyzwolenia błysku | to jakieś konkretne info. ale dla mnie niefajne
komor - Pią 16 Paź, 2009
zbyszko4x4, nawet jak okaże się, że działa jako master (sprawdzę w domu) to i tak nie napalałbym się specjalnie. W warunkach domowych, przy dwóch lampach z parasolkami nie działało mi to w 70% prób. Jak lampy „patrzą się” na siebie w oświetleniu typu cross-light to jeszcze jak cię mogę, ale jak patrzą z dwóch stron na plan to nie działa i już. Na słońcu prawdopodobnie zupełnie można zapomnieć.
Poza tym jeśli ten Nissin miałby być masterem to będzie musiał być na aparacie lub na kablu TTL, którego długość jest dość ograniczona. Ktoś kupił te długie kable Delty, takie 5-metrowe? Ile to realnie ma długości (bo oszukują, podając długość kabla przed skręceniem go!) i czy działa?
Takie systemowe flashe z parasolkami będą miały problem, no chyba że to biała parasolka dyfuzyjna - wtedy od biedy się ustawi czujnikiem do korpusu.
W zastosowaniach domowych dużo lepiej i dużo taniej wychodzi kupić najprostsze żarówki byskowe (około 50żł)/ proste lampy studyjne (ok 200zł)
dr11 - Pią 16 Paź, 2009
komor, działa nawet na dłuższych kablach. Źródło: http://canon-board.info/s...t=12708&page=10
edmun - Pią 16 Paź, 2009
jeśli chodzi o używanie lampy nissin di622 to na przykładzie komora i jego prób na wspólnym plenerze powiem tak - kupić kabel i zostawić ten bezprzewodowy tryb, bo tak jak komor napisał, o ile lampy są naprzeciw siebie - to jeszcze jako tako działa, ale wystarczy że nie patrzą na siebie dziobem - i masz Panie zagadkę czy nissin odpali czy też nie
szamac - Pią 16 Paź, 2009
a ja mam takie pytanie, mam canon 430exII i na fotoceli dziala tylko razx potem sie blokuje ? mam stara lampe nissina i ona strzela za kazdym razem.
dzieki za pomoc z gory.
pozdrawiam
komor - Pią 16 Paź, 2009
hijax_pl napisał/a: | Takie systemowe flashe z parasolkami będą miały problem, no chyba że to biała parasolka dyfuzyjna |
Tylko białe próbowałem - nie działa.
hijax_pl napisał/a: | W zastosowaniach domowych dużo lepiej i dużo taniej wychodzi kupić najprostsze żarówki byskowe (około 50żł)/ proste lampy studyjne (ok 200zł) |
Mówiąc szczerze nigdy nie próbowałem jak działają takie wynalazki jak piszesz. Jak tam jest ze schodzeniem z mocą? Bo do zabawy na stole lampa, która schodzi tylko do 1/8 mocy czy jakoś tak… Nie zawsze jest gdzie się odsunąć. Masz jakieś konkretne typy?
Powracając do problemu czy Di622 może być masterem - wg mnie nie może. Sprawdziłem właśnie organoleptycznie (580 EX II jako slave), a instrukcja jest pod tym względem jest niejasna ze wskazaniem na: nie można. Sprawdziłem zarówno instrukcję angielską jak i polską – obydwie są pod tym względem bełkotliwie niejednoznaczne.
Chodzi o to, że jest napisane tak (niebieskie podkreślenia moje, fragmenty [w nawiasach kwadratowych] są moim komentarzem):
Lampa posiada bezprzewodowy system zdalnego wyzwalania błysku jako lampa sterowana (slave). (…) Lampa Di622 jest synchronizowana z błyskiem TTL wyzwolonym z lampy głównej (master) [którą może być] wbudowana lampa aparatu [pewnie nie dotyczy Canonów z wyjątkiem 7D i nowszych ], Di622 lub oryginalna lampa producenta aparatu.
Z powyższego wynika, że niby druga Di622 mogłaby być masterem, sęk w tym, że w dalszej części instrukcji nie ma nic na temat ustawienia tej lampy jako master. Jest tylko opis jak ustawić ją jako slave. Zrobiłem próbę taką, że Nissina założyłem na aparat, a 580EX ustawiłem w tryb slave. Próbowałem kombinacji master/slave jako TTL/TTL, TTL/manual ale 580EX nie wyzwala się i już. Być może wyzwoliłby się drugi Nissin. Ktoś chętny do spróbowania?
Aha, Nissin ustawiony w tryb slave i wsadzony w gorącą stopkę nie odpala, nie odpala też wtedy 580EX-slave.
komor napisał/a: | Mówiąc szczerze nigdy nie próbowałem jak działają takie wynalazki jak piszesz. Jak tam jest ze schodzeniem z mocą? Bo do zabawy na stole lampa, która schodzi tylko do 1/8 mocy czy jakoś tak… Nie zawsze jest gdzie się odsunąć. Masz jakieś konkretne typy? |
No schodzenie do 1/8 czy 1/16 to max dla tanich modeli. Z drugiej strony te maluchy mają też małą moc błysku (GN koło 30) Wszystko zależy od efektów które chcemy uzyskać.
Żarówki błyskowe, tanie jak barszcz, spisują się idealnie do doświetlenia pokoju całego
komor THX wielkie
Ty juz pewnie któregos z kolei pomagasa tu zarobiłes
i wszystkie zasłużone
takich info "szukałem" i Pomogłeś
prawdę mówiąc chciałem usłyszeć cos innego
ale dobrze bo sie nie naciołem, choc już nakręcony byłem
na razie odpuszczam Nissina
[ Dodano: Pią 16 Paź, 2009 21:58 ]
PS
poprosze o dodanie 1 pkt pomóg dla komora przez właściciela wątku
jaad75 - Sob 17 Paź, 2009
zbyszko4x4 napisał/a: | ...i nie chodziło mi o taki system, który (kiedys, nie wiem czy jeszcze) umożliwiał podłączenie do aparatu i do kilku lamp nadajników i odbiorników radiowych synhronizujących błysk | No, ale to jest właśnie komunikacja radiowa i to jest to, czego używa się chcąc nie mieć kłopotów ze zdalnym odpalaniem lamp. Obecnie doszła do takiego poziomu, że pozwala na sterowanie lampami TTL (na zasadzie reverse engineering), a marzeniem wielu jest, by wreszcie producenci zaczęli stosować ją zamiast systemu komunikacji błyskowej. Podstawową zaletą systemu radiowego jest to, że lampy nie muszą się widzieć i w komunikacji nie przeszkadza im ilość światła zastanego oraz fakt, że przy dobrych wyzwalaczach (np. Pocket Wizard) działa to stabilnie na bardzo dużych odległościach (kilkaset metrów).
hijax_pl napisał/a: | W zastosowaniach domowych dużo lepiej i dużo taniej wychodzi kupić najprostsze żarówki byskowe (około 50żł)/ proste lampy studyjne (ok 200zł) | Taniej - na pewno, czy lepiej, to już jest mocno dyskusyjne... Po pierwsze, w przypadku żarówek błyskowych masz jedynie możliwość odcięcia do 1/2 mocy (czyli żarówkę 68Ws możesz "skręcić" do 34Ws, a to w wielu przypadkach jest zdecydowanie zbyt dużo - speedlight przy minimalnych energiach błysku, to poniżej 1Ws), po drugie, żarówkę błyskową musisz wkręcić w jakąś oprawkę, na czymś postawić i podłączyć do prądu, co nie zawsze jest możliwe, a przede wszystkim bywa mało poręczne - speedlighta upchniesz niemal wszędzie. Tanie lampy studyjne, to fajna sprawa, jeśli ustawiasz je standardowo (masz światło modelujące, duży wybór modyfikatorów, bezproblemowe wypełnienie softboksów, beauty disha itp.) i nie zależy Ci np. na mrożeniu ruchu (choćby fotografia kropel, czy skaczących dzieci - z t.5 na poziomie 1/800s masz zdolność mrożenie ruchu poniżej 1/250s i czas ten wydłuża sie przy skręcaniu lampy, podczas gdy skręcony do 1/4 speedlight, to czas błysku rzędu 1/5000s i taka też zdolność mrożenia ruchu ze względu na inną charakterystykę błysku) lub nie fotografujesz bardzo małych przedmiotów (100Ws skręcone do 1/16, to wciąż 6Ws, czyli jakieś 3EV więcej światła niż skręcone speedlighty). Jak dla mnie podstawową wadą lamp studyjnych jest ich mała mobilność - do jednej torby statywowej o długości ok. metra mieszczę 6 speedlightów, 3 wyzwalacze radiowe, 2 statywy, 2 giętkie ramiona na super clampach, softbox, 2 parasolki, 2 gobo, 2 snooty, 2 gridy, dodatkowe uchwyty, kilka podstawek, filtry, zapasowe baterie, światłomierz i pewnie jeszcze parę pierdół, o których teraz nie pamiętam, a wszystko to razem jest lżejsze i zajmuje mniej miejsca, niż jeden Bowens (fakt, dość duży, bo 750Ws) ze statywem...
zbyszko4x4 - Sob 17 Paź, 2009
jaad75 ale Ty masz wiedzę szkoda ze się tak czepiasz słówek
choć oczywiście dobrze jest (i nalezy) pisać precyzyjnie
komor - Nie 18 Paź, 2009
zbyszko4x4, no sorry, ale radio a podczerwień to jednak jest zasadnicza różnica, a nie czepianie się słówek przez Jaada. Radio bez większego problemu przenika przez ściany i inne przeszkody, czego o świetle widzialnym lub bliskiej podczerwieni nie da się powiedzieć. Przy zdalnym sterowaniu lampami to jest akurat ważne…
zbyszko4x4 - Nie 18 Paź, 2009
komor napisał/a: | zbyszko4x4, no sorry | OK, przeprosiny przyjęte
Kowalencki - Nie 25 Paź, 2009
Witam serdecznie,
potrzebuję małej pomocy. Nabyłem lampę Nissin Di622 i chciałbym do niej dokupić dyfuzor typu nasadka. Czy ktoś mógłby potwierdzić, czy nasadki z 580EXII będą pasować?? A może jakiś inny zamiennik z allegro??
Pozdrawiam i z góry dzięki za szybką odpowiedz,
Michal
komor - Pon 26 Paź, 2009
Kowalencki napisał/a: | Czy ktoś mógłby potwierdzić, czy nasadki z 580EXII będą pasować?? |
Właśnie wcisnąłem. Wchodzi, ale kształt się trochę różni i nałożenie nie jest natychmiastowe. Ale jak się wyrobi to powinno być OK. Przynajmniej mój „stoffen” jest na tyle elastyczny, że powinno być OK.
Kowalencki - Pon 26 Paź, 2009
komor, lepiej wciskać, niż jak by miało latać:P.
Dzięki za pomoc. Ja jeszcze kontaktowałem się ze sprzedawcą dyfuzorów, który miał również te lampy. Potwierdził, że dyfuzor do 580EX będzie pasował do Di622.... .
Lepiej żeby miał rację
jendrusz - Sro 25 Lis, 2009
Pytanie - chyba najbardziej do komora.
Czy warto dokupować dodatkowy dyfuzor do tej lampy - czy też ten "wbudowany - wysuwany" daje sobie radę?
komor - Sro 25 Lis, 2009
Ten wbudowany jest do szerokiego kąta - rozprasza niby bardziej na boki jak używasz obiektywu szerokątnego. Nasadka typu Stoffen teoretycznie powinna jeszcze bardziej rozpraszać na boki, umożliwiając rozproszenie światła o ściany i sufit – w przypadku ciasnego pomieszczenia. Czy warto? Powiem szczerze, kupiłem na Allegro taki dyfuzor za te 20 czy 30 zetów i chyba jeszcze nigdy nie użyłem. Kiedy mam możliwość odbicia światła od sufitu to stoffen nie jest potrzebny/wskazany (bo zmniejsza moc), a poziom rozproszenia i tak jest wysoki. Zdjęcia ślubne czy podobne – pewnie od razu by się przydało, bo wtedy lampa czasem musi działać na wprost. Ja nie miałem jak dotąd potrzeby użycia.
Tak czy owak wbudowany dyfuzor chyba głównie na boki poszerza wiązkę światła, natomiast stoffen rozprasza dookoła, robiąc z kierunkowej lampy błyskowej źródło bardziej dookólne, jak goła żarówka pod sufitem.
jendrusz - Sro 25 Lis, 2009
Dzięki za szybką odpowiedź
Jakbyś mógł kiedyś zrobić zdjęcia porównawcze na wprost z dyfuzorkiem fabrycznym i z tym allegrowym.
Pozdrowienia
MatusP - Nie 06 Gru, 2009
Mam pytanie - czy z takim kabelkiem http://www.cyfrowe.pl/apa...n-oc-e3-5m.html mogę liczyć, że nissin będzie działał w TTLu? Gdzieś znalazłem informacje, że coś jest nie tak, z kolei gdzieś indziej pisali, że jest dobrze, i w końcu nie wiem nic. Miał ktoś już doświadczenia z pracy z takim zestawem?
Radkiewicz - Wto 15 Gru, 2009
Po kilku miesięcznym użytkowaniu tej lampy [dokładnie od lipca] odmówiła posłuszeństwa.Nie wiem dlaczego nie wiem jakim cudem ale nie chce błykać:/ wszystko działa,przyciski,zoom,zmiana ustawień ale nie błyknie ni chu chu.Jadę dzisiaj do FJ oddać na gwarancję mam nadzieję że przez jedno małe pęknięcie tej czerwonej szybki które stało się dawno temu nie powiedzą że to z mojej winy bo jeśli tak to sie zdenerwuję
Napisze po jakimś czasie co dalej z gwarancją i serwisem.
hijax_pl - Wto 15 Gru, 2009
Radkiewicz, napisz.
A to pęknięcie to od upadku?
cybertoman - Wto 15 Gru, 2009
Moja upadla 3 razy. Raz pierwszy z podstawka i ulamala sie stopka. Skleilem i znow upadla. A za trzecim razem wypadl dyfuzor. Ale blyska, super servo.
Radkiewicz - Sro 16 Gru, 2009
nie uwzlgędnili mi gwarancji przez to glupie pęknięcie i nie wiem ile teraz zapłacę za serwis.Wogóle to nie mam zielonego pojęcia dlaczego ona nie działa
tak pęknięcie od upadku.
hijax_pl - Czw 17 Gru, 2009
Radkiewicz, skoro upadła - mogła tak nieszczęśliwie, że palnik po prostu pękł. No i o ile pamiętam to gwarancja nie obejmuje takich przypadków. Swoją drogą palnik sam nie jest drogi, jeśli już będą kazali Ci płacić - to za robociznę
Radkiewicz - Czw 17 Gru, 2009
ale palnik nie pękł Hijax. ona mi spadla w sierpniu a zepsuła sie dwa dni temu:/
może jakaś ...... sam sobie ją rozkręcę dzisiaj i zobacze a jak nie to Opole serwis albo wyślę im do Krakowa.
leslaw - Czw 24 Gru, 2009
Witam!
Mam pytanie i prośbę o radę do wszystkich tych, którzy mają doświadczenia z lampą Nissin di622.
Potrzebuję nie drogiej lampy, bo zdjęć z flashem nie wykonuję często, jednak kiedy już muszę , chciałbym, żeby była niezawodna i realizowała funkcje z aparatu czyli np. TTL, TTL II. Stąd moje zainteresowanie Nissinem.
Lampa będzie czasem podpięta do gorącej stopki, jednak głównie łączyć ją będę z aparatem za pośrednictwem przewodu TTL - lampa oddalona na wyciągnięcie ręki lub ustawiona na statywie, 2/3 metry z boku. Czy takie coś zadziała i czy będą realizowane wszystkie funkcje zarówno lampy jak i aparatu?
Przepraszam jeśli pytania, które zadaję są proste a odpowiedzi oczywiste, ale nie miałem do czynienia z tą lampą, wiem jakie efekty chciałbym uzyskać, nie wiem natomiast czy za pomocą tej akurat lampy i przewodu TTL uda mi się to zrealizować.
Z góry wielkie dzięki za info.
Pozdr.
jaad75 - Pią 25 Gru, 2009
leslaw, a przeczytałeś wątek?
leslaw - Pią 25 Gru, 2009
Przeczytałem kilkakrotnie i właśnie nie znajduję potrzebnych mi informacji.
Dużo piszecie o Nissinie w trybie master, o tym jak sprawuje się, kiedy jest wyzwalana błyskiem flesha aparatu, o tym, że nie działa środkowy pin, komor zrobił świetną prezentację - to wszystko bardzo cenne informacje i trochę wzbogaciły moją wiedzę na ten temat, ale jednak żadne z tych wątków nie odnosi się do mojej konkretnej sytuacji. Znalazłem coś takiego, że Nissin nie wyzwala pełnej mocy w określonych konfiguracjach, czy z przewodem TTL również? To na przykład chciałbym wiedzieć.
Domyślam się, że to może być tak oczywiste, że rozumie się samo przez się, ale tak jak powiedziałem, robię na codzień zupełnie inne zdjęcia - głównie dalmierzem, na kliszach, w świetle zastanym i do tej pory nie miałem potrzeby tego wszystkiego wiedzieć. Stąd moje, zdaję sobie sprawę infantylne, pytania.
Ale dzięki Jaad75 za zainteresowanie.
Pozdr.
komor - Sob 26 Gru, 2009
leslaw napisał/a: | głównie łączyć ją będę z aparatem za pośrednictwem przewodu TTL (…) Czy takie coś zadziała i czy będą realizowane wszystkie funkcje zarówno lampy jak i aparatu? |
Kabel TTL przenosi wszystko co jest potrzebne do komunikacji lampy z aparatem i działania automatyki błysku TTL. Co dziwne, działa też wspomaganie AF (właśnie przed chwilą sprawdziłem: Nissin 622 Di, kabel Delty i Canon 50D), co nie jest oczywiste – gdy lampa podpięta jest kablem to nie wiadomo czy znajduje się w osi obiektywu. W każdym razie lampa AF na Nissinie błyska sobie, gdzie ją (lampę) skierujemy.
leslaw, napisałbyś jeszcze jaki masz aparat, bo może w różnych systemach są różne doświadczenia dotyczące kabla TTL? Moje doświadczenia to Canon.
leslaw - Nie 27 Gru, 2009
Wielkie dzięki, Komor! Chcę podłączyć Nissina właśnie przewodem Delty do 5d i upewniłeś mnie w tym wyborze. Skoro nie masz problemów ze swoim 50d, to mam nadzieję, że i u mnie wszystko pięknie zadziała.
Pozdr.
[ Dodano: Wto 26 Sty, 2010 22:56 ]
Witam ponownie.
Nissin di622 już od kilku tygodni u mnie. Przez ten czas zdążyłem wyrobić sobie na jego temat zdanie. Oto moje wrażenia.
Nissin jako samotny wojownik
W tej kwestii wszystko jasne, zaskoczenia nie ma. Zarówno na gorącej stopce jak i połączona z aparatem przewodem TTL lampa sprawuje się bardzo dobrze. ETTL działa, aparat mierzy światło, lampa błyska, zdjęcia naświetlone poprawnie. Nie ma większej filozofii.
Bądź moim niewolnikiem!
Powtórzę to, co było już w tym wątku mówione. Di622 ma wbudowaną fotocelę i według opisu producenta w tym trybie powinien działać uruchamiany optycznie błyskiem innej lampy - czy to zewnętrznej czy też tej wbudowanej w aparat. I o ile z błyskiem flasha aparatu nie miałem problemu - używam Canona 5d, który lampy nie posiada, więc żeby to sprawdzić błyskałem starszym Canonem d60 - 100 % skuteczność. Oczywiście to błysk wyzwalany optycznie, więc czujnik lampy i lampa aparatu musiały się widzieć, ale kiedy były w tej samej linii, Nissin nie miał problemu nawet z kilku metrów.
Zupełnie inna sprawa, kiedy zechce nam się wyzwolić błysk inną, zewnętrzną lampą. Przynajmniej u mnie - używam Canonowskiego Speedlite 550EX i Nissin nie błysnął ani razu. Nawet, kiedy patrzyły sobie z kilkucentymetrowej odległości palnik w palnik. Komor sugerował, że to może wina 550EX jako lampy starszego typu, na którą producenci Nissina nie byli przygotowani. Nie wykluczam tego, po prostu nie mam możliwości sprawdzenia poprawności takiej konfiguracji choćby z 580EX. Faktem jednak jest, że błysku nie było.
Radio Ga-Ga
Nie ma o czym gadać, bo Nissin Di622 z radiowymi wyzwalaczami nie współpracuje i kropka. Też tak myślałem, jednak tak jakoś od niechcenia podpiąłem do lampy Yongnuo RF-602*, pstryknąłem a Di622... błysnął! To samo za drugim razem, trzecim - działa. Do tej pory nie wiem czy to zasługa nadajnika-odbiornika jakiegoś upgrade'owanego czy może nowszej wersji lampy, ale strzela za każdym razem.
Czyli mamy super-ekstra profesjonalny zestaw radiowo wyzwalanych dwóch lamp, z których jedną jest nasz Nissin Di622. No niestety nie do końca tak jest. Jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach.
I mimo, że lampa dostaje impuls i wyzwala błysk za każdym razem, to jednak nie wiedzieć czemu czas synchronizacji z błyskiem wynosi... 1/100s. Już przy 1/125s otrzymujemy obraz nie w pełni naświetlony nie mówiąc już o czasach jeszcze krótszych. Nie wiem co jest tego powodem - lampy nie pracują w relacji Master-Slave, obydwie dostają impuls z nadajnika w tym samym momencie, więc na chłopski rozum nie może być mowy o jakimś opóźnieniu którejkolwiek z nich. Jest to lekkie ograniczenie, zwłaszcza kiedy potrzebujemy małą głębię ostrości.
Jednak gdyby był to jedyny mankament Nissina, można byłoby go przeboleć i jakoś sobie z tym poradzić. Niestety naświetlenia tylko części kadru zdarzają się lampie także przy czasach dłuższych, niż 1/100s. I to dość często, średnio tak 4 na 10 strzałów. Myślę, że to dyskwalifikuje ją jako poważne narzędzie w poważnej pracy.
Budząc umarłych
Yongnuo RF-602 nie ma najmniejszych problemów z wybudzeniem lamp błyskowych, które po czasie bezczynności wchodzą w tryb oszczędzania energii. Wystarczy przycisnąć do połowy migawkę aparatu lub przycisk na nadajniku i 550EX wybudza się ze Stand-by'u. A Nissin Di622 się nie wybudza. Trzeba podejść do niego i zrobić to ręcznie. Może nie jest to kłopotliwe, kiedy pracujemy w studio (choć i to nie do końca, bo przecież lampa może być na statywie zamocowana gdzieś wysoko poza zasięgiem rąk przeciętnego człowieka), jednak już w plenerze, gdy lampa ustawiona jest w znacznej odległości, może to być poważnym utrudnieniem. Przecież nie będziemy latać wte i we wte co 5 minut.
Dla kogo więc Nissin Di622?
Dla każdego, kto planuje korzystać z niej jako jedynej lampy zamontowanej na aparacie lub jeszcze lepiej połączonej z nim przewodem. Jest lekka, poręczna, ma wystarczającą moc, nasadkę rozpraszającą światło. W trybie automatyki sprawdza się naprawdę dobrze, zdjęcia wychodzą poprawnie naświetlone. Do tego jest tania, z gwarancją, jeśli ktoś ma taką możliwość, może kupić ją "sobie na firmę", co jeszcze obniży koszty - same zalety.
Natomiast jeśli ktoś chciałby użyć jej jako jednej z dwóch lamp sterowanych zdalnie, zdecydowanie odradzam. Jeśli jeszcze na wiosenną sesję z dziewczyną w parku czy packshoty w studio lampa da radę, bo można sobie pozwolić na powtórki i kilkakrotne strzelanie nią do skutku, tak raczej nie wyobrażam sobie poważniejszej sesji na przykład ze znaną osobą dysponującą ograniczonym czasem a co za tym idzie wymagającą od nas, żebyśmy zrobili zdjęcia szybko i nie zawracali jej dupy. Tutaj Nissin Di622 się nie sprawdzi. O wiele lepszą konfiguracją w takiej sytuacji wydaje mi się jakiś porządny Speedlite Canona (ja używam sprzetu tej firmy, więc siłą rzeczy o niej mówię) na przykład 580EX II + drugi, jakiś taniutki także Canona, który będzie robił za lampę pomocniczą a przynajmniej będziemy mieli pewność, że zadziała zawsze i tak, jak tego chcemy.
Pozdrawiam.
Bruno Braun
[ Dodano: Sro 27 Sty, 2010 00:04 ]
* Co do Yongnuo RF-602, o który pytał Komor, zdecydowanie polecam. Pięknie działa zarówno przez przeszkody (betonowa ściana nośna), jak i na odległość. producent zapewnia, że ma zasięg 100m czego z racji panujących mrozów nie miałem okazji sprawdzić, ale w domu z najbardziej oddalonych od siebie miejsc bez problemu.
Do tego jest solidnie wykonany, lampa w gorącej stopce siedzi pewnie, nic nie lata. I jeśli nie stać nas na PocketWizardy, to wydaje mi się, że w przedziale cenowym do 250zł urządzenie nie ma sobie równych. Żadne spotixy, Cactusy - brać RF-602 w ciemno. A właściwie w jasno.
komor - Czw 28 Sty, 2010
Podbijam wątek z powodu informacji dodanej powyżej przez leslawa. Napisz proszę jeszcze czy rzeczywiście zadziałało to, o czym korespondowaliśmy na priva, czyli czy ten Yongnuo wyzwala Nissina bezprzewodowo.
Ze zdjęć wynika, że ten wyzwalacz ma coś więcej niż tylko środkowy, gorący pin, co daje nadzieję na zadziałanie na innej zasadzie niż tylko zwarcie środkowego pinu co nie działa w przypadku mojej sztuki Nissina, o czym pisałem tutaj i w późniejszych postach.
jaad75 - Czw 28 Sty, 2010
komor, mnie z kolei zastanawiają dwie rzeczy - jak Yongnuo radzi sobie z różnym układem pinów w różnych systemach oraz skąd wzieło się takie opóżnienie sygnału, że synchro z Nissinem wynosi tylko 1/100s...
Acha, jeszcze jedno, od jakiegoś czasu ponoć dostępny jest upgrade firmware'u, który pozwala na wyzwolenie lampy ze środkowego pinu, może była to już ta upgrade'owana wersja 622?
[ Dodano: Czw 28 Sty, 2010 13:50 ]
leslaw napisał/a: | Powtórzę to, co było już w tym wątku mówione. Di622 ma wbudowaną fotocelę i według opisu producenta w tym trybie powinien działać uruchamiany optycznie błyskiem innej lampy - czy to zewnętrznej czy też tej wbudowanej w aparat. I o ile z błyskiem flasha aparatu nie miałem problemu - używam Canona 5d, który lampy nie posiada, więc żeby to sprawdzić błyskałem starszym Canonem d60 - 100 % skuteczność. Oczywiście to błysk wyzwalany optycznie, więc czujnik lampy i lampa aparatu musiały się widzieć, ale kiedy były w tej samej linii, Nissin nie miał problemu nawet z kilku metrów. | Moment - do tej pory sądziłem, że mówimy o pracy Nissina, jako slave TTL, jak więc możliwe jest sterowanie 622 poprzez lampę wbudowaną, jeśli d60 nie ma takiej opcji? Czy może więc chodzi tylko o wyzwolenie na drugi błysk w manualu? Coś mi tu nie gra, bo wtedy powinno to działać z każdą lampą dającą przedbłysk w systemie e-TTL, również 550EX...
komor - Czw 28 Sty, 2010
jaad75 napisał/a: | komor, mnie z kolei zastanawiają dwie rzeczy - jak Yongnuo radzi sobie z różnym układem pinów w różnych systemach |
Z tego co widzę na Allegro to są przynajmniej dwie wersje: Canon/Pentax oraz Nikon. Ponieważ nie jest to TTL to być może da się to jakoś uwspólnić w C/P (cóż za policzek dla Ciebie, Jaad ).
jaad75 napisał/a: | od jakiegoś czasu ponoć dostępny jest upgrade firmware'u |
To raczej do tej dużej lampy z kolorowym wyświetlaczem, bo Di622 nie ma złącza USB i nie bardzo chyba da się uaktualnić. Ale też pomyślałem o tym, że być może jest nowsza wersja Di622, kolega leslaw kupił całkiem niedawno, z tego co pisał, więc być może teraz już działa.
A w ogóle to przepraszam, bo nie doczytałem fragmentu obszernego postu Lesława (vel Bruno Braun) i niepotrzebnie dopytuję o to, co jednak napisał.
jaad75 napisał/a: | jak więc możliwe jest sterowanie 622 poprzez lampę wbudowaną, jeśli d60 nie ma takiej opcji? |
Tego też nie rozumiem, bo z lektury instrukcji dołączonej do mojego egzemplarza nie wynikało jakoby lampa ta miała taką zwykłą fotocelę, reagującą na pierwszy czy drugi błysk. U mnie działa ona tylko jako slave w systemie wireless E-TTL Canona ale w wersji dumb, bo moc ustala się ręcznie. Czyli przedbłyski TTL służą tylko do wyzwolenia slave’a a nie do przekazania mu informacji o mocy.
leslaw - Czw 28 Sty, 2010
Cytat: | Napisz proszę jeszcze czy rzeczywiście zadziałało to, o czym korespondowaliśmy na priva, czyli czy ten Yongnuo wyzwala Nissina bezprzewodowo. |
Tak, cały czas pisząc mam na myśli właśnie bezprzewodowe wyzwalanie Nissina przez Yongnuo. Nadajnik w gorącej stopce aparatu (zarówno D60 jak i 5D), odbiornik w sankach Di622 i błyska za każdym razem. Pomijam te problemy, o których pisałem czyli choćby dziwny czas synchronizacji, ale sam błysk jest wyzwalany za każdym razem. Tak samo w układzie bezprzewodowym na dwie lampy - obydwie błyskają po wyzwoleniu migawki (czy nawet po przyciśnięciu kontrolki na nadajniku).
Właśnie dlatego mnie to tak zdziwiło, bo wszędzie czytam, że Nissin nie wyzwoli z radiówką.
Cytat: | jak więc możliwe jest sterowanie 622 poprzez lampę wbudowaną, jeśli d60 nie ma takiej opcji? |
Może niezbyt jasno napisałem. Sytuacja wygląda po prostu tak, że lampa wbudowana w D60 błyska w stronę Di622 i ten ustawiony na Slave reaguje na ten błysk również dając światło. Kiedy to samo robię z podpiętym do aparatu (lub połączonym przewodem) 550EX, Nissin nie błyska. W żadnej sytuacji, odległości, sile błysku itp. Tyle, że nie za bardzo chciało mi się zgłębiać ten temat, bo nawet gdyby działały optycznie, trąci mi to trochę prowizorką.
Wracając do Yongnuo na jakimś forum czytałem wątek, w którym ktoś wkleił zdjęcie dwóch odbiorników (nie mam zapisanej tej strony, trzeba poszukać), z których pierwszy po wyjęciu baterii widać było miał jakieś wystające przewody, a drugi był bez tych przewodów. To świadczyłoby, że i tych odbiorników wyszły przynajmniej dwie wersje. W każdym razie te, które ja mam, są bez przewodów na wierzchu.
Nie wiem czy to pomocne, ale tak mi się teraz przypomniało.
cybertoman - Czw 28 Sty, 2010
leslaw napisał/a: | Kiedy to samo robię z podpiętym do aparatu (lub połączonym przewodem) 550EX, Nissin nie błyska | pewnie ustawiles na Manual, wtedy jest bez blysku pomiarowego, czego 622 nie potrafi. Na TTL-u bedzie blyskal.
komor - Czw 28 Sty, 2010
Właśnie miałem pytać o to samo co cybertoman, czy 550EX na pewno był ustawiony na E-TTL?
jaad75 - Pią 29 Sty, 2010
komor napisał/a: | jaad75 napisał/a:
od jakiegoś czasu ponoć dostępny jest upgrade firmware'u
To raczej do tej dużej lampy z kolorowym wyświetlaczem, bo Di622 nie ma złącza USB i nie bardzo chyba da się uaktualnić. Ale też pomyślałem o tym, że być może jest nowsza wersja Di622, kolega leslaw kupił całkiem niedawno, z tego co pisał, więc być może teraz już działa. | Z całą pewnością jest możliwość upgrade'u w serwisie - czytałem gdzieś na Flickrze...
[ Dodano: Pią 29 Sty, 2010 01:24 ]
http://www.flickr.com/gro...57622731216190/
baru - Pią 29 Sty, 2010
Pisałem już o moich doświadczeniach z Di622 na forum CB, ale napisze i tutaj bo może nie wszyscy tam przesiadują a info się im przyda.
Mam wyzwalacze radiowe Powerlux FlashWave2, w trybie manual odpalają nissina ze stopki (nie potrzebne są jakie kolwiek modyfikacje), niestety lampa wyłącza się w tym trybie po 2minutach za sprawą funkcji oszczędzania energi - co bardzo utrudnia prace w większości przypadków. Uwaga: testowałem też Nissina Di622 przeznaczonego dla Nikona i nie dało się go wyzwolić w ten sposób!! Tamtego nieodpalającego nissina testowałem we wrześniu a moje odpalające kupiłem w styczniu.
Po modyfikacji lampy (dodaniu gniazda jack podłączonego do przycisku pilot - tutorialik z youtuba) da się ją wyzwalać w trybie slave (manual) przez co nie ma problemu z samoczynnym wyłączaniem lampy. Generalnie wole mieć wyzwalacz podłączony przez kabel niż stopkę - praktyczniejsze i jakoś takie bardziej stabilne jak lampy są na statywach.
Co do update'u softu to Di622 nie ma złącza usb (8setka ma) ale w komorze baterii na dnie, są 4 styki sugerujące możliwość podłączenia czegoś. Fakt że na zagranicznych forach piszą ludzie o updejcie, polski dystrybutor informuje wszystkich że jak się pojawi taka możliwość to dadzą info na swoją stronke. Mi po przeróbce już na tym nie zależy
Po za tym pisują na forach że update dotyczy tylko wersji dla Nikona.
Moje wyzwalacze pozwalają na błyskanie nissinami 1/200s - zresztą identycznie jak z 580EXII.
Co do współpracy 580EXII i Di622 bez wyzwalaczy radiowych:
Canon na body (50D) jako master ETTL, nissin jako slave i jak się widzą to canon odpala nissina.
komor - Pią 29 Sty, 2010
baru napisał/a: | Tamtego nieodpalającego nissina testowałem we wrześniu a moje odpalające kupiłem w styczniu. |
Czyli zwiększa się szansa, że nowsze wersje to umożliwiają, moja (nieodpalająca ze stopki) jest z 05 czy 06/2009.
baru napisał/a: | Canon na body (50D) jako master ETTL, nissin jako slave i jak się widzą to canon odpala nissina. |
Czyli tak jak u mnie. A przez parasolkę Ci działa w miarę niezawodnie? Bo u mnie tylko z bliska.
baru - Pią 29 Sty, 2010
komor napisał/a: | Czyli zwiększa się szansa, że nowsze wersje to umożliwiają, moja (nieodpalająca ze stopki) jest z 05 czy 06/2009. |
W każdym trybie próbowałeś?
komor napisał/a: | A przez parasolkę Ci działa w miarę niezawodnie? Bo u mnie tylko z bliska. |
Ja to zawsze używam wyzwalaczy radiowych i nie musze się martwić czy się coś widzi czy nie
cybertoman - Pią 29 Sty, 2010
komor napisał/a: | A przez parasolkę Ci działa w miarę niezawodnie? Bo u mnie tylko z bliska | Z 2 m przez softbox z podwojnym dyfuzorem tez dziala, z wiekszych odleglosci nie wiem, przy dziennym tez nie mialem okazji. Dodam jeszcze, ze wyzwala lampa wbudowana przykryta filtrem IR "Czarny 1698".
[ Dodano: Pią 29 Sty, 2010 23:24 ]
Wylazlem na korytarz, z 4m na 10 razy 10 odpalila.
Natomiast nie lubi "spawarki", potrafi pogubic sie w liczeniu blyskow i milknie, trzeba resetowac.
komor - Nie 31 Sty, 2010
baru napisał/a: | W każdym trybie próbowałeś? |
Z wyzwalaczem radiowym próbowałem w trybie M. W TTL pewnie nawet nie próbowałem, ale biorąc pod uwagę naturę wyzwalacza nieprzenoszącego sygnałów TTL to nie ma co sprawdzać.
cybertoman, u mnie jest inaczej. Goła lampa Di622 owszem wyzwoli się z tych 3-4 metrów (więcej nie próbowałem w domu) ale przez parasolkę jest już bardzo wrażliwa na odległość i kierunek „patrzenia” lamp na siebie. Jaki system używasz?
cybertoman - Nie 31 Sty, 2010
komor napisał/a: | Jaki system używasz? | C1000D plus 622 i 866. Z 40D i S3IS dziala identycznie. Z E420 dziala ale bez filtra IR na lampie wbudowanej. Byc moze zalezy to od egzemplarza? Moja 622 upadla dzis po raz czwarty "gubiac" czerwone szkielko. Pod nim jest fotokomorka, moze zdejmuj ten filtr jesli stosujesz 622 jako slave. Moja jest juz tak zdemolowana (polamana stopka, urwany dyfuzor i teraz filtr IR) ze zadne przerobki nie brzmia dla mnie strasznie, stad ten pomysl o usuwaniu filtra IR...
Radkiewicz - Wto 02 Lut, 2010
a Ja tak trochę z innej beczki,czyli jak działa serwis lamp nissin.
Kiedy nie przyjęli mi tej lampy na gwarancję[przez zbite czerwone szkiełko] postanowiłem zadziałać w tym temacie.Wziąłem takiego samego nissina 622 od kolegi przekręciłem przednią obudowę.Dałem na gwarancję i po nie całym miesiącu[liczmy że 3 tygodnie robocze bo dałem lampę przed Bożym narodzeniem a odebrałem w FJ w ubiegłą sobotę] nie naprawili lampy ale za to dali nową,więc serwis osobiście uznaję za sprawny no i wyrabiający się w ustalonej na gwarancji normie czasowej.
komor - Wto 02 Lut, 2010
Radkiewicz, na Twoim miejscu nie opisywałbym takiego oszustwa na łamach forum.
Baku - Sro 03 Lut, 2010
Tak czy inaczej zaczyna mi się podobać ten Nissin i jego serwis.
A szczegóły tego przekrętu (także moim zdaniem) nie nadają się na forum.
komor - Czw 04 Lut, 2010
A ja jeszcze powrócę na chwilę tajemniczego wyzwalania Nissina przez wbudowaną lampę błyskową Canona D60, o czym pisał na poprzedniej stronie leslaw, co zdziwiło Jaada, mnie zresztą też:
jaad75 napisał/a: | Moment - do tej pory sądziłem, że mówimy o pracy Nissina, jako slave TTL, jak więc możliwe jest sterowanie 622 poprzez lampę wbudowaną, jeśli d60 nie ma takiej opcji? Czy może więc chodzi tylko o wyzwolenie na drugi błysk w manualu? Coś mi tu nie gra, bo wtedy powinno to działać z każdą lampą dającą przedbłysk w systemie e-TTL, również 550EX... |
Sprawdziłem z lampą wbudowaną 50D i też działa. Czyli Nissin jest na tyle prymitywnym slavem TTL, że nie „czyta” czy błyski TTL niosą informację o zdalnej pracy lamp, żądanej ekspozycji, grupach itd. tylko jakoś je tam liczy czy rozpoznaje i po prostu błyska synchronicznie z błyskiem głównym lampy master. Przypominam, że zgodnie z instrukcją Nissin Di622 jest dumb-slavem, czyli poziom mocy i tak ustawia się ręcznie w trybie slave, co by dobrze składało się do kupy z obserwacją, że lampka wbudowana też wyzwala Nissina.
Zrobiłem sobie więc dziś plan zdjęciowy taki:
- 50D z lampką wbudowaną na maksymalnej korekcie -2 EV (nie mam żadnych filtrów podczerwonych
);
- do złącza PC w 50D podpięty (przez kostkę synchro) nadajnik radiowy;
- na statywie z parasolką 580EX II z odbiornikiem radiowym;
- na stole Nissin Di622 jako dumb-slave.
Działało. Może jutro sprawdzę czy Nissin zadziała w ten sposób posadzony na statyw z parasolką, czujnikiem zwrócony w stronę aparatu.
cybertoman - Czw 04 Lut, 2010
komor napisał/a: | błyski TTL niosą informację o zdalnej pracy lamp, żądanej ekspozycji, grupach | w Twoim eksperymencie takie blyski sterujace nie wystepuja. Lampa (wbudowana i zewnetrzna tez) pracujaca w trybie TTL wysyla tylko jeden przedblysk pomiarowy, ktory jest triggerem dla Nissina by czekac na kolejny blysk i wtedy blysnac wspolnie (zbyt dlugo nie czeka, nie pamietam dokladnie - chyba 300ms, mozna latwo zmierzyc). Lampa wbudowana w trybie manual blyska tylko raz, i wtedy 622 milczy.
Z "dziwnym liczeniem" implulsow tez sie zgadzam, nastepujacy eksperyment: 622 na slave, druga (u mnie 866) na stroboskop i powiedzmy 20 blyskow 3Hz. W takim ukladzie, wydawaloby sie, zgodnie z oczekiwaniami, 622 odpala co drugi razem ze stroboskopem (czyli 10 razy). Damy 5Hz albo wiecej, wtedy od drugiego blysku 622 odpala kazdy synchronicznie (czyli blyska 19 razy), wyglada, ze ten sam blysk jest przez rozne uklady interpretowany jednoczesnie jako przeblysk i jako blysk glowny. Wniosek - od 5Hz mozna wykorzystac 622 jako strobo-slave.
komor - Pią 05 Lut, 2010
cybertoman napisał/a: | w Twoim eksperymencie takie blyski sterujace nie wystepuja. |
Wiem, dlatego napisałem, że Nissin wcale na nie nie czeka, dlatego pracuje także z lampą wbudowaną. Natomiast co do:
cybertoman napisał/a: | Lampa (wbudowana i zewnetrzna tez) pracujaca w trybie TTL wysyla tylko jeden przedblysk pomiarowy, ktory jest triggerem dla Nissina by czekac na kolejny blysk i wtedy blysnac wspolnie |
to wydaje mi się, że w przypadku lampy zewnętrznej ustawionej na Wireless Master jest inaczej i błysków jest więcej, bo one mają przecież sterować slave’ami, na przykład ich mocą. Nissin co prawda nie interpretuje tych błysków sterujących ale na pewno jest na nie przygotowany, bo tak używałem go dotychczas z 580EX II, którego ustawiałem w tryb Wireless Master i Nissin był wyzwalany, o ile nie następowały przeszkody optyczne.
No i mnie jeszcze zainteresowało to:
cybertoman napisał/a: | Lampa wbudowana w trybie manual blyska tylko raz |
W jaki sposób w Canonie ustawiasz lampę wbudowaną w tryb manualny? Bo od kiedy używam lustrzanki to nie udało mi się takiego trybu w Canonie znaleźć.
cybertoman - Pią 05 Lut, 2010
komor napisał/a: | W jaki sposób w Canonie ustawiasz lampę wbudowaną w tryb manualny | Wszystkie "pomiary" wykonuje dla S3IS, 1000D i E420. W 1000D wbudowanej lampy na manual ustawic sie nie da (w pozostalych tak). I tak mi sie uogolnilo troche za bardzo.
Dla scislosci - opisane wczesniej zabawy stroboskopowe robione byly z "reki", bez korpusu.
[ Dodano: Pią 05 Lut, 2010 21:20 ]
W przypadku pracy w trybie Wireless Master nie dziala dokladnie ten sam mechanizm opisany przy stobo-slave? Zakladajac, ze tak, to wtedy pierwszy blysk bedzie pomijany a przy kazdym nastepnym DI622 bedzie rowniez blyskac. Jesli w Wireless Master beda dwa przedblyski, obojetnie, czy najpierw pomiarowy a potem sterujacy czy odwrotnie, pierwszy zostanie zignorowany kazd nastepny spowoduje blysk. Przy zabawach ze stroboskopem DI622 byla ustawiona na moc minimalna, co pozwalalo jej blysna te 19 razy pod rzad. Tak wiec przy Wireless Master z malymi mocami powinna dac rade blysnac dwa raz, na pelnej mocy blysnie tylko z drugim przedblyskiem a na glowny blysk nie starczy mocy i nie zdazy sie takze naladowac. Tyle teoria, a raczej podejrzenia. A tu praktyka:
1. Nissin 866 w trybie Wireless Master, -2EV.
2. Dodatkowo wlaczona 622 w trybie slave na minimalnej mocy po lewej stronie. Cien jest dowodem, ze synchronizuje z blyskiem glownym.
3 - 5 Jak 2 tylko wieksza moc
6. - Ja blysk widzialem, na zdjeciu nie ma cienia, czyli blysnela na drugi przedblysk a na glowny nie starczylo sily.
7. Jak 6.
[ Dodano: Pią 05 Lut, 2010 21:22 ]
Nie moge zmienic postu wiec krekcja: w pierwszej linijce mialobyc:
CZY w przypadku pracy w trybie Wireless Master nie dziala dokladnie ten sam mechanizm opisany przy strobo-slave?
komor - Pią 05 Lut, 2010
cybertoman, chyba prawie na pewno robiłem takie coś, że Nissin jako slave miał ustawioną pełną moc i wyzwalany był przez Speedlite’a w trybie Wireless. Sprawdzę to jeszcze w domu przy okazji, ale jeśli rzeczywiście tak jest to znaczy że nie może błyskać „na durno” przy każdym drugim błysku, bo na dwa błyski z mocą 1/1 na pewno mu nie starczy siły, a przedbłysków sterujących ze Speedlite’a raczej musi być więcej niż jeden. Swoją drogą na ten temat też muszę poczytać.
Ta fotografia to strasznie nudne hobby, trzeba siedzieć na forum, czytać strony WWW dotyczące technikaliów takich jak przedbłyski TTL – i w ogóle nie ma czasu na robienie zdjęć!
cybertoman - Pią 05 Lut, 2010
komor napisał/a: | trzeba siedzieć na forum | zainspirowales mnie, chyba napisze cos jutro na ten temat na "humorze"... Latem na lampy szkoda czasu, zima sezonem studyjnym! A ile blyskow wysylaja wireless-mastery nie mam pojecia, to tylko taka zgaduj zgadula.
pasożyt społeczny - Czw 08 Kwi, 2010
Właśnie kupiłem nissina do canona, wszystko pięknie gra i buczy ale mam dwa "ale".
Pierwsze. Nie mam możliwości wejścia w niektóre funkcje lampy zewnętrznej w aparacie - "Tryb błysku E-TTL II" i "Sekwencja FEB". Pojawia się komunikat - "Niezgodna lampa lub wyłączone zasilanie lampy". Widziałem na jakimś forum informację o możliwości wyświetlenia tych funkcji. Coś jest nie tak czy może lampa współpracuje tylko z niektórymi canonami? Proszę posiadaczy o łaskawe sprawdzenie u siebie.
Drugie "ale" to problem z wygaszaniem ekranu aparatu. Wygląda jakby przeszedł w uśpienie, trzeba go wybudzać spustem. Dzieje się to podczas normalnej pracy np. przy zmianie przysłony. Lampę mam dopiero od dwóch dni i zdarzyło się to tylko ze dwa trzy razy, więc jeszcze nie do końca rozgryzłem zjawisko. Ktoś się z tym spotkał?
komor - Czw 08 Kwi, 2010
Ta lampa pewnie pracuje tylko w E-TTL II, zresztą mając 450D nie masz potrzeby zmiany na starszą odmianę TTL, więc tym bym się nie przejmował. Co do funkcji FEB to nigdy nie stosowałem, sprawdzę jak wrócę do domu.
Wygaszanie ekranu aparatu – w mojej puszce 2-cyfrowej mam cały czas wygaszone, więc nie sprawdzę, ale czy to na pewno ma jakiś związek z lampą, a nie z ustawieniami wyświetlacza w aparacie?
pasożyt społeczny - Czw 08 Kwi, 2010
komor napisał/a: | Co do funkcji FEB to nigdy nie stosowałem, sprawdzę jak wrócę do domu. |
Poproszę.
komor napisał/a: | czy to na pewno ma jakiś związek z lampą, a nie z ustawieniami wyświetlacza w aparacie? |
To nie ustawienia. Chyba, że jest w menu opcja "uśpij aparat gdy zmieniam przysłonę kółkiem nastaw"
Pewności nie mam, ale podejrzewam lampę, ponieważ nigdy wcześniej mi się to nie zdarzało. Nie jest to jakoś szczególnie uciążliwe, ale nie chcę uszkodzić aparatu.
komor - Nie 11 Kwi, 2010
pasożyt społeczny napisał/a: | Pierwsze. Nie mam możliwości wejścia w niektóre funkcje lampy zewnętrznej w aparacie - "Tryb błysku E-TTL II" i "Sekwencja FEB". |
No więc nareszcie sprawdziłem. W menu mojego 50D funkcja Sekwencja FEB nie jest aktywna ani po podpięciu Nissina Di622 ani po podpięciu Canona 430 EX II. Dopiero podpięcie 580 EX II powoduje, że ta funkcja jest aktywna. Może ktoś jeszcze próbował z Nissinem Di866 albo jacyś posiadacze Metzów i innych z ciekawości by sprawdzili?
cybertoman - Pon 12 Kwi, 2010
komor napisał/a: | próbował z Nissinem Di866 | 1000D - Bracketing mozna wlaczyc z poziomu lampy z poziomu korpusu nie.
grammer - Pią 16 Kwi, 2010
Moje pytanie:
Jak ma się wyzwalanie lampy Nissin przez lampę wbudowaną jeśli na wbudowanej jest zainstalowany dyfuzor?
hijax_pl - Pią 16 Kwi, 2010
grammer, o ile dyfuzor nie zabiera znacznej ilości światła - tak samo jak bez dyfuzora
komor - Pią 16 Kwi, 2010
Po pierwsze mówimy tylko o błysku TTL, bo Nissin Di622 nie ma fotoceli takiej zwykłej, na pierwszy błysk. Z moich doświadczeń z wersją kanonierską tej lampy wynika, że z parasolkami radzi sobie słabo, podobnie gdy próbujemy wyzwolić ją z większej odległości. Więc podobnie może być z wyzwalaniem przez małą lampkę wbudowaną.
Jeszcze muszę potestować, ale zachowuje się pod tym względem gorzej niż 430EX II. W obu przypadkach masterem był 580EX II, ustawiony na przedbłysk pomiarowy 1/32 mocy (czyli standardowe ustawienie w Custom Functions).
nightfall - Sro 09 Cze, 2010 Temat postu: Nissin Di 622 a Nikon D5000 Witam. Mam zamiar kupić Lampę Nissin Di 622 do Nikona D5000 (amatorskie fotografie). Prosze o podpowiedź czy warto ją zakupić czy może coś innego. Pozdrawiam
komor - Czw 10 Cze, 2010
nightfall, scaliłem Twój temat do już istniejącego, bo nie ma sensu tworzyć nowego w tym przypadku.
Jako pierwszą lampę do użycia z gorącej stopki aparatu, w trybie TTL – polecam. Cena przyzwoita jak na jakość wykonania i możliwości.
BeCkS - Czw 01 Lip, 2010
Witam.
Przyznam od razu na początku, że moja wiedza na temat lamp jest o wiele gorsza niż na temat obiektywów. Niestety z dniem dzisiejszym dojrzałem do kupna lampy. Posiadam Canon 350D. W związku z moją mała wiedzą, a Waszą ogromną, mam kilka pytań do tej lampki. Otóż, potrzebuje lampę do zrobienia normalnych, niewypalonych zdjęć w kościele, na sali, w domu, w plenerze. Potrzebuje takiej lampy, aby jej nie brakowało, takiej która błyśnie a nie wypali zdjęcia, jak stary Metz którego posiadam i na którym ustawia się na stałe przysłonę i czas naświetlania i jazda. Robiąc tym Metzem zdjęcia w kościele dochodzi do wypalenia pierwszego planu, a nawet jeżeli jest on dobry, to tło jest czarne. W związku z tym mam kilka pytań:
1.
Czy ta lampa wyrobi się podczas wykonywania zdjęć w trybie seryjnym do 3-4 ujęć z powiedzmy średnim oświetleniem, tak, że nie wykonuje ona pełnego błysku? Powiedzmy, że w pokoju chciałbym zrobić kilka ujęć jedno po drugim. Myślę, że nie zachowa się tak, jak wbudowana lampa, która czeka ponad 1 sek. zanim ponownie wypali.
2.
Jak mam rozumieć parametr lampy: "44 (ogniskowa 105 mm)"? Z tego co wiem, liczba przewodnia lampy to iloczyn przysłony i odległości. Więc co to za różnica czy dla ogniskowej 105 czy 55 czy jakiejś innej.
3.
Rozumiem, że poprzez czas trwania pełnego błysku równy 1/800 s rozumiem, że lampa od momentu naciśnięcia spustu i strzelenia lampy, daje ona pełne światło przez 1/800s i najlepiej jakby podczas tego czasu doszło do otwarcia migawki, tak?
4.
Do pytania wcześniejszego. W związku z powyższym i z tym otwarciem migawki jak rozumieć parametr: czas trwania kontrolowanego błysku: 1/800 - 1/20.000 s.
Czy lampa bedzie w stanie delikatnie "liznąć" kadr na przykład w celu delikatnego doświtlenia podczas słonecznej pogody? Powiedzmy z czasami rzędu 1/60?
5.
Proszę jeszcze o kilka słów na temat funkcji HSS czyli SYNCHRONIZACJA BŁYSKU LAMPY. Ten nissin tej funkcji nie posiada. Ale pytanie, czy będzie mi on potrzebna?
Sorry, za tak proste dla Was pytania, ale jak wspomniałem, moja wiedza na temat lamp jest...średnio słaba.
PS. Dodam, że u mnie w Canonie wg instrukcji czas synchronizacji z lampą błyskową to 1/200s. Jak mam to rozumieć?
komor - Czw 01 Lip, 2010
1. Ładuje się ona nieco dłużej niż np. Canon 580EX II, na 4 błyski w trybie seryjnym bym nie liczył, jeśli energia każdego błysku będzie ~ 1/8.
2. Bawiłeś się kiedyś latarką? Skupiona wiązka jest jaśniejsza niż rozproszona, bo ta sama ilość światła/energii/fotonów ląduje na mniejszej powierzchni.
3. To oznacza, że pełen błysk (pełną mocą) trwa 1/800 s. Dokładniej to pewnie jest czas t.1, czyli czas od rozpoczęcia błysku do spadku jego mocy do 10%, o ile czegoś nie pochrzaniłem.
4. „Moc” lampy (precyzyjniej: energię błysku) w lampach reporterskich (tzw. speedlight) reguluje się poprzez odcięcie napięcia (zakończenie błysku) w odpowiednim czasie. Nie odcinamy – błysk jest długi, energia duża, kadr mocno naświetlony, odcinamy szybko – błysk jest krótki, energia mała, kadr mało naświetlony. Ten czas regulacji właśnie odbywa się (w przypadku który cytujesz) od 1/800 (pełna „moc”) do 1/20000 (najniższa dostępna „moc”).
5. Na forum znajdziesz o tym sporo tematów. Generalnie chodzi o obejście problemu, o którym mowa w punkcie „PS.”.
6. czyli „PS.” – migawka szczelinowa ma minimalny czas (tzw. czas X), dla którego jest jeszcze w pełni otwarta, kiedy to błysk lampy obejmie całą powierzchnię kadru. Czasy krótsze niż X naświetlane są tylko szczeliną, czyli jedna strona migawki zaczyna się już zamykać, zanim druga skończy się otwierać. To powoduje, że nie ma takiego momentu, kiedy może lampa błysnąć tak, żeby błysk objął cały kadr.
A teraz inni dadzą Ci do bardziej rozbudowanych informacji na Szerokim Kadrze lub innych źródeł.
hijax_pl - Czw 01 Lip, 2010
komor napisał/a: | A teraz inni dadzą Ci do bardziej rozbudowanych informacji na Szerokim Kadrze lub innych źródeł. |
Nie ma takiej potrzeby. Wszystko łopatologicznie rozpisałeś
Może bym tylko dodał, że HSS to szybka seria błysków o niższej energii, tzn tak aby w czasie x-sync, przesuwająca się szczelina migawki była równomiernie doświetlona. Seria błysków o niższej energii - wynika to z tego że kondensator się nie doładowuje.
Czyli - HSS umożliwi doświetlenie na czasie np 1/2000 ale moc będzie już na tyle mała że w sumie wąski portret w słoneczny dzień da rade, ale imprezy przy grillu na szerokim kącie już nie bardzo
jaad75 - Czw 01 Lip, 2010
komor napisał/a: | 3. To oznacza, że pełen błysk (pełną mocą) trwa 1/800 s. Dokładniej to pewnie jest czas t.1, czyli czas od rozpoczęcia błysku do spadku jego mocy do 10%, o ile czegoś nie pochrzaniłem.
| Pochrzaniłeś. To jest akurat t.5 - t.1 jest ~3x dłuższy...
hijax_pl - Czw 01 Lip, 2010
To żeby już zostało na pamiątkę
BeCkS - Pią 02 Lip, 2010
Dzięki wielkie za tak wyczerpującą odpowiedź. Jednak mam wątpliwości do tego parametru lampy 44 przy ogniskowej 105. Mam to rozumieć, że dla krótszych ogniskowych to co...błyśnie mocniej? Nie rozumiem.
A tak poza tym to chyba kupie tę lampę. Myślę, że jak dla mnie będzie ok.
jaad75 - Pią 02 Lip, 2010
BeCkS napisał/a: | Mam to rozumieć, że dla krótszych ogniskowych to co...błyśnie mocniej? | Słabiej. Ta sama ilość światła na wiekszą powierzchnię...
BeCkS - Czw 22 Lip, 2010
Witam.
Kupiłem lampkę i jest fajnie . Mam tylko takie wrażenie, że podczas odbijania światła od sufitu, zwłaszcza dla dłuższych ogniskowych rzędu 40mm i więcej, zdarza się, że lampa nie doświetla :/. Nie wiem dlaczego. Muszę dokładać jedną działkę na body i wtedy jest wszystko dobrze.
Przy moim starym manualnym nationalu gdzie była tylko możliwość ustawienia przysłony oraz czułości (lampa bez automatyki), nawet odwracając w pomieszczeniu zamkniętym palnik do tyłu, lampa i tak ładnie doświetlała, ponieważ tak mocno błysnęła dopóki na matrycę wpadło tyle światła że było ok. Tutaj w nissinie to wygląda marnie. Zastanawiam się teraz jak to wszystko działa?
Czy nie jest czasem tak, że mierzę sobie parametry ekspozycji i lampa wie, że ma błysnąć z taką mocą a nie inną i błyska i jest dobrze. A może to jest tak, że lampa błyska dopóki "coś" w aparacie nie wyśle jej sygnału, że już starczy, że ilość światła wpływającego na matrycę jest wystarczająca i wygasza lampę. Wydaje mi się, że tak powinno być? Mylę się? Jeżeli druga opcja jest prawdziwa, to dlaczego nissin nie wyrabia przy odbiciu od sufitu?
komor - Pią 23 Lip, 2010
BeCkS, w TTL odbywa to się tak, że jest wstępny słaby błysk na podstawie którego puszka kalkuluje z jaką mocą zrobić błysk główny. Nie ma „patrzenia” czy już się dobrze naświetliło. Kiedyś tak było, w niektórych systemach.
Co do niedoświetlania to z jakimś konkretnym szkłem Ci się to zdarza czy bez różnicy? U siebie nie zauważyłem takiego zjawiska, ale najczęściej nie używam tego Nissina na stopce.
BeCkS - Pią 23 Lip, 2010
Ja u siebie pstrykam z C 17-85 IS USM. Przyznam, że nie podłączałem innego szkła ale będę musiał spróbować. Hmm ciekawe dlaczego tak się dzieje, że ten błysk jest słabszy :/
[ Dodano: Pią 23 Lip, 2010 23:55 ]
No niestety. Niezależnie od szkła,lampa działa identycznie. Czasami zdarza się, że dobrze naświetli od sufitu i jest dobrze, ale i tak w większości przypadków trzeba doświetlić :/
gąbka - Sro 18 Sie, 2010
Witam!
mam lampe nissin di622 od pol roku z body c , chcialem zakupic wlasnie wyzwalacz radiowy lecz dowiedzialem sie ze nei wspolpracuje z ta lampa i w koncu znalazlem cos takeigo
http://allegro.pl/item118...l_do_canon.html
i jestem ciekaw czy z tym +wyzwalacz radiowy lampa bedzie dzialac ?
pozdrawiam
komor - Sro 18 Sie, 2010
Moim zdaniem – nie. Ta kostka służy do czegoś innego wg opisu. Musiałabyś mieć hipotetyczną kostkę, która pod podpięciu sygnału ze złącza PC wygeneruje odpowiednie sygnały TTL do lampy, bo ten Nissin reaguje tylko na sygnały TTL.
jaad75 - Sro 18 Sie, 2010
gąbka, na tej kostce jest raczej wyjście PC, a nie wejście...
gąbka - Pią 20 Sie, 2010
tutaj odpowiedz na to samo pytanie ktore zadalem sprzedajacemu
"Witam
Kostka synchronizacyjna Pixel TF-321 umożliwiająca korzystanie z gniazda
PC w aparatach nieposiadających tego wyjścia. Posiada dodatkowo pełne
przeniesienie komunikacji pomiędzy lampą a aparatem. Dzięki temu można
podłączyć zarówno dodatkową lampę przez gniazdo synchro jak i lampę
systemową w trybie automatyki eTTL.
Stopka umożliwia podłączenie wyzwalaczy radiowych, lamp studyjnych
(poprzez wbudowane złącze PC) oraz lamp błyskowych z standardowym
mocowaniem ISO.
"
komor - Pią 20 Sie, 2010
gąbka, przecież to jest ten sam tekst, który jest w opisie aukcji, którą linkowałeś w swoim pierwotnym pytaniu.
gąbka - Sob 21 Sie, 2010
racja , nie zwrocilem uwagi , czyli dalej nie ma mocnych na ta lampe
nini1985 - Nie 22 Sie, 2010
U mnie działa na radiówkach Phottix Aster, synchronizuje się do 1/160, na 1/200 w zależności od mocy lampy jest bardziej lub mniej widoczny ciemny pasek na dole kadru. Aby działała z wyzwalaczami wysyłałem ją do Migomexu w celu aktualizacji softu.
Pozdrawiam
komor - Nie 22 Sie, 2010
Wreszcie jakiś konkret się pojawia. nini1985, napisz czy masz wersję Canon/Nikon/? Z tego co widzę, to Phottix Aster to zwykłe wyzwalacze zwierające środkowy pin. Gdyby wersję dla C. tego Nissina dało się też aktualizować to nie będę próbował jej już sprzedawać, tylko dokupię wreszcie trzeci odbiornik do mojego radia. nini1985, na pewno mówimy o Di622, a nie Di866, prawda?
jaad75 - Nie 22 Sie, 2010
komor, przecież już dawno była o tym mowa... Chyba nawet linkowałem wątek z flickra...
komor - Nie 22 Sie, 2010
jaad75, było niepotwierdzone info (sprzeczne informacje), dotyczące tylko lampy w wersji nikonowskiej. Chyba odnowię kontakt do dystrybutora.
jaad75 - Nie 22 Sie, 2010
komor, nie, w wątku na Flickrze była też mowa o wersji pod Canona.
MasterB - Pon 23 Sie, 2010
Musiało coś się zmienić, jak parę miesięcy temu pisałem do Migomexu to odpowiedzieli że aktualizacja dotyczy tylko wersji nikonownej.
komor - Pon 23 Sie, 2010
Też mi się tak wydawało, ale w wolnej chwili przekopię jeszcze raz te linki z Flickera.
gąbka - Pon 23 Sie, 2010
a ta aktualizacja jest w ramach gwarancji czy trzeba zaplacic?
nini1985 - Pon 23 Sie, 2010
Na 101% Di622 w wersji Nikon.
Aktualizacja darmowa jeżeli dystrybutorem jest Migomex. Jeżeli kupiłeś tak jak ja na allegro u człowieka, który to sprowadza musisz zapłacić 50zl+koszt wysłania do nich( poczta ok.10zl)+koszt odesłania od nich (paczka kurierska ok.20zl).
Jeżeli aktualizacja nie będzie dalej dotyczyła lamp do Canona to kupujcie wersje pod Nikona
bartosztroch89 - Pią 10 Wrz, 2010
Witam.
Przymierzam się do zakupu tej lampy,ale mam kilka pytań. Czy będzie działąć mi z tym przewodem:
http://www.funsports.pl/p...anon-+4-5m.html
drugie pytanie, czy lampa ma dużą moc? Potrzebuje tej lampy w plenerze, na nią założę (samodzielnie skonsturowany beauty dish (słoneczko)) link: http://www.youtube.com/watch?v=1_4tRIn2TGQ
komor - Sob 11 Wrz, 2010
Nie wiem czy będzie działać z tym akurat kablem (widzę, że jest długi) ale generalnie z kablami TTL działa, ja używam z takim kręconym, krótkim, od Delty.
Moc lampy możesz sprawdzić w specyfikacji. Dla 105 mm podana jest liczba przewodnia 44. Dla porównania Canon 430EX II ma LP 43, a Canon 580EX II ma 58. Czy to wystarczy do tego słoneczka, to nie wiem. W plenerze raczej niekoniecznie…
bartosztroch89 - Sob 11 Wrz, 2010
A coś mocniejszego w dobrej cenie znajdę? tak do 500-700? bo powyżej to chyba zwykłą lampe mi się będzie bardziej opłacało kupić
gąbka - Pon 15 Lis, 2010
http://allegro.pl/profesj...1312401505.html
znalazlem tu wyzwalacz radiowy ktory (tak jak widac na zdjeciu pracuje z ta lampa ) mial ktos moze z tym do czynienia?
http://allegro.pl/bezprze...1323076744.html
o i jeszce cos takeigo , to drugie powinno dzialac bo wyzwala lampe przez fotocele
komor - Wto 16 Lis, 2010
gąbka, Powerluxa FW-1 posiadam i po wymianie kabelków PC na porządniejsze – chwalę, jak na cenę. Działają. Nie testowałem na ekstremalnie duże odległości, czasem złapią jakieś zakłócenie od mikrofali lub innego kuchennego urządzenia, ale stosunkowo rzadko i tylko w określonych miejscach. W kategorii „dumb-radio” (czyli bez TTL, regulacji itd.) to jest takie znośne minimum. Brak możliwości zmiany kanałów oczywiście oznacza, że jak trafisz w miejsce, gdzie ktoś inny ma identyczny zestaw – to jesteście ugotowani. Jest droższa wersja FW-2, gdzie jest wybór kanałów i parę innych cech. Poszukaj na stronie dystrybutora.
gąbka - Wto 16 Lis, 2010
ok , dzieki
wezsiewez - Pią 28 Sty, 2011
Witam
Przeczytałam cały temat ale chciałam was o coś prosić :
Czy mógłby ktoś dodać jakieś zdjęcia robione z tą lampą bezpośrednio na aparacie? Fajnie by było gdyby ktoś to też opisał (ustawienia lampy itp)
Lampe mam zamiar kupić jutro w FJ
baracuda - Sob 29 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Witam
Przeczytałam cały temat ale chciałam was o coś prosić :
Czy mógłby ktoś dodać jakieś zdjęcia robione z tą lampą bezpośrednio na aparacie? Fajnie by było gdyby ktoś to też opisał (ustawienia lampy itp)
Lampe mam zamiar kupić jutro w FJ |
Tu masz przykładowe zdjęcie http://forum.optyczne.pl/...p=260292#260292
komor - Sob 29 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Fajnie by było gdyby ktoś to też opisał (ustawienia lampy itp) |
Ale jakie ustawienia? Instrukcję obsługi dołączają w języku polskim do tej lampy
W wątku, który właśnie czytasz (dokładnie tutaj) masz krótki opis guzikologii i porównanie do 580EX II.
wezsiewez - Sob 29 Sty, 2011
Nie wiem, chodzi mi o te wszystkie ustawienia właściwie lampy (w stronę sufitu itp), jestem całkowicie zielona w tych sprawach, dlatego pytam o co chodzi
Ale dzięki Jak dostanę lapme to poczytam instrukcje i się pobawie.
Pozdrawiam!
lancer - Nie 30 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Przeczytałam cały temat |
hardcore
komor - Nie 30 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Nie wiem, chodzi mi o te wszystkie ustawienia właściwie lampy (w stronę sufitu itp), jestem całkowicie zielona w tych sprawach, dlatego pytam o co chodzi |
To może warto poczytać jakąś literaturę? Można zacząć choćby od tego: http://foto.jasiu.pl/
wezsiewez - Pon 31 Sty, 2011
hehe lancer, aż tak dużo tego nie jest, po za tym nie wszystko zrozumiałam
Dzięki komor, zaraz zabiore się za czytanie;)
A teraz mam problem, bo siostra miała mi dziś kupić tą lampe, poszła do fotojokera i pani sprzedawczyni stanowczo ją odradziła, bo są tylko reklamacje i jak to określiła to "wielki szajs". Oczywiscie pierwsze co zaproponowała to Canon 430 ex II, no ale to już cena dla mnie za wysoka, wole to odłożyć na obiektyw. Powiedziała że lepsza od Nissina jest Sigma EF 530 DG ST. Siostra dzwoniła do mnie, ale pech chciał że miałam lekcje... I co teraz? Co myślicie o tym co powiedziała ta sprzedawczyni? Sigma czy Nissin?
lancer - Pon 31 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Co myślicie o tym co powiedziała ta sprzedawczyni? Sigma czy Nissin? |
Nissin to bardzo dobry sprzęt, nie kupisz lepszego za te kasę i większość ludzi na tym forum Ci to powie. Ja używam jej od 2 lat i zero problemu. Jak myślisz, kto ma rację - my czy "Pani specjalistka" z Foto jokera?
ps. z zawodu jestem handlowcem i gdybyś do mnie przyszła też bym Ci wpychał Canona
Pewnie że wy macie racje. Od razu jak siostra mi to opowiedziała pomyślałam że chciała tylko opchnąć droższe No dlatego się dziwiłam że ona tak wmawiała mojej siostrze. Przecież są prawie same pozytywne opinie o tej lampie, no ale zawsze lepiej się upewnić. Także kupię Nissima i koniec. Dzięki wam za cenne rady
baracuda - Pon 31 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Także kupię Nissima i koniec. |
no i bardzo słusznie
zaraz ktoś dopisze że to i tak za słabe , że lepiej kupić ..........
hijax_pl - Pon 31 Sty, 2011
baracuda napisał/a: | że lepiej kupić | SB-900
jaad75 - Pon 31 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | Powiedziała że lepsza od Nissina jest Sigma EF 530 DG ST | Unikaj Sigmy w wersji ST. Rzeczywiście lepsza jest Sigma EF 530 DG, ale w wersji Super.
[ Dodano: Pon 31 Sty, 2011 21:52 ]
hijax_pl napisał/a: | baracuda napisał/a:
że lepiej kupić
SB-900 | Do Canona?...
hijax_pl - Pon 31 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Do Canona?... | No sobie żartuję
Choć SB-800 na Canonie też błyska
Ale wy jesteście żartujecie sobie a ja już zaczęłam patrzeć co to za jedna Mam canona 500d jak coś : )
To na pewno kupować Nissima?
komor - Pon 31 Sty, 2011
wezsiewez napisał/a: | To na pewno kupować Nissima? |
Nissima żadnego nie kupuj, bo to pewnie jakaś podróba.
Nissina – owszem polecam. Stosunek jakości do ceny jest dobry, nie wiem co z niezawodnością, w każdym razie mój Di622 się nie popsuł, choć z drugiej strony nie katowałem go tak, jak katuję 580EX II.
muzyk - Pon 31 Sty, 2011
jaad75 napisał/a: | Do Canona?... |
Z "dandelionem"
lancer napisał/a: | i gdybyś do mnie przyszła też bym Ci wpychał Canona |
I słusznie. Nie ma się co rozdrabniać.
lancer - Wto 01 Lut, 2011
Ja tego Nissina używam głównie w plenerze. Kulał się nie raz po chodnikach, trawnikach itp i nadal chodzi jak burza (mam go 2.5 roku)
Za te pieniądze - polecam, polecam, polecam!
cybertoman - Wto 01 Lut, 2011
W mojej sie, po kolejnym upadku, stopka zlamala (65 PLN).
wezsiewez - Wto 01 Lut, 2011
komor, zapamiętam Nissin, nie Nissim
Dobra, w takim razie jestem przekonana do Nissina.
Dzięki wszystkim za pomoc
Barilla13 - Pią 25 Lut, 2011
Cześć!
Po pierwsze, jako że to mój pierwszy post na tym forum, pozdrawiam wszystkie użytkowniczki oraz uzytkowników
A teraz do sedna - przejrzałem cały wątek, ale nie znalazłem w nim definitywnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Otóż posiadam już od jakiegoś roku Nissina di622 (Canon), i jak do tej pory całkiem go sobie chwalę. Ale zamierzam niedługo (~2 tyg) zainwestować w kolejną, porządniejszą lampę, a konkretnie 580 EX II.
I tu nasuwa się moje pytanie, czy następująca konfiguracja będzie działać:
- Na aparat montuję wyzwalacz radiowy
- W odbiornik wpinam 580 w trybie manualnym (wyzwalacz działa na środkowy styk)
- Nissina ustawiam w tryb fotoceli
Wiem że 580 odpali z takiego wyzwalacza na 100%, ale czy jej błysk wyzwoli też Nissina?
Komor, jeżeli nadal posiadasz obydwie lampy i mógłbyś przeprowadzić taki test, będe bardziej niż wdzięczny. Nawet piwo postawie jak tylko wpadniesz do Krakowa
Jeżeli ktoś inny może podzielić się wiedzą to również bede wdzieczny, wolałbym tylko żeby była to faktycznie wiedza, a nie gdybanie
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam,
Maciek.
Usjwo - Pią 25 Lut, 2011
Nie bedzie dzialal, Nissin di622 dziala tylko jako optyczny slave dla mastera z blyskiem pomiarowym (master musi byc w eTTL'u)
Nowy di622 mark II mozna ustawic tez w tryb bez blysku pomiarowego, ale Twoj jest chyba starszy bo:
Cytat: | posiadam już od jakiegoś roku Nissina di622 (Canon) |
a mark II nie ma jeszcze nawet roku
Ale ja nie mam Nissina, wiec to tylko teoria z netu
Morpheus - Pią 25 Lut, 2011
wezsiewez napisał/a: | Ale wy jesteście żartujecie sobie a ja już zaczęłam patrzeć co to za jedna Mam canona 500d jak coś : )
To na pewno kupować Nissima? |
Nie wiem czy bardzo pilnie potrzebujesz lampę jeśli nie to bym poczekał i dozbierał na Canon 580EX II jak radzi KOMOR, z tego co piszesz to masz 500D czyli jest wbudowana lampa wiem że to nie jest super flesz ale na początek wystarczy . 580EX jest warta tej kasy ale to moje prywatne zdanie zrobisz co będziesz uważał
komor - Pią 25 Lut, 2011
Barilla13 napisał/a: | Komor, jeżeli nadal posiadasz obydwie lampy i mógłbyś przeprowadzić taki test |
Nissina już nie mam, więc nie sprawdzę, ale jestem przekonany, że jest tak, jak pisze Usjwo, czyli wersja I nie błyśnie bez bezprzewodowego sterowania E-TTL. Dlatego też Nissina sprzedałem, a kupiłem Yongnuo YN-560, które robi u mnie jako dumb-slave przez radio lub wbudowaną w niego fotocelę.
blaine - Pią 25 Lut, 2011
Barilla13 napisał/a: |
- Nissina ustawiam w tryb fotoceli
Wiem że 580 odpali z takiego wyzwalacza na 100%, ale czy jej błysk wyzwoli też Nissina?
| Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale raczej błysk 580 niczym się nie różni od błysku dajmy na to lampy wbudowanej (poza mocą oczywiście), więc jeśli Nissin będzie w trybie fotoceli to błysk 580 powinien go odpalić przecież.
cybertoman - Pią 25 Lut, 2011
blaine napisał/a: | ale raczej błysk 580 niczym się nie różni od błysku dajmy na to lampy wbudowanej | ustawiona w trybie manualnym lampa zewnetrzna nie generuje przedblysku pomiarowego. 622-tka ma tylko jeden tryb slave, w ktorym odpala na drugi blysk. W zwiazku z czym nie potrafi wspolpracowac z lampami w trybie manual, w tym rowniet 580-tki.
Przy wyzwalaczu radiowym przenoszacym TTL bedzie dzialac.
[ Dodano: Pią 25 Lut, 2011 19:08 ]
Sam mozesz to sprawdzic: ustaw Nissina 622 w tryb slave, wysun lampe wbudowana i zrob zdjecie - dziala? dziala. Drugie zdjecie zrob w nastepujacy sposob: wcisnij * (FEL) i wbudowana wysle blysk pomiarowy a 622 bedzie ciemna. Nastepnie wcisnij spust i wbudowana blysnie, a 622 nie. qed
drabcio - Wto 15 Mar, 2011
Ok przeczytałam temat i się chciałam zapytać
1. czy mark II oznacza że to już jest ta nowa wersja bez błędów? seedlite Di622 bo wygląda tak samo jak ta ,a jest 100 zł droższa -> seedlite di622
2.jak na tle tej sprawuje się ta nieznana -> yongnuo
3.czy Di622 sprawdzi się na koncertach, imprezach etc. ?
4.w jakim stopniu lampy Sunpaka są gorsze od tego Nissina?
5.i jeszcze jedno co można sądzić o tej lampie -> inna
komor - Wto 15 Mar, 2011
drabcio napisał/a: | 2.jak na tle tej sprawuje się ta nieznana -> yongnuo |
drabcio, jakbyś nieco uważniej przeszukała ten dział na forum, to już nie byłaby tak nieznana. Masz o niej parę słów tutaj.
drabcio napisał/a: | 5.i jeszcze jedno co można sądzić o tej lampie -> inna |
Obudowa od klasycznego Vivitara, a co w środku?
drabcio - Sro 16 Mar, 2011
ok dzięki za odp ,ale te pyt akurat były z tych mniej ważnych bo domyślam się że od YongNuo lepszy jest Di622 ,najważniejsze pyt 1 i 3
blaine - Sro 16 Mar, 2011
drabcio napisał/a: | domyślam się że od YongNuo lepszy jest Di622 |
Dlaczego tak twierdzisz?
Usjwo - Sro 16 Mar, 2011
Yongnou nikt nie uzywal dlugo, wiec jeszcze trudno powiedziec, ale dzialaja pierwsza klasa i sa tanie
blaine napisał/a: | drabcio napisał/a: | domyślam się że od YongNuo lepszy jest Di622 |
Dlaczego tak twierdzisz? |
bo przeczytałam temat wskazany przez poprzedniego autora postu (komor)
[ Dodano: Sro 16 Mar, 2011 13:28 ]
Usjwo napisał/a: | Yongnou nikt nie uzywal dlugo, wiec jeszcze trudno powiedziec, ale dzialaja pierwsza klasa i sa tanie |
a do trudnych warunków jakie panują na koncertach i imprezach się nadają?
Baku - Sro 16 Mar, 2011
Może jestem w błędzie i niechaj mnie kto poprawi, ale ten Jongnuło czy jak im tam, to są zupełnie manualne lampy ...a Nissin, jak mi się zdaję, wspiera E-TTL, i-TTL, czy inne teteele... nie?
Usjwo - Sro 16 Mar, 2011
Sa ETTL pod Nikona i Canona, nawet a bezprzewodowym TTLem
blaine - Sro 16 Mar, 2011
drabcio napisał/a: | a do trudnych warunków jakie panują na koncertach i imprezach się nadają? | Do koncertów to zamiast błyskać lampą w muzyków to lepiej kup jasny obiektyw.
wybacz ,ale nie o to pytałam, dałam przykład zastosowania
Foqs - Czw 17 Mar, 2011
Jedno pytanie, bo widzę, że jest w specyfikacji odnośnie Nikona a jak to jest z korpusami Canona ....nie wiem.
Jak to jest z błyskiem na drugą lamelkę, synchronizuje się czy nie z korpusami Canona ?
Może ktoś z posiadaczy byłby tak miły i udzielił odpowiedzi, po sprawdzeniu.
komor - Czw 17 Mar, 2011
Nissin Di622, przynajmniej w pierwszej wersji, nie miał funkcji synchronizacji na drugą lamelkę. Miałem wersję do Canona.
Foqs - Czw 17 Mar, 2011
W markII trochę rzeczy poprawili i dodali, bardziej interesuje mnie właśnie ten model no i w praktyce jak to wygląda, a konkretnie co się dzieje gdy wybierzemy z Cfn -II curtain w korpusie i strzelimy .
Może ktoś odpali dla sprawdzenia i ostatecznego rozwiania watpliwości.( na dłuższym czasie typu 2, 3s będzie widać )
blaine - Czw 17 Mar, 2011
Mój Nissin Di622 Mk I bez problemu synchronizuje się na drugą kurtynę migawki.
komor - Czw 17 Mar, 2011
blaine, no to widocznie już nie pamiętam. Ale jak to włączasz? W menu aparatu lampy inne niż Canon nie są obsługiwane, a w guzikach na lampie tego nie ma. Czy coś pokręciłem z tym menu i nie wymaga to wchodzenia w menu lampy? Jeśli tak, to przepraszam za wprowadzenie w błąd, pisałem z pamięci, a z drugiej lamelki korzystałem ze dwa razy w życiu.
Usjwo - Czw 17 Mar, 2011
komor Moze Ci sie pomieszalo z wyzwoleniem na drugi blysk. Przy bezprzewodowym wyzwalanieu master musi byc w TTL i pierwsza wersja pomija blysk pomiarowy. W II mozna ustawic na pierwszy blysk
cybertoman - Czw 17 Mar, 2011
komor napisał/a: | W menu aparatu lampy inne niż Canon nie są obsługiwane | Metz 58 AF-2 hula jak ta lala - dostepne sa wszystkie funkcje z menu aparatu (takze przy sterowaniu przez radiowym TR-332 zachowuje sie jak lampy systemowa). No chyba, ze lampa moze wiecej, niz aparat przewiduje - np ustawienia dodatkowego palnika - wtedy nie pozostaje nic innego, jak sterowac z poziomu lampy.
blaine - Czw 17 Mar, 2011
komor, ustawiam normalnie - w ustawieniach zewnętrznej lampy. Jak wrócę do domu i wezmę aparat to ręki to powiem ci dokładnie gdzie, ale z wyzwoleniem błysku na drugą kurtynę nie miałem problemu.
komor napisał/a: | z drugiej lamelki korzystałem ze dwa razy w życiu. | To na pewno nie czytales tak czesto polecanego SC, i nic nie wiesz o "cudownych" wlaciwosciach takiej synchronizacji...
komor - Czw 17 Mar, 2011
blaine napisał/a: | Jak wrócę do domu i wezmę aparat to ręki to powiem ci dokładnie gdzie |
Jak wrócę do domu to też sobie sprawdzę. Dzięki.
cybertoman napisał/a: | To na pewno nie czytales tak czesto polecanego SC, i nic nie wiesz o "cudownych" wlaciwosciach takiej synchronizacji... |
No pewnie nie czytałem (co to/kto to SC? Może chodzi o SK?), natomiast rzadko łączę długie czasy z błyskiem, więc do mrożenia ruchu w sumie chyba mi się jeszcze nie przydało, np. w przedszkolu. Wolę podciągnąć ISO w górę.
blaine napisał/a: | ustawiam normalnie - w ustawieniach zewnętrznej lampy. Jak wrócę do domu i wezmę aparat to ręki to powiem ci dokładnie gdzie, ale z wyzwoleniem błysku na drugą kurtynę nie miałem problemu. | Zgadza sie, mozna ustawic z poziomu korpusu - przetestowane.
komor napisał/a: | Może chodzi o SK? | Dokladnie. W ktorejs z jego ksiazek pisze (daje nawet przyklady zdjec) jak to przy synchronizacji na druga kurtyne tlo jest ladnie doswietlone, w przeciwienstwie do synchronizacji na pierwsza, gdzie tlo jest ciemne. Szkoda, ze moj Canon nie ma takiej kurtyny...
Jazzzu - Sro 15 Cze, 2011
Ja kupiłem Nissina Di622 mark I i dorobiłem gniazdo jack 3,5mm oraz wyłącznik fotoceli. Teraz działa z wyzwalaczami radiowymi i jest ok. Mark I błyska na drugą lamelkę z nikonami i niektórymi canonami. U mnie na D300 błyska bardzo fajnie. Na TTL trzeba tylko podnieść do +0,7, bo lekko niedoświetla, ale nawet SB-900 lekko niedoświetlają, więc niema co płakać tylko trochę pomyśleć. Pozdrawiam.
intrepid - Czw 08 Wrz, 2011
komor napisał/a: | Nissin Di622, przynajmniej w pierwszej wersji, nie miał funkcji synchronizacji na drugą lamelkę. Miałem wersję do Canona. |
Dziwne bo ja mam mk1 i nie ma problemu z tą synchronizacją ;>
komor - Czw 08 Wrz, 2011
intrepid, ale to już zostało wyjaśnione, nie doczytałeś?
|
|