Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
EOS 5D + GPS
Autor Wiadomość
ghostdog 
Początkujący
ghostdog

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   EOS 5D + GPS

Witak
zwracam się z zapytaniem czy jest jakieś ustrojstwo Canona lub innej firmy kompatybilne do 5D na wzór odbiornik GPS GP-1 dla Nikon-a.

Reklama

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Sro 11 Lut, 2009   

coś takiego ?
http://web.canon.jp/imagi.../gps/index.html

ghostdog 
Początkujący
ghostdog

Wysłany: Czw 12 Lut, 2009   

nie do końca to tylko transmiter chyba
do tego trzeba mieć jeszcze GPS
i z tego co mi wiadomo to nie jest kompatybilne z 5D mark I
dopiero Mark II
ale może się mylę.

[ Dodano: Czw 12 Lut, 2009 08:13 ]
dalej jak w opisie :(

Compatible cameras: WFT-E2/E2A: EOS-1Ds Mark III, EOS-1D Mark III
WFT-E3/E3A: EOS 50D, EOS 40D
* The Wireless File Transmitter WFT-E3/E3A firmware update is required before using the device with the EOS 50D.
WFT-E4/E4A: EOS 5D Mark II

a to co wskazałeś to :

The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A Wireless Transmitter allows you to connect to wireless and wired LANs, and supports FTP, PTP, and HTTP. Thanks to a connection wizard with broad compatibility, network access is sharply improved. The new WFT-E2/E2A/E3/E3A/E4/E4A is a premier work tool with expanded capability to link up with external storage media and GPS devices and others.

ZMĘCZYŁ MNIE NA MAXA JUŻ CANON NASTĘPNA PUSZKA BĘDZIE INNA :evil:
szkoda tylko szkieł

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

nie wiedziec czemu ale gdybym mial 5D i WFT-E4/E4A to i tak byłbym zadowolony. głównie dlatego że sam sobie dobieram odbiornik GPS i mam możliwość wyboru czy chcę podłaczyć GPS'a z wyświetlaczem czy też bez, odbiornika takiej lub takiej firmy i czy ten odbiornik będzie mi działał przez 3 czy przez 8 godzin :)

ghostdog 
Początkujący
ghostdog

Ja mniej bo wcale nie mam ochoty przesiadać się na Mark II po to żeby mi WFT-E4/E4A zadziałał :twisted:
poza tym jak mam z tym biegać - nawiązanie do filmiku w linku który przesłałeś chyba se te kable od usb wokół szyi powiąże

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

hmm faktycznie, o tym zapomniałem. choć przyznam że zawsze jest to jakieś wyjście. przypominam że jest to pierwsze lepsze jakie mi wypadło z google :) :zalamany:

Poszukam niedługo czegoś podobnego, ale żeby nie trzeba było na kablu dodatkowego urządzenia nosić

skasowany
[Usunięty]

Zabiorę głos chociaż używam nikona. Do niedawna nikon również nie posiadał małego gps montowanego w sankach i trzeba było biegać z kablem i gpsem, najczęściej zamocowanym na szelce plecaka co czyniłem przez całe wakacje. Po godzinie można się przyzwyczaić :wink: Na większych wyprawach i tak warto mieć zapasowy gps więc ten przy aparacie może spełniać ową funkcję :wink:
Zadzwoń może do fotoita na Czerniakowskiej. Byłem tam jakieś 2 tygodnie temu i jeden z ich pracowników wspomniał, że znają jakiegoś elektronika który robi malutkie odbiorniki gps do lustrzanek c i n i cenowo są bardzo konkurencyjne jeśli chodzi o oryginały :wink:

Tutejszyn 
Optyczny

Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu, ale widzę, ze wszystko sprowadza się do zwykłego geotagowania zdjęć. A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS. Wystarczy tylko, ze jest właczony i zapisuje ślad. Potem za pomocą darmowego programu do geotagowania mamy to co chcieliśmy. Caly proces trwa półtorej (?) minuty..
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.. Nie wiem. Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie. Po prostu włączam Garmina i wkładam do wolnej kieszonki w torbie.

skasowany
[Usunięty]

Wysłany: Pią 13 Lut, 2009   

Tutejszyn napisał/a:
Początkowo myślałem, że chodzi właśnie o GPS w jakiś sposób przypinany do aparatu

No chodzi o gps jakoś przypinany do aparatu :mrgreen:

Tutejszyn napisał/a:
A tutaj wystarczy juz zwykły turystyczny odbiornik GPS.

A jaki to 'niezwykły' :?:

Tutejszyn napisał/a:
Ale może rzeczywiście chodzi o te wszystkie obciążniki korpusu i kable.

Nikomu o to nie chodzi :wink:

Tutejszyn napisał/a:
Ja geotaguję zdjęcia jakoś tak zwyczajnie.

Przykłady? Do czego potem używasz? Czy da się tak tagowane zdjęcia podpiąć do np. panoramio?

Tutejszyn 
Optyczny

Ruslan 'zwykły' GPS słuzy do zastosowań ogólnych a 'niezwykły' jest wyspecjalizowany do jednego celu. Tutaj określenie 'zwykły' użyłem, aby określić odbiornik turystyczny (Garminy wszelkiej maści).
W tym momencie posiadajac zwykły GPS, wystarczy go włączyć i uruchomić zapis śladu. Kazdy punkt śladu określa dokładny czas i pozycja geograficzna. Kazde zdjęcie jest również określone czasem, w którym naciśnieto spust. Po przyjsciu do domu jednym z wielu programów synchronizujesz te czasy i robisz odpowiedni wpis w EXIFie wykonanych w tej sesji fotografii. Cały proces trwa minutę, albo dwie, jeśli nie zależy Ci na czasie..
Zdjęcia w ten sposób geotagowane wykorzystuję chyba jak wiekszość, do ogladania ich w panoramio i do tego, aby po czasie umieć wrócić do miejsca, które chcę odwiedzić jeszcze raz..

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 08:34 ]
Dodam tylko, że nie trzeba mieć Nikona z gniazdem GPS, aby móc geotagować zdjęcia. Zdjęcie moze być zrobione choćby komórką :)

skasowany
[Usunięty]

Tutejszyn, jakiego programu używasz? Napisz proszę, bo całkiem możliwe, że ułatwi to pracę :grin: Dla mnie każdy gps jest zwykły :wink:

Tutejszyn 
Optyczny

Uzywam dwóch:
Microsoftowy ProPhotoTools i inny Geosetter (Oba darmowe)

ProPhotoTools lepiej geotaguje. Trafia we wszystkie zdjęcia. Idealnie rozwiązana korekta czasu, jeśli na przykład jest jakaś różnica w czasie zegara aparatu do rzeczywistego.

Z kolei Geosetter jest lepszy do oglądania zdjęć. Jest oparty na GoogleMaps i jakoś to wszystko lepiej w tym programie wygląda.

Jedna uwaga. Zauwazylem, że nie ma jednego formatu zapisu współrzędnych geograficznych w EXIF, dlatego na przyklad Picasa potrafi pokazać głupoty.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

właśnie wczoraj leżąc na łóżku szpitalnym, przypomniało mi się o takim zwykłym odbiorniku GPS który synchronizuje się ze zdjęciami za pomocą aplikacji

np. coś takiego
http://www.fotografuj.pl/...fotografa/id/97

Tutejszyn 
Optyczny

edmun napisał/a:
właśnie wczoraj leżąc na łóżku szpitalnym, przypomniało mi się o takim zwykłym odbiorniku GPS który synchronizuje się ze zdjęciami za pomocą aplikacji

np. coś takiego
http://www.fotografuj.pl/...fotografa/id/97

O, to, to! No właśnie.. Gdybym nie miał juz odbiornika GPS to uzywałbym własnie tego. Jakoś GPS przypinany do aparatu nijak nie pasuje do mojej koncepcji noszenia aparatu w torbie.

A tak na marginesie.. życzę szybkiego powrotu do zdrowia..

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

sam też poszukuję gdzie można coś podobnego kupić.
teraz wyczytałem że 29 marca 2009 pojawi się Sony GPS CS3-KA
jednakże na allegro można znaleźć tylko starą wersję CS1-KA i to w dodatku aukcje te już są zakończone, kopii nie można odnaleźć i dostępność takiego sprzętu u nas jest prawie zerowa.
dlatego też poszukuję alternatywy

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 12:49 ]
znalazłem coś podobnego.. nie wiem jak z oprogramowaniem:
http://www.allegro.pl/ite..._gw_zabrze.html

ogólny link do urządzeń tego typu (opis)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Datalogger_GPS

info z forum Nikona i podpiecia Garmina do D200
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=283613

Szukam dalej :) Napaliłem się nieźle na taki gps do zdjęć (dużo podróżuje)

[ Dodano: Pią 13 Lut, 2009 12:57 ]
ogólnie warto zainwestować w jakikolwiek odbiornik GPS posiadający funkcję zapisywania trasy, a później dołączać sobie dane do Exifów za pomocą programu

Odpowiedz do tematu