Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
nie do końca to tylko transmiter chyba
do tego trzeba mieć jeszcze GPS
i z tego co mi wiadomo to nie jest kompatybilne z 5D mark I
dopiero Mark II
ale może się mylę.
[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 08:13 ]
dalej jak w opisie
Compatible cameras: WFT-E2/E2A: EOS-1Ds Mark III, EOS-1D Mark III
WFT-E3/E3A: EOS 50D, EOS 40D
* The Wireless File Transmitter WFT-E3/E3A firmware update is required before using the device with the EOS 50D.
WFT-E4/E4A: EOS 5D Mark II
a to co wskazałeś to :
The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A Wireless Transmitter allows you to connect to wireless and wired LANs, and supports FTP, PTP, and HTTP. Thanks to a connection wizard with broad compatibility, network access is sharply improved. The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A is a premier work tool with expanded capability to link up with external storage media and GPS devices and others.
ZMĘCZYŁ MNIE NA MAXA JUŻ CANON NASTĘPNA PUSZKA BĘDZIE INNA
szkoda tylko szkieł
nie wiedziec czemu ale gdybym mial 5D i WFT-E4/E4A to i tak byłbym zadowolony. głównie dlatego że sam sobie dobieram odbiornik GPS i mam możliwość wyboru czy chcę podłaczyć GPS'a z wyświetlaczem czy też bez, odbiornika takiej lub takiej firmy i czy ten odbiornik będzie mi działał przez 3 czy przez 8 godzin
Ja mniej bo wcale nie mam ochoty przesiadać się na Mark II po to żeby mi WFT-E4/E4A zadziałał
poza tym jak mam z tym biegać - nawiązanie do filmiku w linku który przesłałeś chyba se te kable od usb wokół szyi powiąże
hmm faktycznie, o tym zapomniałem. choć przyznam że zawsze jest to jakieś wyjście. przypominam że jest to pierwsze lepsze jakie mi wypadło z google
Poszukam niedługo czegoś podobnego, ale żeby nie trzeba było na kablu dodatkowego urządzenia nosić
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Czw 12 Lut, 2009
Zabiorę głos chociaż używam nikona. Do niedawna nikon również nie posiadał małego gps montowanego w sankach i trzeba było biegać z kablem i gpsem, najczęściej zamocowanym na szelce plecaka co czyniłem przez całe wakacje. Po godzinie można się przyzwyczaić Na większych wyprawach i tak warto mieć zapasowy gps więc ten przy aparacie może spełniać ową funkcję
Zadzwoń może do fotoita na Czerniakowskiej. Byłem tam jakieś 2 tygodnie temu i jeden z ich pracowników wspomniał, że znają jakiegoś elektronika który robi malutkie odbiorniki gps do lustrzanek c i n i cenowo są bardzo konkurencyjne jeśli chodzi o oryginały
Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu, ale widzę, ze wszystko sprowadza się do zwykłego geotagowania zdjęć. A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS. Wystarczy tylko, ze jest właczony i zapisuje ślad. Potem za pomocą darmowego programu do geotagowania mamy to co chcieliśmy. Caly proces trwa półtorej (?) minuty..
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.. Nie wiem. Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie. Po prostu włączam Garmina i wkładam do wolnej kieszonki w torbie.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
Tutejszyn napisał/a:
Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu
No chodzi o gps jakoś przypinany do aparatu
Tutejszyn napisał/a:
A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS.
A jaki to 'niezwykły'
Tutejszyn napisał/a:
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.
Nikomu o to nie chodzi
Tutejszyn napisał/a:
Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie.
Przykłady? Do czego potem używasz? Czy da się tak tagowane zdjęcia podpiąć do np. panoramio?
Ruslan 'zwykły' GPS słuzy do zastosowań ogólnych a 'niezwykły' jest wyspecjalizowany do jednego celu. Tutaj określenie 'zwykły' użyłem, aby określić odbiornik turystyczny (Garminy wszelkiej maści).
W tym momencie posiadajac zwykły GPS, wystarczy go włączyć i uruchomić zapis śladu. Kazdy punkt śladu określa dokładny czas i pozycja geograficzna. Kazde zdjęcie jest również określone czasem, w którym naciśnieto spust. Po przyjsciu do domu jednym z wielu programów synchronizujesz te czasy i robisz odpowiedni wpis w EXIFie wykonanych w tej sesji fotografii. Cały proces trwa minutę, albo dwie, jeśli nie zależy Ci na czasie..
Zdjęcia w ten sposób geotagowane wykorzystuję chyba jak wiekszość, do ogladania ich w panoramio i do tego, aby po czasie umieć wrócić do miejsca, które chcę odwiedzić jeszcze raz..
[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 08:34 ]
Dodam tylko, że nie trzeba mieć Nikona z gniazdem GPS, aby móc geotagować zdjęcia. Zdjęcie moze być zrobione choćby komórką
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 13 Lut, 2009
Tutejszyn, jakiego programu używasz? Napisz proszę, bo całkiem możliwe, że ułatwi to pracę Dla mnie każdy gps jest zwykły
ProPhotoTools lepiej geotaguje. Trafia we wszystkie zdjęcia. Idealnie rozwiązana korekta czasu, jeśli na przykład jest jakaś różnica w czasie zegara aparatu do rzeczywistego.
Z kolei Geosetter jest lepszy do oglądania zdjęć. Jest oparty na GoogleMaps i jakoś to wszystko lepiej w tym programie wygląda.
Jedna uwaga. Zauwazylem, że nie ma jednego formatu zapisu współrzędnych geograficznych w EXIF, dlatego na przyklad Picasa potrafi pokazać głupoty.
O, to, to! No właśnie.. Gdybym nie miał juz odbiornika GPS to uzywałbym własnie tego. Jakoś GPS przypinany do aparatu nijak nie pasuje do mojej koncepcji noszenia aparatu w torbie.
A tak na marginesie.. życzę szybkiego powrotu do zdrowia..
sam też poszukuję gdzie można coś podobnego kupić.
teraz wyczytałem że 29 marca 2009 pojawi się Sony GPS CS3-KA
jednakże na allegro można znaleźć tylko starą wersję CS1-KA i to w dodatku aukcje te już są zakończone, kopii nie można odnaleźć i dostępność takiego sprzętu u nas jest prawie zerowa.
dlatego też poszukuję alternatywy
Szukam dalej Napaliłem się nieźle na taki gps do zdjęć (dużo podróżuje)
[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 12:57 ]
ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9