Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sytuacji dokumentowania wykroczenia/przestępstwa w trakcie jego trwania to chyba na jakąś wyższą potrzebę społeczną można się powołać czy inne obywatelskie przywileje? Poza tym skoro można robić zdjęcia, a nie można ich publikować, to znaczy... że można je zrobić. Pokazanie potem tego zdjęcia jako dowodu w sądzie na pewno nie jest publikacją. Ba, wręcz nawet sąd może chyba nakazać wydanie zdjęcia, jeśli będzie mu wiadome, że je posiadasz a np. nie chcesz opublikować.
Co na to prawnicy?
Na zadne potrzeby nie musisz sie powolywac. Dokumentacje fotograficzna przestepstwa udostepniasz organom scigania wraz z doniesieniem o podejrzeniu popelnienia przestepstwa.
Inaczej ma sie sprawa z opublikowaniem takich zdjec. Kilka lat temu byl casus sklepu, ktory kamera przemyslowa nagral kilku zlodziei. Screeny zostaly wydrukowane i powieszone w sklepie z adnotacja - oni kradna czy cos takiego. Zlodzieje poczuli sie urazeni i wytoczyli proces wlascicielom sklepu, ktory nawiasem mowiac wygrali. Mimo tego, ze w toczacej sie rownolegle sprawie karnej zostali skazani za kradziez.
Bez zgody sadu nie bylo jednak mozliwosci opublikowania ich wizerunku.
komor, Zaginięcie dowodów w przypadku oskarżania policji nie jest wcale takie nieprawdopodobne
Gdyby zobaczyli że ich fotografuję to na pewno zaczęliby sprawdzac czy aparat nie jest kradziony a wtedy o zaginięcie dowodów nietrudno
A więc najlepsze wyjście - fotografowac ukradkiem, potem szybciutko zdjęcia skopiowac, pochowac i już spokojnie do sądu
MC, Nawet przestępca ma prawo do ochrony wizerunku? Szkoda
Nawet przestępca ma prawo do ochrony wizerunku? Szkoda
Bez jaj, Henk. Pewnego dnia dostaniesz mandat za przekroczenie prędkości czy zaśmiecanie chodnika i chcesz, żeby policja czy straż miejska miała prawo powiesić Twoją facjatę na billboardzie na rynku w Twoim mieście?
Albo zamkną Cię na jeden dzień na policyjnym „dołku” za picie piwa w parku i może chciałbyś mieć to wpisane do dowodu osobistego z obowiązkiem okazywania tego potencjalnemu pracodawcy, księdzu w kościele i mamie podczas niedzielnego obiadku?
Tak to jest. W szczegolnie drastycznych sprawach sady czesto decyduja sie na ujawnienie wizerunku juz nawet oskarzonego.
Czesto publikowane sa za to dane osob, ktore popelnily przestepstwo z art. 178a - jazda pod wplywem alkoholu.
Wysłany: Czw 12 Lut, 2009 prawo do publikacji zdjęć portretów niepozowanych
mam zapytanie
jak wygląda sprawa publikacji wizerunku osoby
i w ogóle zrobienie foto ... osobie bez jej wiedzy??
czasem uzyskanie zgodny jest niemozliwe, utrudnione, niecelowe (bo np nie wiadomo zaraz po zrobieniu zdjęcie, czy będzie "dobre") \zarówno przed, jak i po zrobieniu fotki/
jakie macie wiadomości na ten temat i jakie doświadczenia praktyczne
(fachowe linki tez mile widziane)
z tego co ja wiem to mniej zabawy jest z publikacja zdjęcia tzw grupowego czyli kilkanaśie osób przypadkowych (ale może sie myle)
najważniejsze jak z portretem??
Bez zgody osoby na zdjeciu nie mozesz go opublikowac.
zbyszko4x4 napisał/a:
mniej zabawy jest z publikacja zdjęcia tzw grupowego czyli kilkanaśie osób przypadkowych (ale może sie myle)
To zalezy. Jesli robisz np. zdjecie na ulicy i osoby przechodzace znajda sie w kadrze, to nie masz obowiazku pytac ich o zgode.
Generalnie tutaj bardzo duza role odgrywa zdrowy rozsadek i kultura
to oczywiste, ale czy sa jakieś regulacje w tym zakresie
prawa autorskie?? ochrona dóbr osobistych (w tym prawo do ochrony wizerunku)?? prawo prasowe??? ... i potrzeba rozwoju .... to się trochę przenika ...
zbyszko4x4, w zasadzie wszystko o czym wspomniales. Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ale przede wszystkim KC. Tutaj trzeba troche w orzeczeniach pogrzebac. Latwiej by bylo, gdybys konkretna sytuacje opisal.
konkretnie??
to chyba trzeba zanabyć księżke, która mi sie "wygooglowała"
znowu wydatek ...
chodzi mi po głowie pewien przeciekawy pomysł od .... bardzo dawna, a bez rozstrzygnięcia tematu nie moge do niego podejść
była tez dyskusja na ten temat na forum gazety.pl ale nie mam tam konta i .... nie chce mieć
dlatego zapytałem tytaj
może ktoś zbierze kilka najwżniejszy punktów,
i ... podpunktów, i ... wyjątków od punktów, i ... podpunktów od wyjątków od punktów i wyjątkowych podpunktów od wyjatków z punktów, i...
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 14:41 ]
a właśnie a kolega MC to ma zgodę tego gościa w avatorze na publikację???
bo mój willis sie zgodził oczywiście
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 14:54 ]
Ustrawa Prawa autorskie i prawa pokrewne:
Rozdział 10
Ochrona wizerunku, adresata korespondencji i tajemnicy źródeł informacji
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Z tego co wiem jest tak, że niezależnie w jaki sposób osoba znajdzie się w kadrze, to musisz mieć jej zgodę na publikację, jeśli jej tożsamość jest rozpoznawalna. Są wyjątki, m.in. zacytowany powyżej, ale gdzieś był wpis (tylko nie pamiętam w której ustawie), że ochronie wizerunku nie podlegają osoby publiczne, artyści itp., ale tylko jeśli są przedstawieni na zdjęciu w czasie wykonywania swoich czynności zawodowych. Ale ja się tego uczyłem dość dawno więc przez ten czas mogło się coś zmienić
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9