Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Juz gdzies to widzialem, czyli wyznaczamy standardy
Autor Wiadomość
RobertO 
Administrator

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   Juz gdzies to widzialem, czyli wyznaczamy standardy

Nie wiem jak wy, ale odnosze wrazenie ze juz gdzies widzialem bardzo podobny test do tego:

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=8519

Wychodzi na to ze konkurencja w koncu zaczela wzorowac sie na najlepszych. :-)
Poki co, jeszcze z nieco mizernym skutkiem im to wychodzi, ale w zwiazku z tym ze my wciaz staramy sie ulepszac nasza procedure testowa, to beda mieli sie gdzie doszkalac. Szkoda tylko ze maja 3 lata do tylu, bo milo by bylo poczuc oddech konkurencji na plecach.

Reklama

pepto 
Uczestnik

Wysłany: Pon 23 Lut, 2009   

Jeżeli chodzi o moje pierwsze wrażenie to te 3 lata dużo znaczą i mają dużo do nadrobienia. OPTYCZNE górą :)

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

z pewnym niepokojem, po oględzinach menu testu, kliknąłem na "przykładowe zdjęcia"

[ Dodano: Pon 23 Lut, 2009 18:31 ]
RobertO napisał/a:
bo milo by bylo poczuc oddech konkurencji na plecach.

to ja pochucham :D

rafalg 
Rozmowny

Powiem tak w stosunku do Optycznych są cieńcy jak d... węża.

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Pewnie, ze sa ciency, ale bardziej bym porownal do karaluszka :wink:
Ale przynajmniej sie wysilili - inna kolejnosc :lol:

tkosiada 
Rozmowny

dobrze dobrze, niech się uczą
będzie większa konkurencja to i bardziej wszyscy będą sie przykładac

Sunders 

Skoro uznali, że formuła wypracowana przez Optycznych jest lepsza od ich własnej to należy to przyjąć jak wyrazy uznania. Teraz będzie łatwiej porównywać testy.

benetnash 
Rozmowny

Test testem, ale dla mnie sposob prezentacji wyników jest najważniejszy. Pomysł z słupkami o zblizonych kolorach jest imo chybiony, o wiele bardziej wole wykresy z optycznych. Niemniej konkurencja wyjdzie wam tylko na dobre ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

Doszedłem do sprawdzania dystorsji... W funkcji przesłony.... Muszę powiedzieć że jednak nie wszystko im wyszło ;)

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Wto 24 Lut, 2009   

Ale wymyślili nowość: "Rozmycie"... - Blur Experience Unit
Początkowo nie bardzo wiedziałem "o co kaman" ale nawet pokusili się o ocenę bokeh.. całkiem odważnie...

Natomiast kompletnie nie rozumiem jednego myku:
"Obiektywem Pentax smc DA 18-55 mm f/3.5-5.6 AL II można zrobić ostre zdjęcia właściwie w całym zakresie ogniskowych i przysłon. Najgorzej sytuacja wygląda dla 18mm na obrzeżach kadru."
Tymczasem analizując stosowny wykres to właśnie wartości dla 18 mm są najbardziej zbliżone do przedziału 10-20 "obraz ostry". Poniżej 10 jest już obraz "zbyt ostry". Co oczywiście kompletnie nie współgra z poprzednim rozdziałem gdzie rozdzielczość na obrzeżach na 18 mm wypadła faktycznie najgorzej.

mavierk 
never knows best

ciency nie ciency... kurde, ważne, że się poprawia coś, może niebawem (za rok, za dwa lata) będziemy mieli dwa równie dobre, niezależne od siebie testy - któż by z nas tego nie chciał :)

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

więcej wykresów transmisji, mtfów, winiety, aberracji!
mniej zdjęć
szkoda że wszyscy idą w jedną stronę :sad:

konczako 
Entuzjasta

ghost napisał/a:
więcej wykresów transmisji, mtfów, winiety, aberracji!
mniej zdjęć [url=http://img216.images...xe4.gif]Obrazek[/URL]
szkoda że wszyscy idą w jedną stronę :sad:

Tego mi trochę w testach brakuje własnie i dla równowagi do mnostwa wykresów transmisji, mtfów, winiety, aberracji. Sampli też mogło by byc więcej i troche ciekawszych :cry: . Ocena plastyki obiektywu może nie ma sensu ale gdyby było więcj porównan i czytelnych przykładów zdjęc tez było by łatewiej ocenic czytelnikowi i jemu pozostawic ocene plastyki...

Co do reszty to rzeczywiście konkurencja jest 100 lat za wami i optyczne robią profesjonalną robotę...
Ostatnio zmieniony przez konczako Wto 24 Lut, 2009, w całości zmieniany 4 razy  

Arek 
Redaktor

palindrom napisał/a:
Doszedłem do sprawdzania dystorsji... W funkcji przesłony.... Muszę powiedzieć że jednak nie wszystko im wyszło

To też mnie ubawiło. Warto coś wiedzieć o wadach pozaosiowych zanim się zabierze za ich testowanie :)
Ale przynajmniej nie dostali niefizycznego wyniku :)

Kocur 
Maniak

A mnie mimo wszystko się nie podoba :P Nie napisali za wiele na temat procedury testowej, poza tym, że program którego używają ma możliwość analizy zarówno RAW jak i JPEG. Nie ma słowa o metodzie testowania AF. Znając życie zrobili to "na oko" przeglądając zdjęcia testowe, zgroza :D Wszystko wydaje się być grubymi nićmi szyte, ale mają u mnie wielkiego plusa, że się starają :mrgreen:

ps. Rozdział 4, Autofocus: "Podczas całego testu liczba zdjęć na których ostrość ustawiła się nieprawidłowo wyniosła 3%. Ważną zaletą tego obiektywu jest możliwość ręcznego skorygowania ostrości."

Czyżby spisali wynik z Optycznych? :D Zastanawia mnie to ostatnie zdanie, czy ten obiektyw ma Full Time Manual, czy im chodzi o to że w ogóle ma pierścień do ręcznego ustawiania ostrości, bo nie mogę sensu tego zdania zaczaić :P

Odpowiedz do tematu