Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
ostrość test: Helios 44m4 vs Sigma 18-50 EX DC
Autor Wiadomość
oracle 
Maniak

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   ostrość test: Helios 44m4 vs Sigma 18-50 EX DC

Witam.
Ostatnio bawię się w porównywanie nowych obiektywów do starych M42, mało takich porównań więc pomyślałem że się podzielę z wami.
proszę wziąć pod uwagę fakt że Helios ma 58mm a sigma 50mm przy czym max F dla Heliosa to 2 a dla Sigmy to 2.8. Z kolei Helios kosztuje 40-60zł a sigma 900-1600 [używka-nówka]
Wywołane z rawów z wyłączonym wyostrzeniem. 350D i wydrukowana karta testowa na drukarce atramentowej, wiem że to nie jest profesjonalnie ale daje już jakieś pojęcie o obiektywie.

Helios od lewej do prawej F: 2, 2.8, 4, 5.6

Sigma 18-50 EX DC od lewej do prawej F: 2.8, 4, 5.6, 6.3

Pozostawię to do waszego komentarza.

Reklama

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

Wysłany: Sob 07 Lut, 2009   

mówi nam to tylko tyle, że chciałbym Twojego heliosa, bo chyba trafiłeś na ostrą sztukę ;)

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

pozostaje tylko 1 ból... tylko mf :(

oracle 
Maniak

mavierk: akurat z heliosami nie ma takiego problemu jak np z pentaconami. Uwierz mi... nawet nie chciałbyś zobaczyć takich fotek z pentacona...

A no fakt jest MF ale chodziło mi bardziej o właściwości optyczne niż mechaniczne.

Ja używam głównie szkieł manualnych bo najzwyczajniej obiekty które fotografuje nie są w ciągłym ruchu. Sigme jest na prawdę dobrym obiektywem ale mi szkoda pieniędzy na AF. Z drugiej strony jakbym miał ich więcej to bym sobie ją zostawił :grin:

Chętnie porównam heliosa z np 50/1.8 canona ale niestety na niego też mnie nie stać :razz:

A no i zapomniałbym fotki robione na statywie.

mavierk 
never knows best

oracle napisał/a:
Uwierz mi... nawet nie chciałbyś zobaczyć takich fotek z pentacona...
miałem, fociłem, jeśli chodzi Ci o 29/2.8 to wiem o co chodzi :)

oracle 
Maniak

no dokładnie, to bardzo specyficzny obiektyw i nie za bardzo nadaje sie do testów ostrości. Najdelikatniej mówiąc.

Arek 
Redaktor

Znaczy się co? Sigma, średniej klasy zoom ustawiona na f/2.8, co jest u niej pełną dziurą rozwala tego Heliosa ustawionego na f/2.8 (w więc przymkniętego o 1 EV w stosunku do max. otworu). Różnica jest
naprawdę duża.

oracle 
Maniak

No czy ja wiem? porównaj F4... Sigma zabija abberacją a heliosa jakby ten problem nie dotyczył, no i różnica światła też jest...

mavierk 
never knows best

no nie no, nie ma co porównywać, na 2.8 sigma kiluje heliosa, mój chyba jest ździebko ostrzejszy (ale nie ostrzy na nieszkończoność :P )

oracle 
Maniak

Wysłany: Nie 08 Lut, 2009   

ale ciekaw jestem np jak by sie sprawdził taki flektogon 20/2.8, takumar 50/1.4...

mavierk 
never knows best

o tym fleku zapomnij, lepiej kup kita :P kosztuje tyle, co Tokina 28-80/2.6-2.8 :P
na Takumara, z tego, co piszesz, też Cię nie stać :) No i masz heliosa, na co dublować ogniskowe, pomyśl o Jupiterze 9.

oracle 
Maniak

takumar jest dość tani. Stać mnie na niego ale nie koniecznie teraz chce go kupić.

Słyszałem że flektogon jest kiepski z cyfrówkami... Ale nigdy nie widziałem zdjęć żeby potwierdzić.

na razie na pewno jest mi potrzebny jakiś ostry ~28 i myśle że kupię tą tokinę o której mówiłem w innym temacie. Heliosa może w przyszłości wymienie na coś lepszego.

Btw mam jupitera 8.

mavierk 
never knows best

czyli masz 58/2 i 50/2 a zastanawiasz się nad Takumarem (którego opyla się brać w SMC za ca 4 stówki) - imo niepotrzebnie :)

oracle 
Maniak

50/2 jest fatalny, nie używam, pożyczony i w życiu bym go nie kupił. Gorszy niż pentacon.

mavierk 
never knows best

no to kup sobie Pancolara 50/1.8 MC albo Takumara 50/1.4 SMC albo Super Multi Coated i nie narzekać będziesz.

A jak masz Canona, to możesz jeszcze kupić Planara 50/1.4T* albo 50/1.7T*

Odpowiedz do tematu